Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 19:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: UJ kontra UC
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 20:15 
Ekspert
Ekspert

http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=17804

czyli ten artykuł jakby się zapodziało:

Za onet.pl:

Kraj Polska, PU /09:15

Izba Celna zajęła się "winem uniwersyteckim"
"Polska Gazeta Krakowska": Trunek z własnej winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego miał być marketingowym hitem najstarszej polskiej uczelni. UJ chciał pędzić wino głównie na własne potrzeby jako ekskluzywny gadżet, podkreślający wyjątkowość krakowskiej uczelni. Sprawą niestety zainteresowała się Izba Celna.
- Nikt nie chciał rzucać kłód pod nogi Uniwersytetowi. Poprosiliśmy tylko o wyjaśnienie, czy UJ rzeczywiście produkuje wino i jednocześnie przedstawiliśmy warunki, jakie musi spełnić osoba prawna, czyli np. uczelnia, która chce zajmować się wytwarzaniem wina - tłumaczy rzecznik Izby Tomasz Kierski.

Spełnienie wymagań Izby oznacza m.in. prowadzenie składu podatkowego i poddanie się kontrolom takim samym, jakie odbywają się w wielkich przemysłowych gorzelniach. - Nie produkujemy wina, czekamy na zmianę przepisów, które umożliwiłyby nam podjęcie się takiej produkcji - mówi "Polsce" kanclerz UJ, Tadeusz Skarbek. Nie wyklucza jednak, że uczelnia zdecyduje się na prowadzenie składu podatkowego, jeżeli nie dojdzie do zmiany przepisów, na takie, które obowiązują w niektórych krajach UE.

- Tam wystarczy wykupić i przykleić na butelkę akcyzową banderolę - mówi właściciel przydomowej winnicy.

Nooo to się teraz zacznie dziać. Pewnie UJ nie wiedział, że łamie polskie przepisy bo to jakieś uczyliszcze humanistyczne i biotechnologie im sie nie kojarzą z naszą przewodnią literą nauk wszelakich Czyli Ministerstwem F..szechwiedzącym, ale co tam dowalić mu na początku i tyle, przynajmniej mało frycowego zapłacą.
Nie wiem co to będzie jak pod....lą dobrzy ludzie do Urzędu Celnego wszystkie Akademie Rolnicze - PRZECIEZ ONI TAM ZAJMUJĄ SIĘ ŻYTEM, ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI CUKROWYMI nie mówiąc już o innych tajnych źródłach cukru i skrobi i jak jabłka, gruszki, wiśnie i pszenica. Szanownemu UC pewnie umknęła winnica w Skierniewicach ale też trzeba dać znać :lol: bo oni to już parę lat mają winnicę i może coś tam zrobili I CO ZAŁOŻYLI TAM SKŁAD CELNY ? czy może poszły ich wyroby bokami ...

A...aa już sobie wyobrażam jak będzie wyglądał za rok, dwa UJ, no bo to z tych paruset krzewów zrobią jakieś tysiąc litrów wina - 24 godziny na dobę obstawa funkcjonariuszami szczególnego nadzoru podatkowego, CBŚ będzie sprawdzało jednych i drugich czy ktoś coś tu nie kręci z kimś, ABW będzie czuwało nad wszystkimi razem, a CBA przeprowadzi odpowiednią prowokację z niezaakcyzowaną butelką z przefermentowanym sokiem z hybrydy Bianca, a wokół uczelni będą się kręcili anonimowi uzbrojeni po zęby, funkcjonariusze urzędu kontroli skarbowej, bo oni też mogą dowalić "darczyńcom" i "obdarowanym" za wyroby zharmonizowane bez znaków akcyzy.
Oczywiście po odpowiednich ustaleniach jakiegoś odpowiedniego funkcjonariusza z w/w służb zawsze, zostanie włączona w ten temat Policja i Prokuratura, a następnie po sprawdzeniu wszystkich aspektów Wymiar Sprawiedliwości w postaci sądu powszechnego apelacyjnego itd... :roll:

Ciekaw jestem jak w innych krajach funkcjonują uczelnie które się zajmują winoroślami .... :lol:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 21:53 
nowicjusz
nowicjusz

I oby się działo jak najwięcej.
Każdą biurokrację cechuje leniwstwo. Robią, kiedy muszą.
Środowisko winiarzy, winoroślarzy nie ma odpowiedniej siły nacisku.
Kto jest reprezentantem - Instytut Wina?
Słowacy legalnie doskonalą swoje paliwo, a u nas nawet wina nie można legalnie sprzedać.
Liberałowie (?) też nic nie zliberalizują, jak się ich nie popchnie.
Pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 17 stycznia 2008, 23:12 
czeladnik
czeladnik

W innych krajach jest podobnie, aby można było wino sprzedać należy uzyskać odpowiednią koncesje, jeżeli jest tego wina więcej niż beczka na osobę, lub dwie beczki na rodzinę. Tak to jest w Stanach Zjednoczonych w szkole, do której ja uczęszczam. Wino, które wykorzystywane jest to celów dydaktycznych jest nieopodatkowane, pozostałe już tak. Jedyny pozytywny aspekt tej sprawy, że po zakończeniu semestru, dostajesz od szkoły karton wina. Rok temu etykieta zawierała podpisy wszystkich studentów.
Pozdrawiam

Tytuł: uj kontra uc
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 19:21 
Ekspert
Ekspert

to nie kilkaset krzaczkow ,ponad hektar , docelowo kilka h. ,sam mam blisko byłem widziałem .Rozwojowa sprawa .Jest na forum fotorelacja bajtka i wojtka z Bochni . Pozdrawiam Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 20:50 
Kiper
Kiper

ja bym tam sobie chlopaki nie zawracal glowy UJ'otem.. mocni sa i dadza sobie rade, wyjda z tego bez szwanku..;) zobaczycie..

natomiast moja droga do koncesji alkoholowej przekroczy wysoki prog w poniedzialek..!! Rada mojej Gminy musi zmienic uchwale o odleglosciach lokalu gastronomicznego od obiektow szkolnych.. do tej pory jest za blisko, wiec koncesji Wojt nie mogl wydac.. a w Radzie jak to w Radzie, sa ludzie i ludziska, wiec roznie moze byc..?! jestem jednak dobrej mysli, bo przeciez chce Was zaprosic na otwarcie winiarni.. :lol:

hej

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 21:03 
przedszkolak
przedszkolak

mmm...

W takim razie trzymam kciuki! Mam nadzieję, że Rada stanie na wysokości zadania i nie zawiedzie 8)

Tylko gdzie Ty Nas wszystkich pomieścisz? :wink:

Pozdrawiam sesyjnie
Marecki

Tytuł: Re: uj kontra uc
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 21:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="zypsek"]to nie kilkaset krzaczkow ,ponad hektar , docelowo kilka h. ,sam mam blisko byłem widziałem .Rozwojowa sprawa .Jest na forum fotorelacja bajtka i wojtka z Bochni . Pozdrawiam Zbyszek

Hmm to co napisać o innych europejskich uniwersytetach co mają po parędziesiąt hektarów, lub nawet ilość ha pisana jest w 3 cyfrowych liczbach.

Ale nie o to mi chodzi co który uniwersytet ma, ale stosunek odpowiednich urzędów do tego co który robi.
UJ dopiero posadził winnicę i już ma stosowną wizytę - co będzie dalej :?: :roll: :roll:
Kierownictwa UJ nie posądzam o ignorancję i zapewne wiedzą co robią i podejrzewam, że nie mają zamiaru wchodzić w szarą strefę, ale w..... (wkurza ) mnie zapobiegawcze działania różnych urzędów które przestępstwa szukają wcześniej niż one zaistnieją :evil: :evil: :evil:

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 22:14 
Kiper
Kiper

[quote="Heniek"]Szanownemu UC pewnie umknęła winnica w Skierniewicach ale też trzeba dać znać bo oni to już parę lat mają winnicę i może coś tam zrobili I CO ZAŁOŻYLI TAM SKŁAD CELNY ? czy może poszły ich wyroby bokami ...”

Nie umknęła
Oni tam nie mają winnicy i nie robią wina
Oni tam mają dużo róznych odmian po 3szt każdej odmiany
Przeprowadzają doświadczenia naukowe (jedyne w Polsce w takim zakresie)
Publikują wyniki tych doświadczeń z których niektórzy z nas korzystają.
Czasami ktoś im zjada niektóre owoce (jak to już ktoś zauważył na tym FORUM)i wtedy badania nie są pełne.
Więc UC nie ma tam nic do roboty
pozdrawiam
Zbyszek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2008, 22:28 
Ekspert
Ekspert

co robić ? Robić swoje .Tak czy inaczej prawo sie zmieni , na korzyść ludzi . Po stronie myslących jest większość a nawet UJ , to mówi samo za siebie . Dzieki Bajtek za zaproszenie , skorzystam na pewno i nie chce zawiesc sam siebie .Pozdrawiam Zbyszek

Strefa czasowa: UTC + 1