Teraz jest piątek, 12 września 2025, 09:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 20:42 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Drogi Grzegorzu, nie zamierzam prowadzić merytorycznej polemiki z Tobą na temat miodu, skoro jesteś zawodowym pszczelarzem. Jesteś w dobrej sytuacji, bo masz własny miód i do miodów pitnych możesz używać najlepszy surowiec - ponosisz znacznie mniejsze koszty ode mnie. Mnie stać na produkcję 15 l. miodu rocznie, a wina 40 l. Miód pitny naturalny zawsze robię z dobrych jakościowo miodów (kwiatowych z domieszką gryczanego - jest trochę ostrzejszy). Miodów syconych nie robię z powodów, jakie podałem wcześniej. Miód pitny sycony kupuję w sklepie. Znam osobiście wielu pszczelarzy i nie zawsze mają miód super. To jest tak samo, jak z winogronami. Jest rok zimny i mało słoneczny, a wtedy winorośl daje gorsze owoce. Co do miodów mogę się mylić. Pasieki nie prowadzę, a korzystam jedynie z efektów pracy pszczelarza i jego pszczół.

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 1 września 2008, 22:34 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 6 listopada 2005, 01:00
Posty: 7022
Lokalizacja: Warszawa/ogr.winoroslowy - Mazowsze
[quote="JanuszJ49"]... Znam osobiście wielu pszczelarzy i nie zawsze mają miód super. To jest tak samo, jak z winogronami. Jest rok zimny i mało słoneczny, a wtedy winorośl daje gorsze owoce. Co do miodów mogę się mylić. Pasieki nie prowadzę, a korzystam jedynie z efektów pracy pszczelarza i jego pszczół.

pozdrawiam JanuszJ49

Z miodem nie jest tak samo jak z winogronami.
Pszczoły zawsze robią miód super - jest go tylko mniej lub więcej zależnie od rocznika.(pszczelarz może go zepsuć - jak ma do tego talent)
Jakość winogron zależy wybitnie od rocznika.
Takie super trafjają się czasami.

_________________
Pozdrawiam Zbyszek B


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 8 września 2008, 21:57 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
Dwa latka temu nastawiłem półtrzeciak,
czyli 40 odsetków słodyczy na 60 odsetków wody.
Recepturę wziąłem z XIX książeczki "Bezdenek snozowy i miodosytnictwo"?, niestety nie przeprowadziłem szumowania a to poważny błąd.
Naszczęście miodek(jeszcze ok 15l) doszedł do siebie i jest całkiem niezły, mimo że użyłem miodu spadziowego trunek jest jasny i ma ciekawe posmaki tropikalnych owoców.

PS.
Wydaje mi się, że miody przemysłowe to przefermentowany cukier z wodą okraszony na koniec miodem z karmelem lub ewetualnie jakiś rozczyn spirytusu w stylu słabego krupniku.

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 9 września 2008, 21:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="tomek"]
... Recepturę wziąłem z XIX książeczki "Bezdenek snozowy i miodosytnictwo" ...


Możesz coś więcej o samej książce?

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 06:15 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
[quote="tomek"]...
PS.
Wydaje mi się, że miody przemysłowe to przefermentowany cukier z wodą okraszony na koniec miodem z karmelem lub ewetualnie jakiś rozczyn spirytusu w stylu słabego krupniku.

Niestety nie wiele się pomyliłeś :(
Zachęcam wszystkich do robienia samemu tych zacnych trunków :)
Do poczytania:
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=8
Paweł.

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 19:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 28 czerwca 2008, 01:00
Posty: 476
Lokalizacja: Kielce
Popieram Pawła. Właśnie czytam, co przekazał i popijam sobie swój ulubiony naturalny czwórniaczek 12 miesięczny. Wyklarował się bardzo dobrze. Samo zdrowie. Nie nastawiam trójniaczka, jest dla mnie za słodki. :D

pozdrawiam JanuszJ49

_________________
W wodzie widzisz odbicie własnej twarzy, w winie - serce drugiego człowieka.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 21:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 20 lutego 2007, 01:00
Posty: 746
Lokalizacja: lubaczów i okolice
[quote="winorobek"][quote="tomek"]
... Recepturę wziąłem z XIX książeczki "Bezdenek snozowy i miodosytnictwo" ...


Możesz coś więcej o samej książce?Mam ją na ranczo. Co chciałbys wiedzieć?

_________________
Tomek


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 10 września 2008, 22:17 
Offline
przedszkolak
przedszkolak
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 30 maja 2007, 01:00
Posty: 50
Lokalizacja: Mysłowice (PL > SL > MCE > WSA)
[quote="tomek"]
Mam ją na ranczo. Co chciałbys wiedzieć?


Najlepiej wszystko :D
Jakie informacje posiada, czy jest w niej coś czego nie ma w dziełach innych miodosytników?

_________________
Deo Optimo Maximo - - -
http://www.winorobek.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 09:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 maja 2008, 01:00
Posty: 220
Lokalizacja: dawniej Opolszczyzna, obecnie okolice Krakowa
[quote="winorobek"]

Trochę drogo, miód wielokwiatowy kupuje się w cenie około 140 zł za 10 L :D


A gdzie można kupić dobry miód w takiej cenie?
Akurat miejsce, gdzie dotychczas zaopatrywałem się w miód jest chwilowo nieaktualne, więc chętnie kupię 10-20L w dobrej cenie.

Tylko gdzie?

Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 10:09 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
[quote="TomekC"]Tylko gdzie?
Na wino.org.pl często organizujemy wspólne "akcje miodowe". Ja mam jeszcze sporo miodu, który kupowaliśmy po 7zł/kg (jakieś 10zł/l). Fakt, trzeba było kupić beczkę 200l - 280kg, ale na 5-6 osób to nie straszne.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 11:03 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 maja 2008, 01:00
Posty: 220
Lokalizacja: dawniej Opolszczyzna, obecnie okolice Krakowa
A kiedy będzie taka najbliższa akcja?
Chętnie bym się zapisał :)


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 11:32 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Tomek, nie wiem kiedy - mam zapas miodu, więc się zbyt mocno nie interesuję. Rzuć sobie okiem - akcje są dość często.

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 września 2008, 13:35 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 18 maja 2008, 01:00
Posty: 220
Lokalizacja: dawniej Opolszczyzna, obecnie okolice Krakowa
OK, Maciej dzięki za informacje :D


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 17:02 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 14 września 2005, 01:00
Posty: 469
Lokalizacja: ok. Sterdyni - Południowe Podlasie - Winnica "Iwa"
W sobotę nastawiłem trójniak na "lipniaku" , jakieś 11 litrów. Zaszczepilem Bayanusami i ładnie "pyka". Z tym wiąże się moje pytanie ... kiedy pierwszy raz zrobić obciąg znad osadu ?

_________________
Pozdrawiam - Andrzej
-------------------------
"Wszystkie skarby świata nie są tyle warte, co w odpowiedniej chwili kieliszek dobrego wina"


Góra
 Zobacz profil  
 
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 19:08 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): piątek, 19 października 2007, 01:00
Posty: 1006
Lokalizacja: ogródek z winogronami pod Warszawą
Nastawiłeś czystego (homogenicznego) trójniaka czy z sokiem z winogron?
Jeśli to pierwsze to zlawasz kiedy Blg spadnie w okolice 8-10. Jeśli dodałeś sok z winogron to masz więcej cukru. Blg końcowy powinien by nieco wyższy. Niewskazane jest fermentowanie do niskiego Blg bo wytworzy się dużo alc. A taki trójniak może nie być smaczny.

Paweł
ps. Mój na Rieslingu startował z 40Blg, teraz ma 18 po 3 tyg. jeszcze mu dam trochę popracować.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 36 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO