Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 10:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 21:25 
Ekspert
Ekspert

Od pewnego czasu nurtuje mnie sprawa naszego winiarskiego środowiska.
A w szczególności podzały, które jak mi się wydaje są coraz większe. A to w tej chwili jest nam najmniej potrzebne. Jestem czytelnikiem Magazynu Wino jak i biuletynu wydawanego przes Pana Telateńskiego. Te dwa ośrodki chcą być reprezentantami naszego środowiska winiarskiego, a nie bardzo, a raczej w ogóle się nie mogą dogadać. Mało tego nie gadają z sobą.
RM, Magazyn Wino i "Instytut" z jednej strony, a Sekcja Winoroślarska przy Zrzeszeniu Sadowników Polskich z drugiej coś robią,organizują imprezy i próbują nam wmawiać,że oni są jedynie słuszni. Jak nasze winiarskie prawodawstwo ma się zmienić jak lobbing jest tak rozproszony i skłócony.
Brakuje takiego spojrzenia globalnego, a nie lokalnego jak to ma miejsce w tej chwili.
Bo na przykład co mnie interesuje program "podkarpackie winnice" jak ja jestem z zachodniopomorskiego. Fajnie, że jest taki program daj wam boże zdrowie, ale winnice są w całym kraju!!!!
Co myślicie o tym, przecież to nasze sprawy. Może forum nasze podjęło by się mediacji w celu porozumienia się obu ośrodków dla naszego winiarskiego dobra.

Ale mi się zebrało.....ufffffff!!!

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 19 listopada 2006, 22:13 
heavy piszesz o ważnym problemie, ja sam uczestnicze w życiu winoroślo/winopasjonatów od roku, zdążyłem poznać pare osób z różnych środowisk, każdy ma swoje zdanie , mnie najbardziej zaskoczył 'podział', bylem naiwny jadąc na spotkania (pełen optymizmu i chęc)i z ludźmi z branży, na miejscu poznałem zdanie różnych stron 'podziału',

jesteśmy trochę naiwni myśląc że winoogrodnictwo to pasja, w Polsce to zaczyna być przemysł, różni ludzie zaczynają zarabiać na sadzonkach, niedługo na sprzedaży wina, a tam gdzie pojawiają się pieniądze kończy się pasja.

każdy ma trochę racji ale tylko troszeczkę racji, ja jestem otwartym, młodym człowiekiem czerpie wiedze i doświadczenie od każdego kto chce przekazać coś innym, i takich ludzi szanuje, szanuje ludzi , którzy pomimo swoich INTERESÓW potrafią przekazać wiedzę, niekoniecznie bezpośrednio ale przez niedomuwienia i malutkie szczegóły, cenię również ludzi, którzy pomagają innym jak zdzisław, czy ludzie z miękini, nawet z Panem Piątkiem można było porozmawiać spokojnie, od innych na moje pytania dostałem ich ofertę sadzonek z cennikiem zamiast odpwiedzi, takie jest życie ,

teraz dla młodych pasjonatów winorośli i wina:

nic nie przyjdzie samo, sami musicie próbować, ryzykować , planować,

i rozmawiać z wszystkimi, o wszystkim. prawda jest taka że w Polsce nie mamy jeszcze odpowiedniej wiedzy co do uprawy winorośli i wytważania wina. na to trzeba pokoleń, my nie wiemy nawet jakie odmiany sadzić!!!

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 21:47 
Ekspert
Ekspert

Widzę, że tak ważny temat nie spotkał się z zainteresowaniem szanownych kolegów.
Przecież to fundamentalne dla nas sprawy, dlaczego się nie wypowiadacie??

Tytuł:
PostNapisane: środa, 22 listopada 2006, 22:28 
Ekspert
Ekspert

Przy Ministerstwie Rolnictwa powstał zespół do spraw winiarskich i napojów spirytusowych. Każda z organizacji "branżowych" ma okazję się tam dostać. Problemem dla niektórych "fachowców" jest niestety fakt, że trzeba być organizacją zarejestrowaną, a zatem wypadałoby działać legalnie.

I tam można co nieco zdziałać.

Ponadto jeżeli chce się coś załatwić to metoda "zróbcie tak i tak" jest chyba skazana na porażkę. Chyba każdy człowiek lubi gdy się go szanuje i pyta o zdanie, natomiast rzucanie poleceń jest raczej niemile widziane.

I pytanie - a co takiego ci urzędnicy ministerialni obiecali? bo jakoś nie kojarzę.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 07:12 
dajcie spokuj , ja nie wierzę temu Państwu, mieli tyle czasu aby uporządkować sprawy prawne związane z winoroślami,

nam chodzi głównie o to abyśmy nie musieli płacić zusu, abyśmy nie musieli chodzić po jakieś pozwolenia, certyfikaty, organizować laboratoria przy małej produkcji wina,
Ministerstwo Skarbu oraz Rolnictwa są głuche, dla nich to się nie liczy, na siłe narzucają nam swoje chore pomysły, dlaczego??

nie wiem, dzisiaj jest 23 listopada godz. 08:07 i nie wierze, że w ciągu roku powstanie ustawa winiarska sprzyjająca małym plantatorom, skąd wzieło się moje przekonanie? patrzę po prostu wstecz, jeżeli już ustawę sprzed paru lat tak spiepszyli to czego można się spodziewać teraz, skoro nasi politycy zamiast tworzeniem prawa zajmują się kłutniami, to nie wróży to niczego dobrego, to jest smutne ale prawdziwe, ci którzy w najbliższym czasie zaczną produkować wino BĘDĄ MUSIELI sprzedawać je w szarej strefie, oj -BĘDĄ MUSIELI, bo nikt nie jest idiotą, aby płacić haracz (na becikowe, dla nierobów, dla pokrzywdzonych przez los, na pensję dla dziesiątek tysięcy radnych, na niepotrzebnych urzędników itd)
przepraszam uniosłem się, ale jak patrze na te wybory samorządowe to mi się wlosy na głowie jeżą,

już parę miesięcy temu pisałem tekst o podobnej treści , od tego czasu nic się nie zmieniło, i nic się nie zmieni. bo żyjemy w takim dziwnym , zakompleksionym, zacofanym kraju, w którym elity zamiast pomagać najłabszym, wspierać gospodarkę, szukają szpiegów, agentów, otwierają szafy , wyzywają sie od warchołów, grożą szabelką potężnym sąsiadom, i tyle
ja nie jestem pesymistą ani jakimś flustratem lecz patrzę na tę naszą rzeczywistość chłodnym okiem, choć jak widzę co się dzieje to ciśnienie krwi wzrasta.
nad moją głową wisi jak topór proste , dokładne pytanie, pytanie na którę będę musiał juz niedługo odpowiedzieć,

: co mam robić , wyjeżdżać do Holandii gdzie jest już moja dziewczyna czy nie, czy sadzić kolejne winorośla z myślą o przyszłym zarobku czy spiepszać za granicę i tam w spokoju pracować, to są ważne pytania,

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 12:25 
Kiper
Kiper

Zbigu!!!

Ty się jakimiś pierdołami nie zajmuj, bo widzę, że nie szkoda Ci klawiatury.

Po prostu sadź!!

Pozdrawiam

jacek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 12:39 
Ekspert
Ekspert

[quote="Agent0700"]Zbigu!!!

Ty się jakimiś pierdołami nie zajmuj, bo widzę, że nie szkoda Ci klawiatury.

Po prostu sadź!!

Tak jest :!: Tylko na wszelki wypadek nie zwalniaj się z pracy :lol:

pozdrawiam

Kuba

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 14:03 
Ekspert
Ekspert

Jak tu sadzić jak przyszłość niepewna.
Do rowu będziemy wylewać, sam wszystkiego nie wypiję?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 14:37 
Kiper
Kiper

Chłopaków z forum zaprosisz.

Wspólnie damy radę :-)

Jacek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 23 listopada 2006, 20:11 
Ekspert
Ekspert

[quote="Agent0700"]Chłopaków z forum zaprosisz.

Wspólnie damy radę :-)

Jacek

Popieram :lol: :lol: :lol:

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 05:53 
Ekspert
Ekspert

Witam,
A czy nie jest tak przypadkiem, że istnieje jakieś lobby, które nie jest zainteresowane powstaniem prawa winiarskiego w Polsce?. Przecież "powstanie" kolejnego państwa winiarskiego i to dużego, to zagrożenie dla wielu kieszeni. W związku z tym mam pomysł, aby stworzyć PPPW. A co, Rewiński mógł, to inni też mogą. :D :D
pozdrawiam wojtekb

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 08:12 
Kiper
Kiper

[quote="wojtekb"]Witam,
A czy nie jest tak przypadkiem, że istnieje jakieś lobby, które nie jest zainteresowane powstaniem prawa winiarskiego w Polsce?. Przecież "powstanie" kolejnego państwa winiarskiego i to dużego, to zagrożenie dla wielu kieszeni. W związku z tym mam pomysł, aby stworzyć PPPW. A co, Rewiński mógł, to inni też mogą. :D :D
pozdrawiam wojtekb

Jak dodasz jendo W to i ja się zapiszę. :D
PPPWiW (wina i winorośli)

POZDR K

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 08:36 
Ekspert
Ekspert

No to mamy organizację-kto na Prezesa?

Na honorowego"członka" proponuję Andrzeja L. zwanego dalej ministrem.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 08:38 
Ekspert
Ekspert

A co do spotkań, raz u jednego kolegi raz u innego to dobry pomysł.
Jak skończę agrturystykę to paru chłopa się zmieści!

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 listopada 2006, 09:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="KrzychoG"][quote="wojtekb"]Witam,
pozdrawiam wojtekb

Jak dodasz jendo W to i ja się zapiszę. :D
PPPWiW (wina i winorośli)

POZDR K

To ja dodam jeszcze D(dobrego wina i winorośli) i jesteś przyjęty :lol: I żadnego Andrzeja L. bo on lubi tylko napoje z buraka.
Aha kto będzie skarbnikiem? :D
pozdrawiam wojtekb

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1