Teraz jest środa, 30 kwietnia 2025, 03:08

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 16:27 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
Witam
Jako, że wina w tym roku robić nie będę (przymrozki majowe) proszę wszystkich znających temat miodów pitnych o porady.
Interesuje mnie miód dwójniak sycony.
Od czego najlepiej zacząć, czego się wystrzegać, jakie drożdże, jak długo gotować brzeczkę kiedy pierwsze obciągi itp. itd.
Z góry dziękuję za podpowiedzi.

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 16:51 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 25 kwietnia 2004, 01:00
Posty: 996
Lokalizacja: Bydgoszcz/Apelacja Tarkowo
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=8
Miłej lektury :mrgreen:
P.S. Gdybyś miał jakieś konkretniejsze pytanie, to postaram się pomóc. Jednocześnie odradzam miód sycony, no chyba, że masz jakiś miód z marketu - wtedy nie ma różnicy.

_________________
.:. Pozdrawiam ShRon .:. USUN_TO-mail@shron.org .:.
..: Blog Winnica Tarkowo :..
:.: "When you dream there are no rules. People can fly, anything can happen" :.:


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 17:32 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 30 sierpnia 2012, 13:15
Posty: 78
Lokalizacja: Proszowice-małopolskie
Miodek pitny jest w miarę łatwy do zrobienia ale jakość i smak zależy od gatunku użytego miodu. polecam mieszankę : wielokwiatowy z nutą mniszka , akacjowy i lipowy (1:1:2) wychodzi super :)
Na miód pitny nie polecam gryczanego i spadziowego .


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 17:39 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
shron napisał(a):
http://wino.org.pl/forum/forumdisplay.php?fid=8
Miłej lektury :mrgreen:
P.S. Gdybyś miał jakieś konkretniejsze pytanie, to postaram się pomóc. Jednocześnie odradzam miód sycony, no chyba, że masz jakiś miód z marketu - wtedy nie ma różnicy.


Pięknie :)
Jak będę miał pytania to się odezwę :)

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 19:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 18 lutego 2009, 01:00
Posty: 491
Lokalizacja: Stryszawa- małopolska
Witam dlaczego odradzasz miód sycony? Lepszy jest niesycony?
Może masz dla mnie sprawdzony "przepis" na niesycony? :twisted:
Pozdrawiam
Marcin

_________________
"Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy, ponieważ wiedza jest ograniczona".
Pozdrawiam - Marcin
www.winnica-szawapier.com


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 4 października 2012, 20:48 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): niedziela, 13 września 2009, 01:00
Posty: 340
Lokalizacja: Kraków
Ja nigdy nie gotuję, ale mam pewny miód (własny), co do smaku to jak już pisano zależy od gatunku, popełniłem kiedyś czysto gryczany i nie powiem żeby mi nie smakował tylko pikantny. Dwójniak sycony to moim zdaniem marnowanie miodu, zniszczysz wszystko co w miodzie wartościowe a tak słodki trunek na pewno będzie trwały. No i właśnie czemu dwójniak, trójniak już jest bardzo słodki i mocny.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 października 2012, 06:28 
Offline
przedszkolak
przedszkolak

Dołączył(a): czwartek, 30 sierpnia 2012, 13:15
Posty: 78
Lokalizacja: Proszowice-małopolskie
dwójniak jest pyszny ale po 6-7 latach.... warto zrobić aby zasmakować . a jak chce się wypić go w ciągu roku to albo miodóweczkę albo trójniak choć ten uzyskuje swoje smaki dopiero po roku -2


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 października 2012, 06:49 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 19 maja 2009, 01:00
Posty: 229
Lokalizacja: Horyniec-Zdrój
Marcin, na prive'a wysyłam Ci świetny przepis na... czwórniak.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 października 2012, 08:52 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 8 marca 2004, 01:00
Posty: 988
Lokalizacja: Wołomin, piwniczka PP
Jak nie ma istotnej potrzeby sycenie to brzeczki nie sycimy. Poprzez sycenie marnujemy miód - strata wartości odżywczych a przede wszystkim aromatyczno smakowych.
Dla osób początkujących polecam na początek zabawy z trójniakami.

_________________
Pozdrawiam
PP.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 5 października 2012, 09:50 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): czwartek, 21 października 2004, 01:00
Posty: 4616
Lokalizacja: Rybnik
Panowie, tu robimy wina gronowe (albo miody gronowe/wina miodowe)!
Temat miodosytnicta jest rozwinięty na wino.org.pl

_________________
Pozdrawiam, Mietek

______________________________________________________________________
Błogosławiony ten, co nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego faktu w słowa.
(J. Tuwim)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO