Teraz jest środa, 28 maja 2025, 12:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 9 grudnia 2020, 06:28 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Poniżej podaję pełne wyniki tego konkursu. Cieszy mnie, że Riesling zdobył złote medale, które uzyskały wina z lubuskiej winnicy "Saganum" w Żaganiu (historycznie Dolny Śląsk) i również lubuskiej uprawy "Winnica Saint Vincent" (także historyczny Dolny Śląsk). Pan Furtak z winnicy "Saganum" staje się mistrzem.
Zastanawia fakt, że poza paroma (łącznie chyba cztery naliczyłem) winnicami z zachodniej części kraju (woj.opolskie, dolnośląskie i lubuskie) konkurs zrzesza, poza paroma Czechami, Austriakami i Niemcami, głównie winiarzy z Polski wschodniej, Mołdawii i Słowacji.

https://naszewinnice.pl/winnice-polskie ... cja-vitis/

PostNapisane: środa, 9 grudnia 2020, 08:39 
Kiper
Kiper

Piłem ich Reslinga- Saint Vincent i nie jest to jakieś powalające wino...

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: środa, 9 grudnia 2020, 10:06 
Ekspert
Ekspert

Gratulacje dla Laureatów ! :-)

Dolnoslonzok napisał(a):
Zastanawia fakt, że poza paroma (łącznie chyba cztery naliczyłem) winnicami z zachodniej części kraju (woj.opolskie, dolnośląskie i lubuskie) konkurs zrzesza, poza paroma Czechami, Austriakami i Niemcami, głównie winiarzy z Polski wschodniej, Mołdawii i Słowacji.

Luźna myśl moja - ostatnio zakupiłem Chardonnay ze znanej winnicy z Polski zachodniej - szczęka mi zdrętwiała, żona dostała gęsiej skórki - i wino poszło do zlewu :lol:
Z ciekawości pomierzyłem - pH 3,45 - TA 6,5.... niby ideał - (na smak myślałem że ma TA 10) - ale coś nie teges...

PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2020, 04:57 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Wiem, Zbyszku, o czym piszesz. :) Też mi coś nie pasowało.

PostNapisane: czwartek, 10 grudnia 2020, 23:40 
Kiper
Kiper

Jeśli mogę się wtrącić. Mi nie odpowiada głównie cena tych win, jakość najczęściej nie współmierna do ceny.

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 05:00 
Ekspert
Ekspert

Po tym, jak wylałem po pierwszym łyku Fendant z Doliny Vaud za 50 zł, czyli szwajcarską sztandarową odmianę Chasselas z jednej z najlepszych apelacji, nic mnie już nie zdziwi. Polityka tego kraju nie sprzyja winiarstwu, stąd też ceny.

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 10:32 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
. Polityka tego kraju nie sprzyja winiarstwu, stąd też ceny.

Polityka naszego kraju nie sprzyja winiarstwu. :-)

Trochę temat zbadałem, winiarz komercyjny tak z grubsza musi zapłacić:

20 tyś. / rok składki ZUS
23% VAT od sprzedaży
18% / 32% podatku dochodowego
Od każdej butelki około 5 pln to koszt butelki, korka, etykiet, akcyzy

Na księgowości się tak dobrze nie znam, ale jakby ktoś umiał obliczyć, ile zostaje po podatkach winiarzowi który ma 1 ha i sprzeda 4000 butelek po 25 PLN :D (Załóżmy, że cena by była adekwatna do jakości) :D

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 13:48 
mistrz
mistrz

Wydaje mi się że mając hektar ziemi jest się rolnikiem i wtedy odpada koszt ZUSu ale tego dokładnie nie wiem bo nie było mi to potrzebne i nie zagłębiałem się w temat który już był chyba poruszany na forum.

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 19:15 
nowicjusz
nowicjusz

ZbyszekTW napisał(a):
23% VAT od sprzedaży

Zbyszku jako mały winiarz do 100hl (10 000l) nie musisz zakładać działalności a co za tym idzie nie musisz odprowadzać składek ZUS.

Rejestracja do VAT obowiązkowa ale w tym przypadku możesz sobie odliczyć VAT od zakupów i kosztów w dalszym ciągu nie zakładając działalności! Czyli te wszystkie butelki, balony, beczki prasy itp. itd. nie będą Twoim kosztem jeśli chodzi o podatek dochodowy ale VAT od nich masz prawo odliczyć. Stąd obowiązek prowadzenia rejestrów VAT.

Podatek dochodowy według skali (nie można być opodatkowanym ryczałtem ze względu na sprzedaż towarów akcyzowych). W momencie gdy nasz dochód przekroczy 85 528 zł i wskoczymy na drugi próg podatkowy (32%) można się zastanowić nad zarejestrowaniem działalności bo wtedy mamy prawo wybrać do rozliczeń podatek liniowy (19%).

Akcyza aktualnie to 174 zł / 1 hl (100l wina). Wychodzi około 1,3 zł za butelkę 0,75l. Przy składaniu wniosku AKC-R ponosisz dodatkowy koszt jednorazowy 170 zł.

Z tego co mi jeszcze przychodzi do głowy to obowiązek zakupu kasy fiskalnej.

Dodatkowe koszty nie związane z Urzędem Skarbowym to jeszcze w sytuacji gdy chcemy na etykiecie umieścić informacje o roczniku i nazwie szczepu - do 15 sierpnia musimy złożyć wniosek w WIJHARS, koszt 202 zł do 1ha, 10 zł weryfikacja każdej odmiany winorośli.

No i oczywiście zezwolenie na sprzedaż alkoholu (potocznie nazywane koncesją). Dla wina potrzebujemy zezwolenia kat. B, koszt 525 zł/rok

Przyjmuje się, że przy 1ha uprawy zmieścimy się w warunkach koniecznych dla pozostania "małym winiarzem" czyli wyprodukujemy do 100hl wina (około 13 000 butelek).

Jeszcze kolega wspomniał, że posiadając 1ha ziemi jesteśmy rolnikiem. No niestety nie jest to takie oczywiste :). Dodatkowo należy pamiętać, że produkcja wina to "działalność wytwórcza w rolnictwie" i podlega takim samym obowiązkom jak każda "pozarolnicza działalność" prowadzona przez rolnika.

PostNapisane: piątek, 11 grudnia 2020, 19:34 
Kiper
Kiper

Aby być rolnikiem trzeba mieć wykształcenie rolnicze i kilka innych warunków , jeśli ich nie nabyliśmy. Jeśli prowadzimy pozarolnicza działalność to musimy być rolnikiem minimum 36 miesięcy inaczej mamy obowiązek działalności gospodarczej. Jest temat założenia winnicy na winogrona.org.pl i koszty nie są wcale tak małe!!

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 07:07 
Ekspert
Ekspert

Mam 1,05 ha ziemi, ale jestem jedynie zarejestrowany jako producent rolny powiatu brzeskiego. Nie tak łatwo zostać rolnikiem.

PostNapisane: sobota, 12 grudnia 2020, 10:17 
Ekspert
Ekspert

Curandero napisał(a):
ZbyszekTW napisał(a):
23% VAT od sprzedaży

Zbyszku jako mały winiarz do 100hl (10 000l) nie musisz zakładać działalności a co za tym idzie nie musisz odprowadzać składek ZUS.

Rejestracja do VAT obowiązkowa ale w tym przypadku możesz sobie odliczyć VAT od zakupów i kosztów w dalszym ciągu nie zakładając działalności! Czyli te wszystkie butelki, balony, beczki prasy itp. itd. nie będą Twoim kosztem jeśli chodzi o podatek dochodowy ale VAT od nich masz prawo odliczyć. Stąd obowiązek prowadzenia rejestrów VAT.

Podatek dochodowy według skali (nie można być opodatkowanym ryczałtem ze względu na sprzedaż towarów akcyzowych). W momencie gdy nasz dochód przekroczy 85 528 zł i wskoczymy na drugi próg podatkowy (32%) można się zastanowić nad zarejestrowaniem działalności bo wtedy mamy prawo wybrać do rozliczeń podatek liniowy (19%).

Akcyza aktualnie to 174 zł / 1 hl (100l wina). Wychodzi około 1,3 zł za butelkę 0,75l. Przy składaniu wniosku AKC-R ponosisz dodatkowy koszt jednorazowy 170 zł.

Z tego co mi jeszcze przychodzi do głowy to obowiązek zakupu kasy fiskalnej.

Dodatkowe koszty nie związane z Urzędem Skarbowym to jeszcze w sytuacji gdy chcemy na etykiecie umieścić informacje o roczniku i nazwie szczepu - do 15 sierpnia musimy złożyć wniosek w WIJHARS, koszt 202 zł do 1ha, 10 zł weryfikacja każdej odmiany winorośli.

No i oczywiście zezwolenie na sprzedaż alkoholu (potocznie nazywane koncesją). Dla wina potrzebujemy zezwolenia kat. B, koszt 525 zł/rok

Przyjmuje się, że przy 1ha uprawy zmieścimy się w warunkach koniecznych dla pozostania "małym winiarzem" czyli wyprodukujemy do 100hl wina (około 13 000 butelek).

Jeszcze kolega wspomniał, że posiadając 1ha ziemi jesteśmy rolnikiem. No niestety nie jest to takie oczywiste :). Dodatkowo należy pamiętać, że produkcja wina to "działalność wytwórcza w rolnictwie" i podlega takim samym obowiązkom jak każda "pozarolnicza działalność" prowadzona przez rolnika.

Tomek, już trochę kiedyś rozmawialiśmy na ten temat :-)

Ja się na tym za dobrze nie znam. W zasadzie w ogóle :lol:

Ale tak widzę, że w Polsce taki mały przedsiębiorca, to tak dwie/trzecie przychodu oddaje państwu... :crazy:

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 18:34 
Ekspert
Ekspert

Dolnoslonzok napisał(a):
Mam 1,05 ha ziemi, ale jestem jedynie zarejestrowany jako producent rolny powiatu brzeskiego. Nie tak łatwo zostać rolnikiem.

4 tys. PLN i masz podyplomówkę w 10 m-cy. W zestawieniu kosztów KRUS kontra ZUS, to jest niewielki wydatek.

Kłopot w tym, że zanim winnica zacznie przynosič dochód, to trzeba coś do gara włożyć, składki z czegoś opłacić i podatek rolny... a dopłaty na początku, to jedynie "grosze" w zestawieniu z kosztami inwestycji. Sytuację ratuje premia dla młodego rolnika, jak warunki się spełnia.

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 18:42 
Kiper
Kiper

Podyplomowe? Trzeba mieć wpierw studia. Produkcja wina to pozarolnicza działalnosc gospodarczą i dopiero po 36 miesiacach płacąc krus można skorzystać z dobrodziejstwa krus, przez 36miesiecy trzeba płacić i krus i ZUS

PostNapisane: niedziela, 13 grudnia 2020, 20:09 
Ekspert
Ekspert

Zanim zacznie się produkcję wina, to akurat te 36 m-cy minie, więc nie ma opcji podwójnych składek.

Co do wykształcenia, to akurat była uwaga do @Dolnoslonzoka.
Sorry, ale nie sprawdzałam innych opcji odnośnie wykształcenia.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1