Teraz jest środa, 22 października 2025, 20:53

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 09:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Amawin napisał(a):
Wesoly napisał(a):
Na półce sklepu od 60zł.


Czy udało Ci się już także wprowadzić do handlu część swojego wina (wspominasz wcześniej o pozytywnych doświadczeniach przy załatwianiu formalności związanych z rejestracją winnicy zlokalizowanej w Węgrowie nad Liwcem w woj. mazowieckim?) i czy mógłbyś jeszcze podać co i w jakiej wysokości weszło w skład tej sumy?

Wesoły sprzedaje swoje wina legalnie w sklepach z winami - specjalistycznych, a winnicę ma jakieś 20 km na północ od Wrocławia na Wzgórzach Trzebnickich.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 11:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Dziękuję Wesołemu, Arturro i Małgorzacie za wyjaśnienia.

Jak rozumiem 6000 kg daje 130.000 zł dochodu, czyli każdy kilogram winogron to ok. 20 zł potencjalnego dochodu w postaci gotowego wina. Innymi słowy, sprzedając każdy kilogram winogron po 20 zł, właściciel winnicy otrzyma taki dochód, jakby zrobił z niego wino.
Ale zrobienie wina wymaga spełnienia norm, poddawaniu się kontroli, czasu, robocizny czy inwestycji związanych z winifikacją. Jaka część tego potencjalnego dochodu, to koszty wyprodukowania wina? Jeśli te koszty to 5 zł/kg to być może właściciel winnicy zadowoliłby się sprzedażą owoców/soku/miazgi po 15 zł/kg (bez biurokracji, bez ryzyka, że wino nie wyjdzie przyzwoite, a pieniądze będą jeszcze na jesieni tego samego roku)?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 12:46 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Arturro napisał(a):
Witam,
Spróbuje pomóc Wesołemu. 60 PLN cena na półce w sklepie to cena oczywiście brutto /1,23 to już nie całe 49 PLN. Marże sklepów (wszystko zależy od dogadania ale nie liczmy na mniej niż 25% co daje już ok. 39 PLN za butelkę. Nie da się samemu wprowadzić wina do obrotu no może w kilku sklepach ale tak nie sprzedasz kilku tys. Butelek więc posilmy się hurtownikiem. Tu w wersji optymistycznej marż wyniesie tylko 10% jak widać z prostego obliczenia to daje ok. 35 PLN dla producenta, minus butelka, korek, etykieta kapturek i banderole nie ma prawa zostać więcej jak 30 PLN
W tych 30 złotych mamy wszystkie koszty + zysk
Na szybko: zbiór owoców (załóżmy, że zima była łagodna i ominęły nas wiosenne przymrozki) 6000 kg (owoce ciemne) dane np. stąd http://www.winiarzempw.pl/dokumenty/karta_mpw.pdf pkt. VI (5000 krzewów x 1,2 kg.). Całkowitą wydajność do produktu końcowego myślę, że można przyjąć ok. 50-60% to daje 3000l x 0,7 butelka = 4300 butelek x 30 PLN tj. Niecałe 130 tyś. Rocznie. Z tych pieniążków musimy wyprodukować owoc i wino (nawożenie, sprzęt, opryski, pracownicy itp.)
Nie wchodzę w tematy typu zakupienie ziemi, sadzonek, rusztowania, zbudowania piwnicy, budynku przetwórni (w stodole wina wyprodukować legalnie się nie da).
Czy są to wystarczające pieniążki z 1 ha każdy sobie sam odpowie ( proszę nie zapomnieć, że nie każdego roku zrobimy wino lub wytworzymy go w takiej ilości (pogoda).
Na pewno coś pominąłem i myślę, że dalcza dyskusja wniesie nową jakość do powyższego wątku


1,2kg powiadasz?
U siebie miałem w najlepszym roku z Rieslinga 0,6kg.
Jedna z winnic (jedna z większych w PL) w najlepszym roku miała średnio 50g/krzew z VV :)
Wszystko pięknie wygląda na kartce...


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:00 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Amawin napisał(a):
Dziękuję Wesołemu, Arturro i Małgorzacie za wyjaśnienia.

Jak rozumiem 6000 kg daje 130.000 zł dochodu, czyli każdy kilogram winogron to ok. 20 zł potencjalnego dochodu w postaci gotowego wina. Innymi słowy, sprzedając każdy kilogram winogron po 20 zł, właściciel winnicy otrzyma taki dochód, jakby zrobił z niego wino.
Ale zrobienie wina wymaga spełnienia norm, poddawaniu się kontroli, czasu, robocizny czy inwestycji związanych z winifikacją. Jaka część tego potencjalnego dochodu, to koszty wyprodukowania wina? Jeśli te koszty to 5 zł/kg to być może właściciel winnicy zadowoliłby się sprzedażą owoców/soku/miazgi po 15 zł/kg (bez biurokracji, bez ryzyka, że wino nie wyjdzie przyzwoite, a pieniądze będą jeszcze na jesieni tego samego roku)?


Koszt uprawy 1ha winnicy przyjmuje się na poziomie 20 tyś zł (w Niemczech 10 tyś euro)
przy nasadzeniu 4-5 tyś krzewów dla VV uzyskasz 2-2,5t owoców. Czyli wychodzi że pokryje koszty utrzymania. A gdzie zarobek? Amortyzacja? A jak będziesz miał 2-3 lata bez owoców?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:14 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Czy w takim razie, tej dyskusji nie można podsumować stwierdzeniem, że podstawową przyczyną takiego, a nie innego etapu rozwoju winnic w naszym kraju, określonego w tym wątku jako 4S (sadzonki, słupki, szkolenia i sympozja), nie są kłopoty z ustawodawstwem, kontrole itp, lecz bardzo wysoka cena surowca (brak piątego S), co tak naprawdę podważa sens ekonomiczny tej działalności?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:34 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Amawin napisał(a):
być może właściciel winnicy zadowoliłby się sprzedażą owoców/soku/miazgi po 15 zł/kg (bez biurokracji, bez ryzyka, że wino nie wyjdzie przyzwoite, a pieniądze będą jeszcze na jesieni tego samego roku)?

Owoców pewnie tak, tylko zauważ, że produkcja i sprzedaż moszczu gronowego podlega tym samym przepisom co prod. wina (ta sama ustawa)

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:38 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Wesoly napisał(a):
1,2kg powiadasz?
U siebie miałem w najlepszym roku z Rieslinga 0,6kg.
Jedna z winnic (jedna z większych w PL) w najlepszym roku miała średnio 50g/krzew z VV :)
Wszystko pięknie wygląda na kartce...

Podałem taką wartość by uświadomić, że nie można w winnicy towarowej osiągać takich plonów jak w winniczce przydomowej gdzie na kilku krzewach przy "dochuchaniu i dodmuchaniu" można pociągnąć kilka kg z krzewu np. Seyvala, by z podanej przez Ciebie ceny det. 60 PLN ktoś nie naliczył kilku milionów a ha.
PS. Dlatego większość sadzi mieszańce PIWI a nie VV

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:40 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): wtorek, 2 listopada 2010, 20:12
Posty: 352
Lokalizacja: Warszawa
Arturro napisał(a):
Amawin napisał(a):
być może właściciel winnicy zadowoliłby się sprzedażą owoców/soku/miazgi po 15 zł/kg (bez biurokracji, bez ryzyka, że wino nie wyjdzie przyzwoite, a pieniądze będą jeszcze na jesieni tego samego roku)?

Owoców pewnie tak, tylko zauważ, że produkcja i sprzedaż moszczu gronowego podlega tym samym przepisom co prod. wina (ta sama ustawa)


Cenna uwaga - nie wiedziałem tego. Dziękuję. Czy także produkcja miazgi?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:48 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Legalna towarowa uprawa winorośli podlega nadzorowi ARR, następnie PIORiN.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:54 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): czwartek, 27 maja 2010, 07:50
Posty: 300
Lokalizacja: Zamość
Wesoly napisał(a):
Legalna towarowa uprawa winorośli podlega nadzorowi ARR, następnie PIORiN.

Tak, ale to nie wyklucza uprawy mieszańców dopuszczonych w którymkolwiek z państw UE.
Czy sprzedajesz wino "luzem" w tankach powiedzmy 50 l. bezpośrednio do restauracji? (są chętni jak np. we Włoszech do nabycia powiedzmy dzbanka wina lokalnego do obiadu) Jeżeli tak to jak rozwiązujesz kwestię banderol legalizacyjnych?

_________________
Pozdrawiam Artur
http://winnicazamojska.pl


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 14:47 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 22 listopada 2004, 01:00
Posty: 448
Lokalizacja: Wegrów
Arturro napisał(a):
Wesoly napisał(a):
Legalna towarowa uprawa winorośli podlega nadzorowi ARR, następnie PIORiN.

Tak, ale to nie wyklucza uprawy mieszańców dopuszczonych w którymkolwiek z państw UE.
Czy sprzedajesz wino "luzem" w tankach powiedzmy 50 l. bezpośrednio do restauracji? (są chętni jak np. we Włoszech do nabycia powiedzmy dzbanka wina lokalnego do obiadu) Jeżeli tak to jak rozwiązujesz kwestię banderol legalizacyjnych?


Sprzedaje jedynie w butelkach. Rozmawiałem z restauratorami, nie sa zainteresowani opakowaniami zbiorczymi.
O banderole pytaj w UC. Można i na 1000l.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:25 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
Amawin napisał(a):
Jak rozumiem 6000 kg daje 130.000 zł dochodu, czyli każdy kilogram winogron to ok. 20 zł potencjalnego dochodu w postaci gotowego wina. Innymi słowy, sprzedając każdy kilogram winogron po 20 zł, właściciel winnicy otrzyma taki dochód, jakby zrobił z niego wino.
Do tych szacunków wprowadź korektę, że 1 kg owoców, to nie 1 litr wina, a najwyżej 0,5 litra.

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: wtorek, 15 stycznia 2013, 23:36 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Tabelki,teoria jak dużo można ....życie jednak stawia większe wymagania i magia naszej wyobrażni zanika w zetknięciu z rzeczywistością dnia codziennego.
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 12:17 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Jano chyba chciałeś powiedzieć że wielką przyczyną małych plonów 0,5 1,5 z krzaka jest
z powodowane za niskie temperaturami przy kwitnięciu i nie optymalne położenie winnicy


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 16 stycznia 2013, 16:51 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2925
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
georg napisał(a):
Jano chyba chciałeś powiedzieć że wielką przyczyną małych plonów 0,5 1,5 z krzaka jest
z powodowane za niskie temperaturami przy kwitnięciu i nie optymalne położenie winnicy

a najlepszym tego przykładem jest mój ogródek we Wrocławiu - drugi rok bez owoców, bo przymrozki w maju, a ogródek w niecce :lol:
...ale ja nie uprawiam hektarów w celach komercyjnych :mrgreen:

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO