Teraz jest czwartek, 16 października 2025, 19:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 00:28 
czeladnik
czeladnik

Po pierwszym stycznia Nasze forum się delikatnie mówiąc wyludniło. Z racji że nie pracuję zaglądam Tu co parę godzin ,a na forum cicho jak w lesie. Czyżby koniec świata jednak się pojawił? :P :P A może gdzieś konkurencja ma nową stronkę i wszyscy teraz tam ,,polecieli,, --może wrócą razem z bocianami. :?: :?:

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 06:27 
Ekspert
Ekspert

Poza sezonem to nic się nie dzieje.

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 15:31 
Ekspert
Ekspert

Jeszcze z dwa-trzy bany i ruch będzie tylko w czasie akcji sztoberkowych :)

PostNapisane: piątek, 18 stycznia 2013, 22:07 
mistrz
mistrz

Może wszyscy degustują swoje trunki,a to wymaga skupienia. :shock:

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 13:56 
mistrz
mistrz

Spokojnie zima jest poczekajmy aż zacznie się ukorzenianie wtedy forum zacznie żyć, w końcu to forum o winoroślach a one teraz są w spoczynku, jak zaczną się ukorzeniać; jak pędy zostaną odkryte to i forum ożyje aż do czasu, kiedy liście opadną; łoza zostanie pocięta na sztobry; a winorośle okryte :)
Teraz to jest zima winorośle śpią a ludzie korzystają z tego co winorośle nam dają :)

Ostatnio edytowano sobota, 19 stycznia 2013, 15:23 przez piotrek7725, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 15:07 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Jeszcze z dwa-trzy bany i ruch będzie tylko w czasie akcji sztoberkowych :)

A tęsknisz może za czymś takim:

"U mnie dziś rano było -8, ale teraz jest już -7" :lol: :lol: :lol: :lol:

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 15:46 
Ekspert
Ekspert

tomekb1 napisał(a):

A tęsknisz może za czymś takim:

"U mnie dziś rano było -8, ale teraz jest już -7" :lol: :lol: :lol: :lol:

Akurat za tym nie tęsknię, ale za banami też nie a szczególnie za dożywotnimi.
Trochę to dziwne, czasem za zabójstwo dwa latka w zawieszeniu, a za pyskówkę na forum dożywocie
- no ale jakaś sprawiedliwość musi w końcu być :roll:

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 16:53 
Ekspert
Ekspert

dziadek2 napisał(a):
Trochę to dziwne, czasem za zabójstwo dwa latka w zawieszeniu, a za pyskówkę na forum dożywocie
- no ale jakaś sprawiedliwość musi w końcu być :roll:

Na forum jak w życiu sprawiedliwość nie jest obiektywna a wyrok zależy nie tylko od wagi przewinienia ale też od tego kto sądzi.

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 20:18 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Na każdym forum admin czy mod zawsze ma rację. To zasada pierwszego rzędu i szkoda czasu na dyskusje na ten temat.
A z drugiej strony: wolicie na forum zakłamanego, knującego trolla, czy np. Zdzicha? Bo chyba nikt nie ma wątpliwości, z jakiego powodu Zdzichu przestał pisywać na forum.
Co innego niewyparzona gęba i ręka szybsza niż myśl (może by tak jednak Waldusiowi dać jeszcze szansę?), co innego celowe, chamskie oszczerstwa i prowokacje. Przypomnijcie mi, proszę, jedną, choćby drobną pyskówkę, kłótnię, zarzuty kłamstwa, oszustwa itp. itd. od momentu, kiedy Zbyszek dostał bana.

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 20:55 
Ekspert
Ekspert

Maćku, ja to napisałem dla refleksji, aby na spokojnie bez emocji przemyśleć "sens istnienia" - bez personalnych podtekstów....

PostNapisane: sobota, 19 stycznia 2013, 23:22 
Ekspert
Ekspert

W ramach zastępstwa zabrałam się za rozmnażanie kasztznów jadalnych. Po ponad 2 mies. w lodówce i 2 tygodniach w wilgotnym torfie wypuściły kiełki. Jutro wrzucam do indywidualnych domiczek :) :) :)

PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 05:37 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
W ramach zastępstwa zabrałam się za rozmnażanie kasztznów jadalnych. Po ponad 2 mies. w lodówce i 2 tygodniach w wilgotnym torfie wypuściły kiełki. Jutro wrzucam do indywidualnych domiczek :) :) :)

Masz dobrze rodzącego kasztana w okolicy ? Jeśli tak, to piszę się na kilka sztobrów, można ? Problem z kasztanem jadalnym jest taki, że rozmnażany z nasion najczęściej daje rośliny ozdobne, czyli albo nie owocuje (osobniki męskie) albo nie powtarza (skarlałe, puste nasiona). Mam u siebie taki siedmioletni okaz z męskimi kwiatami, wyhodowany z nasienia. Trzeba go zaszczepić. Niestety, drzewo macierzyste rośnie w ZOO, gałęzie są wysoko, a ja nigdy nie miałem wystarczającej odwagi aby tam poleźć z sekatorem na wysięgniku. Generalnie kasztana jadalnego rozmnaża się ze sztobrów.

PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 08:16 
Ekspert
Ekspert

Te wrocławskie kasztany rewelacyjnie nie plonują, ale to może być złudzenie, bo ludziska zbierają. W Parku Południowym rosną 4 kasztany, więc mogą się zapylać wzajemnie. Wezmę sekator i pójdę na oględziny. Mam nadzieję, że nikt mi łba nie urwie za kilka gałązek :mrgreen: Niestety, nie znam gatunku tych kasztanów, mogą to być również mieszańce, ale spróbować ze szczepieniem można.

Wydaje mi się, że kasztany są obupłciowe, ale obcopylne. Stąd te puste owoce u Ciebie, bo nie ma drugiego egzemplarza w okolicy. Słyszałam, że zdarzają się samopylne, ale to rzadkość.

Nie wiedziałam, że ze sztobrów można rozmnażać kasztany. Napisz jak to się robi. :)
Podaj adres na PW.

PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 11:30 
Ekspert
Ekspert

Małgosiu, może trzeba postępować tak samo jak z orzechem włoskim http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=266

PostNapisane: niedziela, 20 stycznia 2013, 12:18 
Kiper
Kiper

Wszystkie wstępujące u nas garunki z rodziny bukowatych niesamowicie trudno rozmnaża się wegetatywnie. W przypadku kasztana z tego co pamiętam w jednej (francuskiej) książce ogrodniczej polecany był tylko jeden sposób szczepienia - dość odmienny od pozostałych - wiosenna okulizacja, tyle że ze zrazu wycinano cały ok. 10 mm szer. pierścień (naokoło kora z łykiem wraz z oczkiem),a na podkładce w miejscu naszczepienia wycinano paski kory (też naokoło) po założeniu pierścienia przykrywano go tymi paskami i całość owijano taśmą.

Magorzato - we Wrocławiu warto byłoby się zainteresować kasztanem jadalnym z Ogrodu Botanicznego. Mimo, że niepozorny dobrze zawiązuje dość dorodne i dobrze kiełkujące nasiona. Ponadto w pobliżu niego rośnie też Castanea dentata - też owocujący. Przy odrobinie szczęścia można pewnie natrafić na nasiona mieszańcowe tych dwóch gatunków.

Utwórz nowy wątek Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1