PiotrSz napisał(a):
@Dolnoslonzok, zacznij pisać krótko i na temat, na przykład tak:
Dolnoslonzok napisał(a):
Kurcze, fajny program. Praskie winnice to temat rzeka. Zostały odbudowane jakiś czas temu. Wyszehradzkie winnice z krzewami Pinot Noir i Riesling prowadzone są wg starych form (gobelet) i tradycyjnych nasadzeń "w tłumie". Na rycinach w filmie widać, że w wiekach wcześniejszych winorośl w Pradze prowadzono w formach łukowych (ganzbogen, archette), co jest również charakterystyczne dla śląskich winnic zielonogórskich i nowomarchijskich (Gorzów Wlkp.) od XV w. do XVII w. Praskie winnice przechodziły koleje losu identyczne, jak nasze nadodrzańskie, gdzie też wojna trzydziestoletnia odbiła swoje piętno na winiarstwie.
Reszta to zbędne dygresje, które tylko przeszkadzają w czytaniu i założę się, że nikt tego nie czyta.
W Winnicy Świętowacławskiej byłem parę lat temu. Był tam też wine bar, ale nie można w nim było kupić wina z tej winnicy, bo go nie robili. Serwowali tylko morawskie. A tak na marginesie, a propos tematu wątku - Praga to nie Morawy.
Piotrze, jesteś już długo na forum. A forum to forum - każdy wypowiada się jak potrafi.
Też czasami nie kończę czytania rozpoczętego wywodu Dolnoślązaka, szczególnie jak mnie wnerwią obce nazwy, których nie jestem w stanie zidentyfikować (nie znam niemieckiego) ale nie przesadzajmy. Nie przyczepiajmy się znowu wszystkiego.
Już na pewno widziałeś takie dyskusje jak choćby ta:
uwagi/odpowied-moderatorowi-t8337.html?hilit=urawni%C5%82owka#p136898Zawsze możesz w ustawieniach wpisać określone osoby jako "wrogów" (Wrogowie to użytkownicy domyślne ignorowani. Posty tych użytkowników nie będą Ci wyświetlane).
Ja osobiście tego nie zrobię, bo mimo wspomnianych mankamentów widzę pewne wartości w postach Dolnoślązaka.