Teraz jest sobota, 3 maja 2025, 03:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 18 listopada 2013, 21:20 
mistrz
mistrz

mam sugestię / prośbę, aby zaraz za kategorią, na którą oddaje się głosy wstawić liczbę odmian z których się wybierało

Coś w tym stylu:
Deserowe jasne - 18;
1-
2-
3-
4-
5-
Deserowe ciemne - 4;

itd

Można się domyślać, że jeżeli ktoś podaje trzy typy to tyle miał, ale przy pięciu już nie wiadomo ile jest odmian na dalszych miejscach.
Dla mnie byłaby to cenna informacja.

Z góry dziękuję, mam nadzieję, że się przynajmniej częściowo przyjmie.

temat dyskusji o rankingu wydzieliłem i prosze go tu kontynuować
edit Space99

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 10:33 
Ekspert
Ekspert

lecho napisał(a):
5 - Ludmiła, Muskat Letni, Podarok Zaporożu, Rusboł, Timur, TP - 25, Plewen Muskat 2, Kiesza, Sołnoczka, Talizman - wszystkie już zostały usunięte- decyzję podjąłem po 3 latach owocowania

(...)
5- Ajwaz, Moskiewski Czarny, Riszielie, Nero, Nadieżda AZOS - wszystkie już zostały usunięte- decyzję podjąłem po 3 latach owocowania

Wydaje mi się, że odmiany, które nas rozczarowały nie powinny być w ogóle punktowane. :roll:

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 11:25 
mistrz
mistrz

Misza napisał(a):
Wydaje mi się, że odmiany, które nas rozczarowały nie powinny być w ogóle punktowane. :roll:

To kwestia podejscia do rankingu.
Leszek zapunktował wszystkie odmiany, które u niego zaowocowały i dzięki temu mamy pełen obraz jego owocującej kolekcji w 2013 r. Dla mnie osobiście jest to o wiele cenniejsze niż podsumowanie rankingu, gdzie do sredniej tak samo liczy się głos osoby wybierające z 5 odmian i osoby z 35. I tak np dla Leszka odmianą do usunięcia, co w moim odczuciu nie znaczy opałową, ale po prostu brak dla niej miejsca przy dużo lepszych odmianach jest Nero, które króluje w zestawieniach z poprzednich lat. Mam nadzieję, że też w ciągu 2-3 lat dojdę do takiego samego wniosku, gdy będę miał pełnię owocowania większości swoich odmian, a już teraz mocno kieruję się opinią Leszka przy nasadzeniach.

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 11:55 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):
Dla mnie osobiście jest to o wiele cenniejsze niż podsumowanie rankingu, gdzie do sredniej tak samo liczy się głos osoby wybierające z 5 odmian i osoby z 35. I tak np dla Leszka odmianą do usunięcia, co w moim odczuciu nie znaczy opałową, ale po prostu brak dla niej miejsca przy dużo lepszych odmianach jest Nero

Nie powinno się punktować WSZYSTKICH odmian - pomiędzy punktowanymi miejscami +1 do +5 a odmianowymi opałowymi na pozycjach ujemnych -1 do -5 jest całkiem spory obszar punktowany jako zero i tam powinny się znaleźć odmiany co do których nie jesteśmy przekonani czy są fajne czy niefajne, takie które już wiem że są nijakie ale trzymamy je z jakichś innych względów, lub takie które wykopaliśmy bo nie było dla nich miejsca ale też jakieś złe nie były.
A już z pewnością nie możemy punktować na +5 miejscu wszytskich jakie wykopaliśmy !
Bo to burzy cała hierarchię oceny.

Moim zdaniem, na poszczególnych miejscach nie powinno być więcej niż 2 odmiany, przy trzech już budzi to podejrzenie że oceniający ma problem ze zdecydowaniem się.

lecho - popraw, proszę, te swoje oceny bo inaczej będzie je ciężko wprowadzić do rankingu. Twoja ocena będzie znaczyła tyle co ocena 4 innych forumowiczów razem - co nie jest fair.

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 12:44 
Ekspert
Ekspert

Jeżeli chodzi o przyznawanie punktów odmianom przeznaczonym do wykopania, to macie rację, powinny znaleźć się w kategorii "opałowe". Natomiast ograniczanie liczby odmian sklasyfikowanych na danej pozycji do dwóch jest nieuzasadnione, większość z nich nie miałoby szansy zaistnieć w rankingu, mimo że na to zasługują. Naturalnym jest, że posiadaczom dużych kolekcji trudno jest się zdecydować. Myślę, że nia tak ważny jest ostateczny wynik rankingu, co przegląd najlepszych uprawianych odmian, a typowanie kolekcjonerów jest najbardziej opiniotwórcze.

P.S. Jeżeli dana odmiana uprawiana jest pod osłoną, należy dołączyć adnotację, unikniemy wielu rozczarowań :wink:

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 12:46 
Ekspert
Ekspert

Przecież jeżeli chodzi o stosowaną punktację w rankingu to kontrowersje są od dawna.

Zauważyliście jak wysoko w notowaniach stoi Aładdin czy Gałahad?

Jak dla mnie dużo lepiej byłoby przyznawanie każdej odmianie oceny np. w skali od 0 do 10. Na tej podstawie można utworzyć dwa rankingi: pierwszy taki jak dotychczas a drugi to średnie ocen przyznawane przez poszczególnych forumowiczów. Ilość nowych odmian jest ogromna, dużo z nich to szajs ale sporo może zdobyć u nas dużą popularność. Każdego roku w Rosji i na Ukrainie pojawia się co najmniej kilkadziesiąt nowych odmian a bywa że i ponad 100. Można dodać odmiany amerykańskie, zwłaszcza nowe odmiany beznasienne bo głównie w takich się specjalizują i galimatias mamy pełny. Zaowocuje komuś 100-200 odmian jasnych i ciężko z tego wybrać coś do rankingu tym bardziej, że w dużo stopniu taki ranking rzutuje na to co się sadzi w swojej winniczce.

A tak w ogóle to może ma ktoś krewnych w Bakersfield albo w okolicy :wink: ?

Pozdrawiam
Zdzich

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 13:14 
Kiper
Kiper

Misza napisał(a):

Chyba, że ktoś uważa, że zasłużyły na jeden punkt. Leszek najprawdopodobniej wywala to co jest najgorsze w jego kolekcji(niekoniecznie złe - najmniej dobre), robiąc miejsca dla dużo bardziej perspektywicznych odmian.

DarekRz napisał(a):
Mogę opisać jakie mają wady i zalety

Byłbym bardzo wdzięczny Darku, szczególnie jeżeli chodzi o PNP - czy rzeczywiście jest tak ciężko z sz.p.?

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 13:49 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):
lecho - popraw, proszę, te swoje oceny bo inaczej będzie je ciężko wprowadzić do rankingu. Twoja ocena będzie znaczyła tyle co ocena 4 innych forumowiczów razem - co nie jest fair.

Bo i tyle razy jest więcej warta jeżeli inni uprawiają po 5 odmian to siłą rzeczy nie mają z czego wybierać i ich głos jest dużo mniej warty niż Lecha.

Popieram też zdanie Zdzisława, że powinno przyznawać się punkty każdej owocującej odmianie (tak zresztą zrobił to Leszek) i jeżeli przyjmiemy, że mamy 5 ocen to siłą rzeczy odmiany opałowe, które też mają być ocenione są na ostatniej pozycji tu 5. Lepiej by było rozszerzyć punktację w skali 0-10 jak proponuje Zdzisław.
Moim zdaniem w przyszłości lepszy byłby ranking prowadzony na bieżąco od sierpnia z podziałem na wczesność dojrzewania, a nie kolor (wczesne/średnie/późne). Przy okazji wyszło by, które odmiany mogą dłużej wisieć jeżeli znajdą się w dwu kategoriach.

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 15:22 
Kiper
Kiper

W przypadku posiadaczy większej ilości odmian punktacja 0-10 byłaby lepsza i umożliwiłaby większe zróżnicowanie ocen. Obecnie wiele odmian choć nie takich złych nie zmieściło mi się w rankingu. Podoba mi się pomysł aby podawać ilość owocujących odmian i czy rosną w tunelu, tylko nie wiem jak to teraz uzupełnić? Kiedyś pisałem aby nawet te owocujące odmiany, które nie załapały się do rankingu wypisywać ale wydaje mi się, że proponowana punktacja 0-10 załatwiłaby sprawę. Ocenić wtedy można wszystkie łącznie z tymi opałowymi czyli "pkt 0" i przegląd sytuacji jest dużo lepszy.

Szkółka winorośli nr 08/02/3387

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 19:57 
Ekspert
Ekspert

Nie krępujcie się ;)
Zawsze było 1001 pomysłów odnośnie Rankingu. Chętnie poczytam sobie i może w przyszłym roku coś autotatywnie zmienię w zasadach, skoro teraz to ja mam władzę nad rankingiem. ;) :D

P.S.
Małgosia da sobie radę. W poprzednich latach radę dała, to i teraz poradzi. :D

PostNapisane: środa, 20 listopada 2013, 23:25 
mistrz
mistrz

Canin napisał(a):

A już z pewnością nie możemy punktować na +5 miejscu wszytskich jakie wykopaliśmy !
Bo to burzy cała hierarchię oceny.

Moim zdaniem, na poszczególnych miejscach nie powinno być więcej niż 2 odmiany, przy trzech już budzi to podejrzenie że oceniający ma problem ze zdecydowaniem się.

W pełni zgadzam się z Canin'em. Przy tej konstrukcji rankingu zamieszczanie więcej niż 2 odmian na jednej pozycji burzy ideę rankingu. Typujemy 5 najlepszych odmian w kategorii.

Warty rozważenia jest jak już wspomniano ranking w którym podajemy wszystkie swoje odmiany w danej kategorii i przyznajemy im punkty 0-10. Dodatkowo powinno być obowiązkowe opisowe uzasadnienie odmiany której daliśmy 10 albo 0 punktów.Z drugiej strony taki ranking byłby kłopotliwy dla osób które mają ponad 100 odmian.

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 07:33 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Typowanie 5 czy 10 odmian w każdej kategorii spowoduje, że po raz wtóry wygrają odmiany najbardziej popularne a przecież nie o to chodzi. Większość biorących udział w tym rankingu ma niewiele odmian i na nie będzie głosowała więc po raz wtóry wśród laureatów zobaczymy Nero, Prima, Ajwaza, Swensona, Zodiaka, Wiktorię?.. Czy rzeczywiście są to najlepsze odmiany- odmiany godne polecenia??? :?: :o
Od kilku lat wśród zwycięzców rankingu ciągle pojawiają się te same odmiany a to wskazuje na to, że w tej formie konkurs ten się wyczerpał. Nie idziemy do przodu a drepczemy w miejscu.
Ten co zaczyna ?romans? z uprawą winorośli będzie przecież sugerować się tym rankingiem i zacznie od takich odmian, które bardziej doświadczeni już usuwają. Sam niestety uczę się na własnych doświadczeniach a to niestety i trwa i kosztuje.
Jak i kiedy przebiją się takie odmiany jak:
Bażena, Julian, Waliek, Sofia, Bliestiaścij, Senator, Alladin, Wielies, Rozmus, Oligarch, Bagrowyj, Wojewoda, Sensacja, Potomok Rizamata czy Szarada.
W tak ustawionym rankingu nie mają jeszcze bardzo długo żadnych szans.
W mojej klasyfikacji wskazałem odmiany najlepsze i najgorsze przeze mnie uprawiane i mam nadzieję, że da to zainteresowanym możliwość wyboru a przede wszystkim da możliwość zaoszczędzenia czasu i pieniędzy. Mam niewielki obszar koło domu przeznaczony pod uprawę winorośli i jeśli chcę wsadzać jakieś nowe odmiany muszę decydować się na wywalenie tych -dla mnie- najgorszych. Po co tracić 5 lat na uprawę Nero (to najlepsza a może najpopularniejsza odmiana wśród ciemnych w roku ubiegłym) jak można zaczynać od Sfinksa czy Konsuła. To już dość rozpowszechnione odmiany i rzeczywiście zasługują na miano ?deserowych? ze względu na smak, wielkość gron i jagód.

PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 07:33 
Ekspert
Ekspert

Nie popadajmy w skrajności.
Ranking pokazuje kilka rzeczy jednocześnie. Obserwując co kto zgłasza (ja tak robię) patrzę jak i uczestników się zmieniają nasadzenia, co wykopuje, co dosadza - można zweryfikować to z doświadczeniem głosującego i wyciągnąć jakieś wnioski.
Z drugiej strony, zestawienie pokazuje najlepsze z popularnych odmian - uśrednione przez wiele osób, obszarów Polski. Jeśli kolejny raz wygra Arkadia - to znaczy że jest dobra i popularna, niekomicznie najlepsza. I o to chodzi aby osoby zaczynające, nie mające jeszcze rozeznania posadziły coś z sensem a nie Shuyera.
Na pewno nikt nie przekona się do odmian o których nic nie wiadomo a jedynie wystąpiły w rankingu. Jeśli chcesz zrobić coś dla popularności tych odmian (jak rozumiem warto) zdefiniuj je w odmianach Wiki - tak aby każdy który zobaczy tą odmianę w Twoim rankingu mógł sprawdzić co to jest, załóż wątek dyskusyjny nad tą odmianą - to drugie miejsce gdzie ludzie szukają informacji. Sama nazwa w rankingu nic nie mówi.

PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 07:43 
mistrz
mistrz

Lokalizacja: okolice Tarnowa to miejsce w sam raz do uprawy winorośli
Samo pisanie niewiele znaczy- najlepszym sposobem popularyzacji odmian są nasze fotografie i krótkie opisy zamieszczane na Forum. One przemawiają do wyobraźni i dają impuls do działania.
Sam sporo już takich fotek zamieściłem i mam nadzieję, że w przyszłym roku przedstawię nowe odmiany- te godne polecenia.

PostNapisane: czwartek, 21 listopada 2013, 08:41 
Kiper
Kiper

A może wprowadzić jeszcze jedną rubrykę - Nowości sprawdzone i nie sprawdzone ale rokujące?
Pozdrawiam Jurek.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1