Teraz jest wtorek, 13 maja 2025, 01:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 12:05 
Kiper
Kiper

PiotrSz napisał(a):
Chodzi o to, że mamy do czynienia z osobą, która - jak pisze - w tych sprawach jest "noga". Myślę, że dla takiego użytkownika zakładanie konta a następnie przełączanie się między profilami może stanowić nie tylko problem, ale wręcz barierę.

Nawet "noga" w tej dziedzinie potrafi czytać, a ja wyraźnie napisałem KROK PO KROKU jak utworzyć dodatkowy profil uzytkownika: START > PANEL STEROWANIA > Konta.... - nie sądzisz, że prościej już nie można, a cała operacja to łącznie do 10 kliknięć myszką i wpisanie nazwy konta? Jaką trudność widzisz w przełączaniu pomiędzy kontami użytkowników? Czy naciśnięcie przycisku START lub klawisza z ikonka Windowsa (stylizowane okienko obok klawiszy CTRL, ALT)?
canin napisał(a):
GrapeEster zrobił dla osobnego subkonta

To, co opisałem i co zilustrowałem zrzutami ekranu nie dotyczy tylko osobnego subkonta użytkownika. Każdy użytkownik Opery, Firefoxa itp może w dowolnym momencie i w przeglądarce obcojęzycznej włączyć sprawdzanie pisowni. Może to również w tym momencie zrobić Georg. Wystarczy, że w polu tekstowym po zalogowaniu się na forum kliknie prawym przyciskiem myszki, potem w pojawiającym się okienku kliknie
"Języki", wybierze "Dodaj słownik", potem z listy wybierze polski słownik. Po zainstalowaniu sie słownika trzeba tylko wyłączyć i włączyć przeglądarkę, ponownie zalogować się na forum, ponownie kliknąć prawym przyciskiem myszki w polu tekstowym i zaznaczyć (jeżeli nie jest zaznaczone) "Sprawdź pisownię" - to wszystko. Całość zabiera około minuty, może kilka minut, w zależności od tego, jakie kto ma łącze internetowe i jak długo będzie pobierał polski słownik.
Jak widać, jest to banalnie proste. Może to zrobić każdy i w dowolnym momencie, stąd moje niezrozumienie dla Georga.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 12:09 
Kiper
Kiper

INSTALACJA FIREFOX PORTABLE PL (łopatologicznie) - część II

KROK 5
Po kliknięciu "OK" powinno to wyglądać tak, jak na kolejnym obrazku i klikamy "Zainstaluj".

KROK 6
Program się instaluje, a gdy skończy, pojawia się okno jak na drugim obrazku i klikamy "Zakończ". Program jest już zainstalowany. Przydałaby się tylko ikona skrótu do uruchamiania.

KROK 7
W tym celu odszukujemy nasz program. Klikamy menu "START", potem "Komputer" (nie wiem, jakie są niemieckie odpowiedniki). Tam na dysku "C:" znajdujemy folder "FirefoxPortable" i go otwieramy. Widzimy to, co na kolejnym obrazku.

CDN...

Załączniki:
KROK 5.jpg
KROK 5.jpg [ 88.82 KiB | Przeglądane 636 razy ]
KROK 6.jpg
KROK 6.jpg [ 92.71 KiB | Przeglądane 636 razy ]
KROK 7.jpg
KROK 7.jpg [ 78.07 KiB | Przeglądane 636 razy ]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 12:23 
Kiper
Kiper

INSTALACJA FIREFOX PORTABLE PL (łopatologicznie) - część III

KROK 8
Klikamy prawym przyciskiem myszy na plik "FirefoxPortable". Z rozwiniętego menu możemy wybrać "Przypnij do menu Start" (wówczas ikona programu będzie widoczna w menu Start jako "Firefox Portable") lub "Utwórz skrót" (jak na obrazku).

KROK 9
W tym drugim przypadku pojawia nam się nowy plik: "FirefoxPortable - skrót". Możemy go teraz przeciągnąć na pulpit (por. kolejny obrazek) lub np. na pasek szybkiego uruchamiania (obok menu Start). Wszystko gotowe.

KROK 10
Pozostaje nam tylko włączenie sprawdzania pisowni. Robimy to tak, jak to opisał GrapesEater: uruchamiamy Firefoxa Portable, wchodzimy na http://www.winogrona.org, logujemy się forum i podczas pisania odpowiedzi klikamy prawym przyciskiem myszki. Powinno to wyglądać tak, jak na kolejnym obrazku: zaznaczona opcja "Sprawdź pisownię" i wybrany język "Polski". I tyle.

Załączniki:
KROK 8.jpg
KROK 8.jpg [ 124.78 KiB | Przeglądane 629 razy ]
KROK 9.jpg
KROK 9.jpg [ 99.91 KiB | Przeglądane 629 razy ]
KROK 10.jpg
KROK 10.jpg [ 72.2 KiB | Przeglądane 629 razy ]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 14:23 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
GrapesEater, jeżeli poczułeś się urażony to niesłusznie, bo pisząc to nie miałem na myśli forumowiczów, a jedynie opisałem moją niechęć popartą spostrzeżeniami z relacji osobistych, a nie wyniesionych z forum. Tak, na ostudzenie głów.
Nie można obrażać czy osądzać ludzi z powodu ich zdolności językowych czy nie. Liczą się ludzkie postawy. Zgadzam się z georgiem, a widzę , że on stara się dopasować do naszego towarzystwa.

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 14:38 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Proponuję zakończyć wszelkie docinki, uszczypliwości i zgryźliwości we wszystkich działach i tematach. :?:

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 16:19 
Kiper
Kiper

Nie pieklcie się bo nie ma o co.
Zrobiłem tak jak mi kazaliście, ale jak kliknę prawa sprawdź prawid.
to pisze mi Rechtsschr.prüfung - jak otworze okienko polisch jest wszystko ok a nie poprawia
na czerwono podkreśla i nie wiem co dalej
georg
[ort]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 16:25 
Kiper
Kiper

Teraz musisz kliknąć prawym przyciskiem myszki na podkreślonym wyrazie. Pojawi się nowe okienko, w którym od góry dostaniesz podpowiedzi poprawnej pisowni. Wybierasz z nich to słowo, które Cię interesuje.

EDIT

Na chwilę świadomie popełniłem błąd, kliknąłem na podkreślonym wyrazie "kture" prawym przyciskiem myszki i w otwartym okienku wskazałem wyraz "które", jako poprawną wersję.
Poniżej zrzut ekranu:

Załączniki:
georg slownik.gif
georg slownik.gif [ 24.57 KiB | Przeglądane 703 razy ]

PostNapisane: sobota, 7 stycznia 2012, 22:53 
Kiper
Kiper

Chłopaki dziękuję za pomoc, znowu coś się nauczyłem.
Dużo uwag i emocji wielbicieli czystej polszczyzny zbulwersowałem,
a po polsku nie zapomniałem,dużo rzeczy się dowiedziałem i nikogo nie obrażałem.
Jeszcze trochę się nauczę to i proza się wyksztusze.
Niech po drugiej stronie wszyscy w zgodzie żyją i fajne winko za georga wypija.
Przeglądarka tez nie człowiek i wszystkiego nie wie jak się nauczę to ja poduczę.
Winko za was już wypiłem i troszeczkę się wymądrzyłem.
georg

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 01:38 
Ekspert
Ekspert

No w szoku jestem!

Jeśli program nie potrafi zaproponować prawidłowego słowa a równocześnie pokazuje że jest nieprawidłowe - to zwykle jest poważny błąd gdzieś na początku słowa - zamień "rz" na "ż" czy "u" na "ó" i powinien znaleźć prawidłowy odpowiednik.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 10:26 
Kiper
Kiper

georg napisał(a):
Przeglądarka tez nie człowiek i wszystkiego nie wie

Załączniki:
firefox pomoc.gif
firefox pomoc.gif [ 55.22 KiB | Przeglądane 622 razy ]
firefox pomoc 1.GIF
firefox pomoc 1.GIF [ 47.08 KiB | Przeglądane 622 razy ]

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 12:07 
Ekspert
Ekspert

PiotrSz napisał(a):
@Canin
Proponuję usunąć moje posty nt. instalacji FirefoxaPortable. Skoro rozwiązanie GrapesEatera u georga działa, to nie ma co mnożyć porad.

Ja proponuję zostawić (jeśli nie masz nic przeciwko).
Ten wątek wypączkowałem nie tylko dla grega - ale dla wszystkich którzy mają kłopoty z poprawnym pisaniem. Każdy skorzysta z porady która będzie mu bardziej pasować.

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 13:33 
Kiper
Kiper

Używam niemieckiej konfiguracji i przycisków.
Może to odgrywa wielka role.
georg

PostNapisane: niedziela, 8 stycznia 2012, 13:48 
Kiper
Kiper

georg napisał(a):
Używam niemieckiej konfiguracji i przycisków.

Nie ma to żadnego znaczenia. Słowniki wbudowane w przeglądarki internetowe nie są zbyt mocne, więc nie zawsze dają rady w sytuacji, kiedy w jednym wyrazie wystąpi więcej niż jeden błąd.
Zaproponowałem wcześniej (post chyba wygaśnie, więc warto skorzystać) ściągnięcie i zainstalowanie LibreOffice`a. Jest to pakiet biurowy i ma on o wiele bardziej zaawansowane mechanizmy sprawdzania pisowni. Możesz tekst pisać w edytorze tekstu z pakietu LibreOffice, tam sprawdzić pisownię, skopiować tekst (zaznaczasz cały tekst i wciskasz jednocześnie klawisze CTRL oraz "C", a potem w oknie tekstowym na forum kopiujesz sprawdzony tekst - wciśnięte jednocześnie klawisze CTRL oraz "V".
Pakiet biurowy w polskiej wersji językowej przyda Ci się w innych zastosowaniach. Możesz w nim tworzyć, a potem drukować dowolne teksty po polsku, tworzyć rysunki i prezentacje w języku polskim. To wydają się drobiazgi, jednak wiem od Polonii, że potrzebne są właśnie takie narzędzia, by mogli drukować różne materiały niezbędne w działalności wspólnotowej naszych rodaków poza granicami kraju - ulotki, obwieszczenia, zawiadomienia, zaproszenia itp., o listach do rodzin w Polsce nie wspominając.

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 20:28 
Kiper
Kiper

Mam propozycję/prośbę (myślę, że do GrapesEatera, ale może ktoś inny też zechce pomóc).

Chodzi o obrazkową instrukcję, jak w Windowsie 7 włączyć polską klawiaturę. Przyda się to zapewne osobom piszącym na "niepolskich" komputerach. Powód? Georg ma zainstalowany słownik i ogólnie mu już działa, jednak wywala się on w 2 sytuacjach:
- gdy popełni w słowie więcej niż jeden błąd (słownik wówczas nie potrafi znaleźć podpowiedzi),
- gdy chce np. napisać słowo z "ą" na końcu (której to litery nie ma na klawiaturze), a jednocześnie istnieje w słowniku to słowo z końcówką "a" (wówczas słownik nie podkreśla słowa i nie da się go zamienić na poprawne). Przykład: "wypija" - miało być "wypiją".
W takim przypadku polska klawiatura by się przydała. Ale:

Miałem dziś okazję rozmawiać z georgiem przez telefon i udzielić porad dotyczących obsługi forum. Georg mówi płynnie i bezbłędnie po polsku (w zasadzie nawet bez "akcentu"), natomiast ma kłopoty z pisaniem po polsku (gdyż, jak pisał, nie robił tego od wielu lat, nie jest też człowiekiem wykształconym) oraz obsługą komputera (ma już swoje lata, a komputer dopiero od roku). Komputer stanowi dla niego magię tak czarną, że tłumaczenie mu sposobu załączania zdjęć na forum zajęło mi dobre pół godziny, a najbardziej skomplikowane okazało się okno otwierania/zapisu pliku :!: A na koniec i tak nie był w stanie powtórzyć tych czynności.

I to jest właśnie to "ale". Piszę o tym, żeby pokazać, z jakim poziomem umiejętności obsługi komputera mamy do czynienia, aby właśnie do niego dostosować tę instrukcję, o którą proszę. Ja mogę oczywiście spróbować coś takiego zrobić, ale mam Vistę i nie wiem, czy wszystko jest tak samo jak w "siódemce".

PostNapisane: poniedziałek, 9 stycznia 2012, 21:04 
Kiper
Kiper

Zainstalowanie dodatkowego układu klawiatury w systemie Windows:

START > PANEL STEROWANIA i tutaj, w zależności od wybranego widoku (użytkownik może zdefiniować w jaki sposób będą wyświetlane opcje panelu sterowania) wybieramy: "Zmień klawiatury lub inne metody wprowadzania danych"
Pojawi się okno Region i język, zakładka Klawiatury i języki.(załącznik keybPL01.gif). Klikamy "Zmień klawiatury" - pojawi się nowe okno Usługi tekstowe i języki (załącznik keybPL2.gif)
Klikamy DODAJ i z listy wybieramy "Polski programisty" - pozwala uzyskać np. literkę ą poprzez jednocześnie wciśnięte klawisze "a" oraz PRAWY ALT)
Opis nie jest rozwlekły, jednak wystarczy na pewno, by zainstalować klawiaturę i język polski w systemie Windows. Przełączanie pomiędzy klawiaturami odbywa się poprzez jednoczesne kliknięcie klawiszy lewy SHIFT i CTRL - na pasku zadań (obok zegara w prawym dolnym rogu ekranu) możemy zobaczyć jaki mamy aktualnie ustawiony układ klawiatury.

=> Georg Ponieważ dbam o swoją prywatność, nie daję numerów telefonów. Jeżeli masz jakiś komunikator, mogę Ci pomóc. Na PRIV więcej szczegółów. Odbierz pocztę z forum.

Załączniki:
keybpl01.gif
keybpl01.gif [ 29.42 KiB | Przeglądane 534 razy ]
keybPL2.gif
keybPL2.gif [ 48.77 KiB | Przeglądane 534 razy ]
keybPL4.gif
keybPL4.gif [ 43.09 KiB | Przeglądane 534 razy ]

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1