Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 02:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 23:06 
heavy masz rację, ja osobiście sam nauczyłem się więcej na własnych błędach niż z innych źródeł, nawet teraz jak czytam np Myśliwca to nie wiem czasami o czym facet pisze i po co mam tak robić,

czas i cierpliwość to podstawa,

Tytuł:
PostNapisane: środa, 25 lipca 2007, 23:57 
Kiper
Kiper

Witaj Alkorze! :wink:
Cytuj:
Muszę sprawdzić jeszcze jakoś pH mojej gleby

Masz na mysli ponowną analizę po np. niedawnym wapnowaniu,czy moze jednak jeszcze nie sprawdzałeś odczynu swojej gleby?.Polecam raz na pare lat wykonać analizę gleby (20-30 zl) mi to bardzo,bardzo pomogło.

pozdrawiam Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 26 lipca 2007, 21:33 
Ekspert
Ekspert

[quote="PiotrekK"]Witaj Alkorze! :wink:
Cytuj:
Muszę sprawdzić jeszcze jakoś pH mojej gleby

Masz na mysli ponowną analizę po np. niedawnym wapnowaniu,czy moze jednak jeszcze nie sprawdzałeś odczynu swojej gleby?.Polecam raz na pare lat wykonać analizę gleby (20-30 zl) mi to bardzo,bardzo pomogło.

pozdrawiam Piotrek
Dzięki Piotrek!
Nie sprawdzałem jeszcze :oops:
Kupiłem kwasomierz pH 5.0 8O :oops: :?
Poczytałem http://www.winogrona.org/modules.php?na ... mp;start=0
Kupiłem 50 kg wapna nawozowego magnezowego (tlenkowe) Dolomit Sandomierz
Ziemię mam ciężką. Czy na razie (interwencyjnie) starczy po ok 0,5- 0,7 kg pod krzak? (z czasem wywapnuje całość tylko znajdę czas, kasę i transport)
W międzyrzędzia sypnę wapna budowlanego bo mam trochę na zbyciu.
Może popiół z gałęzi lub trawy?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 11:30 
Kiper
Kiper

Witaj Alkor!
I widzę,ze znowu podązasz moja drogą :wink: .Niedalej jak 3 lata temu po posadzeniu krzaczków(nie chciały rosnąć) okazało się,ze mam ph 5,2 i cięzką ziemie.
Jesli chodzi o rozsypywanie,to nawozy wapniowe wymagają dokładnego wymieszania(przekopania) z ziemią.nawóz masz tlenkowy czyli odpowiedni dla gleb ciezkich..Uwzgledniajac Tw. warunki,tzn. ph=5 ,cieżka gleba,musisz wysiać ok. 6 kg CaO/10 m2(nie wiem jaką zawartosc Cao ma Twoj nawóz,domniemuje,że gdzies ok 60%) . Jednorazowa MAX. dawka dla gleb cięzkich to 2,5 kg/ 10 m2,więc naraz i tak tego nie zrobisz. pod jeden krzak(licząć,ze rozsypujesz na 1 m2,to) max dawka to 0,25).Tylkoze na tym etapie wegetacji(winorośl powoli przestaje rosnąć) to ja bym zwapnował od razu całość,bo jak sypniesz interwencyjnie pod krzaczki,a potem drugi raz wszystko to pod krzaczkami mogłoby by byc za dużo w tak krótkim czasie.

Pozdrawiam
Piotrek

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 27 lipca 2007, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze raz wielkie dzięki Piotrze za szczegółowe dane. :D
Na rezultaty tych zabiegów pewnie przyjdzie mi poczekać do wiosny.

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 28 lipca 2007, 15:02 
mistrz
mistrz

Jeszcze drobna uwaga w kwestii historycznej - trzecie wydanie Kaszuby z 1987r. jest nieco rozszerzone w stosunku do poprzedniego. Tylko którego? Kaszuba opisuje rozmnażanie w polu i w szklarni, choć metody są archaiczne, choćby ta ukorzeniarka na oborniku 8O . Świat idzie z postępem i na naszym forum znajdziesz opisy nowocześniejszych metod ukorzeniania.
Tak czy siak polecam Myśliwca choćby ze względu na aktualny dobór odmian (u Kaszuby, tak jak i u Madeja to już prehistoria...)
Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 15:15 
Ekspert
Ekspert

[quote="vladi1"](...) polecam Myśliwca choćby ze względu na aktualny dobór odmian (...)
Pozdrawiam

Z tym aktualnym doborem, to nie jestem taki pewny.
RM przedstawia tylko to co ma sam w swojej szkółce, a w Miękini czy w okolicach ZG mają często inne odmiany a które lepiej się sprawdziły niż te od RM jak piszesz aktualny.

A zresztą, książki się nie kupuje dla jakiegoś doboru odmian ale dla powiększenia wiedzy.
Mając jedną książkę podążasz w kierunku jego autora, a mając kilku autorów poszeżasz swoje horyzonty i wiedzę ogólną.

Pozdrawiam - Grzesiek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 19:03 
mistrz
mistrz

Chyba masz rację. Sam na własnej skórze przekonuję się o mniejszej wartości odmian wcześnie zaczynających wegetację, czy wrażliwych na mączniaka prawdziwego. W klimacie Podkarpacia cechy te mają mniejsze znaczenie, niż w dolinie Odry.
Ale chyba odbiegliśmy od tematu.
Kaszubę lubię chyba dlatego, bo była to moja pierwsza książka o winorośli. :)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 30 lipca 2007, 20:49 
Ekspert
Ekspert

Kiedyś Posy napisałeś: [quote="posy"][quote="heavy"]
Mało tego, po przeczytaniu wielu publikacji kilku autorów nie jestem w stanie tak jednoznacznie i autorytatywnie stwierdzić kto jest najlepszy!!!!!!

Wiadomo, że Madej :lol:
Ale rzeczywiście, pozostałe pozycje tylko powielają w inny sposób to co Madej napisał.
Ale na dobrą sprawę, to co można by jeszcze więcej napisać ???
Z naszego forum jakby zrobił książkę, pewnie by przebiła ogromem info Madeja. To sobie pomyślałem że forum + jedna dobra książka na początek wystarczą. W kompie mam sporo ciekawych rzeczy ale prawdziwa książka to co innego. Kupię "Winorośl i Wino" ale najpierw naprawię glebogryzarkę(ZSRR) , bo okopałem sie dziś ręcznie cały dzień i ręce mi opadają (kolejny niezaplanowany wydatek :( )

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 31 lipca 2007, 22:01 
Kiper
Kiper

Nie trzeba bać się słowa pisanego i książki czytać należy :wink: .Każda książka coś zawiera, jedna więcej wiadomości druga mniej...ale nie o to chodzi.
Chodzi o to ze żadna nie podpowie nam na 100% jak uprawiać winorośl.
Nie w całej Polsce się przydadzą porady zawarte w nich ( strefy klimatyczne, saturacja itp.) ale...książki stanowią moim zdaniem świetną podstawę do hodowli.Zawarte w nich porady można na swój sposób modyfikować, przerabiać itp.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 20:15 
Ekspert
Ekspert

Dziękuję wszystkim za rady. Temat uważam za zamknięty :wink:
Zamówiłem "Winorośl i wino"
Kolejne pozycje to tylko kwestia czasu i kasy :wink:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 20:32 
Kiper
Kiper

Michał a ja"Winorośl i wino" mam od kilku dni w swej biblioteczce i powiem że ta książka różni się diametralnie od książki dr. Liska.
O ile w Książce dr. Liska jest ogólnie o odmianach i deserowych i altanowych i przerobowych o tyle w książce R. Myśliwca opisane jest tylko zastosowanie winorośli jako surowca winiarskiego.Od A do Z. Czyli sadzenie , pielęgnacja , zbiór i wytwarzanie wina.

P.S. jak chcesz to książkę dr. Liska Ci podeślę.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 5 sierpnia 2007, 21:52 
Ekspert
Ekspert

[quote="Poganin"]Michał a ja"Winorośl i wino" mam od kilku dni w swej biblioteczce i powiem że ta książka różni się diametralnie od książki dr. Liska.
O ile w Książce dr. Liska jest ogólnie o odmianach i deserowych i altanowych i przerobowych o tyle w książce R. Myśliwca opisane jest tylko zastosowanie winorośli jako surowca winiarskiego.Od A do Z. Czyli sadzenie , pielęgnacja , zbiór i wytwarzanie wina.

P.S. jak chcesz to książkę dr. Liska Ci podeślę.

Na wino może kiedyś przyjdzie czas, na razie muszę zgłębić tajniki uprawy, ochrony, nawożenia itp i pewnie jest to w każdej z książek, kwestia tylko 'objętości' tego. Opisy odmian nie są w tej chwili najważniejsze.
Dzięki Andrzeju za propozycję podesłania książki dr. Liska ale to zbyt kosztowny prezent :wink:. Dziadek2 podesłał mi WZORCOWĄ WINNICE AMATORSKĄ.doc ;), czekam na płytę z Madejowego łańcuszka i Winorośl i wino. Na początek wystarczy.

PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 19:01 
Kiper
Kiper

Mam książki:Winorośl M. Kaszuba, Nowoczesna Winnica RM, Ogród Winoroślowy RM, 101 odmian winorośli, Wino z własnej winnicy RM, Amatorska uprawa winorośli 1993 i 2002 JL, oraz 5 tomów Ampelografia CCCP formatu A-4 1946-1955. Prawdziwa perełka podarowana przez M. Kaszubę z Zielonej Góry. To wszystko dało mi dużo wiedzy teoretycznej i przyspieszyło moją edukację praktyczną.

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 6 grudnia 2007, 20:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="alkor"]Wybacz Heavy, nie chciałem wywoływać żadnej kłótni ani sporu, po prostu nie każdego stać by kupić kilkanaście książek naraz, pielęgnować winnicę i rodzinę. Czytam forum na bieżąco a w międzyczasie i starsze tematy. Dziękuję wszystkim, którzy mi do tej pory w jakiś sposób pomogli, a w szczególności Cardowi za sadzonki i życzliwe przyjęcie i Dziadkowi2 za kilka książek w wersji elektronicznej!

Bez jaj przecież to grosze!!

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1