Teraz jest czwartek, 1 maja 2025, 00:41

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: moje nowe hobby
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 03:02 
Witajcie, piękna zima obok. Kiedy ostatnio było tyle śniegu dookoła?
Jako, że nie mam jeszcze korkownicy, więc nie próbuje zeszłorocznego wina -w obawie przed utlenieniem. Co dobrze działa na same dojrzewanie - w przeciwieństwie do przedwczesnego wypicia zasobów z piwnicy. Tako się człowiek trochę nudzi. Na szczęście nasz świat nie jest ubogi i pustkę można sobie zrekompensować innymi pasjami. Pierwsza to brydż. Zacząłem grać, natknąwszy się gdzieś w głębi moich zbiorów, na książkę z siedemdziesiątych lat, współautorstwa znanego wszystkim Janusz Mikke. Jak sobie później przypomniałem, kupiłem tą książkę gdzieś na wyprzedaży za parę nędznych złociszy. Taki staroć a zmobilizował i zachęcił mnie do poznania wspaniałego świata jakim jest Brydż. Gram już pół roku. Ale współczesny świat jest okrutny. Przez ten czas rozegrałem dziesiątki gier, ale żadnej z żywymi ludźmi przy stole – wszystko w sieci. Cóż za paradoks.

Drugą fascynacją są zegarki. Nagle opętała mnie nieodparta chęć posiadania czasomierza. Ponoć faceci to gadżeciarze. To raczej prawda. Czytałem gdzieś kiedyś, że w momencie kiedy mężczyzna upatrzy sobie jakiś cel, w postaci zegarka, telefonu czy innej pierdoły, to nie spocznie puki tego nie zdobędzie. W mózgu wydzielają się substancję, które stymulują nasze działanie. W momencie zakupu wymarzonej rzeczy,, czujemy- dzięki chemii nieodparte szczęście. To nic, że wielokrotnie nie ma to niczego wspólnego z racjonalnością. Ja sobie wypatrzyłem pięknego dzi-szoka Risemana. Mogę teraz pobiegać sobie z zegarkiem na ręku podczas treningu, popływać lub uderzyć jakiegoś wroga w potylicę bez obawy o zniszczenie mojego wiernego naręcznego towarzysza.

Jestem w miarę młodą postacią. Moja trzecie i ostatnie, w jakimś tam sensie, spełnione dziś hobby, może wydać się zaskakujące. Zaraz po nowym roku moi rodzice wybrali się na podróż życia na Dominikanę. Jako, że mieszkali niedaleko Kuby, to poprosiłem ich o sprezentowanie mi kilku dobrych cygar oraz zakup fajki do palenia tytoniu. Najbardziej zależało mi jednak na kupnie oryginalnej maczety do przycinania wybujałych pędów winorośli. Dostałem wszystko o co prosiłem. Nastepnie w zeszłym tygodniu przez przypadek i zupełne nieporozumienie kupiłem tytoń do fajki. Dziś miałem debiut w paleniu. Całkiem fajna zabawa w pykaniu sobie fajeczki. Człowiek nagle odrywa się od rzeczywistości. Uspokaja się. Paląc fajkę mamy zajęte ręce. Przy okazji ciągłe pociąganie wymusza na człowieku chwilowe zajęcie się tylko tą czynnością. Siedząc sobie wygodnie w fotelu, popalając, mamy czas na rozmyślania. Co wycisza i odrywa od zgiełku.

Jak na razie to wszystkie poza winiarstwem moje hobby.
Jest jeszcze kilka w zanadrzu. Kolega namawiał mnie na łowienie ryb. Opowiadał jak to można sobie wziąć skrzyneczkę browara i pojechać z kolegami na jakieś łowisko. Pewnie jak znajdę czas to skorzystam z zaproszenia.

A co wy robicie ciekawego. A może ktoś również gra w brydża lub namiętnie pali fajki i chce podzielić się ze mną i innymi ludźmi swoimi wrażeniami? Może będzie w niedalekiej przyszłości, na jakimś zjeździe okazja do wspólnych wypraw w inne światy?

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 09:17 
przedszkolak
przedszkolak

Masz rację. Ciężko obecnie znaleźć cztery osoby żeby zagrać w karty przy stole. Też jestem zapalonym karciarzem . Niestety gram tylko w sieci ( od 5 lat) bo wśród znajomych i rodziny nie ma chętnych. Brydż to wspaniała i wciągająca gra chociaż ostatni gram więcej w 3-5-8 (mniej czasu potrzeba na 1 partię). Zapraszam na www.kurnik.pl . Moja następna pasja to drzewo genealogiczne mojej rodziny. Tworzę je już od 2 lat w sieci na stronie www.myheritage.pl Mam nadzieję, że niedługo przeniosę to na papier. No i na koniec tenis stołowy. Właśnie dzisiaj o 13 wybieram się na turniej o Puchar Wójta Gminy………… Przynajmniej ściany w garażu wyglądają ładnie obwieszone dyplomami – no ale tenis trenowałem od dzieciństwa.
No i uprawa winorośli. Zajmuję się tym od wiosny zeszłego roku. Najgorsza ta zima i to czekanie kiedy będę mógł zacząć ukorzenianie sztobrów. Straszna pora dla miłośników uprawy winorośli. No chyba że ktoś ma zrobione jakieś niezłe winko……… Ja nastawiłem się jednak tylko na odmiany deserowe i ciągle analizuję co dokupię na wiosnę . Mam już przygotowaną tabelę odmian które muszę mieć. Strasznie długa lista………. Jest tyle fajnych odmian…… Niestety dobrego wina z amatorskiej produkcji jeszcze nie piłem. To co robią wszyscy znajomi to koszmar. Najczęściej wygląda to tak 1l moszczu 2 l wody i 1 kg cukru o i jeszcze zwykłe drożdże. Jakby się piło przesłodzony kompot…. Nie daj boże wypić tego za dużo……….

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 14:17 
Ekspert
Ekspert

Zbyszku, twój post jest najlepszym dowodem na to, że człowiek o trzeciej w nocy powinien spać.

:twisted:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 15:27 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"] Paląc fajkę mamy zajęte ręce

To może dokup sobie jeszcze tego tytoniu :roll:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 22 lutego 2009, 16:26 
Kiper
Kiper

Mietku, Kubo złośliwcy! 8)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 23 lutego 2009, 11:41 
Kiper
Kiper

Pany tak nie można! Człowiek ma zwyczajnego "doła", a Wy jeszcze dokładacie. Zbyszku, nawet o tak późnej porze mozna zająć się czyms pożytecznym. Przytulić żonę (przecież nie musi być własna), obić psa, wyprać kota, jeżeli masz dżdżowniczki to mozna z nimi pogadać, ...
Wcale nie trzeba się truć. To dobre było dawniej i głównie dla "panien z dobrych domów".

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2009, 16:42 
Ten temat okazał się być strzałem w dziesiątkę. Będę mógł zagrać na kurniku w brydża z paroma forumowiczami.

Co do wiecznych malkontentów jak Olmek to nie widzę sensu tłumaczenia po co pali się fajkę.

Ślachetne zdrowie,
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż nie sprubujesz.

A jak by kazali skoczyć w ogień.
Ci sami -co tłumaczyli jak żyć.
Pewnie stanąłbyś jak baran.
Z przerażoną miną niepewną.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 24 lutego 2009, 17:33 
Ekspert
Ekspert

Fajka mniej szkodzi, niestety okazuje się ,że nie w każdym przypadku :?

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2009, 22:54 
Kiper
Kiper

zamiast pykać w 3-5-8 na kurniku zapraszam na pokerka -> pokerstars.com. Preferuję holdema i razza :)

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 19 marca 2009, 01:34 
Opowiem wam taką historię. W mojej zawodowej działalności, miałem okazję w ostatnim okresie, coś tam robić w pewnej firmie działającej w mojej okolicy. Szefem tej organizacji jest piędziesięcioparolatek, zupełnie sympatyczny człowiek. Jako, że dosyć często odwiedzałem tego pana, nasze rozmowy często schodziły na tematy poboczne. Najczęściej ja zachwalałem piłkę nożną a starszy pan bieganie lub narty. Przy jakieś sytuacji poszedłem z hali produkcyjnej do biura. Na korytarzu rzuciły mi się w oczy dziesiątki wiszących dyplomów, pucharów, maskotek, które bohater tej opowieści otrzymał za swoje sportowe występy. Zrobiło to na mnie dosyć duże wrażenie ale z powodu braku czasu przeszło obok. Parę dni po tym wydarzeniu miałem okazję zajrzeć już do samego pokoju szefa. I tutaj dopiero się zdziwiłem. Na półkach pięknie lśniły medale, dyplomy z takimi napisami: "za występ w maratonie w Barcelonie, za maraton paryski". Wiele by wymieniać. Pośród trofeów piękne zdjęcia z całej Europy. Człowiek ten, na moje zdziwienie odpowiedział, że właśnie opłacił swój kolejny występ gdzieś w Szwecji. Później pokazał mi stronę internetową Półmaratonu Ślążańskiego, którego jest współorganizatorem. Jednocześnie pokazał mi zakładkę gdzie można wpisać się na zawody. No i przy okazji zapisał mnie na bieg.

Wracając do sedna tematu. Całkowicie pochłonęło mnie bieganie. Mam marzenie aby przebiec maraton gdzieś na jesień. Teraz przygotowuje się na bieg dookoła Śląży. Chociaż całe życie trenowałem judo czy pn, ale bieganie objawiło mi się z zupełnie nowej strony. Zachęcam każdego do aktywnego trybu życia. Wygodne buty, ciepły strój i fajna trasa szczególnie w teraźniejszych przebłyskach słpnecznej pogody.

Strefa czasowa: UTC + 1