Obydwaj nie trafiliście
Odmiany chcę sprowadzić oczywiście takie znane u nas i sprawdzone i wcale nie dlatego że znam swoje miejsce w szeregu, tylko dlatego, że, jak już gdzieś pisałem, wolę uczyć się na cudzych błędach i korzystać z waszych doświadczeń.
Cytat z e-sadz:
Kontrakt - zakup możliwy jest po uprzednim podpisaniu umowy, zwanej kontraktem, w którym kupujący zobowiązuje się do nie rozmnażania zakupionych odmian. Wymóg ten wynika ze zobowiązań nałożonych przez instytuty bądź autorów odmian na produkujące je szkółki a także na firmę e-sadzonka.pl i jest dowodem naszego w pełni legalnego podejścia do kwestii ich uprawy. W przypadku niewielkich zakupów detalicznych wymóg ten zazwyczaj nie obowiązuje.
Ja mam zupełnie takie samo podejście jak oni. Choć na pewno nie osiągnę takiej skali jak oni (nawet nie mam pewności że mi się wszystko uda), chce od początku robić wszystko jak należy i za 5 lat gdy moje krzaczki będą dawać piękne sadzonki nie puknąć się w czoło, że "trzeba było nie żydzić na sadzonki z instytutu w Niemczech.
Kilka odmian e-sadz z kontraktem: Hibernal, Solaris, Regent
Poza tym wole zawsze zasięgać u źródła (jeśli to możliwe), a nie brać towar z drugiej ręki (kiedy sam mam być tą drugą ręką)
A jeszcze co do angielskiego- może oni wolno dopisują, a może moje ubogie fachowe słownictwo spowodowało zamęt w treści