Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 12:50

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 26 kwietnia 2007, 23:20 
Kiper
Kiper

Cytat:
Jeszcze w tym roku na sklepowe półki trafi pierwsze polskie wino, a nasze winnice już stały się lokalną atrakcją dla turystów. - To nie fanaberie bogaczy, ale szansa na prawdziwy biznes – mówi Krzysztof Potocki z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

...ciekawe czy faktycznie trafi?http://www.zamiastem.pl/biznes/art3.html

PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 06:18 
czeladnik
czeladnik

[quote="tomek"]Cytat:
... - To nie fanaberie bogaczy, ale szansa na prawdziwy biznes – mówi Krzysztof Potocki z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

I ma 100% rację, prawdziwy biznes .... tylko jak narazie nie dla winiarzy.
Już urzędasy takie przepisy wymajstrują, że wszystkim się opłaci... tylko nie nam. :evil:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 07:49 
mistrz
mistrz

Fester, przepisy juz dawno są. Tylko nawet Jaworkowi ciężko je wypełnić.
Tutaj chodzi o takie przepisy, aby każdy kto się zdecyduje na uprawę i wyrób wina mógł legalnie sprzedawać je, a nie tylko monopoliści lub firmy handlowe.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 10:18 
taki temat pojawia sie co roku, natarczywie jak Boże Narodzenie, jakiś delikatnie mówiąc ignorant z ministerstwa brzdęknie coś jakiemuś pismakowi i robi się wielki temat,,,,,, !!!!
a póki co i jeszcze długo , długo , bardzo długo zwykły wioooogrodnik jak ja nie będzie mógł sprzedawać wina, no dobrze teraz skłamałem, będzie mógł sprzedawać ale nielegalnie :twisted: ,

więc nie ma się czym podniecać, :wink:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 10:49 
Kiper
Kiper

Takie miejsce, gdzie nielegalnie sprzedaje się alkohol nazywa sie meliną (przynajmniej w Łodzi) a sprzedającego "Babcia", "Ciocia" albo oficjalnie spekulant.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 13:36 
mistrz
mistrz

To będziem wszyscy za Babunię lub Ciociunię robić. Jest szynka babuni, margaryna babuni coś tam babuni......będzie i wino babuni 8O :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 13:39 
czeladnik
czeladnik

[quote="JurekJ"]Fester, przepisy juz dawno są. ......

Noooooo cooooo tyyyy? Nieeeeeeeee wieeeeedziałem ;) :twisted:
Jeśli gniota legislacyjnego zwanego "Ustawa z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina" uważasz za działające przepisy, to pokaż mi choć jedno polskie wino gronowe dostęne w handlu.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 kwietnia 2007, 13:58 
mistrz
mistrz

[quote="Fester"][quote="JurekJ"]Fester, przepisy juz dawno są. ......

Noooooo cooooo tyyyy? Nieeeeeeeee wieeeeedziałem ;) :twisted:
Jeśli gniota legislacyjnego zwanego "Ustawa z dnia 22 stycznia 2004 r. o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi wyrobami i organizacji rynku wina" uważasz za działające przepisy, to pokaż mi choć jedno polskie wino gronowe dostęne w handlu.

I tu jest tzw. pies pogrzebany. Liczy się sztuka (że jest ustawa) :? na podstawie której możesz swoje wino już sprzedawać. Inną sprawą jest to że jest to kretyńska i tylko dla nielicznych ustawa. Dla naszych posłów jest to powód do dumy z potwornej pracy jaka wykonali oraz pretekst do niemałego wynagrodzenia za ową ustawę. Jednak nikt o zdrowych zmysłach nawet nie zabiera się za sprzedaż na tych warunkach, a może sie mylę :?: Może już ktoś baaardzo bogaty znowu coś kombinuje z kolesiami z sejmu?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 29 kwietnia 2007, 17:50 
[quote="wlodekj"]Takie miejsce, gdzie nielegalnie sprzedaje się alkohol nazywa sie meliną (przynajmniej w Łodzi) a sprzedającego "Babcia", "Ciocia" albo oficjalnie spekulant.
Włodekj

delikatnie pisząc to porównanie nie jest na miejscu,
nie pisz takich rzeczy,
ja nie miałem możiewości z przyczyn technicznych poznać jak działały takie instytucje jak meliny,

paradoksalnie 4 rp będzie miała wiele wspólnego z prl według wizji Włodkja,

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 września 2007, 11:10 
nowicjusz
nowicjusz

ja bym specjalnie nie ufał zapowiedziom zmian. Nasze kochane władze - bez względu skąd przyjdą i co gadają w kampanii na temat swobody gospodarczej to tego rynku nie chcą tykać. Z Wiejskiej widzać tylko akcyzę, która pozwoli mieć więcej kasy do rozwalenia z ław sejmowych. Więc zadziała zasada - lepiej niech nikt nie m, niż ONI mieliby mieć, a my (znaczysię państwo) nic.
obym się mylił, ale teraz wybory, później komisje i trybunały i cały ten bełkot, a nasze ustawy pójdą się paść.
może za 2-3 kadencje ktoś zacznie wreszcie myslec racjonalnie i wprowadzi jakieś sensowne przepisy

Strefa czasowa: UTC + 1