gbed napisał(a):
Alkor, czy w zeszłym roku coś Ci zaowocowało w tych doniczkach. Zastanawiam się nad takim samym eksperymentem i nie wiem jaką odmianę wybrać. Czy znacie jakąś deserówkę z dużymi jagodami, która owocuje z początkowych pąków (z racji ograniczonego miejsca).
Właściwie to prawie wszystkie, choć na wielkie owocowanie z takich donic to bym bardzo nie liczył. Gronka były znacznie mniejsze niż w gruncie. To raczej "sadzonki" na sprzedaż dla kogoś komu się śpieszy, bo myślę że wysadzone do gruntu bez uszkadzania systemu korzeniowego szybko wejdą w pełne owocowanie.
Mnie tam na owocach w tych donicach bardzo nie zależy, ale jakby je porządnie wynawozić, odpowiednio przycinać i podlewać to może ze 2-3kg z nich wydusił. Ja ich prawie nie nawożę, bo dla mnie to tylko kłopot jak zbyt silnie rosną. Najbardziej skory do owocowania w donicy był Ewroplewien i Apollon.
Ja jednemu klientowi wybierałem odmianę do donicy na balkon i poleciłem mu Nowoje Stoletie ZGTU. Bardzo plenna, bardzo smaczna odmiana w typie Wostorga idealnego, ale przy tym nie rośnie zbyt potężnie i dobrze owocuje nawet przy bardzo krótkim cięciu.