Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 23:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 08:50 
Ekspert
Ekspert

Tytuł miał być inny bo się mocno wkurzyłem, ale przez noc mi trochę przeszło. O co chodzi 3 lata temu za niemałą kwotę 50 zł kupiłem jednooczkową sadzonkę (takiego knypka malutkiego) Talizmana u niejakiego pana Deptuły. W tym roku jak to już zaczęło rosnąć ze zdumieniem stwierdziłem, że Talizman od tego "szkółkarza" wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

a z innego źródła tak:

Obrazek

Obrazek

No i proszę zacząłem się zastanawiać o co tu chodzi, aż ze zdumieniem porównałem tego "Talizmana" od Deptuły z Opalem:

Obrazek

Obrazek

Ten bu..k sprzedał mi czeskiego Opala jako Talizmana, i nie tylko mi bo takich frajerów jak ja na pewno było więcej.

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 09:50 
Kiper
Kiper

Heniu podpisuję się w 100% pod tym, co piszesz.
Ta szuja (to najdelikatniejsze określenie jakie mi na myśl przychodzi). Też za spore pieniążki sprzedał mi 3 lata temu 3 szt Arkadii.
Ten rok to pierwsze owocowanie no i wiszą jakieś takieś takie drobne kuleczki wielkości groszku, nijak do Arkadii nie podobne. Nawet nie będe dochodził co to jest. Szkoda było tych 3 lat starań, będą 3 wolne miejsca to jedyny plus. Ale nie o to chodzi pan Deptuła ze szkółki Dewin z Lubinia przekraczał i przekracza wszelkie normy przyzwoitości zarówno co do materiału którym handluje jakm i cen (Kesza 1 u niego ciągle po te 50 PLN za byle jaką sadzonkę, jakieś kserówki tłumaczeń ruskich artykułów także osiągają u niego kosmiczne ceny). Gość po prostu żeruje na ludzkiej naiwności. Przy tym jest osiba przemądrzałą i niesympatyczną. NIE KUPUJCIE U NIEGO!!!

A według mego zdania najlepsza żywa i to bez opakowania.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 18:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="jantar"]Kesza 1 u niego ciągle po te 50 PLN za byle jaką sadzonkę,

TAA i nadal nie jest to Kesza 1 tylko Opal....

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 20:35 
Ekspert
Ekspert

Już kiedyś na ten temat też pisałem zbulwersowany.

Jantar obejrzyj swoją Arkadię - ja też ją kupiłem (wygląda jakby Leon Milot ) ale pewności nie mam.

Obrazek

A Heniu możesz porównać mojego Talizmana który miał owocować w zeszłym roku, ale sadzonka (za 50PLN oczywiście) była tak licha, że dobiero teraz w 4 roku skusiła się na jedno grono.

Obrazek

Może się zbierzemy przy okazji jakieś imprezy i gościowi porządnie wpie....limy :twisted:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 20:59 
Ekspert
Ekspert

[quote="posy"]
A Heniu możesz porównać mojego Talizmana

Mogę. Ale ciesz się masz przynajmniej Opala ....

Heniek

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 21:15 
i macie nauczkę, "głupi Polak przed meczem i po meczu"!, tak to jest jak się kupuje w 'sprawdzonych' szkółkach w naszym pięknym kraju, w Polsce tak naprawdę nie ma prawdziwej szkółki z prawdziwego zdarzenia! . a to co kupujecie może się okazać w przyszłości zupełnie czymś innym,

nie piszę tego aby sie z was pośmiać, ale aby uzmysłowić niedowiarkom problem jaki jest z sadzonkami w Polsce, na szczęście 3 sztuki jak u Henia to tak naprawdę żaden problem, można się tylko na tym forum pożalić :lol: :lol: :lol:

ps. ostatnio widziałem sadzonki jednooczkowe w malutkich doniczkach o nazwie 'vitis' w obi na bielanach za jedyne 12 złotych!! -można było się połakomić!!!! :wink: :wink: :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 22:50 
Ekspert
Ekspert

Zbigu co Ty piszesz, w tym czasie co Heniu kupował takie były ceny.
Co do reszty - całkowita racja. Widzieliście może Kieszę Owalną - Fotka w tłumaczeniu pana Deptuły Wzorcowej Winnicy Amatorskiej -
bardziej przypomina Oryginała.( raczej to jest Oryginał) Zdjęcie chyba pochodzi ze szkółki Cieplice Zdrój. Może ktoś kupił?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 23:02 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
A Heniu możesz porównać mojego Talizmana który miał owocować w zeszłym roku, ale sadzonka (za 50PLN oczywiście) była tak licha, że dobiero teraz w 4 roku skusiła się na jedno grono.

Może się zbierzemy przy okazji jakieś imprezy i gościowi porządnie wpie....limy Twisted Evil

Posy - Talisman ma bardzo charakterystyczne liście, a poza tym bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 15 lipca 2007, 23:23 
Ekspert
Ekspert

Co do tego ze u Dep.... sa fotki Ciepli...... i jeszcze 1 osoby to juz dawno zauwazylem-poza fotkami tez wyglada na dobra kooperacje......
O tych osobnikach nasluchalem sie juz tyle ze na dlugo starczy......
Niestety poczatki wdrazania sie w winoroslarstwo i zdobywanie wiedzy wiele kosztuje-czasu,pieniedzy,siwych wlosow,zdrowia.
Powiedzmy sobie szczerze kazdy z nas nie 1 raz sie nacial na podobnym bura.....

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 09:57 
Kiper
Kiper

a może nowa widoczna z góry zakładka na forum powinna się pojawić?
"Sprzedawcy sadzonek - komentarze nabywców".
Wpis sprzedawcy płatny - symbolicznie ( jak na ich przychody ze sprzedaży ) - będzie na utrzymanie domeny i serwera - komentarze zarejestrowanych użytkowników - i buraki wyginą śmiercią naturalną.
:?:

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 12:05 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"]
Posy - Talisman ma bardzo charakterystyczne liście, a poza tym bardzo wcześnie wchodzi w owocowanie.

Może masz jaką fotkę, bo już zgupiałem.
Zresztą jak mistrzuniu deptak sprzedawał mi go, to sam nie wiedział dobrze gdzie go ma i przyrównywał listki na małych sadzonkach do jakiś innych i po tym stwierdzał jaka to odmiana.

Czekam jeszcze na Oryginała czym się okaże. Narazie na 3 kupione odmiany dwie się nie zgadzają.
Chyba się wybiorę po zwrot kosztów i odszkodowanie, a jeszcze jak doliczę trzyletnie straty moralne, to gaścia deptaka zadepce :twisted:

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 12:13 
nowicjusz
nowicjusz

Czyli jestem "szczęśliwym" posiadaczem Opala za jedyne 50 zł. Ale przynajmniej cena jest stala mimo upływu czasu i licznych podwyzek gazu,paliwa,energii elektrycznej, VAT-u i inflacji, bo w ubiegłym roku zapłaciłem też 50 zł :D :D :D

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 12:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="dziadek2"]Widzieliście może Kieszę Owalną - Fotka w tłumaczeniu pana Deptuły Wzorcowej Winnicy Amatorskiej -
bardziej przypomina Oryginała.( raczej to jest Oryginał) Zdjęcie chyba pochodzi ze szkółki Cieplice Zdrój. Może ktoś kupił?

[quote="werojtek"]Co do tego ze u Dep.... sa fotki Ciepli...... i jeszcze 1 osoby to juz dawno zauwazylem
Czy może chodzi o tę fotkę Oryginała?
http://www.vinograd7.narod.ru/docs/vernisazh/sortaO.htm

posy - prześlę Ci jesienią I-8-7-9 (a przynajmniej to co mi sprzedano pod tą nazwą), ta odmiana powinna się u nas lepiej sprawdzić od Talizmana, a przynajmniej takie są doniesienia ze wschodu. Przede wszystkim jest wcześniejsza o parę dni.

pozdrawiam
Zdzich

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 12:34 
nowicjusz
nowicjusz

Ale i w szaleństwie jest metoda bo kupując kilka sadzonek zdobyłem też Nadieżde AZOS i Oryginała tyle,że kupowałem je jako coś zupełnie innego.W tym roku juz owocują więc mniejsza o tą kasę bo widok pięknych gron wszystko rekompensuje.A tak przy okazji ktoś ma jakieś doświadczenia z Dominantą bo też ładnie się prezentuje a nic o niej nie wiem, chyba, że to nie jest Dominanta ale nie mam z czym porównac.
Posy jak wybierzesz sie w te strony po zwrot kosztów, rekompensatę i deptanie :D to zapraszam na kieliszek wina,podobno nic tak jak czerwone wino nie regeneruje sił po dobrym deptaniu :D
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 16 lipca 2007, 15:00 
Ekspert
Ekspert

Cytuj:
Czy może chodzi o tę fotkę Oryginała?
http://www.vinograd7.narod.ru/docs/vernisazh/sortaO.htm

Tak Zdzisiu, fotka ta sama, ale tam jest pod nazwą Kesza Owalnyj.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 41 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1