SilwMaliniarz napisał(a):
Ja właśnie opuściłem to 0, bo z reguły przyjmuje się skale 1-10.
Zaletą nieparzystej liczby ocen jest to,że mamy jedną ocenę dokładnie po środku. Pewien punkt odniesienia np w skali 0-10 mogłoby to być np. "5-średnia".
march napisał(a):
oceny za smak:
10- wyborna
9- pyszna
8-
7- bardzo smaczna
6-
5-smaczna
4
3- przeciętna
2
1- niesmaczna
Uważam, że punktacja powinna mieć opis słowny, ponieważ wtedy łatwiej przyznawać ocenę i później ją interpretować. Nawet jeśli miało by to być dodanie określenia ?lepsza niż??
np tutaj: "4-lepsza niż przeciętna".
Ponieważ pojawiły się wątpliwości nt. wiarygodności oceny przy niewielkiej liczbie głosów, mam pewną propozycję.
Myślę, że wiarygodność oceny można przedstawić bardzo przejrzyście podając w
końcowym zestawieniu wyników trzecią cyfrę - liczbę oceniających daną odmianę. (Tak jak na Alledrogo ilość transakcji uwiarygadnia ocenę kupującego).
Każdy widząc że średnią wyciągnięto z kilkudziesięciu ocen będzie wiedział, że jest ona bardziej wiarygodna niż średnia z kilku.
No i jeszcze jedna kwestia - najważniejsza, więc zostawiłem na koniec.
Uważam, że rozpoczynając OCENĘ ODMIAN należy podać jednoznacznie jakie cechy bierzemy pod uwagę w pierwszej i drugiej ocenie.
Na ocenę SMAK wg mnie składają się:
obecność posmaków pożądanych i niepożądanych, słodycz, kwasowość, czy jest chrupka,soczysta, grubość skórki, ilość pestek, i wielkość jagody (stosunek miąszu do skórki i pestek

)
Na ocenę OGÓLNĄ: wielkość gron, wygląd, mrozoodporność, podatność na choroby, drewnienie, siła wzrostu, plonowanie i POZOSTAŁE CECHY (w tej ocenie katalog cech otwarty).
Uważam też, że obie oceny zasługują na krótki komentarz.
Ogólna - wiadomo dlaczego.
Smak - żeby było wiadomo że np. została podwyższona za muskat albo brak pestek.