Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 17:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 grudnia 2008, 22:45 
Ekspert
Ekspert

Wysłany: Pon, 22.08.2005 9:51 Temat postu: PRAKTYCZNA WERYFIKACJA TERMINÓW DOJRZEWANIA
Myślę, że moglibyśmy wspólnie spróbowac zweryfikować teoretyczne terminy dojrzewania owoców poszczególnych odmian w polskich warunkach.
W opisach odmian terminy te pochodzą głównie z literatury (często zagranicznej) i dlatego wcale nie muszą się przekładać na uprawę w róznych regionach Polski.
Dlatego proszę o przysyłanie mi na priv informacji zawierajacej:
Miejsce uprawy (miejscowość, region)
nazwę odmiany
wiek krzewu
warunki uprawy (polowa, na scianie, na altanie itp)
datę dojrzenia owoców w tym roku ( wszystkich lub przynajmniej większości gron na krzewie, a nie pierwszego zżartego grona )
Ewentualne dane porównawcze w stosunku do innch odmian uprawianych w tych samych warunkach (np. Iliczewski 5 dni po Izie, 17 dni przed Aurorą itp.)

Spróbowałbym potem to jakoś zebrać do kupy, przeanalizować i opublikować na stronie.
Pozdrawiam
Janusz
PS
Wiem, że ten rok jest trochę dziwny - w wielu miejscach są znaczne opóźnienia w wegetacji, ale u nas są ciagle jakieś dziwne lata To taka nasza norma
I od czegoś trzeba zacząć.
J.

TU

Portal ten i dyskusję na nim śledziłem od jego początków.
Ale dopiero ten w/w post Janusza zmobilizował mnie.
Przesłałem emailem swoje doświadczenia – bardzo skromne – bo tylko krzewów wieloletnich (1-3 latki pominąłem w rozważaniach – bo sądziłem wtedy i nadal tak sądzę, że 3 lata uprawy to za mało aby oceniać odmianę)
Po kilku miesiącach a konkretniej w listopadzie zarejestrowałem się i zacząłem nieśmiało coś tam pisać.
Od tamtego czasu upłynęło już 3 lata i nic się w dziale „ODMIANY” praktycznie nie zmieniło ,oprócz zdjęć.
No może jednak niewiele Tutaj

Grzegorz się przymierzał jednak:
Cytuj:
„A w związku z tym poddaję pod rozwagę: można dorobić dodawanie zdjęć przez użytkowników, a np. takiemu Januszowi pozostałoby te zdjęcia zatwierdzać bądź odrzucać. Co Wy na to? Janusz? Jeśli tak, to dorobię.

G.

PS do Janusza, obsługę odmian zacząłem przepisywać, jeszcze kilka dni cierpliwości proszę.”

Nie wiem co na to Janusz odpowiedział ?

W dziale ODMIANY/Vinifery kontra hybrydy
[quote="Janusz"]
PS
Przygotowujemy z Grzegorzem dla Was niewielką niespodziankę, ktora bedzie mogła rozwiązac Wasz problem. Juz nie długo.
J.

Ostatnio (po powrocie z Krety) Janusz stwierdził, że skrypt „Odmiany „ jest uszkodzony od 2-ch lat i nic
nie można w nim nic dopisywać dopóki go się nie naprawi.
Proponowałem zrzutkę na naprawę.
Cisza ??
Więc nie wiem o co chodzi ?
Dzisiaj Heniek napisał na FORUM apel o trochę cierpliwości bo Janusz za kilka lub kilkanaście dni coś forumowiczom zaproponuje.
Nie znając PHP i bez pomocy Grzegorza ?
Przepraszam, ale już 3 lata prawie mija, więc jestem jednak sceptykiem.
I sądzę,że jednak uzasadnionym.
Jednak mam nadzieję ,że się mylę - oby!
A dlaczego tak sądzę - no bo Grzegorz milczy i nie wiadomo czy jeszcze żyje jak to sformuował ZYPSEK.(bo gdyby żył to pewnie by sie odezwał ?)

Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 grudnia 2008, 00:08 
Kiper
Kiper

Dla mnie rozwiązanie jest proste (o ile zadziała :lol: :lol: ): potrzeba kogoś z zapałem i wieloletnią pasją do winorośli, odrobiną wolnego czasu, chętnego nauczyć się lub znającego PHP, który przedstawi Grzegorzowi S. konkretną propozycję (niekoniecznie handlową) - niestety nie mam na myśli siebie (albo na szczęście :twisted: ). IMO serwis wraz z domeną nie stanowi wielkiego majątku, ani nie przynosi krociowych zysków (chyba :roll: ), więc wszystko się da. Jednego jestem pewien: wieczne narzekanie i obwinianie kogokolwiek niczego nie zmieni bo powody do takich czy inych zachowań administracji i moderatorów moga być w pełni uzasadnione i usprawedliwione (przynajmniej w/g moich szczątkowych informacji).
Z drugiej strony szkoda, bo spory zapał wielu ludzi się marnuje.... :cry:

Strefa czasowa: UTC + 1