Teraz jest czwartek, 8 maja 2025, 22:25

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 18:07 
Kiper
Kiper

Witajcie!

Orientujecie sie może,czy są jakiąs przepisy regulujace wysokość zywopłotu rosnącego na granicy miedzy działkami?Mam sąsiada,który nie chce życ ze mna w przyjazni,zasadził sobie tuje,które włąsnie osiagneły wysokosc około 9 m i za ich przyczyną przez poł dnia mój niewielki ogródek pozbawiony jest światła.A to mi sie nie podoba,moim winoroślom za pewne też :roll: .

pozdrawiam Piotrek

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 19:41 
Kiper
Kiper

[quote="PiotrekK"]Witajcie!

Orientujecie sie może,czy są jakiąs przepisy regulujace wysokość zywopłotu rosnącego na granicy miedzy działkami?Mam sąsiada,który nie chce życ ze mna w przyjazni,zasadził sobie tuje,które włąsnie osiagneły wysokosc około 9 m i za ich przyczyną przez poł dnia mój niewielki ogródek pozbawiony jest światła.A to mi sie nie podoba,moim winoroślom za pewne też :roll: .

pozdrawiam Piotrek

I to jest ta gorsza strona ogrodów działkowych.Ja mam tak z morelą i wiśnią sąsiada.
Kilka działek dalej,facet jako żywopłot prowadził sosenki(26 sztuk),kiedy osiągnęły wysokość 4m zacieniany sąsiad nie wytrzymał i pod osłoną nocy przyciął je na wysokość płotu (120 cm).Sprawę w sądzie przegrał,ma do zapłacenia 99tyś złotych.Smutne ale prawdziwne :(

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 20:42 
Kiper
Kiper

Są paragrafy związane z zacienieniem działki - i w tym kierunku trzeba działać - pismo przedprocesowe - pozew na formularzu - i coś się dzieje - a inwazja skończy się pozwem w przeciwną stronę.

PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 21:36 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]Witajcie!
Mam sąsiada,który nie chce życ ze mna w przyjazni,zasadził sobie tuje,które włąsnie osiagneły wysokosc około 9 m i(...):roll: .
pozdrawiam Piotrek

Polecam Roundup Energy 450SL - w miesiąc rozwiąże Twój problem. :lol:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 24 kwietnia 2008, 22:04 
mistrz
mistrz

Ja radziłbym zachowanie spokoju i podjęcie próby przekonania sąsiada do Twoich racji. Problem da się rozwiązać przy odrobinie cierpliwości i umiaru w działaniu. Najlepiej rozpocząć od rzeczowej rozmowy z sąsiadem i wytłumaczenia mu, że nie masz nic przeciwko żywopłotowi, jednak wysokość, którą osiągnął jest zbyt duża. Odradzałbym powoływanie się od razu na normy prawne, jednak jako kolejny argument użyłbym klauzuli generalnej zawartej w kodeksie cywilnym odnośnie treści wykonywania prawa własności zgodnie z zasadami współżycia społeczego, później powołałbym się na artykuł 144 kodeksu cywilnego. Doradzałbym wciągnięcie do dyskusji znajomego prawnika, bo jak wiadomo cieszą się oni ogromnym zaufaniem trudnych sąsiadów (to taki substytut milicjanta z lat osiemdziesiątych)
Pozdrawiam i życzę powodzenia
Waldek

Strefa czasowa: UTC + 1