Teraz jest poniedziałek, 3 listopada 2025, 03:56

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 10:10 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Grzegorz i koledzy
Nie jestem pewny nie próbowałem ale słyszałem od wielu moich znajomych w Niemczech
że winnice i winiarze chętnie biorą ludzi do pomocy przy zbiorach ale nie tylko również do pomocy
w piwnicach przy wyrobie wina na pewno wolą kogoś co umie po niemiecku i się założę
że np.ktoś jest na rencie ma w zimie dużo czasu nie wie co ma z sobą zrobić bo i tacy też są
to tylko podzwonić po winnicach i na pewno ktoś się znajdzie że przyjmie za spanie jedzenie
i naukę przy winnicy a jeszcze lepiej jak pół dorosłe smyki siedzą w domu i nie mają pracy albo
na nią czekają posłać takiego na rok nauczy się szacunku do pracy,przyrody i morze z niego jak
przyjedzie s powrotem będzie dobry winiarz.Znam takie przypadki przyjechali tutaj z polski
i zostali u winiarzy na stałe nie potrafią się oderwać.U mojego szkółkarza też jest taki ktoś już
ponad 10 lat założę się że zdążył się przez te lata dużo nauczyć prawdę mówiąc sam bym
chętnie się tak z ofiarował ale pracuję ciężko na Lini w oplu i na przyjemności nie ma wiele czasu.
Pozdrawiam serdecznie
georg


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 10:22 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1749
Lokalizacja: Łazy (Jura)
georg napisał(a):
Grzegorz i koledzy
Nie jestem pewny nie próbowałem ale słyszałem od wielu moich znajomych w Niemczech
że winnice i winiarze chętnie biorą ludzi do pomocy przy zbiorach ale nie tylko również do pomocy
w piwnicach przy wyrobie wina na pewno wolą kogoś co umie po niemiecku i się założę
że np.ktoś jest na rencie ma w zimie dużo czasu nie wie co ma z sobą zrobić bo i tacy też są
to tylko podzwonić po winnicach i na pewno ktoś się znajdzie że przyjmie za spanie jedzenie
i naukę przy winnicy a jeszcze lepiej jak pół dorosłe smyki siedzą w domu i nie mają pracy albo
na nią czekają posłać takiego na rok nauczy się szacunku do pracy,przyrody i morze z niego jak
przyjedzie s powrotem będzie dobry winiarz.Znam takie przypadki przyjechali tutaj z polski
i zostali u winiarzy na stałe nie potrafią się oderwać.U mojego szkółkarza też jest taki ktoś już
ponad 10 lat założę się że zdążył się przez te lata dużo nauczyć prawdę mówiąc sam bym
chętnie się tak z ofiarował ale pracuję ciężko na Lini w oplu i na przyjemności nie ma wiele czasu.
Pozdrawiam serdecznie
georg


No, na to już jestem za stary :D . Ale do emerytury też daleko.
Dzieci nie wyślę bo one winorośl traktują jako mało szkodliwe dziwactwo ojca. Podzielają zainteresowanie jedynie w czasie degustacji :( .
Osobiście jednak uważam że to dobry pomysł tylko często kończy się pozostaniem na Zachodzie co z punktu widzenia polskiego winnictwa nie jest ostatecznie zbyt korzystne. Z drugiej jednak strony kilka osób na tym forum, wróciło z tak zdobytą wiedzą i próbuje coś budować w Polsce.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 13:38 
Offline
nowicjusz
nowicjusz

Dołączył(a): wtorek, 7 sierpnia 2012, 09:38
Posty: 34
Lokalizacja: W-wa
Odnośnie ocieplenia (nieważne z czego ono wynika) to nie byłbym taki pewien "zbawiennego" wpływu na uprawę winorośli w Polsce. W dużym skrócie (materiał podeślę jak odkopię) oznacza to coraz mroźniejsze zimy, mechanizm działa mniej więcej tak: cieplej -> mniej lodu w Arktyce -> mniejsza różnica temperatur nad północnym Atlantykiem (tam rodzą się niże nadchodzące nad Europę) -> płytsze niże nadchodzące nad Europę -> zwiększony zasięg wyżu syberyjskiego -> większe mrozy.

I co z tego, że latem będzie parę stopni cieplej, jak w zimie wszystko co nieprzykryte wymarznie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 28 stycznia 2013, 17:10 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 1 września 2007, 01:00
Posty: 1957
Lokalizacja: małopolska
tibek napisał(a):
Odnośnie ocieplenia (nieważne z czego ono wynika) to nie byłbym taki pewien "zbawiennego" wpływu na uprawę winorośli w Polsce. W dużym skrócie (materiał podeślę jak odkopię) oznacza to coraz mroźniejsze zimy, mechanizm działa mniej więcej tak: cieplej -> mniej lodu w Arktyce -> mniejsza różnica temperatur nad północnym Atlantykiem (tam rodzą się niże nadchodzące nad Europę) -> płytsze niże nadchodzące nad Europę -> zwiększony zasięg wyżu syberyjskiego -> większe mrozy.

I co z tego, że latem będzie parę stopni cieplej, jak w zimie wszystko co nieprzykryte wymarznie.

Nie pisz bzdurnot ,nie ma k... ocieplenia tylko ocipienie .

_________________
ga ga chwała bohaterom


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 3 lutego 2013, 22:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Warto byłoby ten wątek zakończyć konkluzją mającą na celu pewną syntezę wielu zdań i opinii wyrażonych w tym wątku. Wypowiedziano tutaj wiele zdań w ścisłej koniunkcji z tematem wątku,ale również padło wiele rozłącznych opinii.
Chcemy uprawiać winorośl w naszych warunkach klimatycznych,chcemy również robić wino z tych winorośli i konkurować na rynku win.Najwięcej kontrowersji wzbudziła ta ostatnia część... czy my możemy konkurować z produktem z krajów winiarskich proponując wino o wyższej cenie?,corocznie wino niepowtarzalne i inne ze względu na klimat. Odpowiedzi nasuwają się bez dodatkowych analiz....

Można też próbować łączyć swoją pasję uprawy winorośli z efektami w zdobywaniu uznania w produkcji wina nie opierając się na własnym produkcie. :shock: http://www.akcjadobrapolskaszkola.com/a ... %E2%80%9D/
_________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 10:09 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
olmek napisał(a):
....Odnośnie wina z Seyvala, to nie przypuszczam, by zrobiło furrorę u przeciętnych konsumentów. Wbrew pozorom docenić je mogą ci, którzy potrafią rozłożyć wino na czynniki pierwsze. Moim zdaniem, pomimo niezłej ekstaktywności sprawia wrażenie całkowicie bezpłciowego, dlatego mógłby być dobrą bazą do kupaży.
Kuba, ostatnio nieuważnie przeczytałem posty i z tym nie bardzo mogę zgodzić się. Wino z Seyvala jako odmianowe jest bardzo dobre z zbiorów w odpowiednim czasie. Tu przyznaje rację Danielowi.
DW napisał(a):
.....dlaczego Villaris jest późny skoro już jest dojrzały ? Jednak co to jest dojrzały Villaris zrozumiałem dopiero ok. 20 października, kiedy spróbowałem kilku jagód zostawionych na krzewach - b. delikatny i subtelny muszkat... Podobnie L. Swenson, spróbowałem jakieś zapomniane gronka na początku października - znowu coś muszkatowego, jakieś kwiaty i miody. Próbuję kilka dni temu - wspaniały smak melona (kto wie jak to może przełożyć się na wino ?)! Jednym słowem: "wszystko co wiesz o winogronach jest totalnie błędne.."

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 14:13 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): środa, 17 sierpnia 2011, 10:19
Posty: 837
Lokalizacja: Niemcy-Rüsselsheim -8a
Jeśli Seyvala to to samo co niemiecki Silvaner to w Niemczech uchodzi za wysokiej klasy wina.
Sam zrobiłem w tamtym roku był wspaniały moim zdaniem lepsze od rieslinga.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 6 lutego 2013, 22:41 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 marca 2004, 01:00
Posty: 2347
Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
georg napisał(a):
Jeśli Seyvala to to samo co niemiecki Silvaner to...
Georg, żartujesz? Nie masz Internetu? A może bana na Google dostałeś?

_________________
Napisać można o winie z każdej odmiany - zrobić - nie.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 7 lutego 2013, 11:12 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 10 października 2007, 01:00
Posty: 919
Lokalizacja: Wolsztyn
Maciej, Georg podobnie jak ja nieuważnie przeczytał post. My wiemy, że Silvaner w polskich realiach nie dojrzewa do wartości przerobowej, jest zdecydowanie późniejszy od Seyvala, który w przeciętne lata w moim siedlisku dojrzewa lepiej od Ronda. Być może powodem jest system prowadzenia, cięcia (1 pąk) obciążenia. Odmiana uwielbia krótkie cięcie, odwzajemniając się bardzo dorodnymi gronami. Ma mniej kwasów, więcej cukru, więc tak do końca nie wiem jakich drożdży użyć do fermentacji, więc proszę o podpowiedź praktyków.

_________________
Kto chla ten grzeszy, kto pije - modli się. Nie wysyłam sztobrów.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 17 marca 2018, 21:14 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): piątek, 22 czerwca 2012, 15:22
Posty: 334
Lokalizacja: okolice Sobkowa (Ponidzie)
RobertR napisał(a):
Wypowiem się jako konsument win czerwonych.
Miałem okazję przez parę lat skosztować co nieco i w Polsce i zagranicą.
(...) jeśli na dodatek w zwykłym supermarkecie jak Lewiatan (...) przyzwoity Egri Bikaver kosztuje 16 zł, (...)


Komentarz do wypowiedzi Roberta z 2013 roku:
Obecnie (rok 2018) jest w Lewiatanie po 13.99 zł rocznik 2015. Jak dla mnie pijalne i całkiem dobre (pijam do obiadu).

_________________
Fitopatologia http://www.zor.zut.edu.pl/Skrypt-web/Wprowadzenie.html
Od dzisiaj dezynfekuję sekator po cięciu każdej rośliny (izopropanolem 70% lub denaturatem) oraz stosuję co najmniej 2 ŚOR aby zapobiec uodpornianiu się patogena.
Pozdrawiam / Łukasz


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO