Teraz jest środa, 7 maja 2025, 06:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 21:35 
Kiper
Kiper

Obawiam się, że wolontariusz może mieć problemy z ustaleniem kto, kiedy, co i do kogo wysłał. To już któryś z kolei rok, więc patyków sporo krążyć powinno w ramach piramidy, sporo też ludzi zdążyło się załapać.
Trzeba więc zacząć od ustalenia dotychczasowych uczestników piramidy np. na podstawie zgłoszenia przez nich faktu posiadania konkretnych odmian piramidowych. To pozwoliłoby ustalić "bilans otwarcia" na 2013 rok.

Można by też tę sprawę załatwić za pomocą profilu użytkownika w wiki. Uczestnicy piramidy byliby zobligowani do umieszczenia tam informacji na temat tego kiedy i jakie odmiany otrzymali i do kogo wysłali. W profilu użytkownika w Wiki są funkcje "szukam odmiany" oraz "oddam", które mogłyby być pomocne dla obydwu stron - uczestników posiadających odmiany piramidowe i tych, którzy chcą się włączyć do piramidy.

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 21:45 
Ekspert
Ekspert

GrapesEater napisał(a):
..Trzeba więc zacząć od ustalenia dotychczasowych uczestników piramidy np. na podstawie zgłoszenia przez nich faktu posiadania konkretnych odmian piramidowych. To pozwoliłoby ustalić "bilans otwarcia" na 2013 rok....

Może wystarczy na początek przeglądnąć ten temat od pierwszego postu i "wyłapać szczęśliwych posiadaczy", umieścić ich w spisie i czekać na reakcję ?

Układ takiej listy powinien być moim zdaniem "odmianowy", tzn. odmiana a obok wykaz osób które ją mają:
odmiana xxxx - osoby .......;
odmiana yyyyy - osoby.

Taka kompaktna informacja będzie chyba lepsza od wiki bo nierozproszona.

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 21:58 
Kiper
Kiper

Można więc w Wiki zainicjować nową kategorię pt. Piramida. Tam wpisać odmiany, a pod nimi dopisywać nicki biorących udział.

W sprawie ewentualnego rozproszenia danych w profilach użytkownika - nie jest to problemem. Osoba oddająca w danym sezonie sztobry używa funkcji "ODDAM", a chcący pozyskać piramidowe odmiany, funkcji "SZUKAM". Całą resztę załatwią skrypty. Zainteresowani zaglądają do swojego profilu, a tam mają jak na dłoni, kto szuka, a kto oddaje..

edit

W swoim profilu wrzuciłem przykład:

http://www.winogrona.org/index.php?titl ... rapeseater

PostNapisane: niedziela, 25 listopada 2012, 22:18 
Ekspert
Ekspert

Ok., tak czy inaczej ja się wyłączam, w sytuacje piramidowe zobowiązałem się nie wtrącać.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 15:09 
Ekspert
Ekspert

Wysłałem te trzy paczki.

Mam prośbę - nie wprowadzajcie terroru do tej akcji, ja nie lubię robić niczego pod przymusem jak pewnie większość uczestników. Rozumiem listę osób biorących udział czy posiadającej wspomniane odmiany, ale zbyt duże obowiązki uczestników doprowadzą do szybkiego padnięcia tej akcji - takie jest moje zdanie na ten temat.

edit
Wyłączyłem wygaszanie postu bo jego treść zrobiła się istotna.

Ostatnio edytowano poniedziałek, 26 listopada 2012, 19:28 przez dziadek2, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 17:34 
Kiper
Kiper

dziadek2 napisał(a):
Wysłałem te trzy paczki.
Mam prośbę - nie wprowadzajcie terroru do tej akcji, ja nie lubię robić niczego pod przymusem jak pewnie większość uczestników.

Pogrubienie i wyróżnienie kolorem w cytacie słowa "wprowadzacie" świadome, bo to ten zwrot skłonił mnie do zabrania głosu.
Akcję piramidową zapoczątkował Daniel (DW). W niedzielę 25 listopada Daniel napisał:
DW napisał(a):
Druga sprawa. Zaczyna robić się mały bałagan informacyjny jeśli chodzi o uczestników piramidy, tj. co kto ma, itd. Przydałby się jakiś wolontariusz który zrobiłby wykaz posiadaczy piramidowych odmian i w miarę systematycznie go uzupełniał (wiosną i jesienią)...

Dla mnie sprawa jest jasna. Daniel, darczyńca i inicjator akcji, zasugerował, by uporządkować tę akcję. Podjąłem temat, bo na własnej skórze przekonałem się, że wprowadzenie jakiegokolwiek porządku jest celowe. Jeden z kolegów z forum zapytał mnie za pośrednictwem PW, czy mógłbym mu wysłać sztobry lub sadzonki piramidowe. Obiecałem mu, o ile da się jeszcze coś wykroić z młodzików i zapisałem na swoją listę. Wcześniej, również za pośrednictwem PW, ustaliłem z innym kolegą z forum, że otrzyma ode mnie komplet odmian piramidowych, które są u mnie. Na liście, którą Roman (dziadek2) zamieścił w tym wątku, widzę, że sztobry piramidowe dostaje również kolega, który jako drugi jest na mojej liście. Wychodzi więc na to, że ktoś dostanie podwójną pulę sztobrów piramidowych. Zrozumiałym więc dla mnie się stało, że konieczne jest zapanowanie nad bałaganem, póki jeszcze akcja nie rozkręciła się na dobre, chociaż mam świadomość, że już dawno sporo odmian piramidowych krąży wśród forumowiczów, a kontakty odbywają się głównie za pośrednictwem PW.
Romanie (dziadek2), zwracam się do Ciebie, Daniel ma prawo wymagać od nas jawności obiegu odmian piramidowych. Ja zabrałem głos, bo uznałem sugestię Daniela za słuszną. Niepotrzebnie przejaskrawiasz sprawę, nazywając ją terrorem. Ja ten terror świadomie na siebie nakładam. Deklaruję, że w swoim profilu będę umieszczał odmiany piramidowe, które mam lub będę miał do oddania zgodnie z zasadami piramidy. Nicków osób obdarowanych nie będę podawał, jeżeli osoby te nie będą sobie tego życzyły, chyba, że Daniel (DW) zdecyduje, by te nicki podawać, pomimo sprzeciwów potencjalnych obdarowanych.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 18:11 
Ekspert
Ekspert

Jakby to powiedzieć.. Sprawa niepotrzebnie się zaognia. Miałem na myśli jedynie informację, bo takie było założenie akcji i sens piramidy: obdarowani (w pierwszej czy n-tej kolejności) zobowiązują się do "podaj dalej".
Zupełnie możliwe, że część osób nie będzie mieć czasu czy ochoty aby przekazywać piramidowe odmiany innym. Rozumiem taką postawę i nie namawiam do jakichkolwiek represji bo nie o to tu chodzi. Lista miałaby ujawnić jedynie te osoby które chcą mieć satysfakcję z przekazania odmian do kolejnych osób. Sprawa jest chyba ważna, bo jeśli chodzi o mnie to jest to mój ostatni rok w piramidzie.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 18:55 
Kiper
Kiper

DW napisał(a):
Miałem na myśli jedynie informację, bo takie było założenie akcji i sens piramidy: obdarowani (w pierwszej czy n-tej kolejności) zobowiązują się do "podaj dalej"....
Lista miałaby ujawnić jedynie te osoby które chcą mieć satysfakcję z przekazania odmian do kolejnych osób.

Taka lista osób biorących udział w "piramidzie" byłaby pomocna tym, którzy szukają i tym, którzy mają w danym momencie do oddania piramidowe odmiany. Umieszczony w jednym miejscu spis uczestników piramidy spełnić może rolę informacyjną. Umieszczenie we własnym profilu w Wiki wykazu odmian do oddania i odmian poszukiwanych powoduje, że odpowiednie skrypty dopisują automatycznie listę osób szukających danej odmiany lub osób planujących w danym sezonie oddać odmiany piramidowe kolejnym uczestnikom.
Problemem może tutaj być trudność w założeniu własnego profilu w Wiki i użycie odpowiedniej składni podczas wpisywania odmian. Jest to jednak problem do przeskoczenia. Instrukcję jak założyć profil oraz przykłady składni można by podać w jednym konkretnym miejscu. Posiadanie profilu w Wiki i aktualizowanie na bieżąco pomaga nie tylko w wymianie odmian piramidowych. Bardzo łatwo za pomocą profilu skojarzyć poszukujących z posiadającymi dowolne odmiany winorośli, nie tylko piramidowe.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 18:55 
Ekspert
Ekspert

Spakowałem i jutro wysyłam do Sette - Michał jak dojdzie potwierdź i napisz proszę co dostałeś z piramidy.

Sprawa wcale się nie zaogniła, po prostu nie lubię takich zwrotów
Cytuj:
Uczestnicy piramidy byliby zobligowani
i wyraziłem swoją opinię, Myślę, że rozprowadzanie sztobrów czy sadzonek piramidy nie powinno się odbywać przez PW i będzie OK.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 21:35 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Spakowałem i jutro wysyłam .....

Roman, dziękuję za sprawnie przeprowadzoną rozsyłkę i, że w ogóle zechciałeś się w to angażować. Mam nadzieję, że nowe odmiany sprawią wszystkim dużo radości.

PostNapisane: poniedziałek, 26 listopada 2012, 21:57 
przedszkolak
przedszkolak

Witam
Mozna wiedzieć co się ukrywa pod pozycją 9 "perełki płotowców"

PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 16:57 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Grupa 3
gbed, Adamlove, APOLLO72, Canin, Space99

Witam,
Potwierdzam otrzymanie paczki. Nie dostałem jeszcze adresów od wszystkich z mojej grupy, proszę o uzupełnienie na PW.

PostNapisane: wtorek, 27 listopada 2012, 23:17 
mistrz
mistrz

Wielkie dzięki o Panie!!!

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 17:33 
mistrz
mistrz

Paczka dotarła sztoberki rozdzielone, mam nadzieję, że sprawiedliwie, jutro z rana wyślę do ludzi z mojej grupy.
Dziękuję za akcję :wink:

PostNapisane: środa, 28 listopada 2012, 17:44 
Ekspert
Ekspert

Paczki dla osób z grupy 3 zostały dzisiaj wysłane.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 479 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15 ... 32  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1