Teraz jest wtorek, 27 stycznia 2026, 10:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 9 marca 2010, 21:31 
Kiper
Kiper

Po kolei:
czujki ruchu (te lepsze - koszt kiedyś ogromny prawie 2 tys - teraz nie wiem) Piramidy użytkuję od ponad 5 lat, posiadają dwa rodzaje czujki; podczerwień i mikrofalę (musiałbym sprawdzić) - aby czujka się załączyła, muszą się włączyć obie bariery w krótkim czasie (do ustawienia). Niestety efekt jest taki, że podczas małych opadów deszczu temperatura człowieka w mokrej kurtce jest zbliżona do otoczenia i przed czujką można chodzić spokojnie z prędkościa powiedzmy 0,5 km/h (dreptać). Dodatkowo właczają się przy ruchomej wysokiej trawie - w efekcie , aby zminimalizować fałszywe alarmy ustawiamy tak, że czujka(albo kilka -zależy od ilości) musi się włączyć 3 razy w ciągu 2 min aby załaczyć alarm (przy czym jednokrotne załaczenie to oba czujniki w krótkim czasie). Nie trudno się domysleć, że przy takim ustawieniu trzeba biegać przed czujką aby w ogóle alarm załączyć - wówczas cały alarm działa bardziej jako "straszak" a głowną rolę odgrywają tablice ostrzegawcze "obiekt chroniony".
Kabel indukcyjny działa podobnie jak pętla (wkopywane są około 0,5 m w ziemię wzdłuż ogrodzenia), niestety nie znam szczegółów, ani różnic (musiałbym sprawdzić), ale efekt jest taki, że sam kabel z którym się spotkałem, można było skonfigurować na "żywe" obiekty (człowiek, zwierzę) z dokładnością wręcz co do kilograma wagi (w konkretnym przypadku było ustawione na zakres powyżej 20kg). Oczywście nie jest to tani interes bo sam kabel (bez urządzenia pomiarowego) zakopany wokół 1ha posesji to koszt 200tys i mówię o kablu starszego typu, który nie daje możliwości odczytu w którym miejscu ogrodzenia nastąpiło wywołanie alarmu - nowsze i droższe są podzielone na segmenty i dają z określoną dokładnością informację, o miejscu ogrodzenia, w którym wykryto intruza. Minusy - zwierzęta powyżej 20kg typu sarny itp, które nie wiadomo jakim cudem przeskakują przez całkiem wysoki płot (i nie wiadomo też po co ;-) ) Cena oczywiście pewnie uległa zmianie bo konkurencja nie śpi, ale podejrzewam, że nawet dzisiaj nie jest to tanie. Trzeba pamiętać o dobrym oznakowaniu terenu bo przy braku czujek i innych elementów systemu alarmowego łatwo nie zauważyć kabla pod ziemią ;-).

Ostatnio edytowano wtorek, 9 marca 2010, 21:39 przez Ganz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: wtorek, 9 marca 2010, 21:39 
Kiper
Kiper

Bariery z podczerwieni są wrażliwe na skoki temperatur, nie wspominając, że przy dużym słońcu mogą całkiem wariować (nie wiem czy zostało to już w 100% wyeliminowane), bariery ze światła laserowego fajnie wyglądają we mgle i aż korci, żeby dla zabawy wrzucić tam jakiś przedmiot (chyba że jest poza światłem widzialnym) - oczywiście każdą wiązkę trzeba doświadczalnie ustawić na długość przerwy - tak, aby alarmu nie włączył spadający liść, na pewno zostaną przerwane przez opad śniegu (chyba, że są daszki nad czujką/lustrem) oraz na bank przerwie je przechodzący przez płot kot.

PostNapisane: wtorek, 9 marca 2010, 23:51 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
Kabel indukcyjny działa podobnie jak pętla (wkopywane są około 0,5 m w ziemię wzdłuż ogrodzenia), niestety nie znam szczegółów, ani różnic (musiałbym sprawdzić), ale efekt jest taki, że sam kabel z którym się spotkałem, można było skonfigurować na "żywe" obiekty (człowiek, zwierzę) z dokładnością wręcz co do kilograma wagi (w konkretnym przypadku było ustawione na zakres powyżej 20kg). Oczywście nie jest to tani interes bo sam kabel (bez urządzenia pomiarowego) zakopany wokół 1ha posesji to koszt 200tys i mówię o kablu starszego typu, który nie daje możliwości odczytu w którym miejscu ogrodzenia nastąpiło wywołanie alarmu - nowsze i droższe są podzielone na segmenty i dają z określoną dokładnością informację, o miejscu ogrodzenia, w którym wykryto intruza.

Tak się składa, ze trochę orientuję się w temacie i nie bardzo wyobrażam sobie jak kupa mięsa może wpłynąć na naruszenie równowagi indukcyjnej , przesunięcie fazowe , absorbcję pola magnetycznego, zmianę indukcyjności czy inne fiki miki , zwłaszcza kiedy elementy czynne ( dla uproszczenia nazewnictwa) znajdują się pod ziemią. Dlatego prosiłem Cię o jakąkolwiek wskazówkę , gdzie mogę coś na ten temat znaleźć, ponieważ niezmiernie jestem ciekaw rozwiązań , wystarczy ogólny zarys.

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 09:26 
Kiper
Kiper

Postaram sie coś dowiedzieć - choćby producenta.

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 16:44 
Kiper
Kiper

Ganz, ciekawy wykład. Czyli ogólnie mówiąc halogenów nawet z czujnikiem ruchu PIR nie bardzo polecasz ze względu na ich niską "inteligencję" wykrywania właściwego zagrożenia?

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 18:00 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
sam kabel z którym się spotkałem, można było skonfigurować na "żywe" obiekty (człowiek, zwierzę) z dokładnością wręcz co do kilograma wagi (w konkretnym przypadku było ustawione na zakres powyżej 20kg).

Wg mnie to są kable, które reagują na obciążenia i wstrząsy gruntu (takie małe taśmowe sejsmografy) - z takimi się przynajmniej spotkałem.
Bardzo zawodne.

i jesz zielone winogrona
JT

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 19:24 
Kiper
Kiper

Heniek, to na pewno nie to, kabel o którym wspomniałem ma najmniejszy odsetek fałszywych alarmów ze wszystkich czujek z jakimi się spotkałem - praktycznie zerowy, bo włacza się głównie z powodu saren przeskakujących przez ogrodzenie. Nie mam w tej chwili kontaktu z osobą kompetentną, ale jak tylko będę miał okazję to dowiem się szczegółów. Poza tym urzadzenie o którym wspominasz miałoby tragiczne w skutkach działanie bo skoro włącza się przy ruchach sejsmicznych 50 kg człowieka to nagminnie włączałoby się od przejeżdząjących samochodów (nawet w odległości kilku metrów).

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 20:13 
Kiper
Kiper

Własnie przypomniał mi się (z lat młodości) jeden z najtańszych i dość skuteczny sposób na alarm włamaniowy. Polega on na przerwaniu obwodu poprzez zerwanie drutu. Mianowicie musimy zastosować drut, który kiedyś pozyskałem z jakiejś cewki, a którego grubość była zbliżona do grubości włosa. Powlekany był lakierem, więc końcówki trzeba było grzać lutownicą bo samo związanie nie dawało połączenia. Oczywiście nie ciągniemy jednego kawałka drutu dookoła terenu, tylko dzielimy go na segmenty (aby było łatwej wymieniać), doprowadzając do poszczególnych segmentów grubszy drut (powiedzmy "stały"). Drut wiążemy na górze ogrodzenia, w ten sposób, aby przejście przez siatkę spowodowało jego zerwanie (jest ona na tyle cienki, że nie jest to problem nawet przy małym obciążeniu).
Oczywiste wady: jednorazowość, czasochłonna instalacja i upierdliwość "aktualizacji" po wywołaniu alarmu. Zaleta - koszt.
Wówczas miało to sens tylko z tego względu, że miałem tego drutu coś około kilkuset metrów...

PostNapisane: środa, 10 marca 2010, 21:27 
Ekspert
Ekspert

Ganz napisał(a):
Własnie przypomniał mi się (z lat młodości) jeden z najtańszych i dość skuteczny sposób na alarm włamaniowy. Polega on na przerwaniu obwodu poprzez zerwanie drutu....

:) to samo robiłem jako alarm do namiotu.
zdało by to egzamin jakby winniczka była ogrodzona aby większe zwierze nie weszło. A drut to byle transformator rozebrać.

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 08:21 
czeladnik
czeladnik

Mówiąc o tańszym rozwiązaniu z kablami indukcyjnymi miałem na myśli coś takiego:
http://www.intersat.pl/pdf/41_1.pdf czyli kabel + detektor + zasilacz + element wykonawczy (światło, dźwięk, ...)
Sprawdziłem - nie jest znacznie tańsze od barier podczerwieni.
Bardziej rozbudowane systemy z kablami indukcyjnymi ma np. Senstar - mam folder OmniTraxa (Senstara) i parę ciekawych informacji można tam znaleźć. Jak większość takich systemów nie ma gotowych rozwiązań - wszystko wg indywidualnego projektu. Cena końcowa sprowadza na ziemię. Spokojnie można by zastosować jakiś inny system oparty na kamerach.

Pozdrawiam

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 09:52 
Ekspert
Ekspert

romus napisał(a):
Mówiąc o tańszym rozwiązaniu z kablami indukcyjnymi miałem na myśli coś takiego...
...Cena końcowa sprowadza na ziemię.

No to jak się domyślałem, z tym kablem indukcyjnym (kto wymyślił wogóle taką nazwę ?) kombinujecie trochę po omacku.
Taki system owszem wykryje intruza , pod warunkiem jednak ,że wjedzie do winnicy samochodem, rowerem, ewentualnie gość stepuje i ma buty podkute blaszkami :mrgreen:
W ten sposób można zabezpieczyć np. bramę wjazdową przed "hurtownikami". Co do ceny... cóż oceniam z grubsza koszt elementów potrzebnych do wykonania pętli i elektroniki na jakieś 50-100 PLN :lol:
Zaineresowanych odsyłam do publikacji na temat detektorów metalu typu PI ( pulse induction) , wystarczą niewielkie przeróbki.

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 12:18 
czeladnik
czeladnik

Kable indukcyjne ? Może lepiej sensoryczne.
Ja o gotowych rozwiązaniach za 50-100zł nie spotkałem się. Przeciwnie, o trzech systemach słyszałem:
GPS System, Omnitrax, Panther II.
To są drogie systemy - na długość około 100mb rząd kosztów jest od 25 do 50 tys. zł. i to jest chwiejna cena.
Ciekawe czy jakieś winnice są aż tak zabezpieczane? Pewnie NIE.

Znalazłem stary cennik (technika b. szybko idzie do przodu) odnośnie takich systemów dla zobrazowania cen.
http://www.atline.pl/firma/documents/ce ... 0_2008.pdf

Co do zabezpieczenia naszych winniczek to trzeba by w innym kierunku iść.

Pozdrawiam

Znajomy montował w Brzeźnicy kilka lat temu w ziemi przewody sensoryczne Crow'na ale bardzo ciężko było go skalibrować i został przełożony na ogrodzenie. Podobno fajna rzecz tylko nie na nasze warunki klimatyczne (chodzi o zamarzanie ziemi).

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 15:09 
Ekspert
Ekspert

romus napisał(a):
Ja o gotowych rozwiązaniach za 50-100zł nie spotkałem się. Przeciwnie, o trzech systemach słyszałem:
GPS System, Omnitrax, Panther II.

Rozwiązanie za 50-100 zł dotyczyło pierwszego linka, który podałeś i zapewniam Cię, że w tej cenie można zrobić funkcjonalnie to samo. Ceny gotowych firmowych urządzeń, które nie są urządzeniami powszechnego użytku muszą być wysokie. Swojego czasu zaprojektowałem dla pewnej firmy czujnik sejsmiczny, do którego koszt elementów wynosił ok. 100zł. Po uzyskaniu wymaganych certyfikatów sprzedawano ją w cenie 3000 zł. W folderze reklamowym również dużo pisali o najnowszych technologiach i 99% skuteczności :lol:
Ale wracając do zabezpieczeń obwodowych, to rzeczywiście są dwa podstawowe rozwiązania: system tensometryczny i nadajnik-odbiornik. O pierwszym z nich i jego skuteczności wspomniał Heniek, drugi może być trochę skuteczniejszy, choć pewnie nie taki jak deklarują. Sądziłem ,że wymyślono coś nowego , dlatego tak mnie zaintrygował ten "kabel indukcyjny".

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 15:30 
nowicjusz
nowicjusz

Witam Szanownych Forumowiczów to mój pierwszy wpis i chciałbym Wam podpowiedzieć sposób na nieproszonych gości na działce/winnicy.
Jeżeli nie jesteście uczuleni to polecam połączenie dwóch pasji winoogrodnictwa i pszczelarstwa. Kilka uli w widocznym miejscu załatwia sprawę(czasem nawet widok pustego ula wzbudza respekt amatora cudzych owoców). Ale nie ma, jak temperamentna rodzinka pszczela pogoni raz delikwenta to cała okolica wie, że do Nas nie warto przychodzić na pachtę.

Pozdrawiam
Piotrek

PostNapisane: czwartek, 11 marca 2010, 16:38 
Ekspert
Ekspert

Beekeeper napisał(a):
...połączenie dwóch pasji winoogrodnictwa i pszczelarstwa...

żeby to było takie proste...
po pierwsze pszczoły w nocy śpią no i nie mamy takich agresywnych pszczół jak afrykańskie

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 98 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1