Teraz jest czwartek, 15 stycznia 2026, 21:07

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 05:52 
nowicjusz
nowicjusz

Wybaczcie zdecydowałem się usunąć swe posty. Powód prosty – to nie forum dla mnie. Uświadomiłem sobie to po wypowiedzi Waszego eksperta, który właśnie wczoraj zmęczył wino za 95 koron, lecz niestety uznał to za wyrzucenie pieniędzy . Nieszczęście to widać zmusiło go do czytania nawet nudzących go postów, bo jak stwierdził musiał sobie odreagować niemiłym dla mnie postem.
Oczywiście jest faktem, że temat zaczął rozwijać się i wprowadził ożywioną dyskusję, co w pewnym momencie ucieszyło mnie, ale w końcu uznałem, że to forum nie dla mnie. Był też i wcześniej dziwny post nakazujący innemu użytkownikowi z dorobkiem 3 postów, do nie wypowiadania zdań będących zaprzeczeniem kontrowersyjnej opinii starego użytkownika, więc po prostu nie chcę się przy Was „zestarzeć”
Pozdrawiam i życzę pogłębiania tej miłej atmosfery.
Kra10

PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 07:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="kra10"]w końcu uznałem, że to forum nie dla mnie

Gdybyś przed napisaniem pierwszego posta trochę poczytał to byś doszedł to takiego samego wniosku i nie zastanawiałbyś się co uprawia Jurek pod Suwałkami, bo tego się można dowiedzieć z lektury forum.

Ale miło, że za sobą posprzątałeś :)

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 08:43 
Kiper
Kiper

Pozwolę sobie na moje 3 grosze bo dziwi mnie, dlaczego nikt nie interweniował i nie wyjaśniał (i nie chodzi mi tu tylko o moderatorów bo ich akurat rozumiem ;-)) oczywistej dla mnie (użytkownika kilku for) kwestii : na żadnym ze znanych mi for, nie rozmawiamy o polityce, religii i innych kontrowersyjnych tematach, w których róznorodność poglądów jest ściśle powiązana z ilością użytkowników, a wszystkie dyskusje podnoszące ciśnienie są zgniatane w zarodku w/g głównej zasady: "dbaj o atmoswerę na forum".
Wszyscy wiemy że branża nie dotyczy dzwonków mp3 i raczej przyciąga ludzi "z doświadczeniem życiowym", co często niesie za sobą brak "doświadczenia internauty" (politycznie rzecz ujmując ;-)).
Dlatego kra10 może warto dojść do wniosku, że to forum jest jak najbardziej dla Ciebie i niestety trudno będzie znaleźć inne, na którym powściągliwość od tematów kontrowersyjnych nie będzie cnotą ;-). Niestety ta refleksja również dotyczy innych użytkowników, ja zaglądam tu dla przyjemności - adrenaliny i emocji mam dosyć w życiu osobistym i służbowym.
Może watro spisać kilka oczywistych (niestety nie dla wszystkich) zasad w formie regulaminu, aby można było odsyłać do niego wszystkie podobnie zaczynające się wątki?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 09:47 
nowicjusz
nowicjusz

Ganz miłe to co piszesz, ale rozumiem, ze nie śledziłeś tematu i sądzisz, ze ja ten polityczno-społeczny temat zacząłem. Nie jest to prawdą. Ja po prostu w temacie „Wasze pierwsze spotkania z winoroślą? Pierwsza odmiana?”, gdzie założyciel tematu napisał:
[quote="riesling"]Na forum trochę wieje nudą. Więc może taki bardziej rozrywkowy temacik....

pozwoliłem napisać sobie coś od siebie:
cyt: „Mój pierwszy post, więc przywitać by się wypadało.
A więc witam Was. Mam na imię ...., powiedzmy, że jakiś czas temu skończyłem 18-nastkę. Żona, trójka dorosłych dzieci, 8-o arowa działka w okolicach .... Kiedyś byłem ...
Do rzeczy jednak!
Więc o moich winogronach będzie. Spróbuję w kilku etapach powiedzieć Wam o tych moich winogronach. Wygrzebię z pamięci te pierwsze z dzieciństwa, pochwalę Konkorda Ruskiego, który w moim życiu stał się ważną odmianą, tak bardzo, że gdy wiatr złamie gałązkę to mam do siebie żal, że zaniedbałem jej podwiązania.
A tak w ogóle to tylko raz mnie zaowocował pojedynczy krzaczek, wiec zielony w tym temacie jestem, ale od jesieni zeszłego roku coś drgnęło i może to będzie kolejna pasja.

Dziwnymi ścieżkami winogrono chadza.
Pierwsze winogrono które jadłem to zapewne te które rosło na wsi u moich dziadków. Dziś już go nie ma, ale dobrze je pamiętam. Był wówczas początek 60-tych lat ubiegłego stulecia. Obrastało altanę wewnątrz której stały fotele wiklinowe, drewniany stolik, a słońce sączyło się do wnętrza przez zielone i zielono-złote liście.
Jeździłem tam zazwyczaj latem i pamiętam, że często było tam sporo niedojrzałych gron, ale tylko raz je ze smakiem jadłem. Tylko raz dojrzało. Latem zakazywano nam zrywania niedojrzałych owoców w obawie o nasze żołądki, ale i tak jak przystało na dzieciaka poradziłem sobie. Zrywałem te przedziwne zakręcone wąsy i zjadałem je, ale tak by nikt nie widział. Ktoś nawet widział w tym żer owadziego szkodnika, ja jednak milczałem.
Babcia mówiła, że posadził je jakiś żołnierz niemiecki jesienią 44 roku. Tuż wcześniej odwiedził rodzinę w głębi Niemiec, przywiózł stamtąd patyczek, posadził i tego samego dnia zginął od kuli wystrzelonej z ruskiego samolotu. Dziwna była to opowieść i wprowadziła pewien mętlik w mej ośmioletniej (chyba) głowie, bo cała rodzina przecież była polska. Czterej Pancerni sławili kulturę sowiecką, Walentyna Tiereszkowa dała się wystrzelić, by nasze Alibabki sławili ruskiego twista, bo ten ich kazaczok ni jak nie chciał się przyjąć na parkietach ówczesnych dancingów w DEMOludach...
A Babcia jakoś tak dobrze o tym Niemcu mówiła. Nakrył on nawet Dziadka, jak w lesie bunkier kopał i dobytek przed Ruskimi chował. Przemilczał sprawę, nawet namawiał do wyjazdu w swoje ojczyste strony w obawie przed Ruskimi.
Niemiec zginął, dobytek rodziny wyjechał gdzieś pewno za Ural, pozostała niekompletna rodzina i to winogrono. Miało chyba długi okres dojrzewania. Mogło przecież pochodzić z jakiejś Alzacji, gdzie i ciepło nie te kaszubskie, i okres wegetacji znacznie dłuższy. Niewiele jego owoców zjadłem, trochę tych wąsów, ale coś innego to winogrono mnie dało – owo zmącenie wbijanego dziecku na siłę świata. Winogrono i niemiecki żołnierz stały się kładką do mnie dzisiejszego, bo winogrono budzi ludzi.
Szkoda, ze kilkadziesiąt lat temu wycięto ten krzew. Zostało miejsce, zawsze jak tam jestem na nie spoglądam.”

Uważam, ze pisałem na temat. Jeśli ktoś odbiegł od tematu i sprowokował do tego, by ta dyskusja przeniosła się na tematy społeczno polityczne, to zrobił to inny użytkownik kojarząc w swym poście „Bogu ducha winnego” poległego żołnierza niemieckiego z obozami koncentracyjnymi. Taki punkt widzenia jest zarówno obraźliwy, jak i karany prawem, o stronie moralnej już nie wspomnę, i tam może „swoje psy wieszajcie”.
Wypowiedz zaś Misza, zwłaszcza owe nie pozbawione ironii
[quote="Misza"]

Ale miło, że za sobą posprzątałeś :)
Wskazuje najdobitniej, jacy ludzie tu są Ja celowo w poprzednim poście nie podawałem twojego nica, byś się nie czuł publicznie urażony swoją złośliwą wypowiedzią, ale Ty jesteś taki sam przed rozpaczą z powodu wypicia wina za 95 koron, jak i po tym.
Dlatego wybacz Ganz, ale jednak nie skorzystam z Twego miłego zaproszenia na to forum. Zbyt dużo tu ludzi nie odpowiadających mnie charakterem. Oczywiście wiem, że wielu jest tu miłych ludzi, ale odnoszę wrażenie, że generalnie dominują osoby którzy „rozumy pozjadali” i ich punkt widzenia jest jedynym własciwym.
Moje doświadczenia na temat innych forum są inne. Jestem też na fotograficznym i paru innych, też są tam „dymy”, ale nie z tak błahych powodów. Rzeczywiście winogrodniczych nie ma wiele, ale są ciekawe ogrodnicze i ludzie też tam wystarczająco się znają na winorośli. Jeszcze raz dzięki pozdrawiam
Kra10

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 10:00 
Kiper
Kiper

[quote="kra10"]Dlatego wybacz Ganz, ale jednak nie skorzystam z Twego miłego zaproszenia na to forum.

I chwała Bogu. Ze staropolskim "bywaj" w swoim imieniu żegnam i pozdrawiam.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 13:08 
mistrz
mistrz

Mimo wszystko jest to forum o winogronach i tego trzeba się trzymać. O Niemcach itd można dyskutować na forach politycznych, a tym bardziej nie wypada od tego zaczynać przygody na forum winoogrodniczym. Co innego jak jest kilka osób które maja po kilkaset postów- im jakby bardziej wolno odchodzić od tematów i utrzymywać konwencję żartobliwą.
My, przedszkolaki :wink: , musimy sie uczyć, uczyć i podpatrywać od tych bardziej doświadczonych

A przy okazji- rewizjonistom historycznym mówię- NIE!!!

:D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 14:40 
nowicjusz
nowicjusz

[quote="MAF"]Mimo wszystko jest to forum o winogronach i tego trzeba się trzymać. O Niemcach itd można dyskutować na forach politycznych, a tym bardziej nie wypada od tego zaczynać przygody na forum winoogrodniczym. Co innego jak jest kilka osób które maja po kilkaset postów- im jakby bardziej wolno odchodzić od tematów i utrzymywać konwencję żartobliwą.
My, przedszkolaki :wink: , musimy sie uczyć, uczyć i podpatrywać od tych bardziej doświadczonych

A przy okazji- rewizjonistom historycznym mówię- NIE!!!

:D
Rany Boże co jeden to lepszy! MAF z takimi poglądami to na całe życie matołem tylko możesz zostać. :D :D :D Zaproponuj może jakieś dodatkowe punkty do regulaminu tego forum. No wiesz, od którego postu można się śmiać, od jakich tematów wypada rozpocząć posta itd. Obiecuję nie będę sie śmiał :cry: .
Na jednym z for jest kącik "Popłakałem się ze śmiechu" - wieczorem tam masz występ! :D
Boże gdzie ja wdepnąłem?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 14:58 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Kra, ja mam dość! Zmień w domu firanki na czerwone i przemaluj ściany na czarno. Jak nie, to się obrażę, a jeszcze napiszę, że na całe życie matołem tylko możesz zostać. Że to Twój dom i wara mi do tego co i jak tam masz? A czy w końcu to nie Ty tutaj przyszedłeś w gości? Wypadało by więc zachowywać się tak, jak tutaj przyjęto, albo wcale.

Myślę, że najwyższa pora na Kubę czy Henia, bo robi się całkiem niesmacznie. A do tego zupełnie nie na temat.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 16:06 
nowicjusz
nowicjusz

I dlatego powinniście zrobić zastrzeżenie w regulaminie, ze na tym forum panują takie a nie inne zasady. Również drogi Macieju powinieneś do niego swoje trzy grosze dorzucić, czyli zdanko od ilu postów zarejestrowany użytkownik przestaje być gościem i że przyjęto tu zasadę, że są tu młodzi i starzy, czyli forum na poziomie fali w wojsku.
Jeśli komuś brakuje kultury to właśnie Wam. Nie jest przyjęte również, że zaprasza się gości, by móc ich obrażać, odreagowywać nieszczęśliwą stratę 95 koron utopioną w kupnie niesmacznego wina itd. To Wy od tego zaczęliście.
Oczywiście obraź się, choć to dziwna reakcja bo ja bym sie nie obrażał na Ciebie gdybyś sobie czewrwone firanki fundnął i na czarno ściany przemalował. Bardzo błyskotliwe te Twoje porównanie!
Zachowujesz się jak kolejny dziwoląg gotów do wieczornego występu. Muszę kopię zrobić bo czuję, ze cały post usuną :D

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 17 lipca 2009, 18:16 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="kra10"]I dlatego powinniście zrobić zastrzeżenie w regulaminie, ze...

Masz rację kra. Dotychczas wprawdzie nikomu spośród 2396 użytkowników forum nie był potrzebny żaden regulamin. Ale w końcu znalazłeś się Ty...

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1