olmek napisał(a):
Ganz napisał(a):
Zdzicholo ma rację, prąd rozruchowy jest wyższy niż prąd nominalny w zwykłej żarówce, a czas rozruchu, w zależności od jakości świetlówki może trwać nawet kilkanaście minut (rozjaśnianie się).
W temacie żarówek energooszczędnych miałem się nie wypowiadać, ale w tej sytuacji uznałem, że mam obowiązek
Po pierwsze, chwilowy zwiększony pobór prądu, który i tak jest mniejszy od nominalnego prądu zwykłej żarówki, występuje w momencie wstępnego podgrzewania elektrod i trwa zwykle poniżej 1s. Po tym czasie następuje zapłon par rtęci.
Po drugie, po zapłonie pobór prądu jest uzależniony od stopnia jonizacji, czyli jest mniej więcej proporcjonalny do jasności świecenia, co z kolei oznacza, że maksymalny pobór prądu następuje w momencie uzyskania pełnej jasności.
Tak więc nie ma sensu powtarzać bzdur zasłyszanych w necie.
Jeżeli chodzi o przelicznik mocy( wzięty z Księżyca) i emitowane widmo ( można sobie sprawdzić za pomocą pryzmatu) , to jak najbardziej się zgadzam - stawia żarówki energooszczędne na straconej pozycji.
Ganz napisał(a):
wystarczy trochę policzyć i człowiek się tylko upewnia w przekonaniu...
Też nie wiem skąd ludzie to wzięli i czemu takie bzdury są tak powszechne w necie. Siadłem teraz i poczytałem na różnych forach co ludzie piszą i włos się jeży na głowie. A ludzie to powielają bez zastanowienia, dodając od siebie jeszcze 3 grosze.
Ja sobie policzyłem bo siedzę w domu i nie mam nic do roboty.
Z grubsza policzyłem koszt dla 5000h świecenia żarówki i świetlówki.
Przyjąłem cenę
żarówki 100W: 1.5- , dobrej świetlówki 20W: 20,-
żywotność żarówki 1500h, świetlówki 5000h
cena 1 kWh = 0,57 zł
Zużycie energii na 5 tys godz:
Św 5000 x 0,02 kWh = 100 kWh x 0,57 =
57 złŻar 5000 x 0,1 kWh = 500 kWh x 0,57=
285 złKoszt zakupu i eksploatacji:
Świetlówka 20 zł + 57 zł =
77 złŻarówka 5 zł + 285 zł =
290 zł4x taniej, ponad 200 zł na jednym punkcie, a w domu mam 5 takich żarówek
Możemy dalej się bawić, jeśli ktoś upiera się się z tym rozruchem.
Przyjmijmy że w ciągu tych 5000h wykonamy 2500 rozruchów trwających 3 minuty, w których to pobór jest zwiększony z 20W do 50W
Co daje dodatkowe 125h x 0.030 kW = 7,5kWh co daje aż dodatkowe
4,27 złŻeby szala przechyliła się na korzyść tradycyjnej żarówki prąd rozruchowy świetlówki musiałby wynosić
2984W przy pozostałych założeniach.
Wiem że takie wyliczanki są durne, ale nikt pewnie nie liczył nawet w przybliżeniu, a zdania są wyrobione i stanowcze.