Teraz jest środa, 7 maja 2025, 20:17

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 20:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
gbed napisał(a):
Osceola Muskat - fajny smak i wczesna - pasowała by mi z Solarisem ale wydajność fatalna, za to rośnie jak szalona. Zostawię jeden krzew.

U mnie rośnie i planuje przyzwoicie. Owoce w smaku bardzo OK!
Niestety w winie aromat labruski jest wyczuwalny, to chyba spowoduje że pójdzie pod łopatę.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 20:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może za długo czekałeś ze zbiorem? Miałeś możliwość przetestować z różnym terminem zbioru, czy za wcześnie na takie testy?

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 22 listopada 2016, 20:40 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Nie, nie testowałem. W zeszłym roku zeżarły mi bażanty i inne kuropatwy - siatka nie nie nie działa - wtykają dzioby przez siatkę. Ale nie były jakieś przejrzałem - zbiór był 27.09.
Aromat labruski nie jest jakiś mocny, w słodkim winie dla osoby niezorientowanej - może być niewyczuwalny, ale nawet nierozpoznana labruska powoduje że wino jest oceniane słabo.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 24 listopada 2016, 23:38 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Wszystkie odmiany Swensona pomimo długiej selekcji kiedy mocno dojrzeją mają w tle posmak labruski. W zależności od odmiany mają zróżnicowaną intensywność.
Dlatego nie warto zbyt długo przetrzymywać ich na krzewie.
Co nas najbardziej interesuje to czy winifikacja takich odmian nie przyniesie hybrydowych posmaków.
Jeśli zbierzemy winogron w odpowiednim czasie to nie ma obawy na tego typu defekty.
__________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 17:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
jano napisał(a):
Wszystkie odmiany Swensona pomimo długiej selekcji kiedy mocno dojrzeją mają w tle posmak labruski. W zależności od odmiany mają zróżnicowaną intensywność.
Dlatego nie warto zbyt długo przetrzymywać ich na krzewie.
Co nas najbardziej interesuje to czy winifikacja takich odmian nie przyniesie hybrydowych posmaków.
Jeśli zbierzemy winogron w odpowiednim czasie to nie ma obawy na tego typu defekty.
__________________
Pozdrawiam - Janek

Wszystkie odmiany Swensona to krzyżówki ze znacznym udziałem Vitis labrusca.
Zawsze bez względu na stopień dojrzałości owoców takich krzyżówek wino z tych owoców będzie miało posmak i aromaty labruski. Aby zminimalizować te charakterystyczne smaki i aromaty zalecany jest wcześniejszy zbiór z przeznaczeniem na wino.
Jednak przedwczesny zbiór to mała ilość tanin i to niedojrzałych tanin a także przewaga kwasu jabłkowego nad winowym (niedojrzałe owoce).
Jest już obecnie tak duża ilość krzyżówek czeskich, węgierskich, niemieckich i amerykańskich bez udziału lub z minimalnym udziałem V.labrusca, że nie musimy kombinować z odmianami labruskowatymi Swensona. Priorytet to dobre wino a na drugim miejscu mrozoodporność!!!
Krzyżówki Swansona wykorzystywane są jako dobry materiał do dalszych krzyżowań i niektóre z nich jako deserowce.
Następna generacja altanowców (na płoty i stodoły} to amerykańskie krzyżówki z Uniwersytetu w Minnesocie. Odporne na mrozy i choroby oraz lepsze z nich wina.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 18:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Kol. Zbyszek masz na myśli Marquette i co jeszce?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 29 grudnia 2016, 21:06 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7004
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
Czerwone:
Marquette, Frontenac, Marechal Foch, Leon Millot ....
Białe:
Frontenac Gris, Frontenac Blanc, La Crescent, Aromella, Itasca, Seyval, Kristaly, Aurore, Vandal Cliche, Garant ....
A w nieco cieplejszych miejscach Traminette.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 20:21 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Ponieważ dyskusja stoi od dłuższego czasu w miejscu, zdecydowałem się popełnić ten krótki wpis. Jego przedmiotem jest zaś odmiana Jukka, która to zaskoczyła mnie w tym roku najbardziej in plus. Już wcześniej zdążyła pokazać z bardzo dobrej dobrej strony, gdy chodzi o ogólnie pojętą pancerność i plenność i w ogóle łatwość uprawy (zostawiając już na boku nieprzeciętne walory dekoracyjne), w tym wyjątkowo trudnym sezonie okazało się również, że wykazuje ponadprzeciętną tolerancję na wiosenne przymrozki (a miałem feralnej majowej nocy -6 0C), być może dzięki temu, że stosunkowo późno (u mnie przynajmniej) rusza z wegetacją. Na tym nie koniec zalet (w moim oczach przynajmniej) Jukki. Potwierdziły się jak najbardziej uwagi znawców przedmiotu, że na smak w przypadku tej odmiany trzeba jednak trochę poczekać. W poprzednich dwóch sezonach była, prawdę mówiąc, w smaku taka trochę bezpłciowa, i to mimo przetrzymania gron aż do końca września. W obecnym, gdy krzewy zdążyły się już porządnie rozrosnąć, smakuje już całkiem, całkiem, mimo mocno niekorzystnego przebiegu pogody i w sumie nasłonecznienia. Z dobrze dojrzałych jagód przebija wyraźnie przyjemny posmak borówki z jakąś minimalną nutką minimalnej labruski w tle. Konsystencja jagód też w sumie w porządku. Mogłaby być co prawda nieco bardziej wyrazista w smaku, ale z drugiej strony nie ma co więcej wymagać od tego typu odmian. Mnie osobiście smakuje w tym roku bardziej niż odmiana Fabel. Pozytywne odczucia mieli też zresztą poczęstowani dobrze dojrzałą Jukką przypadkowi konsumenci.
Serdeczne dzięki dla pp. DV i "gronkowca", "dziadka" i innych za upowszechnianie tego rodzaju odmian, niby niepozornych i generalnie niepopularnych, a tak naprawdę (jak dla mnie przynajmniej) lepszych od wielu wydelikaconych odmian deserowych. Zwłaszcza dla osób dysponujących ograniczonym czasem i rozpoczynających swoją przygodę z winoroślą to odmiany jak znalazł.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 20 września 2017, 21:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Z chęcią przygarne kilka okazów z akcji plotowej czy to golokorzeniowe czy to patyki.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 18:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 2 marca 2007, 01:00
Posty: 493
Lokalizacja: Okolice Warszawy
Jeśli była by możliwość również przyjmę kilka sztobrów odmian z piramidy. Szczególnie zależy mi na Fabel, KR-87, Jukka, Lorelei.

Pozdrawiam
Rafał


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 18:19 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Nikt nic nie ma?

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 18 października 2017, 19:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): wtorek, 9 kwietnia 2013, 09:44
Posty: 1266
Lokalizacja: Brzeg Dolny
Z tego co się orientuję, część propagatorów odmian z piramidy przeszczepiła już swoje krzewy.
Brak miejsca robi swoje...

_________________
Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 19 października 2017, 11:24 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5467
Lokalizacja: Łódź i okolice
Ja swoich nie przeszczepiłem bo mi szczepienie nie wychodzi. :mrgreen:

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 20 października 2017, 14:14 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
To wiem z kim mam pisać o patykach..,

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 3 listopada 2017, 16:03 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 17 października 2013, 20:25
Posty: 357
Lokalizacja: Iwonicz-Zdr
Czy ktoś nie ma przypadkiem jakichś wolnych patyków (a najlepiej sadzonek) Louise Swenson?


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO