Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 03:52

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 31 grudnia 2010, 18:42 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
gronkowiec napisał(a):
Gdzie tu logika ?
Ano logika w tym, że dzięki (bo przecież nie pomimo) tej strasznej "chemii" (farmaceutyka to też chemia) ludzie żyją dziś dwa razy dłużej, niż w czasach sprzed "chemii". Psioczyć na cywilizację można ile kto chce... Ale gdzie tu logika?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 grudnia 2010, 19:00 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Z pośród 24 specyfików opartych na glifosacie tylko 7 ma w nazwie roundup :!: :?:
glifosat
alfabetycznie z wyszukiwarki po wpisaniu "glifosat" - otwierając poszczególne można się dowiedzieć do kiedy maja dopuszczenie w Polszcze.


Ale gdzie tu logika ????
PS
Można by zapytać o logikę przedstawiciela firmy monsanto i naszych biurokratów.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 31 grudnia 2010, 19:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Zbyszek, glifosat to glifosat, ale "szpil" tkwi w adiuwantach. Poszczególne preparaty zazwyczaj różnią się mocno składem. Skutecznością również. Stąd konieczność rejestracji każdego z osobna. To naprawdę logiczne.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 1 stycznia 2011, 01:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 12 marca 2005, 01:00
Posty: 886
Lokalizacja: B-stok / Dębe Wlk.
Glifosat jako substancja aktywna nie jest już chroniony patentem i każdy może sobie produkować własny preparat, wystarczy kupić gdzieś s.a., zrobić włąsną formulację i zarejestrować preparat.

_________________
Pozdrawiam,

J


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2011, 10:34 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): niedziela, 3 października 2010, 15:24
Posty: 75
Lokalizacja: Bory Tucholskie
Szkodliwość śor to naturalna sprawa - w końcu gdyby nie szkodziły to by nie działały ...
Roundup używa się nie tylko w winnicach ale sporo w lasach przy zwalczaniu szczególnie uciążliwych chwastów (np. trzcinnik) czy w rolnictwie (przy reglonowaniu rzepaku). Od tego nie da się uciec i żeby ograniczyć jego szkodliwość dla "opryskującego" trzeba tylko przestrzegać podstawowych zasad. Ekonomia w dzisiejszych czasach jest po prostu nieubłagana, postęp technologiczny pociąga za sobą pewne koszty i nie da się już wrócić do czasów czystego powietrza i życia w zgodzie z naturą.

_________________
Przetargi


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 2 stycznia 2011, 16:22 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 11 marca 2007, 01:00
Posty: 860
Lokalizacja: Rzeszów, 350m n.p.m
Roundap nie jest tak biodegradowalny jak to sobie wyobrażamy.
Dotychczas sądziłam, że po zastosowaniu najwyżej 2 miesiące i będzie rozłożony skoro już po kilkunastu dniach można sadzić nowe rośliny.
Po żniwach i po wschodach nowych chwastów zastosowaliśmy Roundap bo były przeróżne chwasty.Na wiosnę następnego roku został posiany jęczmień na tym terenie.Już przy kiełkowaniu widać było, że jest spowolniałe, obok była uprawa jęczmienia sąsiada.
W miejscach gdzie nie było opryskiwane jęczmień wyrósł wysoki i dorodny. W pozostalych był bardzo niski i zbiór był kiepski.Sąsiad-rolnik powiedział, że w takiej sytuacji - po zastosowaniu Roundapu ziemniaki , pszenica by się udały ale nie jęczmień.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 lutego 2018, 10:59 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Dziś na kanale "Planete" o godz.13,20 - "roundup przed sądem"
i zaraz po tym - "Burza wokół GMO"

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 22 lutego 2018, 14:17 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 9 kwietnia 2011, 14:29
Posty: 1169
Lokalizacja: okolice Kocmyrzowa. Kraków
Oglądałem ten odcinek tydzień wcześniej. Faktycznie, wygląda na to że glifosat nie jest do końca tak bezpieczny, jak podaje producent. Bardzo długo zalega w środowisku i ma niebezpieczne oddziaływanie dla żywych organizmów. Dla człowieka również jest niebezpieczny, głównie gdy dostanie się do wód gruntowych. Woda ta spożyta przez człowieka powoduje powstawanie chorób rakowych. Osobiście nie stosuję, mam jeszcze na tyle siły aby chwasty zwalczać motyką.

_________________
Pozdrawiam- Mirek.
________________________________________________________
Do sukcesu nie ma żadnej windy. Trzeba iść po schodach. ~ Emil Oesch `


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 11:41 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 332
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
Mój kolega rolnik posiadający ponad 100ha pola uprawia zboża i pryska to Roundup'em na chwasty.
Tylko nikt nie wspomina, że niektóre chwaasty w ramach ewolucji wykształciły odporność na Roundup i trzeba używać większej dawki (podobnie jak z mączniakiem na winorośli - dlatego wolę wina z odmian odpornych np. gruzińskich niż pryskanych francuskich - wg. mnie przereklamowanych).
Jeżeli ktoś ma możliwość niech się dowie czy ta substancja przechodzi do ziarna i nie jemy jej przypadkiem w chlebie.
Czy wogóle są prowadzone badania nt. zawartości tej substancji w ziarnie (podobnie jak z patuliną w sokach jabłkowych i innych) ? Czy po po prostu się trujemy i nie wiemy o tym (a instytucje nie reagują) ?

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 17:26 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
luk3Z napisał(a):
Jeżeli ktoś ma możliwość niech się dowie czy ta substancja przechodzi do ziarna i nie jemy jej przypadkiem w chlebie. ?


Powiem Ci więcej.
Przypadki, że rolnicy pryskają np. rzepak na dwa/trzy dni przed skoszeniem nie są niczym nowym. Zgadnij czym się pryska aby ziarno jak to mawiają "równo doszło"?!!
Znam też przypadki hodowców/plantatorów papryki którzy to przed zbliżającymi się pierwszymi jesiennymi przymrozkami na kilka dni wcześniej pryskają swoje jeszcze zielone owoce tym "suplementem" celem idealnego wybarwienia ostatnich sztuk na czerwono.
Także niestety nie żyjemy w świecie idealnym. Dopóki pieniądz rządzi światem to trzeba się z tym pogodzić. Na tym tle nasze wysublimowane podejście do uprawy "ekologicznych" krzewów wydaje się ułudą. Gdzieś kiedyś przeczytałem pewną tezę odnośnie spopularyzowania konserwantów i ŚOR przy produkcji żywności. Do momentu ich szerokiego zastosowania średnia długości życia przeciętnego człowieka nawet na terenach naszego kraju wynosiła około 40lat. I większość naukowców sprzeczała się co tak na prawdę przyczyniło się do tak gwałtownego wzrostu populacji ludzi na Ziemi. Czy to dzięki boomowi gospodarczemu który miał miejsce od momentu wynalezienia maszyny parowej (jak twierdzą ekonomiści) czy to dzięki medycynie. Niemniej co by nie mówić jakimś cudem średnia wieku dzisiejszego człowieka znacząco wzrosła.

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 17:39 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
wolq napisał(a):
luk3Z napisał(a):
Jeżeli ktoś ma możliwość niech się dowie czy ta substancja przechodzi do ziarna i nie jemy jej przypadkiem w chlebie. ?


. Niemniej co by nie mówić jakimś cudem średnia wieku dzisiejszego człowieka znacząco wzrosła.

Długość faktycznie wzrosła,zmalała jednak jego jakość. Rośnie znacząco zachorowalność na raka i to nie tylko z powodu lepszej diagnostyki. Raki są bardziej agresywne, mniej podatne na leczenie. Nie wierzę,że spadła jakość środków leczniczych. Wrasta predyspozycja na depresje i choroby psychiczne. Może to za daleko idąca teza,ale jednak chemizowanie środowiska, jednak ma wpływ nie tylko na ciało, lecz także na duszę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 20:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 7 listopada 2010, 19:42
Posty: 2355
Lokalizacja: Wzgórza Trzebnickie
Rolnicy powszechnie i legalnie pryskają Glifosatem zboża i rzepak przed zbiorem, żeby zakończyć wegetację i wysuszyć ziarno
A także wiele innych upraw, ziemniaki, warzywa, sady...
Glifosat - jemy codziennie w każdej potrawie...

PS. Później ciężką chemią się zwalcza robaki wołki itp. w elewatorach - tak, żeby do młyna szło zboże bez żywego robactwa. To się nazywa "zagazowywanie zbóż"...

Oj zdrowy chlebek żeby mieć, to już trzeba by samemu w ogródku żyto siać...

_________________
https://www.facebook.com/profile.php?id=61567280121986


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 23 lutego 2018, 22:30 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): czwartek, 29 października 2015, 10:03
Posty: 663
Lokalizacja: południowe mazowsze
ZbyszekTW napisał(a):
Oj zdrowy chlebek żeby mieć, to już trzeba by samemu w ogródku żyto siać...


Mam znajomego który zrobił eksperyment na własnych kurach. Posiadał pszenicę z własnej produkcji którą karmił swoje kury rokrocznie ale wpadła mu w ręce pszenica o niebywałej wielkości ziarnie - jak to mówił przecudna. Odstawił swoją pszenicę i zaczął karmić kury tą pozyskaną z zewnętrznego źródła. Po kilku dniach nie mogąc uwierzyć w to co widzi i postanowił rozsypać w dwóch identycznych pojemnikach pszenicę. W jednym tę pozyskaną a w drugim tą swoją. Wyobraźcie sobie, że te głupie kury z móżdżkiem wielkości orzecha pistacjowego wyżarł ziarno ale tylko z jednego pojemnika. Zgadnijcie z którego??

Aż strach pomyśleć co by było gdyby kury zaczęły oglądać telewizję. Prawdopodobnie nie potrafiłyby racjonalnie podejmować decyzji... .


.

_________________
pozdrawiam Sebastian
----------------------
Moje TOP odmiany : Prieobrażenie, Golicyn, Prima, Katrusia, Super Ekstra, Bajkonur, Orion Bielika, Garold


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 lutego 2018, 09:57 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): sobota, 17 sierpnia 2013, 20:39
Posty: 254
Lokalizacja: podkarpacie Radomyśl Wielki
Jestem wędkarzem, od kilkunastu lat notuję gwałtowny spadek pogłowia ryb w Wiśle i innych rzekach. Odpowiedzialnym za to jest nowoczesne intensywne rolnictwo, ŚOR, herbicydy i nawozy.
Początkowo spadek pogłowia ryb tłumaczyłem kłusownictwem i tym że ludzie wszystko zeżrą, ale po głębszej analizie jest najprawdopodobniej odpowiedzialne za to rolnictwo. Bo wyginęły nawet Ukleje ( taka mała rybka) która jest pokarmem drapieżników, i jej człowiek nie wyłowił, a w dodatku przy drastycznym spadku ryb drapieżnych, tych małych rybek powinno być więcej.
np. kukurydza jest zatruwana już przed siewem co by jej ptaki nie wyjadły, potem nawozy do glebowe i kilkanaście oprysków w sezonie.

_________________
https://www.facebook.com/winnica.amelie/


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 24 lutego 2018, 12:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 17 stycznia 2017, 22:03
Posty: 210
Lokalizacja: Łobez (zachodniopomorskie)
Maciej napisał(a):
gronkowiec napisał(a):
Gdzie tu logika ?
Ano logika w tym, że dzięki (bo przecież nie pomimo) tej strasznej "chemii" (farmaceutyka to też chemia) ludzie żyją dziś dwa razy dłużej, niż w czasach sprzed "chemii". Psioczyć na cywilizację można ile kto chce... Ale gdzie tu logika?

Maciej, wszystko dookoła to chemia, ale takie porównania to chyba nie na miejscu, zwłaszcza farmaceutyka która jest by udawać, że leczy, ale żeby nie wyleczyć, usuwa objawy zamiast przyczyny. Piotr85 bardzo dobrze napisał ...
piotr85 napisał(a):
Długość faktycznie wzrosła,zmalała jednak jego jakość. Rośnie znacząco zachorowalność na raka i to nie tylko z powodu lepszej diagnostyki. Raki są bardziej agresywne, mniej podatne na leczenie. Nie wierzę,że spadła jakość środków leczniczych. Wrasta predyspozycja na depresje i choroby psychiczne. Może to za daleko idąca teza,ale jednak chemizowanie środowiska, jednak ma wpływ nie tylko na ciało, lecz także na duszę.

_________________
Pozdrawiam
Krystian


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 132 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO