Teraz jest środa, 31 grudnia 2025, 15:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 31 stycznia 2018, 17:35 
mistrz
mistrz

Robi się coraz ciekawiej , piorą wszelakie brudy . Jestem ciekaw jednej kwestii ? co mają i co zrobią szkółki mające nowe odmiany w ofertach sprzedaży?? Bo z tego co wiem z PIORINU to można ,tylko............................ reszty nie dopiszę ,zainteresowani niech sami sprawdzą ( nie dotyczy odmian licencjonowanych).

PostNapisane: środa, 31 stycznia 2018, 18:30 
Kiper
Kiper

@Erikos
Dobra. Dales mi 5000 gotowych sztobrow. Obiecalem Ci paszporty. Niech i tak bedzie. No a teraz sie rozmyslilem i ci nie dam.

PostNapisane: środa, 31 stycznia 2018, 19:16 
mistrz
mistrz

Zbyszku w niedługim czasie wystawie w ofercie własnej szkółki wiele odmian w postaci sadzonek a całą resztę dostanie zainteresowany do wglądu . Wiesz Zbyszku ,że co niektórzy,, belki w swoim oku nie widzą ,a w moim zadrę dostrzegają". Widzisz Zbyszku w poprzednim sezonie formalnie udostępniłem fotki moich odmian do załączenia na Wiki z prośba do pobrania z mojego Folderu ale niestety nikt nie był zainteresowany , ale za to zarzutów jak co roku mnogo . Mam wielu kolegów co mają wiele nowych odmian ,a wiesz dlaczego nie chcą nic pisać??? Czy zadawałeś sobie kiedykolwiek pytanie?? Bo ja wiem ,a ty powinieneś się domyśleć - nie wyglądasz mi na laika .
Dobrą wolą można wszystko -złośliwością nic. Naprawdę można wiele , tylko jest potrzebna dobra wola obydwu stron .
Pozdrawiam Jacek.

PostNapisane: środa, 31 stycznia 2018, 19:44 
Kiper
Kiper

yureq napisał(a):
Na matecznik powinny byc papiery. U mnie sprawdzali. Natomiast wielu szkolkarzy, nawet tych dobrze Wam znanych, posilkuje sie sztobrami od znajomych gdyz nie sa w stanie miec u siebie w mateczniku po kilkadziesiat krzewow z jednej odmiany i majac tych odmian np. 100.
Najlepiej aby to byla znajoma winnica aby mozna miec pewnosc co do odmiany i zdrowotnosci roslin. W zeszlym roku PIORIN byl u mnie we wrzesniu i badali, ogladali sadzonki. Pare wyciagneli z doniczek.
PIORIN w sumie ogranicza sie tylko do sprawdzania zdrowotnosci roslin. Paszporty moga byc wymagane przez inne organy, np przy rejestracji i produkcji wina. Na ten temat sie nie wypowiadam, moze ktos kto rejestrowal cos powie.

Trochę prowokacyjnie o to zapytałem, bo skoro otrzymałeś sztobry od forumowiczów do rozmnażania to oznacza, że żadnych papierów na nie nie miałeś.

PostNapisane: środa, 31 stycznia 2018, 21:53 
Ekspert
Ekspert

jackblack napisał(a):
...... Mam wielu kolegów co mają wiele nowych odmian ,a wiesz dlaczego nie chcą nic pisać??? Czy zadawałeś sobie kiedykolwiek pytanie?? Bo ja wiem ,a ty powinieneś się domyśleć - nie wyglądasz mi na laika .
to pewnie jestem laikiem bo nie wiem dlaczego nie chcą opisywać swoich spostrzeżeń na temat uprawianych przez siebie odmian , gdziekolwiek :?: :!: :!: Forum,WIKI,prywatny blog itp
Gdybym ja podchodził do sprawy w podobny sposób i się obrażał za byle co , to nie było by opisów wielu odmian na WIKI.
Cytuj:

Dobrą wolą można wszystko -złośliwością nic. Naprawdę można wiele , tylko jest potrzebna dobra wola obydwu stron .
Pozdrawiam Jacek.
A mógłbyś jaśniej wytłumaczyć to laikowi ? o co chodzi ? o jakie strony chodzi ? :shock:

PostNapisane: czwartek, 15 lutego 2018, 15:12 
nowicjusz
nowicjusz

Kiedyś kupiłam kilka sztuk winorośli białej Arkadia. W tamtym okresie kompletnie nie znałam się na odmianach. Przy pierwszych owocach okazało się, że wyrosło coś podobnego do Regent. Masakra. Mylenie odmian w sklepach to chleb powszedni. Niestety.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5

Strefa czasowa: UTC + 1