yureq napisał(a):
Kiedys probowalem rozgryz temat licencji. Tu nie chodzi tylko o winorosla. To samo dotyczy drzewek, krzakow, kwiatow. Nie znalazlem w Polsce urzedu, organizacji, ktora by tym sie zajmowala. Chodzilo mi o winorosla. Wszedzie mnie zbywali i odsylali jeden do drugiego. Wydaje mi sie , ze Polska jest nieistotnym przeciwnikiem dla autorow licencji. Zbyt malo sie sadzi corocznie by oplacilo sie tym zajmowac. Pewnie do czasu. A moze zle szukalem?
Szkolkarze ze znanych szkolek twierdzili, za maja oplacone licencje ale przy probie obejrzenia jakiegos dokumentu wykrecali sie i nic z tego nie wyszlo. Chyba na razie w Polsce jest z tym balagan. Zbyt mala ilosc nowych nasadzen.
Temat licencji jest prosty jak konstrukcja parasola

W Polsce reguluje to ustawa z dnia 26 czerwca 2003 r. wyraźnie mówi, że "
nielegalne rozmnażanie odmian objętych ochroną prawną jest przestępstwem, za które grozi kara grzywny (do wysokości nawet 720 tys. zł), ograniczenia wolności, a nawet kara pozbawienia wolności do jednego roku. Kara w poszczególnych krajach członkowskich ustalana jest sądownie, zgodnie z zapisem …. Państwa Członkowskie podejmą wszelkie właściwe środki w celu zapewnienia, że w odniesieniu do naruszenia wspólnotowego prawa do ochrony odmian roślin będą stosowane przepisy dotyczące odpowiedzialności karnej za naruszenie porównywalnych praw krajowych".
Wykaz odmian publikuje każdego roku COBORU, najnowszy dla roślin sadowniczych :
http://www.coboru.pl/Publikacje_COBORU/ ... y_2017.pdfNie zauważyłem tam winorośli ? (kiedyś była chroniona odmiana 'Danmarpa Polonia', ale pewnie już ochrona się skończyła ?)
Wpisanie do rejestru to określone koszty
Każdy kraj ma swoje własne wykazy odmian roślin chronionych prawnie.
Polski wykaz nie obowiązuje w innych krajach i
vice versaKażdy szkółkarz obcokrajowiec może zarejestrować odmianę w Polsce za stosowną opłatą (jeżeli skalkuluje ,że będzie się to mu opłacać ,to pewnie tak zrobi?)
Jak na razie żaden obcokrajowiec nie zarejestrował żadnej odmiany winorośli w Polsce
Oprócz rejestrów krajowych istnieją także rejestry UE nadzorowane przez CPVO.
Odmiana z takiego rejestru jest chroniona we wszystkich krajach unijnych. Koszty ochrony są jednak duuużo większe niż ochrony krajowej.
Z popularnych na forum odmian są to :regent, roesler, rathay, Nero .
Stosowne wpisy poczyniłem w opisach tych odmian na WIKI.
Nieprawdą też jest ,że ochrona prawna nie dotyczy odmian deserowych. W wykazie odmian CPVO są np 'Katherina', 'Philipp' itd
Szkółkarz nie powinien tłumaczyć się nieznajomością obowiązujących przepisów

Wydanie licencji na prowadzenie szkółki powinno być uzależnione od znajomości tych przepisów
Dla tych co złamali prawo, np Zakład w Brzeznej ogłasza abolicję i proponuje załatwienie sprawy polubownie.
MOŻLIWOŚĆ ZALEGALIZOWANIA UPRAWY.
Sadowniczy Zakład Doświadczalny w Brzeznej wychodzi z propozycją umożliwiającą polubowne załatwienie sporu dotyczącego naruszenie praw do odmiany. Proponujemy i gorąco namawiamy producentów owoców do zalegalizowania swoich nielegalnie założonych plantacji malin. Pozwoli to wielu z Państwa spokojnie spojrzec nam w oczy, i uniknąć ewentualnych zagrożeń i konsekwencji prawnych. Nielegalnie założone plantacje naruszają nasze prawa do czerpania korzyści finansowych z odmian wyhodowanych w naszym zakładzie. Proponujemy zalegalizowanie nielegalnych plantacji owocujących poprzez jednorazowe zapłacenie ryczałtowej kwoty od każdego hektara obsadzonego naszymi odmianami w wysokości 1000 złotych netto. ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ NEGOCJACJI STAWKI.