Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 02:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 02:00 
czeladnik
czeladnik

Widzę, że nie macie pojęcia co to jest tradycja, postaram się wam pokazać co to jest tradycja :D http://www.youtube.com/watch?v=nBU_V3S3teE

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 09:16 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
To o czym napisałeś to nie tradycja a tylko historia (...). Tradycja to przekazywanie (m.in.) doświadczeń z pokolenia na pokolenie.
Zbyszku, wyjąłeś mi to z ust. Tradycja to jest know how. To nie jest jakiś stary krzew rosnący u babci w ogródku, którego nazwy nikt nie zna. Ani to, że 150 lat temu w okolicy były winnice. Tradycja jest wtedy, gdy babcia uprawia winorośl, a uczyła się tego od swojej babci, ta od swojej, a teraz ja uczę się od mojej babci. W ten sposób buduje się lokalna toższamość win (o której wspominał MK, że wyróżnia wina europejskie). Z takiej tradycji każdy, kto zabiera się za uprawę winorośli i produkcję wina, czerpie know-how kształtowane przez pokolenia i nie musi zaczynać od zera (choć czasem tradycja bywa nawet balastem).
My wszyscy jesteśmy nowicjuszami, w większości samoukami. I to nie problem. Uczmy się od lepszych, zbierajmy doświadczenia. Nowozelandczykom do budowy światowej renomy nie potrzebna była żadna "tradycja", tylko kilkanaście/-dziesiąt lat wytężonej pracy.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 09:55 
czeladnik
czeladnik

Faktycznie przesadziłem z tą tradycją :roll: ale warto pamiętać o historii jak się tworzy tradycję :P Dziękuję za podanie literatury źródłowej, dokształcę się. To moje pierwsze kroki na forum i już dostałem nauczkę żeby się nie wymądrzać :lol: Pozdrawiam wszystkich bardziej i mniej zaawansowanych winiarzy, Marka Kondrata również.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 10:08 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Tradycja narodowa a tradycja regionalna posiada pewne różnice. Dlatego Piotrze wina z "Jaworka " wpisane są na listę - wielokrotnie przeze mnie przywołaną , ale widać nie dość skutecznie jeszcze - produktów regionalnych Dolnego Śląska i Ministerstwa Rolnictwa.
Ku pamięci:
http://www.umwd.dolnyslask.pl/obszarywi ... dycyjnych/
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... no-slaskie

Zatem tradycja regionalna jest pewną ciągłością, o czym mówi choćby edukacja regionalna ( przykładowo, obecnie ubiór dolnośląski to nie krakowsko-łowicko-góralski amalgamat, ale strój nawiązujący do przedwojennego, którego początki sięgają jeszcze stuleci wstecz, a ukształtował się w XVIII w. i posiada wiele odmian w samym regionie ). Warto poszukać w internecie i książkach dla klasy III szkoły podstawowej.

PostNapisane: niedziela, 27 listopada 2011, 10:48 
Kiper
Kiper

Dolnoslonzok napisał(a):
Tradycja narodowa a tradycja regionalna posiada pewne różnice. Dlatego Piotrze wina z "Jaworka " wpisane są na listę - wielokrotnie przeze mnie przywołaną , ale widać nie dość skutecznie jeszcze - produktów regionalnych Dolnego Śląska i Ministerstwa Rolnictwa.
Ku pamięci:
http://www.umwd.dolnyslask.pl/obszarywi ... dycyjnych/
http://www.minrol.gov.pl/pol/Jakosc-zyw ... no-slaskie

Zatem tradycja regionalna jest pewną ciągłością, o czym mówi choćby edukacja regionalna ( przykładowo, obecnie ubiór dolnośląski to nie krakowsko-łowicko-góralski amalgamat, ale strój nawiązujący do przedwojennego, którego początki sięgają jeszcze stuleci wstecz, a ukształtował się w XVIII w. i posiada wiele odmian w samym regionie ). Warto poszukać w internecie i książkach dla klasy III szkoły podstawowej.
Nie piszę o tradycji narodowej - czytaj ze zrozumieniem i całość, a nie fragmenty. Rozumiem, że Lech Jaworek nauczył się od swojej babci, a ona od swojej i od pokoleń robią to wino tak samo i w tym samym miejscu. A na dolnośląskich wsiach na Wielkanoc wszyscy przychodzą na mszę w tradycyjnych dolnośląskich strojach, spożywają tradycyjne dolnośląskie wypieki i tradycyjne wina ze Środy Śląskiej*.
Czy naprawdę nie widzisz tej subtelnej różnicy między tym uczeniem się o dawnych tradycjach z książek a ich codziennym kultywowaniem? Szanuję Twoją pasję do odnajdywania śladów przeszłości i pokazywania ich innym. Ale to jest archeologia a nie tradycja winiarska.

* Znam taką jedną rodzinę autochtonów, bo jestem z nią skoligacony. Ale nawet oni nie pijają tradycyjnych dolnośląskich win. No chyba, że chodzi o "tradycyjne" wina Jaworka.

PostNapisane: poniedziałek, 28 listopada 2011, 06:20 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
No dobrze, ale nie w pełni się zgadzam. co do tej tradycji. :wink:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1