Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 12:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:05 
Ekspert
Ekspert

SilwMaliniarz napisał(a):
I nawet jeżeli zostanie mu 1zł na każdym litrze może sobie za to żyć.

Fantazjujesz tak samo jak nasi urzędnicy. Czyjeś pieniądze każdy umie liczyć, ale kosztów już nie zauważa.
10 ha samo rośnie. Te 750hl wina robi się samo w baniaczku 25l i trzyma u dziadka w piwnicy, a butelki i korki za darmo przynoszą okoliczni zbieracze.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:11 
Ekspert
Ekspert

Jeśli ta złotówka zostaje po odliczeniu wszystkich kosztów to nie jest tak źle. Cały czas mówimy o tych 10 ha.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:19 
Kiper
Kiper

SilwMaliniarz napisał(a):
Czyjeś pieniądze każdy umie liczyć, ale kosztów już nie zauważa.
10 ha samo rośnie. Te 750hl wina robi się samo w baniaczku 25l i trzyma u dziadka w piwnicy, a butelki i korki za darmo przynoszą okoliczni zbieracze.

Napisałem, że jeżeli odziedziczy winnicę(a to raczej idzie w parze z winiarnią), a butelki i korki przynoszą ludzie kupujący wino, ew. kupują baniaki u winiarza.

Pisać możemy dużo. Są to całkowicie inne realia.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:22 
Ekspert
Ekspert

kilis napisał(a):
Te 750hl wina robi się samo w baniaczku 25l i trzyma u dziadka w piwnicy, a butelki i korki za darmo przynoszą okoliczni zbieracze.

Wystarczy 1hl rocznie, butelki i korki mam swoje :lol:

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:36 
Ekspert
Ekspert

Hm, raczej fantazjować niż pisać. Widziałeś 10ha w Polsce, którą ktoś za chwilę (10-20lat) odziedziczy?
Liczyłeś ile kosztuje roczne utrzymanie takiej plantacji? Pogadaj np. z Wesołym on ma 3,5ha.
Zapewniam cię, gdyby miał na tym zarabiać 1zł na butelce to musiałby mieć sporo kasy w kieszeni.

Roman a Tobie tylko żarty w głowie :mrgreen: a tu trzeba zapitalać po polu, chwasty rwać, pryskać, ciąć. Jakoś za darmo nikt tego nie chce robić.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 13:44 
Kiper
Kiper

A gdzie ja pisałem o polskim winie i polskich winnicach? Kolega stwor pytał jak Węgrzy mogą sprzedawać wino z zyskiem za 4,5zł/litr i na to pytanie odpowiedziałem. Wycieczka do naszego winiarstwa dotyczyła jedynie Vat-u i akcyzy.

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 16:36 
nowicjusz
nowicjusz

Przyjszło komu do głowy napisać, że "Węgrzy dużo mniej od nas zarabiają" ... hehehe ... Sorry ale nie wytrzymałem ...

Grecy, pomimo "kryzysu" ciągle zarabiają dużo więcej i sprzedają wino w "kioskach Ruchu" na każdym skrzyżowaniu po jurosiu za litre ...

Mołdawianie, faktycznie zarabiają od nas dużo mniej ... wino na każdym rogu sprzedają po 1,5-2 zł. / litr

Wnioski są chyba oczywiste ... Biurokracja, biurokracja i jeszcze raz ... pazerka ;-)

PostNapisane: poniedziałek, 15 września 2014, 20:47 
Ekspert
Ekspert

Wybijmy sobie z głowy aby w Polsce (nawet gdyby nie było akcyzy i VAT-u) i gdyby dopłacano do produkcji wina, aby butelka kosztowała 4zł. Kiedy czytam, że na każdym rogu ulicy, gdzieś tam w świecie, coś tam sprzedają po 2 zł to wiem jedno piszący nigdy tam nie był.
W Szampanii sadzą 10 000 krzewów na ha i sprzedają najtaniej butelkę szampana po 10 euro.
W Polsce przez najbliższe kilkadzesiąt lat wino (krajowe) to będzie nisza, która musi kosztować. Dziwi mnie opinia niektórych ludzi na forum, że wino powinno kosztować 4zł. Od 20 lat piję wino. Piję dużo wina (za dużo), ale od kiedy zacząłem uprawiać winorośl to zupełnie inaczej patrzę na butelkę wina bo wiem ile pracy kosztowało jej wyprodukowanie. Myślę, że przy ok 10 hektarowym areale cena 30-35 zł za butelkę jest realna. Przy mniejszym będzie dużo wyższa. Zresztą pałac w Mierzęcinie sprzedaje swoje wino w swojej restauracji po 70-80zł za butelkę i cała produkcja schodzi na pniu.

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 02:26 
nowicjusz
nowicjusz

Wino, podobnie jak np. lalki Monster High jest warte tyle ile konsument jest w stanie zapłacić ... A że często produkt jest wielokrotnie przewartosciowany - cóż, kto bogatemu zabroni ?

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 06:42 
przedszkolak
przedszkolak

W tej branży nawet nie vat czy akcyza jest takim problemem,ale zamordyzm państwowy.Jest to jedyna blokada normalnego rozwoju u nas.Wino z Polski prosto z beczki za 5 zł/litr,nie byłoby z tym żadnego problemu,ale kto się w to wpakuje przy tym systemie urządniczym? Tylko hobbysta i pasjonat.
Osobiście znam rolników którzy mieliby od zaraz na pstryknięcie 100ha do obsadzenia ale po co się męczyć użerać? Po co konsument ma mieć lepiej? Konsument ma iśc do Tesco i kupić niemieckieo Ryslinga za 19.99 zł i cicho siedzieć.
Butelka polskiego wina w cenie 50 zł własnie taka ma być żeby czasem nie zagrozić konkurencji z europy.
Z chwilą kiedy ten zamordyzm się skończy powstanie w Polsce pełno wielkoobszarowych winnic,zwykli rolnicy będą sadzić,kupować banderole i wino będzie kosztować 10-15 zł butelke,wtedy ceny w małych winnicach będą musiały spaść,albo będą one budować swoją niszową renomę na wysokiej jakości wina ,a z tym już u nas różnie bywa.
pozdrawiam

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 07:04 
Ekspert
Ekspert

front247 napisał(a):
W tej branży nawet nie vat czy akcyza jest takim problemem,ale zamordyzm państwowy.Jest to jedyna blokada normalnego rozwoju u nas.Wino z Polski prosto z beczki za 5 zł/litr,nie byłoby z tym żadnego problemu,ale kto się w to wpakuje przy tym systemie urządniczym? Tylko hobbysta i pasjonat.
Osobiście znam rolników którzy mieliby od zaraz na pstryknięcie 100ha do obsadzenia ale po co się męczyć użerać?

Przeczytaj jeszcze raz co Paweł napisał

kilis napisał(a):
Fantazjujesz tak samo jak nasi urzędnicy. Czyjeś pieniądze każdy umie liczyć, ale kosztów już nie zauważa.

Za 5 zł/litr nawet wina z cebuli nie zrobisz :)

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 07:14 
czeladnik
czeladnik

Zodiak napisał(a):
...
W Szampanii sadzą 10 000 krzewów na ha i sprzedają najtaniej butelkę szampana po 10 euro.usi kosztować...

Czasem płaci się wyłącznie za markę - nie wiesz tego? To nie ma nic wspólnego z kosztami produkcji.

Zodiak napisał(a):
... Zresztą pałac w Mierzęcinie sprzedaje swoje wino w swojej restauracji po 70-80zł za butelkę i cała produkcja schodzi na pniu.

Porównywanie restauracyjnych cen wina jest chyba jakąś pomyłką - marże restauracyjne dochodzącą do kilkuset procent.
Wino które w restauracji kosztuje 60zł kupujesz w sklepie za 25zł. Jak restauracja ma dobrych klientów i to i wina po 800zł zejdą - jak u Sowy :lol:

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 07:27 
nowicjusz
nowicjusz

tcherpaq napisał(a):
Przyjszło komu do głowy napisać, że "Węgrzy dużo mniej od nas zarabiają" ... hehehe ... Sorry ale nie wytrzymałem ...

Grecy, pomimo "kryzysu" ciągle zarabiają dużo więcej i sprzedają wino w "kioskach Ruchu" na każdym skrzyżowaniu po jurosiu za litre ...

Mołdawianie, faktycznie zarabiają od nas dużo mniej ... wino na każdym rogu sprzedają po 1,5-2 zł. / litr

Wnioski są chyba oczywiste ... Biurokracja, biurokracja i jeszcze raz ... pazerka ;-)

Średnia krajowa pensja na Węgrzech to w przeliczeniu ok. 3200 zł brutto, to średnia, dużo ludzi zarabia mniej. Nie widze powodu, żeby z tego faktu kpić, zwłaszcza że się nie ma racji.
To tak jakby upierać się, że zarobki w Warszawie i Lublinie są porównywalne.

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 08:10 
Ekspert
Ekspert

W Polsce średnia wynosi 3800 - 3900 PLN, w zależności, na który wskaźnik popatrzymy: http://www.wynagrodzenia.pl/gus_roczne.php

Odośnie kosztów w krajach z tradycjami winiarskimi.
Spora część winnic zapewne była sadzona w czasach, gdy nikt nie wymagał paszportów, a już na pewno w Europie Środkowej tych paszportów nie było przed 2004 rokiem. Podejrzewam również, że większość upraw była nasadzana z sadzonek produkowanych we własnym zakresie. Sadzonki to przecież lwia część kosztów początkowych. Jest to kolejny czynnik, który podnosi koszty naszych win.

dziadek2 napisał(a):
Miałam zamiar pokłócić się troszkę z Tobą na ten temat, ale zmieniłam zdanie w trakcie pisania posta. :D W sumie to i masz rację - kłania się akcyza.

Analogicznie:
Koszt wytworzenia gorzały jest o wieeeeeele niższy, niż cena na półce w sklepie. Państo jednak traktuje alkohol jak maszynkę do robienia pieniędzy, więc konkurencja w postaci taniego wina, nie jest mu na rękę. Stąd też formalny zakaz pędzenia samogonu.

PostNapisane: wtorek, 16 września 2014, 08:21 
nowicjusz
nowicjusz

kuneg napisał(a):
W Polsce średnia wynosi 3800 - 3900 PLN, w zależności, na który wskaźnik popatrzymy: http://www.wynagrodzenia.pl/gus_roczne.php

Odośnie kosztów w krajach z tradycjami winiarskimi.
Spora część winnic zapewne była sadzona w czasach, gdy nikt nie wymagał paszportów, a już na pewno w Europie Środkowej tych paszportów nie było przed 2004 rokiem. Podejrzewam również, że większość upraw była nasadzana z sadzonek produkowanych we własnym zakresie. Sadzonki to przecież lwia część kosztów początkowych. Jest to kolejny czynnik, który podnosi koszty naszych win.

dziadek2 napisał(a):
Miałam zamiar pokłócić się troszkę z Tobą na ten temat, ale zmieniłam zdanie w trakcie pisania posta. :D W sumie to i masz rację - kłania się akcyza.

Analogicznie:
Koszt wytworzenia gorzały jest o wieeeeeele niższy, niż cena na półce w sklepie. Państo jednak traktuje alkohol jak maszynkę do robienia pieniędzy, więc konkurencja w postaci taniego wina, nie jest mu na rękę. Stąd też formalny zakaz pędzenia samogonu.

Jakby nie było Węgrzy zarabiają od nas około 20% mniej, wino mają tańsze, pogodę lepszą, życ nie umierać.

Biorąc pod uwagę sprzedaż polskiego wina w cenie 5 zł za litr trzeba by konkurować z
,, Amareną" z Biedronki w cenie 4,99 za butelkę i zmienić nawyki smakowe koneserów tego trunku, co wcale łatwe nie jest.
A na serio to chyba problem twki w podatkach i biurokracji, zamiast nie przeszkadzać ludziom co chcą się winem zająć tylko się zniechęca.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 69 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1