Teraz jest poniedziałek, 5 maja 2025, 13:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 00:46 
mistrz
mistrz

vitia3 napisał(a):
Myślę, że o to właśnie chodziło <zdzicholowi>, bo na ocenę odmiany nie będzie miało wpływu ile osób ją uprawia, a tylko jej jakość.
Oczywiście wiarygodność oceny zależy od ilości osób oceniających daną odmianę.

Zauważcie, że o wiele ważniejsze będzie pełniejszy pogląd na kolekcję danej osoby niż sumaryczne wnioski z wszystkich ocen, choć z pewnością też bardzo istotne.
Np. @lecho w rankingu odmian wpisał Nero na 5 pozycji i dopisał komentarz, że została usunięte z kolekcji. Dostał nawet głosy sprzeciwu, że odmianie opałowej przydzielił punkty.
W proponowanej skali ocen nie było by takiego problemu. Dodatkowo dowiedzielibyśmy się z jakiego pułapu nero u Leszka zostało usunięte. Mogło to być 4;4 (przeciętna w smaku; całościowo "teraz bym jej nie posadził"), a może jednak 7;4 (dobra w smaku; ale całościowo "teraz bym jej nie posadził" np za małe jagody) Jednocześnie nikt nie mógł by mieć zastrzeżeń, że podał takie oceny bo jest to jego subiektywna ocena, a nie typowanie w rankingu.
Były też zastrzeżenia, że w jednej kategorii miał po paru faworytów. Znowu w "Ocenie odmian" nie ma takiego problemu, bo z założenia oceniamy pełną swoją kolekcję, a nie tworzymy "Rankingu"

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 01:30 
mistrz
mistrz

vitia3 napisał(a):
wierzba75 napisał(a):
kuneg napisał(a):
A może wystarczy zwykła średnia arytmetyczna jako wyznacznik zajętego miejsca?

W takiej sytuacji 1 miejsca zajmą odmiany na które ktoś odda 1 raz głos z maksymalna liczbą punktów. TO chyba nie będzie miarodajne.

Myślę, że o to właśnie chodziło <zdzicholowi>, bo na ocenę odmiany nie będzie miało wpływu ile osób ją uprawia, a tylko jej jakość.
Oczywiście wiarygodność oceny zależy od ilości osób oceniających daną odmianę.

Tak , ale w takiej sytuacji oceni to tylko dla tej konkretnej osoby i lokalizacji. Co może być mało powtarzalne.
Dla profesjonalisty ze świetną ciepłą lokalizacją, pełna gamą oprysków, idealną agrotechniką odmiana da super wyniki i wygra ranking 2014. W bardziej standardowych warunkach u innego uprawiającego nie pokarze na co ją stać.
Sensowny był by mechanizm , który uwzględni powtarzalność.
Czy liczymy średnią , ale klasyfikujemy tylko odmiany, które zebrały głosy od minimum 3 głosujących.
Klasyfikujemy odmiany po średniej (odpada wpływ popularności) ale tez filtrujemy niepowtarzalne wyniki.
Małgorzata już pewną selekcje wprowadziła w 2012 r.
Cytuj:
Spodobał mi się pomysł kol. Sajko71 z poprzedniego roku, żeby w podsumowaniu podać tylko te odmiany, które uzyskały powyżej 10pkt.

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 07:42 
Ekspert
Ekspert

Tak jak w skokach narciarskich :D Najniższą i najwyższą ocenę odrzucamy, z pozostałych wyciągamy średnią.
Czyli, jak są oceny 2,4,5,5,8 to 2 i 8 odrzucamy i średnia ocena z 4,5,5 będzie 4.66 punktu.

Ja jestem jednak był zdania, żeby parametrów do oceny było więcej.
Np. pora dojrzewania to chyba kluczowa sprawa - każdy by mógł ocenić, czy dana odmiana ma szansę dojrzeć u niego i jak rozłożyć nasadzenia tak, żeby wydłużyć / rozłożyć dojrzewanie w czasie...

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 10:30 
mistrz
mistrz

ZbyszekTW napisał(a):
Ja jestem jednak był zdania, żeby parametrów do oceny było więcej.

Niedogodzimy wszystkim, albo dojdziemy do sytuacji, gdzie będziemy oceniać 12 parametrów (tyle wcześniej przedstawiłem) co dla kolekcji 50 odmian daje 600 ocen, a dla 150 odmian 1800 ocen - nierealne.
Najważniejszy (dla deserowych) jest smak, a wszystkie inne cech ujęte powinne być w drugiej ocenie jako "całokształt" z odpowiednim komentarzem co wpłynęło na taką, a nie inną ocenę.
Ustawianie rankingu jest sprawą drugorzędną. Mając zebrane dane w arkuszu kalkulacyjnym można bez problemu przedstawić wyniki na 10 sposobów: średnia arytmetyczna, ważona, wyeliminować głosy osób poniżej 20 odmian, zwiększyć wagę głosowań osób z odmianami pow 100 odmian, zestawić wyniki osób do 10 odmian, zobić zestawienie tylko smaku, tylko oceny ogólej, śedniej z tych dwu ocen itp. możliwości jest naprawdę wiele. Najważniejsze jest, aby były sensowne dane i jednocześnie nie zniechęcić ludzi do zaprezentowania swojej oceny.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 10:32 
Ekspert
Ekspert

kuneg napisał(a):
Po przeczytaniu tylu wypowiedzi mam świadomość, że wszystkich nie da się pogodzić ;)

Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie komu i czemu ma taki ranking służyć ? Odpowiedź wydaje się jasna, pomóc zarówno poczatkujacym jak i starym wyjadaczom w podjęciu decyzji co posadzić, nie jakaś sztuka dla sztuki, czy rozprawa naukowa. W dotychczasowej formule, jak sądzę, przyznawane punkty były wypadkową smaku, wyglądu, czy jakości wina oraz cech uprawy. To tylko mała podpowiedź, na temat jakich odmian poszukiwać obszerniejszej wiedzy. Podawanie gotowej papki to pójście na łatwiznę i przeważnie nie zmusza do myślenia. Wobec trudności z ustaleniem odmian referencyjnych proponuję pozostać przy starym rankingu, bez limitu ilości odmian na danej pozycji. Im więcej osób zagłosuje, tym bardziej miarodajny będzie wynik końcowy, chociaż i tak nie on jest najważniejszy. Jeżeli wszystko poszufladkujemy, to będziemy dyskutować o tym , "czy zielonym do góry ?" i "dlaczego nie bulka ?"

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:13 
mistrz
mistrz

olmek napisał(a):
Przede wszystkim trzeba sobie zadać pytanie komu i czemu ma taki ranking służyć ? Odpowiedź wydaje się jasna, pomóc zarówno poczatkujacym jak i starym wyjadaczom w podjęciu decyzji co posadzić, nie jakaś sztuka dla sztuki, czy rozprawa naukowa.

Dlatego niech przynajmniej na razie ranking pozostanie "rankingiem", a "ocena odmian" będzie oddzielnym, niezależnym wątkiem.
W "Rakingu" jest typowanie najlepszych swoich odmian w danych kategoriach.
W "Ocenie odmian" odpowiadamy na dwa proste pytania, dla każdej odmiany która owocowała:
1. Jako oceniasz w skali 0-10 smak danej odmiany?
2. Czy polecasz (w skali 0-10) daną odmianę do uprawy? tu mile widziany krótki komentarz za i przeciw.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:18 
Kiper
Kiper

march napisał(a):
1. Jako oceniasz w skali 0-10 smak danej odmiany?
2. Czy polecasz (w skali 0-10) daną odmianę do uprawy? tu mile widziany krótki komentarz za i przeciw.

Przecież logiczne jest, że skoro ktoś wysoko ocenia daną odmianę, będzie ją polecał do uprawy, więc te oceny będą się pokrywały - oceniam wysoko = polecam do uprawy. Ciekawsze jest to, z jakich powodów ktoś poleca daną odmianę, a lepiej jeszcze, z jakich powodów ktoś wysoko ocenia dana odmianę. Kiedy poznamy powody, sami wyciągniemy wnioski czy to, co jest ważne dla polecającego odmianę jest równie ważne dla nas.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:38 
mistrz
mistrz

GrapesEater napisał(a):
Przecież logiczne jest, że skoro ktoś wysoko ocenia daną odmianę, będzie ją polecał do uprawy, więc te oceny będą się pokrywały - oceniam wysoko = polecam do uprawy.

Zdecydowanie nie. Wiele osób ceni smak Wiktori, ale za podatność na pękanie ją usunęła,
Nero przyzwoita (dobra, bardzo dobra) w smaku, Lecho wykopał ze względu na małe grona i lepsze odmiany, Solaris mimo małych jagód dla wielu świetny smak, Iza dla niektórych słaby smak, ale wczesna więc trzymają, Moskiewski Czarny smaczny jak dojrzeje, ale u niektórych nie dojrzewa regularnie więc usuwają. Te dwie noty nie będą się pokrywały, a już na pewno nie zawsze. Poza tym w mojej propozycji (przeczytaj wcześniej) polecać możemy na różne sposoby od 6 do 10, zniechęcać od 0-5. Właśnie ta druga ocena ma zwrócić uwagę na pozostałe cechy danej odmiany.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:39 
Kiper
Kiper

Noty nie będą się pokrywały. Podawałem mój subiektywny przykład smakowy Arkadia / Łora / V25/20

Za smak dostaną tą samą notę. A za uprawę, pkt. będą się wyraźnie różnić. Najprostsza z nich w uprawie jest V25/20.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 11:46 
mistrz
mistrz

Xellos napisał(a):
Noty nie będą się pokrywały. Podawałem mój subiektywny przykład smakowy Arkadia / Łora / V25/20

Za smak dostaną tą samą notę. A za uprawę, pkt. będą się wyraźnie różnić. Najprostsza z nich w uprawie jest V25/20.

Xellos - bardzo Cię proszę podaj tutaj na próbę ocenę tych (lub całej swojej kolekcji) według zasad i punktacji, które zaproponowałem. Zobaczym jak w praktyce to działa zanim zaczniemy we właściwym już wątku.

Może inni też spróbują to będzie najlepszy test dla tej metody.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 12:19 
Kiper
Kiper

Chyba nie ma w tym żadnej filozofii, np. było by tak:

6;8 V25/20
6;7 Łora
6;6 Arkadia
8;7 Wiktoria

Ja nie będę obniżał Wiktorię do 2, bo komuś pęka, z powodu gospodarki wodnej, u mnie w glinie stała wilgoć i nic nie pęka. Jedyne co to obniżka za zapylanie - ale nadrabia ilością gron.

Poza tym jestem pewien, że w trakcie sezonu pisano tu o rozmaitych odmianach pękających z tego powodu. W szukajce na pewno każdy znajdzie.

Ja to ma takie znaczenie przy uprawie. To można rozpoczynając typy dopisać swój typ gleby:

"Moje typy za rok 2013 ( gleba gliniasta, stała wilgotność ): "

Jeżeli chodzi o mnie i oceny, 9 i 10 zdecydowanie zostawiłbym wolne, w najbliższych latach będę dosadzał sporo odmian, więc muszą być rezerwy, jak przekroczę ilość 30 odmian to może użyłbym 9-tki :) Natomiast osoby co już obecnie posiadają multum odmian powinny wręcz tych najwyższych używać :) W końcu mają wieloletnie rozeznanie. Tak ja to widzę, że osoby z mniejszym stażem same od siebie nie powinny się pchać w wysokie oceny, bez jakiś regulaminów, tylko tak z uczciwości i pokory.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 12:47 
mistrz
mistrz

Xellos napisał(a):
Chyba nie ma w tym żadnej filozofii, np. było by tak:

6;8 V25/20
6;7 Łora
6;6 Arkadia
8;7 Wiktoria

Jeżeli chodzi o mnie i oceny, 9 i 10 zdecydowanie zostawiłbym wolne, w najbliższych latach będę dosadzał sporo odmian, więc muszą być rezerwy, jak przekroczę ilość 30 odmian to może użyłbym 9-tki :) Natomiast osoby co już obecnie posiadają multum odmian powinny wręcz tych najwyższych używać :) W końcu mają wieloletnie rozeznanie. Tak ja to widzę, że osoby z mniejszym stażem same od siebie nie powinny się pchać w wysokie oceny, bez jakiś regulaminów, tylko tak z uczciwości i pokory.

Dzięki
I właśnie o to chodzi w rankingu odmian poniekąd jesteś "zmuszony" do wpisywania na pozycji 1, a jeżeli zaczniesz od 4 to reszta nie mieści się w ocenie. Pozatym jeżeli, ktoś ma 3 odmiany różowe to słabo jego ranking wygląda. Natomiast przy ocenie alfabetycznej po prostu opisuje odmiany od A do Z.
Proszę zobaczyć, że zwolennicy odmiany referencyjnej mają to tu podane. Jezeli ktoś przyjmie Arkadię jako odmianę referencyjną to łatwo odczyta, że dla Xellos, podobny smak ma Łora i V25/20, ale bardziej je poleca do uprawy niż Arkadię, natomiast Wiktoria u Xellos, wygrywa z Arkadią pod względem smaku jak i uprawy.
Ktoś inny może przyjąć za odmianę referencyjną Wiktorię i wyciągać swoje wnioski.
Jeżeli Xellos oceniłby jeszcze Nero, możemy je bez problemu porównać z Arkadią.
W rankingu odmian nr 1 dla Nero i Arkadi w swoich kategoriach nic nam nie mówi jak jedna odmiana ma się do drugiej.

Może ktoś jeszcze zechce przetestować sposób oceniania?
Dobrze by było na wysokości odmian od razu pisać krótki komentarz dlaczego np Arkadia 6 za całokształt. I chyba lepiej najpierw pisać odmianę potem punktację.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 16:14 
Ekspert
Ekspert

Jak już wrzucam dane do excela, to i przeróżne wskaźniki wyciągać można - dominanty, mediany, kwartyle, można pokusić się o ekstrapolację trendu na przestrzeni kilku lat - można pokusić się o analizę danych jak na giełdzie... ale czy ktoś to zrozumie???

Można też oceniać 5-10-15 kryteriów dla każdej odmiany, ale jak ma się do oceny kilkadziesiąt odmian, to można nie mieć czasu na to. Co dla innych jest ułatwieniem, to dla głosującego będzie to uciążliwością... i wylejemy dziecko z kąpielą...
Posiadacze dużych kolekcji nie będą głosować i nikt nie skorzysta z ich doświadczenia.

Uważam, że ilość głosów, suma punktów i średnia arytmetyczna w połączeniu z pełnym podsumowaniem, jest wystarczającą informacją dla dociekliwych przy istniejącej formule rankingu. Jak będą chcieli ludzie czytać, to przeczytają nie tylko cyfry, ale i opisy poszczególnych odmian podawane w rankingach - linkowane przeze mnie w zestawieniach.

Ja wiem, że wszyscy chcą mieć wszystko szybko i podane na tacy (takie czasy), nie chce im się (albo znów brak czasu) przeanalizować danych, a potem są rozczarowani, bo nie tego się spodziewali...
Natomiast, jak ktoś chce sadzić 3-4 krzaki, to i rankingi mu nic nie pomogą, bo może się okazać, że nie znoszą muskatu, a landrynki uwielbiają. Są też tacy, co nie mają pojęcia o tym, że winorośl może wymagać oprysków i potem z owodu osłabionej kondycji krzew wypada... a chcieli koniecznie vinifery mieć i to te najbardziej chorowite...

P.S. Moja V25/20 kolejny rok raczej nie nadaje się do umieszczenia w rankingu - smak znów byle jaki, plonowanie mizerne, nie popękałą chociaż. Rośnie tylko dlatego, że jeszcze nie wiem, jak smakuje tak naprawdę... ale wkrótce cierpliwość może mi się skończyć :p

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:11 
mistrz
mistrz

Jest zasadnicza różnica między opisem odmian, a rankingiem i uważam, że oba wątki mogą istnieć równolegle i niezależnie. Kto zechce to wpisze, kto nie zechce nie wpisze. Dwie oceny dla odmiany że są do przyjęcia, tymbardziej że robiąc opis w kolejnoći alfabetycznej można go publikować "na raty".
Sam mam posadzone ponad 70 odmian i kolejne 60 w sztobrach. Ale docelowo chce je ograniczyć do ok 70, a najlepsze wsadzić po parę krzaków. Żeby nie tracić czasu już teraz chciałbym posadzi wicej sztuk dobrych odmian.
W rankingu Swojej V25/20 nie masz gdzie umieścić, a w ocenie odmian bez poblemu jest dla niej miejsce - np 4;5 i to by była subiektywna ocena dokładnie Twojego egzemplaża.

PostNapisane: poniedziałek, 25 listopada 2013, 17:43 
Ekspert
Ekspert

march napisał(a):
(...)
W rankingu Swojej V25/20 nie masz gdzie umieścić, a w ocenie odmian bez poblemu jest dla niej miejsce - np 4;5 i to by była subiektywna ocena dokładnie Twojego egzemplaża.

No nie wiem... drugi raz bym jej nie sadziła w tym miejscu...

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1