Teraz jest sobota, 30 sierpnia 2025, 09:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 2 grudnia 2010, 23:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Nie myślałem, że tak pięknie rozwinie się ta dyskusja (a że zjedzie na żarówki, to już w ogóle). Za to wynik dyskusji jest podoba mi się bardzo: trzeba myśleć samodzielnie. Czego życzę wszystkim.

PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 17:22 
mistrz
mistrz

Ten artykuł może być bardzo a' propos http://www.rp.pl/artykul/573460_Pestycydy-wywoluja-alzheimera-.html.

PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 22:19 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):

Ależ oczywiście, że pestycydy wywołują różnego rodzaju otępienia już i u niektórych polskich "winiarzy".
Zwłaszcza u tych którzy przy 15-to stopniowym mrozie chodzą po winnicy bez czapki, a swoją "winorośl" wystawiają na golasa :lol: i zastanawiają się czy ją ciąć już teraz na bezpieńkę, czy przetrzymać w takim stanie do lutego :!: :!: :?: :mrgreen: tak jak np.Sergio van Helsing
Edit
Cytuj:
Byłem z koleżanką na winnicy u kolegi. Dziewczyna trochę rezolutna, ale do rzeczy. Kolega twierdzi, że lepiej teraz przyciąć jednoroczne winorośla na bezpieńkę i przykryć na zimę a ja myślę, że lepiej by zrobił gdyby poczekał do lutego. Co sadzicie? Aby było łatwiej załączam zdjęcie.

Obraz usunięty, bo nie na temat - więcej smaku kolego.

@Sergio
Kolega ma rację - lepiej ciąć natychmiast.
W takiej pozycji ta "winorośl" długo nie wytrzyma bez okrycia, a do lutego to napewno zmarznie.
Ty źle myślisz - kolega jest lepszy "winiarz" :mrgreen:

Ostatnio edytowano sobota, 4 grudnia 2010, 11:54 przez zbyszekB, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: piątek, 3 grudnia 2010, 22:31 
Ekspert
Ekspert

Opryski bez odpowiedniej ochrony dróg oddechowych i skóry są bez sensu. Dokładnie tak samo, jak malowanie bez wentylacji, szlifowanie bez maski przeciwpyłowej, kucie bez ochrony słuchu, czy spawanie bez okularów ochronnych. Kolejny sensacyjno-tendencyjny artykuł o niczym; jakby opryski winnic bez ochrony były bardziej szkodliwe, niż opryski sadów, rzepaku czy ziemniaków.

Co może się stać takiemu pryskaczowi?
Obrazek

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 11:13 
mistrz
mistrz

Maciej napisał(a):
Opryski bez odpowiedniej ochrony dróg oddechowych i skóry są bez sensu. Dokładnie tak samo, jak malowanie bez wentylacji, szlifowanie bez maski przeciwpyłowej, kucie bez ochrony słuchu, czy spawanie bez okularów ochronnych. Kolejny sensacyjno-tendencyjny artykuł o niczym; jakby opryski winnic bez ochrony były bardziej szkodliwe, niż opryski sadów, rzepaku czy ziemniaków.

Obrazek

Nie wiem co jest powodem, dla którego próbujesz wyśmiewać tego typu doniesienia. W każdym razie, spróbuję go podsumować dla innych.

Po pierwsze, jest to omówienie artykułu naukowego, który został opublikowany w recenzowanym, międzynarodowym, specjalistycznym, anglojęzycznym czasopiśmie o ustalonej renomie (wspomniane czasopismo OEM ukazuje się od 1944 r., a więc już 67 lat, i w swej kategorii zajmuje wysokie miejsce). Po drugie, dotyczy badań nad pracownikami winnic, a więc mających kontakt ze środkami, z którymi mogą mieć styczność także czytelnicy tego forum. Po trzecie, nie jest w nim wspomniane, że pracownicy wykonywali opryski bez stosownych zabezpieczeń. To już co prawda tylko moje przypuszczeniem, ale ponieważ badania wykonywano "w słynnych winnicach w Bordeaux", a nie w jakimś kraju z Trzeciego Świata, to sądzę, że starano się przestrzegać stosownych przepisów.
Uważam, że w praktyce nie jest możliwe takie zabezpieczenie pracowników, aby kompletnie wyeliminować penetrację skóry, oczu i dróg oddechowych przez te środki. To ostatnie, zapewne jest tak naprawdę najcenniejszym wnioskiem z tych badań i dotyczy on wszelkich oprysków chemicznych.

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 11:43 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Obrazek

Nie wiadomo :?:
Po powiększeniu obrazka ukazują się przemiennie dwa teksty:
"Wypełnij test i sprawdź jak długo będziesz żył"
lub
"Poznaj datę swojej śmierci !"

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 20:28 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
Maciej napisał(a):
Opryski bez odpowiedniej ochrony dróg oddechowych i skóry są bez sensu... [/url]

Nie wiem co jest powodem, dla którego próbujesz wyśmiewać tego typu doniesienia...

Wcale nie wyśmiewam tego typu doniesień. Oceniam je jedynie.
Wiem jak większość rolników, również we Francji, dokonuje oprysków i jakie środki ochrony zazwyczaj stosują - bardzo często po prostu żadne. Omówienie artykułu naukowego, w którym nie podano informacji kluczowych: jaką ochronę stosowali badani pracownicy i jakich śor opracowanie dotyczy jest warte funta kłaków. Co np. ma znaczyć zdanie: "U osób, które miały styczność z wyjątkowo wysokimi dawkami pestycydów..."? Inhalowali się? Zjadali? Dokonywali oprysków codziennie, co miesiąc? Dla mnie takie coś znaczy dokładnie nic.

Jak rozumieć zdanie "Pracownicy regularnie spryskiwanych pestycydami winnic są aż pięciokrotnie bardziej narażeni na chorobę Alzheimera lub inny typ demencji niż ludzie niepracujący w polu..." w zestawieniu z "Osoby te osiągały złe wyniki dwukrotnie częściej niż grupa niemająca kontaktu z pestycydami"??!! To w końcu jak - pięciokrotnie, czy dwukrotnie?

zbyszekB napisał(a):
lub

Zbyszek, stanowczo nie zazdroszczę Ci Twojego poczucia humoru. Zaczynam za to rozumieć Twoje zamiłowanie do psychiatrii.

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 21:09 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
zbyszekB napisał(a):
lub

Zbyszek, stanowczo nie zazdroszczę Ci Twojego poczucia humoru. Zaczynam za to rozumieć Twoje zamiłowanie do psychiatrii.

Macieju to nie ma nic wspólnego z psychiatrią, to tylko niezbyt dobry program, który najprawdopodobniej ma wpisane
"Maciej" - zły, dowalić, ośmieszyć, zdyskredytować
"vinifera" - zła, wyśmiać
"hybryda" - dobra, potwierdzić

Natomiast w dziedzinie ochrony przed bezpośrednim kontaktem ze środkami ochrony roślin mamy dość blisko do Francuzów, wystarczy pogadać z pracownikami Piorinu.

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 22:17 
Ekspert
Ekspert

Co to tego gościa na traktorku, to tam jest jedna sprawa, że ta cała ochrona jest do dupy. Facet ma gołe ręce :lol: :lol: :lol: Z badań nad zachorowaniami na raka wśród robotników w winnicach alzackich wynika, że najwięcej kancerogenów przenika przez nieosłoniętą skórę rąk i przedramion.

Co do badań. Trafiłem kiedyś na wyniki polskich badań nad wpływem śor stosowanych w szklarniach (nie pamiętam jakich) na miesiączkowanie i płodność kobiet tam pracujących. Lektura raczej do śmiechu nie nastrajała.

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 22:23 
Ekspert
Ekspert

DW napisał(a):
Co to tego gościa na traktorku, to tam jest jedna sprawa, że ta cała ochrona jest do dupy. Facet ma gołe ręce...

Niiieeee. Ma rękawice ochronne w płynie.

PostNapisane: sobota, 4 grudnia 2010, 22:46 
Ekspert
Ekspert

Maciej napisał(a):
DW napisał(a):
Co to tego gościa na traktorku, to tam jest jedna sprawa, że ta cała ochrona jest do dupy. Facet ma gołe ręce...

Niiieeee. Ma rękawice ochronne w płynie.

to zmienia postać rzeczy...

PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 08:19 
mistrz
mistrz

Maciej napisał(a):
Wcale nie wyśmiewam tego typu doniesień. Oceniam je jedynie.
Wiem jak większość rolników, również we Francji, dokonuje oprysków i jakie środki ochrony zazwyczaj stosują - bardzo często po prostu żadne. Omówienie artykułu naukowego, w którym nie podano informacji kluczowych: jaką ochronę stosowali badani pracownicy i jakich śor opracowanie dotyczy jest warte funta kłaków. Co np. ma znaczyć zdanie: "U osób, które miały styczność z wyjątkowo wysokimi dawkami pestycydów..."? Inhalowali się? Zjadali? Dokonywali oprysków codziennie, co miesiąc? Dla mnie takie coś znaczy dokładnie nic.

Jak rozumieć zdanie "Pracownicy regularnie spryskiwanych pestycydami winnic są aż pięciokrotnie bardziej narażeni na chorobę Alzheimera lub inny typ demencji niż ludzie niepracujący w polu..." w zestawieniu z "Osoby te osiągały złe wyniki dwukrotnie częściej niż grupa niemająca kontaktu z pestycydami"??!! To w końcu jak - pięciokrotnie, czy dwukrotnie?

Nie będę się ustosunkowywał do pierwszego akapitu, w którym rzecz sprowadzasz do absurdu, sugerując że Francuzi rozmyślnie inhalowali się lub konsumowali pestycydy.

Co do drugiego, może taki przykład pomoże - osoby spożywające tłuste pokarmy, mają dwukrotnie częściej przekroczoną górną normę cholesterolu we krwi (czytaj mają "złe wyniki"), co oznacza, że są np. pięciokrotnie bardziej narażeni na miażdżycę (czytaj chorobę neurodegeneracyjną, np. Alzheimera). W życiu nie wszystkie zjawiska są powiązane prostoliniowo.

PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 19:50 
Ekspert
Ekspert

Widzisz, Amawin - nie ja sprowadzam rzecz do absurdu, a autor notatki, który zaniedbał elementarnej staranności bezsensownie strasząc, zamiast podać rzetelne fakty.
A przykład z cholesterolem jest doskonały - wszystko wskazuje na to, że doniesienia ostatnich dziesięcioleci o strasznym wpływie cholesterolu na zdrowie nie są zbyt prawdziwe, a z całą pewnością mocno przesadzone. Niestety zbyt często badania naukowe mają mało wspólnego z rzeczywistością. A jeśli nawet, to - jak w przypadku artykułu o pestycydach - są mało użyteczne. Pokazują, jak złe są pestycydy, nie pokazując rozsądnej alternatywy. Lepiej uprawiać zagrzybione, chore rośliny pełne mykotoksyn, nie uprawiać wcale, czy jak?!

PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 21:06 
Kiper
Kiper

alkor napisał(a):
olmek napisał(a):
Ganz napisał(a):
Zdzicholo ma rację, prąd rozruchowy jest wyższy niż prąd nominalny w zwykłej żarówce, a czas rozruchu, w zależności od jakości świetlówki może trwać nawet kilkanaście minut (rozjaśnianie się).

W temacie żarówek energooszczędnych miałem się nie wypowiadać, ale w tej sytuacji uznałem, że mam obowiązek :lol:
Po pierwsze, chwilowy zwiększony pobór prądu, który i tak jest mniejszy od nominalnego prądu zwykłej żarówki, występuje w momencie wstępnego podgrzewania elektrod i trwa zwykle poniżej 1s. Po tym czasie następuje zapłon par rtęci.
Po drugie, po zapłonie pobór prądu jest uzależniony od stopnia jonizacji, czyli jest mniej więcej proporcjonalny do jasności świecenia, co z kolei oznacza, że maksymalny pobór prądu następuje w momencie uzyskania pełnej jasności.
Tak więc nie ma sensu powtarzać bzdur zasłyszanych w necie.
Jeżeli chodzi o przelicznik mocy( wzięty z Księżyca) i emitowane widmo ( można sobie sprawdzić za pomocą pryzmatu) , to jak najbardziej się zgadzam - stawia żarówki energooszczędne na straconej pozycji.

Ganz napisał(a):
wystarczy trochę policzyć i człowiek się tylko upewnia w przekonaniu...

Też nie wiem skąd ludzie to wzięli i czemu takie bzdury są tak powszechne w necie. Siadłem teraz i poczytałem na różnych forach co ludzie piszą i włos się jeży na głowie. A ludzie to powielają bez zastanowienia, dodając od siebie jeszcze 3 grosze.

Ja sobie policzyłem bo siedzę w domu i nie mam nic do roboty.

Z grubsza policzyłem koszt dla 5000h świecenia żarówki i świetlówki.
Przyjąłem cenę
żarówki 100W: 1.5- , dobrej świetlówki 20W: 20,-
żywotność żarówki 1500h, świetlówki 5000h
cena 1 kWh = 0,57 zł

Zużycie energii na 5 tys godz:
Św 5000 x 0,02 kWh = 100 kWh x 0,57 = 57 zł
Żar 5000 x 0,1 kWh = 500 kWh x 0,57= 285 zł
Koszt zakupu i eksploatacji:
Świetlówka 20 zł + 57 zł = 77 zł
Żarówka 5 zł + 285 zł = 290 zł

4x taniej, ponad 200 zł na jednym punkcie, a w domu mam 5 takich żarówek

Możemy dalej się bawić, jeśli ktoś upiera się się z tym rozruchem.
Przyjmijmy że w ciągu tych 5000h wykonamy 2500 rozruchów trwających 3 minuty, w których to pobór jest zwiększony z 20W do 50W

Co daje dodatkowe 125h x 0.030 kW = 7,5kWh co daje aż dodatkowe 4,27 zł

Żeby szala przechyliła się na korzyść tradycyjnej żarówki prąd rozruchowy świetlówki musiałby wynosić 2984W przy pozostałych założeniach.

Wiem że takie wyliczanki są durne, ale nikt pewnie nie liczył nawet w przybliżeniu, a zdania są wyrobione i stanowcze.

Ja nie robiłem takich wyliczeń, ale po kilku miesiącach od chwili kiedy wymieniłem żarówki na energooszczędne świetlówki miałem kontrolę z energetyki, czy nie kradnę prądu (poważnie!). Całkowite zużycie prądu w domu spadło mniej więcej o połowę. Lepsze od tych firmowych okazały się takie z Auchana po 5 PLN za sztukę. Dają fajne ciepłe światło i są już trzy lata, używane tak jak wcześniej żarówki, bez żadnej taryfy ulgowej.
A co do Roundapu to nie używam i używać nie zamierzam. Jeżeli nie muszę to nie wprowadzam do środowiska substancji, która nigdy wcześniej w nim nie występowała.

PostNapisane: niedziela, 5 grudnia 2010, 21:51 
Ekspert
Ekspert

zdzicholo napisał(a):
...Macieju to nie ma nic wspólnego z psychiatrią, to tylko niezbyt dobry program, który najprawdopodobniej ma wpisane
"Maciej" - zły, dowalić, ośmieszyć, zdyskredytować

To nie tylko Maciej jest zły, ale każdy kto przekręca i nadinterpretuje fakty.
A fakty są takie ,że w tym artykule nie ma mowy o tym ,że opryski były robione bez stosownych zabezpieczeń. Ty jakoś też tego nie zauważasz ?
Cytuj:
"vinifera" - zła, wyśmiać
"hybryda" - dobra, potwierdzić

Nieprawda, pomyliłeś osoby i przestawiłeś kolejność
Ja uprawiam i vinifery i hybrydy.
Cytuj:
Natomiast w dziedzinie ochrony przed bezpośrednim kontaktem ze środkami ochrony roślin mamy dość blisko do Francuzów, wystarczy pogadać z pracownikami Piorinu.

To pogadaj i napisz coś konkretnego ,a nie propozycja jazdy z Krakowa do Warszawy rowerem ,bez siodełka po torach kolejowych.
To ma być rzeczowa dyskusja z Twojej strony ?
Czy tylko jedynie stać Cię na ?wycieczki osobiste?? /ad personam/
"Dla towarzystwa - cygan dał się powiesić"

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1