Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 22:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 18:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Polifenole
W wątku ?Parametry i zbiory odmian przerobowych 2016? str 9
@EnoLab
podał linka do strony ?Małopolskie Stowarzyszenie Winiarzy?

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 25 września 2016, 20:57 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 27 października 2013, 10:36
Posty: 180
Lokalizacja: Radom / winniczka w okolicy Białobrzegów
Jeszcze jedno źródło mówiące o dużej ilości polifenoli w Rondzie i Regencie podanych na przestrzeni kilku lat
https://www.lwg.bayern.de/mam/cms06/wei ... keuper.pdf

_________________
Pozdrawiam
Mirek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 08:30 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5469
Lokalizacja: Łódź i okolice
Zbyszku wydaje mi się, że badania uniwersyteckie są bardziej miarodajne.

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 10:40 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Czepiacie się. Autor przepisu sugeruje tylko, że Regent w Polsce może nie dojrzeć. Protokół jest napisany dla niedojrzałego materiału co by go uratować. Pewnie dojrzałemu też nie zaszkodzi, a pewnie i z wody z cukrem po zastosowaniu wszystkiego wymienionego krok po kroku też by pijalne wino wyszło. :think:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 26 września 2016, 17:20 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Ja również pomyślałam, że to protokół dla niedojrzałych owoców jest.

Jakim cudem dojrzałe Rondo miałoby mieć za mało antocyjanów???
Antocyjany, to przecież ogólna nazwa ciemnych barwników roślinnych.
Rondo, po kilkudniowej(4-5 dni) fermentacji na miazdze, ma tyle barwnika, że mam problem z doczyszczeniem balonu, jak fermentuję po odciśnieciu moszczu przez kolejnych kilka tygodni. Więcej antocyjanów, to ma chyba tylko aronia.
Owszem, Rondo może mieć mało garbników, ale nie antocyjanów!

Na temat Regenta na razie się nie wypowiadam, bo mam za małe doświadczenie.

suszi napisał(a):
(...) a pewnie i z wody z cukrem po zastosowaniu wszystkiego wymienionego krok po kroku też by pijalne wino wyszło. :think:

Fajne podsumowanie ;) :ROFL:

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO