Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 22:00

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 07:38 
Offline
czeladnik
czeladnik

Dołączył(a): poniedziałek, 30 kwietnia 2012, 13:16
Posty: 163
Lokalizacja: Nowy Sącz
Powoli zbliża się okres "sztorbowy" i widzę już jego pierwsze oznaki w wątku więc żeby się nie spóźnić jak w zeszłym roku nieśmiało ustawiam się w kolejce i proszę o ewentualne podzielenie się sztorbami z piramidy.
Interesują mnie odmiany: Petite Amie, Louise Swenson, La Crescent, Fabel, Summersweet, Perła. Szczególnie zależy mi na pierwszej odmianie bo lubię posmaki muszkatowe. Oczywiście pokryję koszty przesyłki.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 16:23 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 23 kwietnia 2013, 18:19
Posty: 2
Lokalizacja: Żółkiewka
Jeśli jest taka możliwość to bardzo chętnie przygarnę 1-2 sztorby/sadzonki odmiany La'Crescent


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 18:18 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): czwartek, 24 marca 2011, 19:49
Posty: 47
Lokalizacja: Toruń
To i ja zapisuję się w kolejkę po kilka sztobrów odmian Petite Amie, Louise Swenson, La Crescent
Leszek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 18:37 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 4 maja 2011, 06:28
Posty: 5463
Lokalizacja: Łódź i okolice
Jak już koledzy uruchomili karuzelę piramidową to i ja się dołączę. Poprosiłbym 2-3 patyki Louise Swenson ponieważ sadzonka ukorzeniona z cienkiego patyka z zeszłorocznej piramidy została zniszczona przez ptaki i jak by był jeszcze jakiś patyk Petite Amie było by dobrze. :P

_________________
Quidquid agis prudenter agas et respice finem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 22:20 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 149
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński - Czechy
romrow napisał(a):
Jeśli jest taka możliwość to bardzo chętnie przygarnę 1-2 sztorby/sadzonki odmiany La'Crescent


Po co ci bedzie ten kwasior. Chcesz, zeby ci szkliwo na zebach popraskalo?
Przyjedz do mnie, dam ci 3 letni krzew.

_________________
Pozdrawiam ze Śląska Cieszyńskiego
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 22:38 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Pepik - no nie mów! to ja tą odmianę namnażam jako podstawę dla białych win!


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 września 2013, 22:44 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 149
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński - Czechy
Canin napisał(a):
Pepik - no nie mów! to ja tą odmianę namnażam jako podstawę dla białych win!

Jest wczena, cukrow durzo, ale kwasow takze durzo i chyba nic z tym nie poradzisz. Ja rezygnuje!

_________________
Pozdrawiam ze Śląska Cieszyńskiego
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 05:54 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 12 maja 2009, 01:00
Posty: 2276
Lokalizacja: okolice Alwerni
hmm dużo kwasów? nie mierzyłem ale na smak to w ogóle ich nie czuć. Cukier mam między 20 a 22brixy

_________________
Pozdrawiam Marcin
Profil w Wiki


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 06:18 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 31 grudnia 2009, 01:00
Posty: 119
Lokalizacja: TULIGŁOWY PODKARPACIE
Witam zostało mi 2szt perełki sadzonki :P

-- Wt paź 01, 2013 3:18 pm --

Witam zostało mi 2szt perełki sadzonki :P


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 07:33 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Space99 napisał(a):
hmm dużo kwasów? nie mierzyłem ale na smak to w ogóle ich nie czuć. Cukier mam między 20 a 22brixy


U mnie La Crescent z cukrami prawie dorównuje Solarisowi a okresie dojrzałości i osiąga cukier w przedziale 23 do 24,5 Brix. Smakowo kwasy również spadają i jeżeli jeszcze owoce zostaną na krzewie kilka dni przy tak pięknej pogodzie to myślę że parametry kwasowości będą w porządku.
___________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 14:31 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
pepik napisał(a):

Po co ci bedzie ten kwasior. Chcesz, zeby ci szkliwo na zebach popraskalo?
Przyjedz do mnie, dam ci 3 letni krzew.Jest wczena, cukrow durzo, ale kwasow takze durzo i chyba nic z tym nie poradzisz. Ja rezygnuje!

Paweł, przemyśl to jeszcze, LaCrescent wnosi dużo dobrego do wina - tym bardziej jeśli masz tylko jeden krzew.
Zrobiłem w zeszłym roku taki mały nastawik, Aurora, Kristaly i LaCrescent i powiem szczerze,
byłem zdziwiony z efektu i zadowolony z tej kombinacji - wyszło całkiem pijalne wino.

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 15:01 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 149
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński - Czechy
dziadek2 napisał(a):
Zrobiłem w zeszłym roku taki mały nastawik, Aurora, Kristaly i LaCrescent i powiem szczerze,
byłem zdziwiony z efektu i zadowolony z tej kombinacji - wyszło całkiem pijalne wino.


A wiesz, że nad kupażem z Aurorą też się zastanawiałem. Bo odmianowe ani z jednej nie warto robić. Kristaly też mam. No i znów mam klina w głowie.
Romku, na twoje rady na pewno dam.

_________________
Pozdrawiam ze Śląska Cieszyńskiego
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 15:35 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Kystally ma za niską kwasowość - o ile dobrze pamiętam?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 17:19 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 26 kwietnia 2009, 01:00
Posty: 149
Lokalizacja: Śląsk Cieszyński - Czechy
Canin napisał(a):
Kystally ma za niską kwasowość - o ile dobrze pamiętam?

No wlasnie. Do kupazu z LaCrescent bedzie O.K.

_________________
Pozdrawiam ze Śląska Cieszyńskiego
Paweł


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 1 października 2013, 19:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
pepik napisał(a):
Canin napisał(a):
Kystally ma za niską kwasowość - o ile dobrze pamiętam?

No wlasnie. Do kupazu z LaCrescent bedzie O.K.


Pepik, czy mi się zdaje czy Ty dość wysoko masz te winogrona (npm)? Ja też postawiłem na La Crescent a mieszkam na 400mnp. Może to już dla nich za słaby klimat?

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO