Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 14:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 lutego 2007, 21:06 
Ekspert
Ekspert

A nie lepiej zrobić odwrotnie.
Sadzonki właśnie kupić porządne, a środków ochrony nie stosować!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 00:27 
jednak to sadzonki są największym kosztem
od 4 do 10 zł za jedną,

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 07:03 
mistrz
mistrz

heavy napisał:
Cytuj:
A nie lepiej zrobić odwrotnie.
Sadzonki właśnie kupić porządne, a środków ochrony nie stosować!!!!!!

A jakie sadzonki to ty uważasz za porządne?
Takie za które zapłacisz 10, 20 a może 30 zł, bo jak zrobisz sobie sadzonkę sam to jest już nieporządna bo kosztowała tylko trochę pracy?
Każdy wolałby nie stosować środków ochrony roślin, ale wtedy należałoby się ograniczyć do kilku odmian i to niekoniecznie najlepszych pod innymi względami. :)

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 13:18 
piotrze spokojnie,,
nie patrz na cenę, bo to nie ona decyduje o jakości sadzonek, choć tam gdzie konkurencja i zróżnicowanie wyboru jest duże to zwykle jakość rośnie wraz z ceną,
w Polsce nie ma takiej różnorodności, i dlatego mamy cyrk na rynku, widziałem sadzonki bardzo znanego winoogrodnika z Podkarpacia- obraz nędzy i rozpaczy, po prostu cieniuteńkie patyczki, ale płaci się za nazwisko (juz nie mówiąc o tym , ze paru osobom wysłał zupełnie inne odmiany niż było w zamówieniu), w porównaniu z roślinkami od tego szkółkarza, te które kupiłem za granicą było o wiele tańsze, miałem większy wybór i były zrobione grubszych części, dzięki temu ja mam na starcie rok do przodu w rozwoju winorośli w porównaniu do kogoś kto posadził 'cieniaski';
ale nie tylko o to chodzi, w profesjonalnej szkółce materiał genetyczny jest pobierany z miejsc bezpiecznych , czyli tam gdzie w miarę nie ma wirusów , chorób, etc. poza tym sam proces wytwarzania sadzonek sprzyja ochronie roślinek przed roznoszeniem choróbsk itp.; Za te przywileje płacisz, bo ty samemu robiąc sadzonki nie masz możliwości zadbać o materiał genetyczny w takim stopniu jak to się robi w profesjonalnych szkółkach, dzięki temu nie płacisz tyle pieniędzy na środki ochrony roślin, ja w swojej winnicy pierwszy raz pryskałem roślinki dopiero po sierpniowych deszczach, a te które rozmnażałem sam w zupełnie innym miejscu musiałem ochraniać już w maju.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 14:00 
mistrz
mistrz

Zbigu wierz mi, że naprawdę jestem spokojny. Tak w ogóle to jestem niespotykanie spokojny. Ja jestem wyznawcą teorii, że drożej nie oznacza lepiej. To, że kupisz w szkółce nie daje ci żadnych gwarancji, że będziesz miał lepsze sadzonki niż wtedy gdy je zrobisz samodzielnie. Może jestem ignoratem ale cała ta teoria o bezpiczeństwie materiału genetycznego i przestrzeganiu tego przez szkólkarzy niezupełnie mnie przekonuje. :D

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 15:50 
Kiper
Kiper

Piotrze tylko twardziele się nie zabezpieczają. Ja uważam, że najlepsze sadzonki to moje własne. Nie są może aż tak silne jak te zakupione, bo mam piasek a nie ziemię, ale jeżeli chodzi o choroby to dotyka mnie tylko jedna- szpaki. Pozostałe choroby zwalczam chemią. Mam od 1984 roku miedzian, mam Dithane i inne. Wszystkie w fabrycznych opakowaniach. Ich widok wystarcza. nie muszę stosować. W zeszłym roku podobnie jak Zbigu już w maju wyszedłem do ogrodu. Wcześniej było bardzo brzydko. Również dopiero w lipcu podlewałem rośliny. Dlatego nie widzę różnicy więc po co przepłacać. Chyba to jednak złe przykłady. Ale taka jest rzeczywistość.
Włodekj

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 19:06 
każdy ma po trochę racji, bo temat jest bardzo szeroki,
ja również stanełem kiedyś przed pytaniami :jakie sadzonki, skąd wziąć, jakie odmiany, czy lepiej robić samemu, czy wogóle szczepić a jeśli już to na czym, jakie rozstawy, jakie prowadzenie .....pytań jest bardzo dużo a i tak wszystko się zmienia wraz z czasem.

pomimo całej wiedzy zawartej na tym forum, i tak każdy sam musi nabyć pewnego doświadczenia, efekty zobaczymy dopiero za parę lat,

jeśli ktoś myśli o czymś więcej niż amatorska winniczka to niestety jest skazany na zakup sadzonek z szkółek, przynajmniej na początku aby zdobyć materiał genetyczny, nie zapominajmy również o tym, że niektórych odmian nie można rozmnażać -jak niezwykle popularne rondo i regent, własne rozmnażanie odwleka również w czasie pełne owocowanie całej winnicy, ponieważ nasz materiał musi najpierw urosnać a nie wszystkich odmiany, które chcemy posadzić można kupić u kogoś, to stwarza koszty, podobnie jak i MIMO WSZYSTKO gorsza jakość sadzonek wyrabianych przez nas (tu mówię o szczepionych) w porównaniu do szkółek z krajów gdzie wyrób sadzonek jest kontrolowany i uregulowany prawnie (bo o polskich szkółkach nawet nie mówię), stwarza większe ryzyko zawirusowania, rozwoju chorób etc, jedno więcej opryskiwanie to jeden wiecej koszt, ; kiedyś być może w momencie gdy zechcemy sprzedać swoje wino, sztorby czy winogron, jakiś urzędnik spyta nas o pochodzenie naszych roślinek,; i co wtedy? :cry:
ale to jeśli chodzi o coś więcej niż kilkadziesiąt winoroślinek w ogródku,

jeśli uprawa ma być związana tylko z naszym hobby, to nie ma się co zastanawiać, nie trzeba się specjalnie przejmować błędami , które popełniamy przy uprawie, w myśl zasady "każdy dobry sposób jest dobry"wtedy nie ma żadnego znaczenia to czy kupimy czy zrobimy samemu, ja sam zrobiłem kilkaset takich sadzonek i rozdałem sąsiadom aby nie musieli przychodzić po sadzonki i owoce do mojej winniczki,

jednym z ważniejszych argumentów na rzecz sadzonek własnej roboty jest wysoka cena roślinek ze szkółek, to jest problem szczególnie dla tych, którzy nie mają zbyt wielu środków na inwestycje, cena sadzonek u naszych południowych sąsiadów wynosi już 4 zł za sadzonkę szczepioną , jak sądzę nie jest to taki duży koszt, 100 sadzonek kosztuje 400zł , nie jest to duża cena, a pracy przy takiej ilości jest dosyć dużo

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 19:46 
Ekspert
Ekspert

I o to mi właśnie chodzi. Pierwsze sadzonki na pierwsze nasadzenia -matki powinny pochodzić z profesjonalnego źródła. A potem z nich można robić własne. Ale ten pierwszy materiał musi być genetycznie "pierewyj sort". I na ten pierwszy materiał nie ma co żałować kasy. W Polsce jest z tym kiepsko niestety.
Ale za Odrą są profesjonalne szkółki, które od lat się tym zajmują. Jak z jednej z nich otrzymałem sadzonki to było na co popatrzeć. Grube,okazała wiązka korzeniowa, zawoskowane i profesjonalnie zapakowane. Pan RM w porównaniu z nimi powinien się jeszcze uczyć, choć jego materiał też nie najgorszy.
Powtórzę jeszcze raz sadzonki matki muszą być porządne!!!!!!!!

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 21:10 
heavy przy cenie 4 zł za sadzonke to naprawdę nie warto się męczyć, a jeśli już ktoś chce posadzić 2 ha to go stać na sadzonki ze szkółki bo nie bedzie ryzykował błędu, który może kosztować wiele tysięcy złociszy, a dla amatorów to nie ma znaczenia, podobnie jesli chodzi o sadzonki odmian deserowych,

ps. czasami ktoś mówi ,że jest szczęśliwym posiadaczem powiedzmy 2 sadzonek jednej odmiany przerobowej, i pojawia się pytanie: jak taki ktoś moze z tego zrobić wino w takiej ilości aby poznać walory smakowe danej odmiany, to taki delikatna ironia na koniec , wysłana dla kolekcjonerów odmian,

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 lutego 2007, 21:21 
Ekspert
Ekspert

[quote="zbigu"]czasami ktoś mówi ,że jest szczęśliwym posiadaczem powiedzmy 2 sadzonek jednej odmiany przerobowej, i pojawia się pytanie: jak taki ktoś moze z tego zrobić wino w takiej ilości aby poznać walory smakowe danej odmiany, to taki delikatna ironia na koniec , wysłana dla kolekcjonerów odmian,

Zdziwisz się, ale jest to w pełni możliwe :D
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 17:25 
Ekspert
Ekspert

Zbigu...........myślisz że amatorzy też nas czytają????? :lol:

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 17:32 
Ekspert
Ekspert

[quote="Janusz"]Zdziwisz się, ale jest to w pełni możliwe :D
Janusz

Pewnie, że możliwe. Ale po co się tak męczyć dla tych 5 litrów wina. Ja jestem jak najbardziej amatorem, ale odmiany winne mam w ilościach 30, 20, 10, 10. Tyle samo roboty z 5 litrami co z 50'oma.
Pozdrawiam,
Paweł

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 17:40 
Ekspert
Ekspert

[quote="heavy"]Zbigu...........myślisz że amatorzy też nas czytają????? :lol:

Sądzę, że 90% użytkowników tego forum, to właśnie amatorzy.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 9 lutego 2007, 21:01 
Kiper
Kiper

delete

Ostatnio edytowano poniedziałek, 28 stycznia 2008, 00:05 przez Zbyszek1B, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 10 lutego 2007, 07:52 
Ekspert
Ekspert

Ok. 300 krzaków to już mam. W tym roku dosadzę następną setkę i nadal będę się czuł amatorem.
Myślę, że różnica polega głównie na tym, czy ktoś ciągle dokłada kasę do interesu dla własnej satysfakcji czy też czerpie bądź zamierza czerpać zyski z tego.

Pozdrawiam - Grzesiek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 64 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1