Mam propozycję/prośbę (myślę, że do GrapesEatera, ale może ktoś inny też zechce pomóc).
Chodzi o
obrazkową instrukcję, jak w Windowsie 7 włączyć polską klawiaturę. Przyda się to zapewne osobom piszącym na "niepolskich" komputerach. Powód? Georg ma zainstalowany słownik i ogólnie mu już działa, jednak wywala się on w 2 sytuacjach:
- gdy popełni w słowie więcej niż jeden błąd (słownik wówczas nie potrafi znaleźć podpowiedzi),
- gdy chce np. napisać słowo z "ą" na końcu (której to litery nie ma na klawiaturze), a jednocześnie istnieje w słowniku to słowo z końcówką "a" (wówczas słownik nie podkreśla słowa i nie da się go zamienić na poprawne). Przykład: "wypija" - miało być "wypiją".
W takim przypadku polska klawiatura by się przydała. Ale:
Miałem dziś okazję rozmawiać z georgiem przez telefon i udzielić porad dotyczących obsługi forum. Georg mówi płynnie i bezbłędnie po polsku (w zasadzie nawet bez "akcentu"), natomiast ma kłopoty z pisaniem po polsku (gdyż, jak pisał, nie robił tego od wielu lat, nie jest też człowiekiem wykształconym) oraz obsługą komputera (ma już swoje lata, a komputer dopiero od roku). Komputer stanowi dla niego magię tak czarną, że tłumaczenie mu sposobu załączania zdjęć na forum zajęło mi dobre pół godziny, a najbardziej skomplikowane okazało się okno otwierania/zapisu pliku

A na koniec i tak nie był w stanie powtórzyć tych czynności.
I to jest właśnie to "ale". Piszę o tym, żeby pokazać, z jakim poziomem umiejętności obsługi komputera mamy do czynienia, aby właśnie do niego dostosować tę instrukcję, o którą proszę. Ja mogę oczywiście spróbować coś takiego zrobić, ale mam Vistę i nie wiem, czy wszystko jest tak samo jak w "siódemce".