Teraz jest czwartek, 31 lipca 2025, 12:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: winiarnia
PostNapisane: niedziela, 14 października 2012, 22:43 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie, jestem nowy na tej stronie jednak z winoroślami i z winem jestem związany od ponad ośmiu lat bo tyle właśnie pracuję we Francji w jednej z największych na świecie firm produkujących sadzonki winorośli. Mam taki pomysł otwarcia w mieście liczącym ponad 25 tys mieszkańców winiarni. Pomysł jest taki aby to był lokal tylko i wyłącznie z winem, żeby każdy mógł przyjść z przyjaciółmi i skosztować kieliszek dobrego wina, oczywiście możliwość zakupienia większej ilości również wchodzi w grę. Głównie chodzi mi o to żeby to był lokal ze specyficznym klimatem. Tutaj właśnie stawiam pytanie czy to byłby dobry pomysł. Pewnie jest tutaj sporo fachowców to jaki byłby potrzebny kapitał na początek, myślałem też o rodzimych producentach bo robią coraz leprze wina. Ostatnio próbowałem polskiego produktu i muszę powiedzieć że mnie mile zaskoczył.

Tytuł: Re: winiarnia
PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 07:16 
Ekspert
Ekspert

Na początek to lepszy byłby np.Poznań.Chodzi o liczbę młodych ,dobrze zarabiających ,otwartych na nowosći.A jak pomysł wypali mozesz wrócić do Jarocina ,np. z filią .

PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 13:39 
Kiper
Kiper

Jak będiesz to głośno rozpowiadał albo pujdziesz po kredyt to banki mają swoich fachowców inwestycyjnych i cię wyprzedzą.

PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 14:21 
Ekspert
Ekspert

Wg. mnie taki pomysł nie wypali w Polsce nawet w mieście liczącym 250 tys. mieszkańców. Koszty duże - nawet bardzo duże, chętnych na degustację kieliszka wina za ok. 10-15 zł (coś koło tego Ci wyjdzie takie lepsze wino - tzn średnia półka 50-100 zł za flaszkę w sklepie) policzysz na palcach jednej ręki pracownika tartaku.

Co innego restauracja z bogatą kartą win i fachowym doradztwem doboru do potraw - no, ale to już duuuuża inwestycja.

PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 16:00 
Ekspert
Ekspert

karo74 napisał(a):
Witam serdecznie, jestem nowy na tej stronie jednak z winoroślami i z winem jestem związany od ponad ośmiu lat bo tyle właśnie pracuję we Francji w jednej z największych na świecie firm produkujących sadzonki winorośli. Mam taki pomysł otwarcia w mieście liczącym ponad 25 tys mieszkańców winiarni. Pomysł jest taki aby to był lokal tylko i wyłącznie z winem, żeby każdy mógł przyjść z przyjaciółmi i skosztować kieliszek dobrego wina, oczywiście możliwość zakupienia większej ilości również wchodzi w grę. Głównie chodzi mi o to żeby to był lokal ze specyficznym klimatem. Tutaj właśnie stawiam pytanie czy to byłby dobry pomysł. Pewnie jest tutaj sporo fachowców to jaki byłby potrzebny kapitał na początek, myślałem też o rodzimych producentach bo robią coraz leprze wina. Ostatnio próbowałem polskiego produktu i muszę powiedzieć że mnie mile zaskoczył.

W byznesie nie ma sentymentów.
Więc "albo rybka ,albo pipka" - trzeba się na coś zdecydować
Więc tak jak napisał wcześniej "zypsek" interes w dużym mieście :!: :wink:
A sentyment w Jarocinie , jak się ma sporą kasiorę na straty.
No może nie tak zupełne straty, bo edukacja picia wina (dobrego wina) w Jarocinnie to pozytyw :!:
Polski Pinot Noir z ZaCHOWIC wyjdzie Ci znacznie drożej niż francuski :lol:
W Warszawie już tych regionalnych winiarni jest dużo.
Na mnie już raczej nie licz nawet w Warszawie - bo mam swoje (bardzo dobre wina :mrgreen: ) :D
I to duuuużo taniej niż dostępne w sprzedaży "polish wine"
ZB

PostNapisane: poniedziałek, 15 października 2012, 16:05 
Ekspert
Ekspert

Winiarnia, to i owszem, ale nie ograniczałabym się wyłącznie do win. W Wrocku takie funkcjonują, ale i tak piwo leje się szerszą rzeką ;) a te, co miały same wina w ofercie, to musiały ją poszerzyć.

PostNapisane: środa, 17 października 2012, 04:15 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Jak masz kasę załóż własną restaurację, w której do degustacji będziesz podawać własne wino. Jak Siegmunt Dransfeld. Z pochodzenia westfalczyk założył na początku ( kilkanaście lat temu ) winnicę z włoskimi sadzonkami winorośli, którą wymroziło po pierwszej zimie. Później przerzucił się na rieslinga, którego z powodzeniem uprawia ( pow.1 ha ) od kilku lat.
http://palaclucja.pl/pl/aktualnosci/Winnica/

PostNapisane: środa, 17 października 2012, 09:40 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="zbyszekB"]
W Warszawie już tych regionalnych winiarni jest dużo.[quote]

Polecisz jakąś z polskimi winami?

Strefa czasowa: UTC + 1