Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 06:20

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 30 sierpnia 2012, 14:31 
czeladnik
czeladnik

Witam.
Wybieramy się z kolegami do Rumunii (Maramures. Transylvania, Moldova), naszym głównym zajęciem będzie picie wina i zwiedzanie winnic. :D Niestety w necie jest trochę mało informacji na ten temat.
Jeżeli macie już jakieś doświadczenia w tym temacie to proszę podzielcie się jakimiś informacjami odnośnie miejscowości z winnicami w tych rejonach winiarskich, noclegów w pobliżu, gdzie warto się zatrzymać i dobrze zjeść.
Po powrocie postaram się coś opowiedzieć i zaprezentować.

PostNapisane: piątek, 31 sierpnia 2012, 23:05 
czeladnik
czeladnik

Witam.Nie wiem czy tobie pomogę ,ale mogę polecić winnice w rejonie Dobrudża blisko morza.Wina Murfatlar, Cotnari czy Fetesca starsi forumowicze pamiętają charakterystyczne smukłe butelki w których te dwa pierwsze wina były dostępne w Polsce w latach 1975-1988. Miałem to szczęście że byłem w tej winnicy dwa razy na początku lat 80. Choć miałem dopiero 20 lat i wtedy nie miałem pojęcia że kiedyś też będę sam sadził winnicę,byłem zauroczony miejscem ,degustacją i całą otoczeniem winnicy. Nie wiem jak to wygląda teraz ,ale znalazłem artykuł w którym autor opisuje dzisiejszy stan winnic :http://www.nawidelcu.pl/in-vino-veritas/wyjazdy-enologiczne/rumunia-i-wino,1,1,789
Do dzisiaj wspominamy z żoną wino Fetesca które wybraliśmy w ,,ciemnej,,degustacji,jako najbardziej pasujące naszym podniebieniom. Kupuję różne wina i często zaglądam do Makro,gdzie czasami Fetesca jakaś o tej samej nazwie się pojawia w winach Rumuńskich,ale to nie to co pamiętam Nie wiadomo tylko czy to wino które jest sprzedawane w winnicy w firmowym sklepiku to to samo co trafia do Makro-raczej wątpię. Jedźcie koniecznie do tej winnicy w Mulfatrarze ,bo to było ,,oczko w głowie,, byłego dyktatora Rumuni Ceausescu no i te 3000 hektarów winnicy to każdemu na tym forum serce szybciej zabije.

PostNapisane: sobota, 1 września 2012, 09:40 
Kiper
Kiper

KAZUYA napisał(a):
Wybieramy się z kolegami do Rumunii (Maramures. Transylvania, Moldova), naszym głównym zajęciem będzie picie wina i zwiedzanie winnic

Myślę, że warto się skupić na jednym wybranym regionie (no chyba, że macie wyjątkowo dużo czasu na podróżowanie). Od pewnego czasu wybieram się (rowerowo) w okolice Cotnari - dość ciekawy ze względu na ciekawe lokalne wina (w tym Feteasca alba i innych). Jest krótki artykuł na vinisferze z mapką. Może trochę pomoże wyborze trasy ( http://www.vinisfera.pl/wina,905,149,0,0,F,news.html )

PostNapisane: środa, 5 września 2012, 23:48 
nowicjusz
nowicjusz

Kiedy ruszacie?
My startujemy 20.09.
Trasę mamy podobną, ale dodatkowo chcemy dotrzeć do Mołdawii.
Do zobaczenia w jakiejś winnicy,
Kuba

PostNapisane: czwartek, 6 września 2012, 06:35 
Kiper
Kiper

Za chwilę wyruszam w okolice Tokaju. Jak będziecie w pobliżu to wpadnijcie :wink:

PostNapisane: czwartek, 6 września 2012, 17:59 
nowicjusz
nowicjusz

Jeśli jedziesz do Tokaju, to zajrzyj do http://www.tokajmacik.sk/.
Tokaj po słowacku. Świetne miejsce. Boskie piwnice i fajna degustacja.
Pzdr,
Kuba

PostNapisane: czwartek, 11 października 2012, 19:40 
czeladnik
czeladnik

Witam.
Parafrazując słynne zdanie "Byliśmy, Zobaczyliśmy, Wróciliśmy" :), chciałbym co nieco opowiedzieć jak było.
Mimo tego, że Rumunia to piękny kraj pozostaje pewien niedosyt, gdyż turystyka winiarska jeszcze tam nie istnieje.
Największym rozczarowaniem był okręg winiarski Mołdawii w znanej nazwie miejscowości Cotnari, produkujący słynne białe wina ze szczepu Feteasca Alba.
Zapomnijcie o zwiedzaniu winnic i delektowaniu się winem w piwnicach, ba nawet nie ma tam sklepów w których można by dokonać zakupu win. Nawet miejscowi ludzie nie sprzedają swojego wina gdzieś przy drodze. :cry:
Całość produkowanych tam win odbywa się w 1 kombinacie, w którym pracują chyba wszyscy okoliczni ludzie, który zamykany jest chyba o 15 i potem nic nie można zobaczyć.
Taki kołchoz tyle że winiarski. :lol:
Jednak były też momenty miłe i takie jakich oczekiwaliśmy. Znaleźliśmy fajną piwniczkę w mieście Aiud (miasto w środkowej Rumunii; w okręgu Alba, w południowym Siedmiogrodzie), w której można było degustować a później kupić wina. Piwnica była naprawdę wielka z ogromną ilością beczek, leżakujących butelek i wyśmienitych gatunków win. Specjalnością były wina kupażowane z 3 szczepów o intrygującej nazwie "Plebanos" :)
W piwnicy były miejsca do posiedzenia i wypicia butelki , a na ścianach wisiały liczne dyplomy dla win.
Choć to nie było tak jak w Tokaju, czy nad Mozelą, ale było przyjemnie i wreszcie coś dla winiarzy.
Na prawdziwą turystykę winiarską w tym kraju przyjdzie nam jeszcze "parę" lat poczekać, niemniej warto było zobaczyć i pić naprawdę dobre wina w cenach które nie przestraszą Kowalskiego.
I parę fotek:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

PostNapisane: piątek, 12 października 2012, 15:38 
mistrz
mistrz

To drugie zdjęcie jak by ktoś miał wątpliwości ile można butelek jedna na drugiej poukładać :shock: :D

PostNapisane: poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 18:02 
nowicjusz
nowicjusz

Witam serdecznie,

W zasadzie to ponawiam pytanie autora wątku :wink:

Może ktoś w międzyczasie był, odkrył coś fajnego, może ktoś ma jakieś namiary ? Wybieramy się do Rumunii na przełomie kwietnia i maja i byłbym wdzięczny za wszelkie rady oraz sugestie jakie piwniczki/winnice odwiedzić.

Mam też prośbę do autora wątku - czy mógłbyś podać namiary na tę piwniczkę w Aiud ?

Z góry dzięki za wszelkie sugestie :)

PostNapisane: niedziela, 19 kwietnia 2015, 19:47 
nowicjusz
nowicjusz

Latem się wybieram do Delty Dunaju, powrót przez Tokaj oczywiście. O ile Tokaj mamy rozpracowany, namiary w Dobrudży chętnie przyjmę. Chodzi o pewniaki, najlepiej z noclegiem, mamy zaplanowane tylko 2-3 dni winne.

Strefa czasowa: UTC + 1