Teraz jest środa, 6 sierpnia 2025, 11:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2016, 11:45 
Kiper
Kiper

W handlu jest sporo poleasingowego sprzętu z legalnym systemem. Trzeba jednak uważać, bo sprzedają z systemami w wersji EE, np. Windows 7 Enterprise Evaluation, który działa tylko 90 dni.
Masz w Katowicach filię Microtech. Sprzedają poleasingowe markowe komputery w przeróżnych konfiguracjach. Te najtańsze w okolicach 200 zł na pewno są z systemami EE. Droższe są z Windowsem 7 Pro - bez ograniczeń czasowych czy innych. Sprzęt poleasingowy lepiej kupuj na miejscu, bo możesz wybrać, a przy kupnie używanego sprzętu to dość istotne, bo na takim sprzęcie widać ślady użytkowania.
W przeglądarce wklep mtech.pl i szukaj czegoś minimum z procesorem dwurdzeniowym i systemem innym niż Enterprise Evaluation.

PostNapisane: czwartek, 30 czerwca 2016, 12:08 
Ekspert
Ekspert

Przeglądałem już ich stronkę na allegro i masz rację, w tych tanich http://allegro.pl/dell-745sff-c2d-1-8-2 ... l#imglayer
Cytuj:
Zainstalowany
Windows 7 Enterprise Evaluation wraz z pakietem
OpenOffice PL + Antywirus

PostNapisane: sobota, 2 lipca 2016, 17:10 
mistrz
mistrz

Brak zgodności/ u mnie/ Windowsa 10 z drukarką, starych płyt z Niezbędnika też nie czyta.

PostNapisane: sobota, 2 lipca 2016, 17:37 
Ekspert
Ekspert

Mnie ciągle atakuje żebym zainstalował a jak to robię (już kilkakrotnie) pojawia się komunikat instalacja się nie powiodła.

PostNapisane: sobota, 2 lipca 2016, 18:30 
Kiper
Kiper

Emerytka napisał(a):
Brak zgodności/ u mnie/ Windowsa 10 z drukarką, starych płyt z Niezbędnika też nie czyta.

Czytanie starych płyt ne ma nic wspólnego z systemem, a wyłącznie ze stanem napędu DVD. Najczęściej to zabrudzony laser, ale jeszcze częściej starzenie się płyt. Czasem pomaga przemycie płyty letnią wodą z dodatkiem mydła szarego lub jakiegoś delikatnego środka, który nie uszkodzi płyty.
Zainstalować aktualizację można bez użycia czytnika DVD. Wystarczy ten link: http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=799445

Jaka to drukarka? Konica Minolta? Jeżeli tak, to można użyć sterowników do Windowsa 8.1 = Windows 10 to w zasadzie przebudowana ósemka.

Jeżeli nie pasują sterowniki producenta, system sam zainstaluje sterowniki Microsoft.
Vanklomp napisał(a):
Mnie ciągle atakuje żebym zainstalował a jak to robię (już kilkakrotnie) pojawia się komunikat instalacja się nie powiodła.

Sprawdź pocztę PRIV

PostNapisane: niedziela, 3 lipca 2016, 00:05 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
Jaka to drukarka?

Lexmark x1180

PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2016, 10:28 
Kiper
Kiper

W podlinkowanym przeze mnie wyżej artykule, w treści komentarzy jest opisane dokładnie skąd się biorą tanie systemy Windows: poczytaj. Jest duże ryzyko, że Microsoft w końcu zablokuje taki klucz i system przestanie działać, więc chyba nie warto pchać się w kłopoty z policją.

Co do sprzętu. Podlinkowałeś aukcje z komputerami, gdzie zainstalowano systemy Windows 7 Pro w wersji 64 bity. Ta wersja systemu, według producenta, ma zalecane minimum 2 GB RAM, a w ofercie widzę maszyny nawet z 1GB RAM-u. Zwróć uwagę, że większość z tych maszyn to maszyny biurowe ze zintegrowaną kartą grafiki, więc pamięć RAM jest współdzielona z grafiką. Im więcej pamięci RAM, tym lepiej, ale z zasady praca w systemach 64-ro bitowych z pamięcią poniżej 4GB RAM jest nieporozumieniem.

Procesory - tutaj powinieneś wybierać wydajniejsze. Jeżeli w ofercie masz komputer z procesorem Intel E5300 lub E6300, a w innej z procesorem E8400, warto wybrać ten najmocniejszy. Dwurdzeniowe procesory starej generacji to dzisiaj żadna rewelacja, a współczesne strony internetowe są ciężkie od ilości zdjęć, grafik i animacji flash, więc nawet przeglądanie internetu na słabych maszynach potrafi być wkurzające.

Dyski twarde - tutaj też zasada, że im mniejsza pojemność dysku, tym dysk starszy, a musisz pamiętać, że komputery biurowe pracują po 8 godzin dziennie bez przerwy, więc dyski mają spore przebiegi. Dysk twardy jest delikatnym urządzeniem i jednym z bardziej awaryjnych, więc jego wiek (przebieg) ma spore znaczenie.

PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2016, 11:44 
Ekspert
Ekspert

Dobrze rozumiem, że podpowiadasz wybrać tę przedostatnią aukcję? Troszkę mnie kusiła płyta do odzyskania systemu z ostatniej aukcji, mając właśnie na uwadze awarię dysku, chociaż teraz też mam używkę z takiego sprzętu za 20pln z dostawą i na razie 2 lata jest OK.

PostNapisane: wtorek, 5 lipca 2016, 13:20 
Kiper
Kiper

Wybór należy do Ciebie. Płyta recovery ma swoje zalety, ale w przypadku, kiedy w grę wchodzi aktualizacja do Windows 10 nie ma sensu zawracać sobie nią głowy. System legalnie i w dowolnym momencie możesz ściągnąć z serwerów Microsoft i wypalić sobie płytę we własnym zakresie. Poza tym, zawsze z poziomu systemu Windows można (niektórzy uważają nawet, że trzeba) we własnym zakresie stworzyć dysk do odzyskiwania systemu. Dysk taki możesz sobie wypalić już po skonfigurowaniu komputera do swoich potrzeb i po zainstalowaniu programów, które będziesz używał. Dla mnie ważniejsza jest ogólna wydajność sprzętu, która ściśle wiąże się z wydajnością procesora, ilością zainstalowanej pamięci RAM, wydajnością procesora graficznego i wielkością pamięci karty graficznej oraz parametrami dysku twardego niż płyta recovery.

Pytasz w wątku o Windows 10, więc pewnie będziesz chciał zainstalować ten system. Zanim więc kupisz komputer, powinieneś sprawdzić zgodność sprzętu z systemem Windows 10.
http://www.dell.com/support/article/pl/ ... 4#Optiplex

Na stronie producenta do Dell Optiplex najnowsze sterowniki są do Visty. Windows 10 poradzi sobie z instalacją sterowników do chipsetu, zintegrowanej grafiki, dźwięku, więc nie powinno być problemów.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 07:56 
Ekspert
Ekspert

Dzięki za te wszystkie informacje, zastanawiam się jeszcze czy dla zwykłego użytkownika jest jakaś istotna różnica pomiędzy wersjami systemu Home Premium a Professional ?

Pytam, bo wpadła mi w oko jeszcze jedna aukcja http://allegro.pl/komputer-dell-760-2x3 ... 46842.html

Będę wdzięczny jeśli porównasz z tą przedostatnią z poprzednich i podpowiesz co wybrać http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=6236042808

Dziękuję, to już chyba ostatnie zawracanie głowy z mojej strony.

PostNapisane: środa, 6 lipca 2016, 12:11 
Kiper
Kiper

To, co podlinkowałeś powyżej jest lepsze choćby z tego powodu, że na płycie jest dodatkowe 265MB RAM dla układu graficznego. Optiplex 760 ma też lepszą płytę główną - widać po dodatkowym wyjściu Display Port do podłączania monitorów cyfrowych, projektorów multimedialnych czy kina domowego. Złącze to coraz częściej spotykane w nowym sprzęcie komputerowym oraz audio - wideo.

Dla zwykłego użytkownika nie ma znaczenia, czy Windows jest w wersji Home czy Pro. Kiedyś wersje Home były bogatsze w opcje multimedialne, które odpuszczono sobie, jako zbędne w wersjach Pro. Wersja Pro jest niezbędna w przypadku przyłączania komputera do domeny (najczęściej wykorzystywana opcja w dużych firmach). Jeżeli jednak używasz komputera w domu, nie ma znaczenia, czy Windows jest w wersji Pro czy Home.
Poza Systemem i płytą główną komputery różnią się tym, że Optiplex 760 ma nagrywarkę DVD, a Opiplex 755 tylko czytnik DVD.

Wygląda na to, że ostatnia podlinkowana przez Ciebie aukcja jest najlepszym wyborem.

PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2016, 08:09 
Ekspert
Ekspert

Miałem już nie zawracać głowy, ale jeszcze zapytam - czy wyższy model zawsze znaczy lepszy np http://allegro.pl/komputer-dell-780-3gh ... 56565.html cenowo prawie bez różnicy.

Ten model ma nowsze pamięci RAM, na razie w domowym sprzęcie mam DDR2 z możliwością ich wykorzystania w razie potrzeby.

PostNapisane: czwartek, 7 lipca 2016, 09:36 
Kiper
Kiper

Wyższy model nie zawsze znaczy lepszy, ale przeważnie znaczy nowszy, a to istotny argument przy zakupie używanego sprzętu.

Nowsza płyta, to nowszy chipset, a więc obsługa nowszych technologii - mocniejsze procesory, szybsze pamięci RAM itp.

Sprzęt, który brałeś pod uwagę różni się obudowami. Jest obudowa SFF oraz obudowy desktop (różnice w wymiarach). Płyty w tych sprzętach różnią się chipsetami: Q35, Q43, Q45. Pamięć DDR 3 jest szybsza, więc sprzęt z tą pamięcią będzie wydajniejszy nawet przy identycznych procesorach. DDR 2 kończy się na taktowaniu 800MHz, a DDR 3 zaczyna od 800MHz (przepustowość 6,4GB/s) i kończy na 2400 MHz (przepustowość 19,2 GB/s). Pamięci DDR 2 nie nadają się do płyt z gniazdami pod pamięci DDR 3. Sprzedawca z podlinkowanych aukcji dodaje kości pamięci po 29 zł za 1GB, a na innych aukcjach DDR3 4GB można kupić za 55zł.

W ostatnio podlinkowanej aukcji - Optiplex 780 - jest czytnik DVD bez możliwości wypalania płyt, ale dzisiaj to żaden problem, bo pendrive (flashdrive) mają dzisiaj większą pojemność od dwuwarstwowych płyt DVD 8,5 GB i nowszy sprzęt ma możliwość bootowania z pendrive`a, więc bez problemów można instalować system czy uruchamiać bootowalne płyty z antywirusem używając pendrive.
Dwa najnowsze Delle mają identyczne karty sieciowe oraz identyczne kości do obsługi dźwięku. Poprzednie, jak Dell Optiplex 755 ma starsze kości dźwięku, a Windows 10 ma problemy ze i sterownikami do starszych kości ADI (układ scalony odpowiadający za obsługę dźwięku).

Optiplex 780 - ten ostatni, który podałeś, będzie miał najwydajniejszą grafikę. Wprawdzie ma on grafikę zintegrowaną, ale sprzęt może na obsługę grafiki przydzielić max. 2GB RAM.
W tym konkretnym przypadku najwyższy model oznacza najlepszy sprzęt spośród wymienionych wyżej.

PostNapisane: sobota, 9 lipca 2016, 08:42 
Ekspert
Ekspert

Dzięki!

Cytuj:
W ostatnio podlinkowanej aukcji - Optiplex 780 - jest czytnik DVD bez możliwości wypalania płyt, ale dzisiaj to żaden problem, bo pendrive (flashdrive) mają dzisiaj większą pojemność od dwuwarstwowych płyt DVD 8,5 GB i nowszy sprzęt ma możliwość bootowania z pendrive`a, więc bez problemów można instalować system czy uruchamiać bootowalne płyty z antywirusem używając pendrive.

To nie problem, w obecnym sprzęcie mam nagrywarkę DVD a Linuxa na pendrive też używam.
Jeszcze raz dzięki.

-- So, 09.07.2016 9:42 --

edit

Cytuj:
Sprzedawca z podlinkowanych aukcji dodaje kości pamięci po 29 zł za 1GB, a na innych aukcjach DDR3 4GB można kupić za 55zł.

Sugerujesz, że będzie mało pamięci RAM?
Jest druga aukcja z 8GB RAM http://allegro.pl/komputer-dell-780-3gh ... 31106.html chyba dokładnie ten sam model? Dodatkowa pamięć cenowo ciut drożej, ale bez dodatkowych kosztów wysyłki.

Jutro zamawiam i skończę już truć.

PostNapisane: sobota, 9 lipca 2016, 12:07 
Kiper
Kiper

Odnośnie pamięci nic nie sugeruję. Odniosłem się tylko do Twojego stwierdzenia, że w razie czego masz do wykorzystania stare pamięci DDR2 i pokazałem, że gdybyś myślał o dołożeniu pamięci, to stare kości się nie nadadzą, a tańsze kości pamięci są u innych sprzedawców.

Nie wiem jakich programów używasz i do czego wykorzystujesz komputer, więc trudno sugerować coś konkretnego. Sprzęt dobiera się pod konkretne zastosowanie (producenci poszczególnych programów podają minimalne wymagania sprzętowe). Z zasady dobrze jest mieć więcej pamięci RAM. Systemy i programy się rozrastają (ciągłe aktualizacje), antywirusy ładują do pamięci coraz większe bazy wirusów, na stronach internetowych coraz więcej multimediów i animowanych reklam, a to sprawia, że zapotrzebowanie na wydajność sprzętu i wielkość RAM rośnie wraz z upływem czasu.
Dell, o którym mowa, ma zintegrowaną grafikę korzystającą z pamięci RAM - potrafi zagospodarować do 2GB. Przy 4GB RAM-u to dokładnie 50%. Jakaś część pamięci wykorzystywana jest przez system. System w wersji 64-ro bitowej potrzebuje dużo więcej. Każde otwarte okno dowolnej przeglądarki internetowej i dowolnego programu również wykorzystują pamięć RAM. Bardzo dużo pamięci potrafi zająć ochrona antywirusowa. Antywirusy, zwłaszcza niektóre darmowe, potrafią nieźle zamulić komputer. Klasyką są tutaj Avast, Comodo czy AVG.
Do zastosowań biurowych typu edycja tekstów, przeglądanie internetu, wykorzystywanie programów wspomagających prowadzenie działalności gospodarczej te 4GB RAM wystarczy. Bardziej zaawansowane programy DTP lub do obróbki zdjęć lubią więcej pamięci.
Przy tych samych parametrach sprzętu na komputerze z większą ilością RAM pracuje się bardziej komfortowo i szybciej. Kiedy brakuje RAM-u, system wykorzystuje intensywnie dysk twardy, a to oznacza spowolnienie działania systemu i przyspieszenie starzenia się dysku twardego.
Już dzisiaj w ramach eksperymentu możesz uruchomić menadżera zadań i sprawdzić w zakładce "Wydajność" zużycie poszczególnych zasobów. Uruchom przeglądarkę internetową i jakiś program, kliknij CTRL + ALT + DEL i Uruchom Menadżera zadań. Potem zakładka Wydajność i tam przyglądaj się, jak zmienia się wykorzystywanie zasobów w zależności od uruchomionych aktualnie programów. Zwróć uwagę na ilość wolnej pamięci RAM. Teraz masz chyba Windowsa 32 bity. W systemie 64-ro bitowym będzie sporo większe zużycie RAM-u i wykorzystanie procesora.

Najważniejsze, byś nie przesadzał ale też nie żałował zakupu zbyt słabego sprzętu. Jeżeli różnica w cenie jest niewielka, uważam, że warto dopłacić parę złotych za więcej RAM-u.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1