Wysłany: Pon, 22.08.2005 9:51 Temat postu: PRAKTYCZNA WERYFIKACJA TERMINÓW DOJRZEWANIA
Myślę, że moglibyśmy wspólnie spróbowac zweryfikować teoretyczne terminy dojrzewania owoców poszczególnych odmian w polskich warunkach.
W opisach odmian terminy te pochodzą głównie z literatury (często zagranicznej) i dlatego wcale nie muszą się przekładać na uprawę w róznych regionach Polski.
Dlatego proszę o przysyłanie mi na priv informacji zawierajacej:
Miejsce uprawy (miejscowość, region)
nazwę odmiany
wiek krzewu
warunki uprawy (polowa, na scianie, na altanie itp)
datę dojrzenia owoców w tym roku ( wszystkich lub przynajmniej większości gron na krzewie, a nie pierwszego zżartego grona )
Ewentualne dane porównawcze w stosunku do innch odmian uprawianych w tych samych warunkach (np. Iliczewski 5 dni po Izie, 17 dni przed Aurorą itp.)
Spróbowałbym potem to jakoś zebrać do kupy, przeanalizować i opublikować na stronie.
Pozdrawiam
Janusz
PS
Wiem, że ten rok jest trochę dziwny - w wielu miejscach są znaczne opóźnienia w wegetacji, ale u nas są ciagle jakieś dziwne lata To taka nasza norma
I od czegoś trzeba zacząć.
J.
Ale dopiero ten w/w post Janusza zmobilizował mnie.
Przesłałem emailem swoje doświadczenia – bardzo skromne – bo tylko krzewów wieloletnich (1-3 latki pominąłem w rozważaniach – bo sądziłem wtedy i nadal tak sądzę, że 3 lata uprawy to za mało aby oceniać odmianę)
Po kilku miesiącach a konkretniej w listopadzie zarejestrowałem się i zacząłem nieśmiało coś tam pisać.
Od tamtego czasu upłynęło już 3 lata i nic się w dziale „ODMIANY” praktycznie nie zmieniło ,oprócz zdjęć.
No może jednak niewiele
Tutaj
Grzegorz się przymierzał jednak:
Cytuj:
„A w związku z tym poddaję pod rozwagę: można dorobić dodawanie zdjęć przez użytkowników, a np. takiemu Januszowi pozostałoby te zdjęcia zatwierdzać bądź odrzucać. Co Wy na to? Janusz? Jeśli tak, to dorobię.
G.
PS do Janusza, obsługę odmian zacząłem przepisywać, jeszcze kilka dni cierpliwości proszę.”
Nie wiem co na to Janusz odpowiedział ?
W dziale ODMIANY/Vinifery kontra hybrydy
[quote="Janusz"]
PS
Przygotowujemy z Grzegorzem dla Was niewielką niespodziankę, ktora bedzie mogła rozwiązac Wasz problem. Juz nie długo.
J.