Teraz jest piątek, 13 czerwca 2025, 04:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 09:37 
Ekspert
Ekspert

georg napisał(a):
... zobaczysz jaka to durza rurznica ale nie stolowe
z dodatkiem cukru, bo to morzesz zaraz do ...

pękły mi oczy :cry:

georg - zainstaluj sobie jakiś słownik - widać dużą poprawę w tym jak piszesz - ale część ludzi może nie dożyć - potną się z rozpaczy :mrgreen:

Załóż wątek w sprawach technicznych, napisz jaki masz system operacyjny, jakie języki zainstalowane w systemie, jaką masz przeglądarkę - spróbujemy pomóc Ci skonfigurować jakiś spellchecker z językiem polskim.

I nie obrażaj się, proszę.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 14:15 
Ekspert
Ekspert

georg, nic się nie przejmuj, fajnie piszesz (mam na myśli treść).
Zawsze jest jakaś odmiana.
Był na forum Sasza z Diepropietwowska, Ty tez być możesz ;)
Nawiasem znam gościa, który wychował się w Niemczech, umie mówić tylko po Śląsku i Niemiecku.
Ważne żeby mówić (pisać) z sensem.
georg, słownik jednak się przyda, zainstaluj sobie.

Nawiasem ta butelka na zdjęciu to Kagora mi przypomina ;)

pozdrawiam Castleman

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 19:25 
Ekspert
Ekspert

castleman napisał(a):
georg, nic się nie przejmuj, fajnie piszesz (mam na myśli treść).
Zawsze jest jakaś odmiana.
Był na forum Sasza z Diepropietwowska, Ty tez być możesz ;)
Nawiasem znam gościa, który wychował się w Niemczech, umie mówić tylko po Śląsku i Niemiecku.
Ważne żeby mówić (pisać) z sensem.
georg, słownik jednak się przyda, zainstaluj sobie....

Do wszystkich fanów stylu i formy pisania Jurka

Pomóżcie mu :!:
Może go nie stać na kupno słownika niemiecko-polskiego i rozmówek w tych językach :?: :?
Może jakaś ściepa forumowiczów i fanów :?:
Zapowiadał ,że jak przyjadą dzieci to zainstalują mu translator niemiecko-polski w komputerze :?:
Może go nie odwiedzają :?: Pomużcie mu :!: Nie można tak zostawiać bliźnego bez pomocy. :!:
Gdybym znał niemiecki to zaoferował bym mu nawet rolę tłumacza. Czy któryś z was może się
tego podjąć :?: W dobie telefonów komórkowych to kwestia kilku minut.
A TU obowiązuje regulamin i ma być q... porządek. :!:

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 20:35 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Pomóżcie mu :!:

A co proponujemy? Właśnie pomoc chyba!?

PS. Ustawiajmy wygaszanie tego OffTopica z konfiguracją słownika - nie ma związku z właściwym tematem.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 23:11 
Kiper
Kiper

Sprawa jest prosta. Na potrzeby korzystania z polskich for internetowych, tworzymy w systemie dodatkowe konto użytkownika, w którym zainstalujemy polskojęzyczną przeglądarkę internetową i polskie słowniki.
Podobno Georgowi zainstalowano Windowsa siódemkę. Wystarczy wejść do panelu sterowania:
START > PANEL STEROWANIA > KONTA UŻYTKOWNIKÓW i tam wybrać "Zarządzaj innym kontem".
W nowym oknie wybieramy: UTWÓRZ NOWE KONTO, wpisujemy nazwę konta, ewentualnie hasło i już pierwszy krok za nami.
Potem: START i obok przycisku ZAMKNIJ klikamy w strzałkę i po pojawieniu się nowego okienka > WYLOGUJ.
Logujemy się do nowo utworzonego konta.
Uruchamiamy przeglądarkę internetową i pobieramy polską wersję Firefoxa: http://www.mozilla.org/pl/download/?pro ... in&lang=pl
Instalujemy polskiego firefoxa.
Logujemy się na forum np. winogrona.org i podczas pisania odpowiedzi klikamy prawym przyciskiem myszki, pojawi się okno jak na rysunku w załączniku. Zaznaczamy "Sprawdź pisownię". Nie muszę chyba dodawać, że, jeżeli nie zainstalował się słownik polski, wybieramy "Dodaj słowniki" i instalujemy polski słownik.
Od tej pory Firefox będzie sprawdzał pisownię w trakcie pisania.

Załączniki:
Komentarz: Po kliknięciu w obszarze pola tekstowego uzyskujemy dostęp do niezbędnych opcji.
georg.gif
georg.gif [ 25.33 KiB | Przeglądane 1237 razy ]

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 23:35 
Ekspert
Ekspert

Dzięki GrapeEster, ponieważ ta rada może się jeszcze przydać - pozwoliłem sobie wydzielić tego offtopica do osobnego wątku i wyłączyć wygaszanie.

PostNapisane: czwartek, 5 stycznia 2012, 23:43 
Kiper
Kiper

W takim razie, dodam, że podobnie postępujemy w przypadku innej przeglądarki - Opery. W polu tekstowym klikamy prawym przyciskiem myszki i postępujemy tak, jak w Firefoxie.

Załączniki:
georg Opera.gif
georg Opera.gif [ 21.45 KiB | Przeglądane 1217 razy ]

PostNapisane: piątek, 6 stycznia 2012, 00:59 
Kiper
Kiper

Chłopy
Proszę niech mi jeden z was poda na Pw Tel.domowy to zadzwonię do niego i jakoś
ten problem komputerowy jakoś przeskoczymy bo ja jestem noga.
Georg
[ort]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 09:47 
Kiper
Kiper

Ja proponuję nieco prostsze rozwiązanie - bez tworzenia dodatkowego konta w systemie. Wystarczy ściągnąć Firefoxa Portable w polskiej wersji językowej (http://portableapps.com/apps/internet/f ... calization) i zainstalować go w dowolnym miejscu na swoim komputerze (mogą być nawet DOKUMENTY lub PULPIT). A potem dociągnąć słownik i włączyć sprawdzanie pisowni tak, jak poradził GrapesEater (z tym, że dociągnąć słowik też możemy klikając na forum prawym przyciskiem). I problem georga z głowy.
Niestety jak na razie nikt nikt opracował dodatku poprawiającego emotikony na zwykłe znaki interpunkcyjne...

EDIT
Okazuje się, że polska wersja Firefox Portable ma już zainstalowany polski słownik i włączone sprawdzanie pisowni. Rozwiązanie to jest więc jeszcze prostsze. Mam zrobić instrukcję krok po kroku ze zrzutami ekranu?

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 10:45 
Kiper
Kiper

Musze poprawić pisownie to prawda.
Ale dolnoslazak ma racje. Przetłumaczcie sobie regulamin Garten-Pur.
Tam nie ma słowa - musi umieć, tam piszą również chłopaki z Włoch, Rumuni i wiele innych narodowości.
Tez robią błędy ortogr. i nikt za to ich nie pogania ani nie obraża. Jak pokazałem kopie mojemu znajomemu
dyrektorowi 200Hk winnic to mi odpowiedział, lepiej zostawię to dla siebie.
Do poziomu niektórych nie chce być porównany.
Uważam ze moderatorzy powinni szybciej zareagować na obraźliwe i bezsensowne tematy.
U nas ci co tak piszą już dawno by wylecieli. W waszym regulaminie brakuje.
Tak jak cy. nikogo za pochodzenie, farbę skóry, religii czy zawód nie wolno prześladować.
ps. nawet nienieccy koledzy piszą z błędami i jeszcze się świat nie zawalił.
georg
[ort]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 11:07 
Kiper
Kiper

PiotrSz napisał(a):
Okazuje się, że polska wersja Firefox Portable ma już zainstalowany polski słownik i włączone sprawdzanie pisowni. Rozwiązanie to jest więc jeszcze prostsze. ?

Pełna wersja Firefoxa również instaluje polski słownik i w większości przypadków nie ma konieczności doinstalowywania słowników, jednak na obcojęzycznych systemach zdarza się, że trzeba włączyć polski słownik.

Opcja z utworzeniem dodatkowego konta jest bardziej korzystna dla Polaków używających komputerów z systemami operacyjnymi w wersjach innych niż polska. Daje dodatkowe możliwości i nie sprawia kłopotów innym użytkownikom komputera (domownikom), którzy nie posługują się językiem polskim. W nowo utworzonym profilu użytkownika można zainstalować LibreOffice: http://pl.libreoffice.org/index.php/home/ - darmowy pakiet biurowy bardzo podobny do Office`a Microsoftu. Można zainstalować inne polskojęzyczne programy, z których korzystamy. Takie obcowanie z polskojęzycznymi programami sprawia, że nie zapominamy języka, szlifujemy znajomość ortografii (zarówno Firefox jak i LibreOffice mają wbudowane narzędzia do sprawdzania pisowni).

Jeszcze inną opcją jest uruchomienie komputera z systemem Linux Live w polskiej wersji językowej, co daje nam dostęp do przeglądarki, pakietu OpenOffice, odtwarzaczy multimedialnych itp. Dystrybucją, która jest banalnie prosta w obsłudze jest np. Ubuntu: http://ubuntu.pl/ .Wystarczy włożyć płytę instalacyjną, uruchomić komputer tak, by załadował system z czytnika CD/DVD i na pierwszym ekranie nie wybierać instalacji, tylko uruchomienie bez instalacji na dysk twardy.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 11:25 
Ekspert
Ekspert

"Pax, pax między ziemiany!"

Dolnoslonzok - ortografia georga jest NIE DO PRZYJĘCIA, nikt na forum nie czepia się o literówki czy sporadyczne błędy - ale tego nie daje się czytać. W normalnym trybie powinien dostać bana i tyle. Tyle że, to bardzo wartościowy forumowicz i dlatego chcemy mu pomóc "ogarnąć" tą ortografię automatycznym słownikiem - bo nikt jego postów nie będzie poprawiał, ja kilka skorygowałem ale mam ciekawsze zajęcia. Sam używam automatycznego sprawdzania pisowni - bo jestem dyslektykiem - ale to wstyd pisać z błędami kiedy komputer sam może pilnować pisowni!

GrapesEater - niepotrzebnie poczułeś się urażony słowami Dolnoślązoka - jego zdanie było krytyczne, niesłuszne, wyrażone może ostro - ale jeszcze w granicach dyskusji. To że ja, czy Ty się z nim nie zgadzamy nie jest powodem do banowania. (Natomiast pisanie o drugiej osobie z małej litery - intencjonalnie - już nie jest kulturalne)

PiotrSz - zrób proszę tą instrukcję z tym Firefoxem portable - na pewno pomoże kolejnym użytkownikom forum. GrapeEster zrobił dla osobnego subkonta ale przyda się też Twoja wersja.

georg - spróbuj skonfigurować sobie przeglądarkę tak jak radzi GrapeEster czy napisze PiotrSz. W Twoim przypadku nagromadzenie błędów, literówek, przestawień jest tak duże że trudno się to czyta. Jeśli nie poprawisz pisowni to większość ustawi sobie ignorowanie Twoich postów - i nikt na nie nie będzie odpowiadał - a nie o to chyba chodzi. Ja poprawiam Twoje posty - ale nie będę tego robił w nieskończoność.

I panowie - wróćmy do merytoryki!

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 11:29 
Kiper
Kiper

@GrapesEater
Wszystko to prawda. Ja też znam LibreOffice i Linuxa. Ale nie o to chodzi. Chodzi o to, że mamy do czynienia z osobą, która - jak pisze - w tych sprawach jest "noga". Zresztą georg miał już Ubuntu (zna więc też LO lub OO) i jakoś sobie tam nie radził, chociaż obaj wiemy, że nie ma tam rzeczy, które mogłyby sprawiać kłopot. Myślę, że dla takiego użytkownika zakładanie konta a następnie przełączanie się między profilami może stanowić nie tylko problem, ale wręcz barierę. Moja propozycja nie jest może lepsza, ale prostsza. Georg będzie miał w kompie 2 przeglądarki (może nawet 2 Firefoxy): polską i niemiecką. I nie będzie musiał się przełączać między profilami za każdym razem, gdy będzie chciał zajrzeć na tę stronę. I nie wiem, w czym miałoby to przeszkadzać innym użytkownikom.

@georg
Zajrzyj do skrzynki z wiadomościami.

EDIT
Canin napisał(a):
PiotrSz - zrób proszę tą instrukcję z tym Firefoxem portable - na pewno pomoże kolejnym użytkownikom forum. GrapeEster zrobił dla osobnego subkonta ale przyda się też Twoja wersja.
OK, zrobię to.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 11:35 
Kiper
Kiper

Mam prośbę może to by pomogło.
Nad tym polem do pisania czy nie szlo by na stale
zainstalować Popraw text -słownik.
georg
[ort]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 11:57 
Kiper
Kiper

INSTALACJA FIREFOX PORTABLE PL (łopatologicznie) - część I

KROK 1
Najpierw odwiedzamy stronę i ściągamy polską wersję językową Firefoxa (najlepiej zapisać na pulpicie, żeby potem mieć łatwy dostęp do pliku).

KROK 2
Znajdujemy na pulpicie nasz plik (w tym przypadku FirefoxPortable_9.0.1_Polish.paf.exe) i go uruchamiamy. Pojawia się okienko i klikamy "Dalej >" (jak pierwszym na obrazku).

KROK 3
W kolejnym okienku musimy wybrać miejsce, w którym zainstalujemy program. Klikamy "Przeglądaj..." (jak na drugim obrazku).

KROK 4
Wybieramy miejsce. Proponuję wybrać "System (C:)", ale może to być też Pulpit, Dokumenty czy cokolwiek - ważne, żeby zapamiętać, gdzie (obrazek trzeci).

CDN...

Załączniki:
KROK 2.jpg
KROK 2.jpg [ 99.88 KiB | Przeglądane 1012 razy ]
KROK 3.jpg
KROK 3.jpg [ 86.08 KiB | Przeglądane 1012 razy ]
KROK 4.jpg
KROK 4.jpg [ 106.91 KiB | Przeglądane 1012 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1