Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 12:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 14:56 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
Jak procenty, kilogramy i suche dane statystyczne, to proszę uprzejmie.

28 miliardów litrów wina , to emisja do atmosfery ok. 1,5 miliarda m3 CO2, najwyższy czas żeby zajęli się tym ekolodzy :wink:
Wracając jednak do pestycydów, winorośl ze względu na wrodzoną podatność na choroby grzybowe rzeczywiście potrzebuje więcej środków ochrony. Biorąc pod uwage fakt, że ponad 2/3 wszystkich stosowanych pestycydów stanowi siarka elementarna, a w pozostałej 1/3 zapewne spory udział mają wielosiarczki wapnia, obraz staje się jakby mniej czarny.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 18:15 
Kiper
Kiper

No to tak trochę kontynuując offtop, to dla śladów dwutlenku węgla i innych tego typu ekologicznych wynalazków trzeba by wziąć pod uwagę ile wcześniej CO2 zostało zasymilowanych przez rosnące winorośle.

J

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 21:32 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
(...)I to było by z mojej strony to na tyle.

? Stirlitz szedł w ciemną, bezksiężycową noc przez las.
"ZbyszekB tu był" - pomyślał Stirlitz.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 21:48 
Ekspert
Ekspert

olmek napisał(a):
(...)Wracając jednak do pestycydów, winorośl ze względu na wrodzoną podatność na choroby grzybowe rzeczywiście potrzebuje więcej środków ochrony. Biorąc pod uwage fakt, że ponad 2/3 wszystkich stosowanych pestycydów stanowi siarka elementarna, a w pozostałej 1/3 zapewne spory udział mają wielosiarczki wapnia, obraz staje się jakby mniej czarny.

I z tym trudno się nie zgodzić :lol:
Ale u nas w Polsce siarka mimo, że zalecana nie ma wzięcia.?
A dlaczego ?
Bo moim zdaniem za bardzo propagowane są syntetyki.
Przez kogo ?
Wystarczy poczytać TO FORUM

Zauważ jednak ,że to nie siarka jest wykrywana we winie a syntetyki, mimo znacznie mniejszego ich udział w ochronie winorośli na Zachodzie Europy ! :!:
My raczkujemy , ale dlaczego akurat tak ? :?: powielając błędy
A podobno - "Polacy nie gęsi..."
I kto nas do tego namawia ?
Przecież nie ja :lol:

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:00 
mistrz
mistrz

Maciej napisał(a):
Jak procenty, kilogramy i suche dane statystyczne, to proszę uprzejmie.
Zużycie pestycydów w Japonii wyniosło w 1993 roku 3,545 mld $ - daje to jakieś 30$ na głowę...

Maciej, oświeć mnie - zaczynam się gubić a z chemii jestem kiepski.
Dlaczego zużycie pestycydów podajesz w USD/głowę? Zrozumiałbym jeszcze może jednostki fizyczne, ale to mnie przerosło ... :lol:

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
terroir_pl napisał(a):
Dlaczego zużycie pestycydów podajesz w USD/głowę?
Z prostej przyczyny: znalazłem wiarygodne dane dotyczące zużycia pestycydów, niestety nie w kg, a w $. A właśnie zużycie na łeb, a nie brutto jest miarodajne. To jak z PKB - bardziej ekonomia, nie chemia.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:14 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Maciej napisał(a):
(...)I to było by z mojej strony to na tyle.

? Stirlitz szedł w ciemną, bezksiężycową noc przez las.
"ZbyszekB tu był" - pomyślał Stirlitz.

Widzę Zbyszek, że zupełnie zignorowałeś prośbę Mietka :evil: Dostajesz ostrzeżenie.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:16 
mistrz
mistrz

Maciej napisał(a):
terroir_pl napisał(a):
Dlaczego zużycie pestycydów podajesz w USD/głowę?
Z prostej przyczyny: znalazłem wiarygodne dane dotyczące zużycia pestycydów, niestety nie w kg, a w $. A właśnie zużycie na łeb, a nie brutto jest miarodajne. To jak z PKB - bardziej ekonomia, nie chemia.

Ale co mierzymy, bo sie gubię?
Ceny pestycydów? Ilość głow na hektar upraw?

Moi studenci nie mieliby szans na obronę takich "danych" ...

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:28 
Ekspert
Ekspert

terroir_pl napisał(a):
Ale co mierzymy, bo sie gubię?
Ceny pestycydów? Ilość głow na hektar upraw?

Przepraszam, wydawało mi się, ze to proste: mierzymy zużycie pestycydów na głowę mieszkańca.
Postaram się wyjaśnić jeszcze bliżej, przez analogię z PKB. PKB Chin w 2009 roku wyniosło 8.818 tryliona $, a PKB Liechtensteinu 4.16 miliarda $. Czy to oznacza, że w Liechtensteinie ludzie żyją 2120 razy gorzej, niż w Chinach? Otóż nie, bo PKB per capita, czyli na głowę mieszkańca w Chinach wynosi 6700$ (130 miejsce na świecie), a w Liechtensteinie 122100$ (1 miejsce na świecie).
Mam szczerą nadzieję, że teraz jest jasne również dla Ciebie, Tadeusz, co mierzymy. A co ważniejsze - dlaczego mierzymy właśnie tak, a nie inaczej.

PS. Twoi studenci mają pecha. Moi, wprawdzie już dość dawno temu, za samodzielne myślenie byli raczej nagradzani, niż ganieni.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:35 
mistrz
mistrz

Maciej napisał(a):
...Twoi studenci mają pecha. Moi, wprawdzie już dość dawno temu, za samodzielne myślenie byli raczej nagradzani ...

Zawsze tak się tłumaczyli. Że owszem, interpretacja daleka od naukowej, dane niejednoznaczne, jednostki bez sensu ... ale pomysł oryginalny :)
Dawałem tróję na szynach :lol:

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:48 
Ekspert
Ekspert

terroir_pl napisał(a):
Zawsze tak się tłumaczyli. Że owszem, interpretacja daleka od naukowej, dane nieprecyzyjne, jednostki bez sensu ... ale pomysł oryginalny :)
Dawałem tróję na szynach :lol:

Tadeusz, pomijając złośliwości, a bliżej meritum: zrozumiałeś, czy wytłumaczyć bardziej szczegółowo? Z przykrością stwierdzam, że nie wykazałeś dotychczas najmniejszego błędu w moich danych, nie pokazałeś w którym miejscu są nieprecyzyjne, dlaczego jednostki są bez sensu, a kwestionujesz sposób rozumowania. Bez żadnych podstaw.
A wstawianie uśmiechniętych buziek po obraźliwym poście naprawdę w niczym nie pomaga.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 22:56 
mistrz
mistrz

Maciej napisał(a):
... zrozumiałeś, czy wytłumaczyć bardziej szczegółowo? ...

Wytłumacz proszę bardziej szczególowo.

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 23:08 
Kiper
Kiper

Tak dla rozjaśnienia sprawy chińskiej,wzrost PKB Chin w 2009 roku wyniósł 33,5 bilionów RMB.
RMB to nic innego jak juan,który nie ma płynnego,rynkowego kursu.Ile jest wart?
Maciek,Ty wiesz?

Pozdrawiam.Leszek

PostNapisane: wtorek, 7 grudnia 2010, 23:59 
Ekspert
Ekspert

terroir_pl napisał(a):
Wytłumacz proszę bardziej szczególowo.
Proszę uprzejmie. W poście, do którego masz zastrzeżenia, podałem dane dotyczące zużycia pestycydów w różnych regionach świata w dolarach amerykańskich ($) na głowę mieszkańca. Spośród danych, którymi dysponuję, taka jednostka najlepiej pokazuje, na jakie dawki pestycydów narażeni są mieszkańcy tych regionów. Sądziłem, że analogia z PKB pomoże Ci to zrozumieć.

PS. Wiem, że dla pełnej poprawności należałoby uwzględnić różnice w cenach pestycydów w poszczególnych regionach, różnice w ich asortymencie, eksport i import żywności i sporo innych szczegółów. Z całą pewnością nie zmieniłoby to jednak ogólnego obrazu. Jeśli uważasz inaczej, to postaraj się napisać cokolwiek poza ...dane nieprecyzyjne, jednostki bez sensu ... ale pomysł oryginalny :) - może masz jakieś lepsze, bardziej precyzyjne i sensowne dane? Albo chociaż argumenty, świadczące o tym, że moje dane są błędne? Zresztą z jednej strony już dwa razy napisałeś, że się gubisz, a teraz zaczynasz się nieprzyzwoicie mądrzyć. Jakieś to dziwne, szczególnie jak na nauczyciela akademickiego.

szpeciel napisał(a):
Tak dla rozjaśnienia sprawy chińskiej,wzrost PKB Chin w 2009 roku wyniósł 33,5 bilionów RMB.
RMB to nic innego jak juan,który nie ma płynnego,rynkowego kursu.Ile jest wart?
Maciek,Ty wiesz?

Leszek, dane, dotyczące PKB per capita (podobnie zresztą, jak umieralności niemowląt) pochodzą z CIA i są przeliczone na $ wg siły nabywczej (purchasing power parity) przez specjalistów z CIA, nie przeze mnie.

PostNapisane: środa, 8 grudnia 2010, 09:13 
Kiper
Kiper

Maciej napisał(a):
W poście, do którego masz zastrzeżenia, podałem dane dotyczące zużycia pestycydów w różnych regionach świata w dolarach amerykańskich ($) na głowę mieszkańca.

Macieju, to, że nie znalazłeś lepszych danych (może lepszych w ogóle nie ma) w cale nie oznacza, że dane te, najcelniej i najrzetelniej obrazują omawiane zjawisko.
Ja przychylałbym się do opinii Tadeusza, że podany przez Ciebie wskaźnik (zużycie pestycydów w $ na głowę mieszkańca) jest nierzetelny.

Zastanówmy się o czym ten wskaźnik ma świadczyć? Lub może świadczyć. Dla zobrazowania weźmy na przykład dwa państwa. Jedno (Państwo A), duży kraj, rolniczy z niewielką liczbą mieszkańców. Drugie (Państwo B), duży kraj, rolniczy z bardzo dużą liczbą mieszkańców. W obu państwach wielkość powierzchni upraw rolnych oraz zużycie pestycydów w wielkości bezwzględnej jest takie same. Co nam to powie?

Wg mnie lepszym wskaźnikiem było by np. zużycie pestycydów na powierzchnię upraw rolnych danego państwa.

A tak już zupełnie na marginesie

Maciej napisał(a):
Zresztą z jednej strony już dwa razy napisałeś, że się gubisz, a teraz zaczynasz się nieprzyzwoicie mądrzyć. Jakieś to dziwne, szczególnie jak na nauczyciela akademickiego.

Maciej, przy pełnym szacunku, ale chciałbym zauważyć, że to już jest uwaga ad personam w stosunku do Tadeusza. Często swoich współrozmówców, którzy śmią nie zgadzać się z Tobą, próbujesz w podobny sposób zdyskredytować. Fakt, trzeba Ci to przyznać, jesteś sprawny w retoryce a nade wszystko w erystyce ale nie stosownym jest w/w postawa.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1