Teraz jest sobota, 10 maja 2025, 08:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Język Goethego
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 16:08 
mistrz
mistrz

Chcę nawiązać kontakt z instytutami zza Odry, zedby sprowadzić od nich trochę sadzonek lecz nie znam niemieckiego, a język angielski coś mi tu nie pasuje

Czy zna ktoś z forumowiczów zna, w jako takim stopniu, język niemiecki i mógłby pomóc?

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 20:38 
Ekspert
Ekspert

MAF czys ty całkiem z....ł ? Przecież tego jest u nas pełno . Sprawdź e-sadz i DW i nie strzelaj aż takich byków . Zypsek

PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 21:42 
czeladnik
czeladnik

[quote="MAF"]Chcę nawiązać kontakt z instytutami zza Odry, zedby sprowadzić od nich trochę sadzonek lecz nie znam niemieckiego, a język angielski coś mi tu nie pasuje...

Język angielski jak najbardziej pasuje , przecież to nie są prości ludzie.
Zastanawiam się jakie odmiany chciałbyś sprowadzić , jeżeli te popularne, to odpowiedział Ci już @zypsek , jezeli zaś myślisz o nawiązaniu jakichś specjalnych kontaktów i sprowadzania nowych odmian dopiero wchodzących na rynek , to wybacz ,ale masz cokolwiek mocarstwowe plany .Co odpowiesz jak zapytają Cię chociażby o Twój areał i dotychczasowe doswiadczenia w uprawie ? Chęć zakupienia przez Ciebie nawet kilkuset sadzonek tez pewnie nie rzuci ich na kolana. Nie jestem złośliwy ,oceniam realnie.
Mamy co prawda na forum kolegę ,który nawiązał współpracę z Blattnerem , tyle tylko ,że nie zrobił tego na początku swojej przygody z winoroślą.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 22:33 
mistrz
mistrz

Obydwaj nie trafiliście :)
Odmiany chcę sprowadzić oczywiście takie znane u nas i sprawdzone i wcale nie dlatego że znam swoje miejsce w szeregu, tylko dlatego, że, jak już gdzieś pisałem, wolę uczyć się na cudzych błędach i korzystać z waszych doświadczeń.

Cytat z e-sadz:

Kontrakt - zakup możliwy jest po uprzednim podpisaniu umowy, zwanej kontraktem, w którym kupujący zobowiązuje się do nie rozmnażania zakupionych odmian. Wymóg ten wynika ze zobowiązań nałożonych przez instytuty bądź autorów odmian na produkujące je szkółki a także na firmę e-sadzonka.pl i jest dowodem naszego w pełni legalnego podejścia do kwestii ich uprawy. W przypadku niewielkich zakupów detalicznych wymóg ten zazwyczaj nie obowiązuje.

Ja mam zupełnie takie samo podejście jak oni. Choć na pewno nie osiągnę takiej skali jak oni (nawet nie mam pewności że mi się wszystko uda), chce od początku robić wszystko jak należy i za 5 lat gdy moje krzaczki będą dawać piękne sadzonki nie puknąć się w czoło, że "trzeba było nie żydzić na sadzonki z instytutu w Niemczech.

Kilka odmian e-sadz z kontraktem: Hibernal, Solaris, Regent

Poza tym wole zawsze zasięgać u źródła (jeśli to możliwe), a nie brać towar z drugiej ręki (kiedy sam mam być tą drugą ręką)

A jeszcze co do angielskiego- może oni wolno dopisują, a może moje ubogie fachowe słownictwo spowodowało zamęt w treści :)

Ostatnio edytowano piątek, 24 lipca 2009, 22:37 przez MAF, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 22:36 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Znam ludzi z kilku instytutów i szkółek w Niemczech. Wszyscy mówią po angielsku.

Tytuł:
PostNapisane: piątek, 24 lipca 2009, 22:44 
mistrz
mistrz

Czyli pozostaje czekać na, mam nadzieję pozytywna, odpowiedź. W sumie oni tez mają wakacje.

Nie wiem tylko co jak nie będą chcieli (bo mogą nie chcieć, tak?) mi sprzedać sadzonek. Tutaj nikt się nie wypowiedział

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 18:15 
Ekspert
Ekspert

O ile się nie mylę to instytuty w Niemczech nie zajmują się sprzedażą sadzonek w sensie handlowym. Produkują materiał mateczny do reprodukcji w szkółkach.

i jesz zielone winogrona
JT

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 lipca 2009, 20:55 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]Czyli pozostaje czekać na, mam nadzieję pozytywna, odpowiedź. W sumie oni tez mają wakacje.

Nie wiem tylko co jak nie będą chcieli (bo mogą nie chcieć, tak?) mi sprzedać sadzonek. Tutaj nikt się nie wypowiedział

Ich pewnie przeraża skala Twojego problemu :cry: :lol: i zbyt wielkie zaangażowanie naukowe :D

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2009, 10:03 
mistrz
mistrz

[quote="Heniek"]O ile się nie mylę to instytuty w Niemczech nie zajmują się sprzedażą sadzonek w sensie handlowym. Produkują materiał mateczny do reprodukcji w szkółkach.

Mnie dokładnie chodzi o to drugie. Jak mi nie odpiszą (choć podejmę jeszcze kilka prób) to po prostu będę zaczynał od sadzonek które nie wymagają licencji (tzn kontraktu na nierozpowszechnianie).

Co do skali- faktycznie, nie zamierzam tworzyć drugiej e-sadzonki, tylko rozpowszechnić winorośl w swojej okolicy i może trochę na tym dorobić

Nie chcę iść droga Royalgarden 8)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2009, 13:07 
Ekspert
Ekspert

[quote="MAF"]Cytat z e-sadz:
Kontrakt - zakup możliwy jest po uprzednim podpisaniu umowy, zwanej kontraktem, w którym kupujący zobowiązuje się do nie rozmnażania zakupionych odmian. Wymóg ten wynika ze zobowiązań nałożonych przez instytuty bądź autorów odmian na produkujące je szkółki a także na firmę e-sadzonka.pl i jest dowodem naszego w pełni legalnego podejścia do kwestii ich uprawy. W przypadku niewielkich zakupów detalicznych wymóg ten zazwyczaj nie obowiązuje...

Może kupuj kilka razy po niewielkiej ilości :lol:

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2009, 14:17 
mistrz
mistrz

Tak i poprzez podstawione osoby :)

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 lipca 2009, 22:29 
Ekspert
Ekspert

Ciekawe ile sztuk traktują jako detaliczny zakup.
Może kupimy w kilka osób razem i się podzielimy :wink:

Strefa czasowa: UTC + 1