Teraz jest piątek, 12 września 2025, 06:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 08:12 
przedszkolak
przedszkolak

Witajcie,
Byłem, widziałem, rozmawiałem. Pan Grzegorz obsadził blisko 3 ha cascade i izą i prowadzi winnicę w sposób najbardziej ekologiczny z możliwych: nie używa żadnej chemii, nie przejmuje się specjalnie tym, w jaki sposób krzewy mu rosną, o utrzymywaniu ugoru w międzyrzędziach nie wspominając. Jak twierdzi, z zabiegów agrotechnicznych stosuje tylko cięcie i koszenie trawy. Skupia się głównie na produkcji wina, którego część beczkuje w dębie z własnej hodowli. Na moje pytanie czy to prawda, że ma zamiar wykarczować cascade, zrobił wielkie oczy 8O 8O 8O. Zaprawdę, zaprawdę powiadam Wam, dawno nie widziałem tak zdziwionego człowieka :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 08:53 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="StaryKocur"] Na moje pytanie czy to prawda, że ma zamiar wykarczować cascade, zrobił wielkie oczy...

Wobec tego przepraszam najmocniej. Widać nie wszystkie słuchy warte są wysłuchania.
Czy wiesz może, co Pan Grzegorz zamierza robić z winem? 3 ha to w końcu nie mało, wina powinno być z tego co roku ze 150 hl co najmniej. A z Cascade z Izą raczej 250...

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2009, 10:04 
przedszkolak
przedszkolak

Z tego co mi powiedział, wynika, że lubi bawić się w winiarza. Z dwóch posiadanych odmian robi ok 30 różnych win. Topowym produktem jest dosładzany miodem Kalwin. Część produkcji jest butelkowana na miejscu. Miałem okazję przyjrzeć się dwóm różnym butelkom. Nazw win, niestety, nie pamiętam. Poza nimi na na etykietach widniała nazwa winnicy ( Winnica Św. Urszuli ) oraz logo ( podkowa /litera U z winnym gronem w środku ). Wino cieszy się dużą popularnością w okolicy i nie tylko.
Tyle wiem. Nie bardzo wypadało mi wypytywać o wszystkie szczegóły przy pierwszej wizycie, ale ponieważ pan Grzegorz okazał się człowiekiem bardzo otwartym i gościnnym, z pewnością podczas kolejnych odwiedzin i degustacji, na którą mnie serdecznie zapraszał, dowiem się więcej.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1