Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 07:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 17 czerwca 2018, 16:18 
mistrz
mistrz

GrapesEater- taki masz avatar /"Skąd to zaczadzenie zachodem "/,
tworząc jednocześnie patriotyczne teksty - kompletny brak spójności.

Głosisz: " Ja kompleksów nie mam. Szanuję język polski i używam, bo gesią nie jestem. Zapatrzenie w zachód uznaję za oznakę słabości, braku szacunku dla własnej wartości"
i
"Co sprawia, że tak bardzo boicie się używać naszego ojczystego języka? Skąd to zaczadzenie zachodem "

"Anna odtrąbiła sukces, bo nikt nie zmienił c na s w nazwie odmiany. Ktokolwiek z forumowiczów planował takie zmiany?"
Nie wiem czy planował?, ale pytający forumowicz ma podobno twarde zasady związane z latynizacją.

PostNapisane: wtorek, 19 czerwca 2018, 22:59 
mistrz
mistrz

Emerytka napisał(a):
GrapesEater- taki masz avatar /"Skąd to zaczadzenie zachodem "/,

Może czegoś w tym stwierdzeniu nie rozumiem, ale na podstawie avataru stwierdzasz zaczadzenie zachodem? No super.
Ale do rzeczy, moim zdaniem GrapesEater ma rację w tym co pisze, aczkolwiek PiotrSz w ostatnim poście też mądrze napisał.
PiotrSz napisał(a):
Dla mnie sprawa jest zamknięta. Transkrypcja jako ogólna zasada jest OK. Ale nie ma sensu jej stosować dla słów, które w języku rosyjskim (czy np. ukraińskim) są obcego pochodzenia i z tego powodu są tam zapisywane fonetycznie (bo inaczej się po prostu nie da, nie będą przecież pisać "фацэбоок"). Transkrypcja takiego zapisu na polski prowadzi do dziwolągów jak Lanselot czy Gałachad (a przytoczę jeszcze Magaraczę, który kiedyś się przewijał przez forum). Lancelot i Galahad zgodnie z tą prostą zasadą mają sens i tyle w temacie. Innych wątków proszę nie mieszajcie.

PostNapisane: czwartek, 21 czerwca 2018, 05:07 
Ekspert
Ekspert

Wątek całkowicie zszedł na bezcelowe przepychanki.
Zamykam.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4

Strefa czasowa: UTC + 1