Teraz jest środa, 14 maja 2025, 00:20

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 4 stycznia 2011, 23:12 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3949
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zypsek napisał(a):
Masz świetny pomysł Danielu . Zbyszek ps kiedy to wiemy miejsce w Twojej decyzji


Znam tylko jedno miejsce gdzie wszystko smakuje - Maszkienice. Oby tylko pociąg dogrzali.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 09:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
A juz chciałem pytać, co Wy takiego pijecie (palicie?), drodzy Panowie...

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 09:48 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Potraktujmy to co będziemy degustować jako niespodziankę . Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 15:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3949
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zypsek napisał(a):
...co będziemy degustować....


Napisałem "wypijemy" co moim zdaniem ma nieco inny wydźwięk niż "degustować".

Zatem wypijemy:
1. Seyval blanc z dziką różą na miodzie i buraku 2009 - niestety, ta mikstura chyba już się dość poważnie utleniła ba ma silny wydźwięk jabłkowy.
2. Cuvee Rondo + Pinotin + VB ..4 na buraku i fruktozie 2010 - niestety słodkie i niestety niedojrzałe + oczywiście ten spirytus w nozdrzach.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 19:55 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Mnie zostało Bożole nove ale juz raczej utlenione i cabernet sauvignon z valle Central w Chile [ były tańsze - np półsłodkie CS ] . Szczerze mówiąc nie przepadam za CS ale nie było nic ciekawego[ góra 40 - ale jakieś takie ] , wysprzątane po świętach ? CS raczej jest pewniakiem , zwłaszcza z Chile . Import Bartex i chyba rozlew . Moje jasne [ irsai +rulandskie +Tramin + słoik miodu ] znowu wznowiło fermentacje i musiałem je potraktować piro bo mi sie go nie chciało do zimna wystawiać . Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 20:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 11 stycznia 2006, 01:00
Posty: 653
Lokalizacja: Mamaroneck, NY
zypsek napisał(a):
Import Bartex i chyba rozlew .

Sorry ,że się wtrącę ale Bartex ( jak sięgnę pamięcią wstecz ) zazwyczaj czego się nie dotknął to spie... popsuł. Czyżby zmieniło się na lepsze?
P.S.
Panowie zapraszam na Podlasie. Spróbujecie win ze strefy hard (znaczy cold).

_________________
2011 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 6047357265
2012 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 8713606449
2013 https://plus.google.com/photos/10042987 ... 3534170225


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 5 stycznia 2011, 23:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Powiedzmy że się lekko zasugerowałem nietypową butelką . Dopiero w domu doczytałem O bartexie . Mam nadzieje że nie będzie tak źle . Cold jest cool . Pozdrawiam Zbyszek

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 17:05 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3949
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
zypsek napisał(a):
Jestem po próbie organoleptycznej win Daniela . Jedno jasne , jedno ciemne , czerwone . Najwieksze zaskoczenie to takie że wina sa dobre . Może jeszcze niedojrzałe [ czerwone ] ale juz mocno pijalne . Jesli to mają być wina skoncentrowane ,wyraziste , owocowe to D. jest na dobrej drodze . Nie podaje odmian , bo to nieistotne , ważne czy smakuje , a tutaj nie ma wątpliwości . Mam nadzieję że będę miał okazję sprawdzić w sierpniu rozwój wina , zwłaszcza czerwonego . Zbyszek


Zbyszek się nieco zagalopował i otworzył dla moich win nowy temat w "cudze wina". Ja jednak myślę, że "weekendowe ble-ble" jest właściwszym miejscem. Po pierwsze, białe to raczej napój alkoholowy owocowo-gronowy. Cieszę się, że Zbyszkowi smakował, podobnie zresztą jak kilku osobom z rodziny. To jeszcze raz potwierdza jak bardzo można się mylić opierając się wyłącznie na własnych odczuciach.

Z czerwonym to jednak inna sprawa. To jest prawdziwe wino w którym większość alkoholu pochodzi z dodanego do moszczu cukru - zdaje się, że jeszcze fermentuje. Co jednak najważniejsze, brak w nim hybrydowych absmaków (cokolwiek miało by to znaczyć), mimo, że wyjściowym surowcem były wyłącznie owoce z hybryd: Rondo (30%) oraz Pinotin +VB 91-26-4 + Regent + Monarch.

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 17:59 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
DW napisał(a):
zypsek napisał(a):
Z czerwonym to jednak inna sprawa. To jest prawdziwe wino w którym większość alkoholu pochodzi z dodanego do moszczu cukru - zdaje się, że jeszcze fermentuje. Co jednak najważniejsze, brak w nim hybrydowych absmaków (cokolwiek miało by to znaczyć), mimo, że wyjściowym surowcem były wyłącznie owoce z hybryd: Rondo (30%) oraz Pinotin +VB 91-26-4 + Regent + Monarch.

Daniel fajnie, że czerwone z tak podłego rocznika Ci się udało. Moje Rondo 2010 smakuje jak woda z kwaskiem macerowana w małej beczce (chipsy).
W tym sezonie złamałem kolejne 3 podstawowe zasady winiarskie: nie przeciążać krzewów i nie przesadzać z chipsami i nie żałować pożywki (H2S w Rose). Za 20 lat jak już będę miał nauczkę ze wszystkich możliwych błędów może uda mi się zrobić porządne wino :mrgreen:

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 21:28 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 9 listopada 2006, 01:00
Posty: 3949
Lokalizacja: Garb Tenczyński, 355m n.p.m., Winnica FCCV
shron napisał(a):
.......Moje Rondo 2010 smakuje jak woda z kwaskiem macerowana w małej beczce (chipsy)....


Z tymi czipsami to nie wiem, nigdy nie dawałem. Co do Ronda to robiłem termowinifikację - zielone pestki, spławik na 15ej kresce, kwasy też zadaje się były za wysokie. Grzałem tylko raz, do pierwszej pary. Odstawiłem na noc do ostygnięcia, rano moszcz był prawie czarny. Wymyśliłem, że jak zrobię półsłodkie to zamaskuję nieco te kwasy. Dowaliłem cukru (sporo, tak do 28-29 kreski na spławiku). Jakieś 10 dni później zebrałem pozostałe odmiany, przemacerowałem kilka dni, już normalnie, dowaliłem cukru, i to by było na tyle. Po ok. 7 dniach [połączyłem to wszystko razem. Tak dla ścisłości to właściwie zrobiłem kupaż Ronda z cuvee, choć w młodym stanie.

Tak czy inaczej, jestem zwolennikiem łączenia odmian. To moim zdaniem najlepsza recepta na wino w naszych warunkach klimatycznych

_________________
Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach, dyskutowały nad celem życia.
Z powodu swojej ograniczonej inteligencji nigdy nie wpadły na to, że robią szampana.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 7 stycznia 2011, 21:37 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 12 czerwca 2008, 01:00
Posty: 698
Lokalizacja: Słupsk
shron napisał(a):
....

nie bądź taki skromny ;-) ja bardzo dobrze wspominam Twoje zlotowe wyroby :
post75637.html#p75637

_________________
fotograf-winoogrodnik-sadownik-amator


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 14 stycznia 2011, 21:49 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
Modlitwa kandydata na winiarza . Daj mi Panie pole i sadzonek mnóstwo . Traktorek by sie przydał i jeszcze większe pole . A także domek, przerobię go na winiarnię i daj mi Panie maszynę omegę , do stołu ją przykręcę .I daj mi Panie siły skoro rozum już mi dałeś a ja to obrobie ku chwale Twojej . Kandydat

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 20 stycznia 2011, 17:17 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 29 października 2008, 01:00
Posty: 570
Lokalizacja: mazury/k mikołajek
by jakoś skrócić czas do wiosny.. czasem też tak się dłuży do upraw))
JAK POWSTAŁ TANIEC IRLANDZKI..
http://www.youtube.com/watch?v=m0rrLdWL ... r_embedded


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 lutego 2014, 08:19 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
W styczniu przy minus trzydzieści
Vinifera nie wytrzyma
Luty mrozem łozy pieści
Sorry, taki mamy klimat

W marcu zamarznięta ziemia
Gdyż wyż syberyjski trzyma
W kwietniu mgły i zachmurzenia
Sorry, taki mamy klimat

Gdy już ruszy vinifera
Zośka w maju pąki ścina
W czerwcu wilgoć jak cholera
Sorry, taki mamy klimat

W lipcu chłód z Bałtyku wieje
W sierpniu, psiakrew, deszcz zacina
We wrześniu tracisz nadzieję
Sorry, taki mamy klimat

W październiku niedojrzało
SAT osiągnął swe minima
Kwasów dużo, cukrów mało
Sorry, taki mamy klimat

Śniegu pełno w listopadzie
Znów nas zaskoczyła zima
Słabo fermentują kadzie
Sorry, taki mamy klimat

W grudniu w zimnej klniesz piwnicy
Czemu global warming nima
Hybryd rosną zwolennicy
[i]Sorry, taki mamy klimat

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Ostatnio edytowano niedziela, 2 lutego 2014, 11:39 przez terroirPL, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 20 maja 2014, 19:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 8 kwietnia 2007, 01:00
Posty: 349
Lokalizacja: AOC-Mazowsze
Wino jak najlepiej przypraw
Wiosną zacznij od Folpanu
Potem Ridomil, Amistar,
Litr Dithane, funt Miedzianu

Pestycydów nasyp górę
Decis bukiet wspomóc może
Bardzo poprawi strukturę
Metalaksyl i maknozeb

Wygraj konkurs, częstuj gości
I niech duma cię rozpiera
Ile chemicznych wartości
Twoje cud-wino zawiera ...

_________________
pozdrawiam Tadeusz
... Mazowiecki klimat jest "cool" ...


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO