Teraz jest niedziela, 4 maja 2025, 18:57

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 17:57 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
GrapesEater napisał(a):
Tak więc informacja na temat realnej mrozoodporności danej odmiany jest cenną informacją, zwłaszcza wtedy, gdy w rankingu jednej osoby (więc ta sama lokalizacja) wystąpią dwie odmiany o takiej samej mrozoodporności podawanej np. w Wiki, z czego jednej z nich zostanie wystawiona wyższa ocena za mrozoodporność.
Sprawa odporności na choroby - odporność ta nie jest do końca zależna od warunków uprawy, a jest dla mnie istotnym parametrem.

Zgadzam się, że te parametry są bardzo istotne ale uważam, że poprzez głosowanie ich nie określimy. Zresztą co mam napisać np. po zimie, w której temperatura nie spadnie poniżej - 20*C ? Zgadywać?
Lepiej to robić w wątkach dotyczących danej odmiany, np. poprzez porównanie do innych odmian.
To są cechy jakie należy wyznaczyć doświadczalnie ? obiektywnie.
Głosując możemy ustalić pewien konsensus co do kryteriów, które są subiektywne (smak owoców, smak wina/ soku, ogólne uznanie czy odmiana jest warta uprawy)


Canin napisał(a):
O ile w kategori deserowej podział na białe, ciemne, różowe - uważam za niepotrzebny - nie spotkałem nikogo który wolał by jasne winogrona od ciemnych - ludzie dzielą je na dobre i niedobre - niezależnie od koloru. Ja bym te kategorie połączył.
Osobna kategoria "beznasienne" jest potrzebna - bo znam ludzi który nie znoszą pestek.
Natomiast co do przerobowych, to podział na białe i czerwone jest potrzebny - pamiętajmy że oceniamy materiał na wino a nie owoce jako takie,

Dlaczego przesadziłem?
1) Co do zastosowań deserowych się zgadzamy ? podział na kolory niepotrzebny.
2) Beznasienne ? to też deserowe zastosowanie (dla win przecież nie ma znaczenia).
Po prostu odmiana dostanie wyższą punktację przy ocenie za smak ? u mnie by dostała, tak samo jak za cienką skórkę. (A może skórki też będziemy oceniać wg grubości i stworzymy nową kategorię? :mrgreen: )
3) Kategoria przerobowe ? dlaczego mamy dzielić na kolory? Albo odmiana nadaje się na wina albo nie. (A właściwie albo bardziej albo mniej.)

Canin napisał(a):
...jak ktoś lubi jeść przerobówki to powinien wpisać je sobie w kategorii deserowe.

Nie zrozumieliśmy się. Uważam że wszystkie odmiany można oceniać w obu kategoriach. Zarówno przerobowe w kategorii ?smak? jak i deserowe w kategorii ?wino i soki?.

Cytuj:
Dlatego też proponowałem, aby w przyszłości ocenę odmian prowadzić z podziałem na wczesne, średnie i późnie i prowadzić go na bieżąco od połowy sierpnia.

Uważam, że to nadmiernie komplikuje ?formularz?. Lepiej po prost róbmy sobie notatki co nam smakowało, a co nie.

Vitia napisał(a):
Śledząc dyskusję mam jednak wrażenie, że nie zostało sprecyzowane co chcielibyśmy tak naprawdę ocenić. To moim zdaniem jest kluczowe pytanie.

Myślę, że powinniśmy określić kategorie w taki sposób, aby nie komplikować nadmiernie rankingu.
I pamiętajmy, że to jest głosowanie, więc jest sens oceniać jedynie subiektywne parametry.
Wartości bezwzględnych takich jak mrozoodporność nie (ale zostałaby ujęta w ocenie ogólnej).

Czyli powtarzając:
Cytuj:
1) Na pewno chcemy oceniać smak odmian deserowych,tu się zgodzimy chyba wszyscy.
2) Moglibyśmy (ci którzy robią wina) oceniać odmiany przerobowe jako surowiec do wytwarzania wina - ocenić jakość wina z danej odmiany (przy okazji uwzględni to problemy jakie mają wpływ na wino: posmaki, zawartość cukru, tłoczenie, przeciążanie itp.)
Powiecie, że jakość wina zależy w dużej mierze od winiarza? Ale ten czynnik jest wartością stałą. Zakładamy, że oceniający przy wszystkich odmianach stara się tak samo.
3) Na pewno nikt z nas nie chciałby zrezygnować też z oceny, którą mamy obecnie - oceny całokształtu danej odmiany. Mówi ona nam czy to co otrzymaliśmy warte było wysiłku włożonego w uprawę.
4) Myślę, że nie ma sensu oceniać parametrów, które są w miarę stałe i łatwe do sprawdzenia w opisie odmiany (np. wielkość owoców, mrozoodporność, grubość skórki itp) ani cech, które w dużej mierze zależą od warunków uprawy (choroby->sposób ochrony, plonowanie->obciążanie owocami, itp).

Podsumowując:
- Uważam, że należałoby utworzyć dwie kategorie w jakich mogą "startować" odmiany: jako deserowe oraz jako przerobowe
- W obu kategoriach odmiana powinna dostać dwie oceny (za smak/przydatność na wino oraz ocenę ogólną)
- Punktacji powinien być przypisany precyzyjny opis słowny (dla deserówek zaproponował go <march>, ocena ogólna mogłaby być stopniowaniem słowa "warto", ocenę przerobowych - może ktoś zaproponuje?)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 18:52 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
W takim razie mam konkretną propozycję do oceny deserowej odmian. (tutaj przerobówki traktujemy jak deserówki)
Wszystkim odmianom, które owocowały przyznajemy dwie oceny.
Pierwsza ocena w skali 0-10 za smak, druga ocena w skali 0-10 za całokształt. W drugiej ocenie będą wszystkie pozostałe cechy danej odmiany takie jak: odporność na choroby, pękanie, wielkość jagód, pestki, skóra, przemarzanie, rozhartowania, osy, drewnienie, dekoracyjność itp. Podaję do dyskusji propozycję opisu słownego poszczególnych ocen:

oceny za smak:
10- rewelacja, odmiana niemalże idealna
9- wspaniała
8-bardzo dobra
7- dobra plus
6-dobra
5-trochę lepiej niż przeciętna
4- przeciętna
3-ledwo daje się zjeść
2-nie da się zjeść
1-ohydna, wymiotna
0- gorzej być nie może

oceny za całokształt:
10 ? świetna, zawsze będę miał parę krzaków w kolekcji
9- bardzo dobra, przynajmniej 1 krzak ma zapewnione stałe miejsce w kolekcji
8 - szczerze polecam, naprawdę dobra odmiana
7 - dobra odmiana, polecam
6 ? przyzwoita odmiana
5 - jak masz miejsce i czas to posadź ( zagrożona szpadlem)
4 ? raczej bym już teraz nie posadził (zagrożona szpadlem)
3 ? tylko dla kolekcjonerów (( do/ ) usunięta z kolekcji)
2 ? szkoda czasu na nią nie polecam (( do/ ) usunięta z kolekcji)
1 ? zdecydowanie odradzam, niewypał (usunięta z kolekcji )
0 ? największemu wrogowi bym nie doradzał (usunięta z kolekcji )

I tak np. Wiktoria dla jednego będzie 9;8
a dla drugiego 8;2 (mimo bardzo dobrego smaku, nie toleruję pękania jagód dlatego 2)
lub Einset Seedles 6;9 smak dobry, ale za beznasienność i odporność na mróz zawsze będzie jeden krzak w kolekcji

Bardziej wnikliwe analizy w wątkach poszczególnych odmian i w ich opiasach.
Ocena przerobówek do wytwarzania wina powinna znaleźć się w oddzielnym wątku.
Chciałbym, aby ocenie poddać jeszcze rok 2013.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 20:55 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
march napisał(a):
Podaję do dyskusji propozycję opisu słownego poszczególnych ocen:
- Opis oceny smaku - moim zdaniem w całości jest ok.

- Opis za całokształt: "5 - jak masz miejsce i czas to posadź ( zagrożona szpadlem)" - nie pisałbym, że zagrożona szpadlem.
march napisał(a):
Bardziej wnikliwe analizy w wątkach poszczególnych odmian i w ich opisach.
Moim zdaniem krótki komentarz uzasadniający oceny jest bardzo wskazany.
march napisał(a):
Ocena przerobówek do wytwarzania wina powinna znaleźć się w oddzielnym wątku.
Obie oceny powinny znaleźć się w innych wątkach. Ten jest do dyskusji.
march napisał(a):
Chciałbym, aby ocenie poddać jeszcze rok 2013.
A poprowadzisz go?


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 21:48 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
vitia3 napisał(a):
Moim zdaniem krótki komentarz uzasadniający oceny jest bardzo wskazany.

oczywiście, o ile nad oceną smaku nie ma co się za bardzo rozwodzić o tyle do oceny za całokształt pare słów komentarza jak najbardziej jest wskazane, choć ciężko przymusić, kogoś kto zechce ocenić kilkadziesiąt odmian do pełnych komentarzy.
vitia3 napisał(a):
Obie oceny powinny znaleźć się w innych wątkach. Ten jest do dyskusji.

chodzi mi o to by oceny pod kątem wytwarzania wina nie prowadzić w tym samym wątku co deserowych bo trzeba ustalić zupełnie inny opis słowny (nie podejmuję się tego) i oczywiście cały czas mówie o wątku pt. "Ocena odmian deserowych 2013" w dziale odmiany

march napisał(a):
Chciałbym, aby ocenie poddać jeszcze rok 2013.
vitia3 napisał(a):
A poprowadzisz go?

tak

Wprowadiłbym tylko jedną dodatkową kategorię, której uważam bardzo brakuje. Dobrze by było oddzielnie prowadzić ocenę odmian uprawianych w gruncie i w foli/szklarni.
Są dwa główne wątki o uprawie winorośli pod osłonami jeden wielki a drugi gigantyczny i przekopać się przez nie nie jest łatwo. Taka ocena pod kątem przydatości odmian w uprawie pod folią bardzo by się przydał.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 22:50 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
march napisał(a):
Wprowadziłbym tylko jedną dodatkową kategorię, której uważam bardzo brakuje. Dobrze by było oddzielnie prowadzić ocenę odmian uprawianych w gruncie i w foli/szklarni.
Czyli proponujesz trzy kategorie:
- Smak owoców - odmiany uprawiane w gruncie,
- Smak owoców - odmiany uprawiane pod osłonami,
- Przydatność jako surowiec na sok/wino

Moim zdaniem pomysł z dodatkową kategorią dla odmian w szklarni jest dobrym krokiem.

march napisał(a):
trzeba ustalić zupełnie inny opis słowny (nie podejmuję się tego)
A co myślicie o czymś takim:

Ocena przydatności na wina.

Jest surowcem na wina:
10 - doskonałe
9 - świetne
8 - bardzo dobre
7 - dobre plus
6 - dobre
5 -niezłe
4 - przeciętne
3 - ledwo pijalne
2 - niedobre
1 - paskudne
0 - niepijalne

Ocena ogólna:

10 - świetna, zawsze będę miał ilość odpowiednią na wino odmianowe
9 - bardzo dobra, ma zapewnione stałe miejsce w kolekcji
8 - szczerze polecam, naprawdę dobra odmiana
7 - dobra odmiana, polecam
6 - przyzwoita odmiana
5 - jak masz miejsce i czas to posadź ( zagrożona szpadlem)
4 - teraz bym już jej nie posadził (zagrożona szpadlem)
3 - tylko dla kolekcjonerów (usunięta)
2 - szkoda czasu na nią nie polecam (usunięta)
1- zdecydowanie odradzam, niewypał (usunięta)
0 - największemu wrogowi bym nie doradzał (usunięta)

Opisy punktacji wzorowane są na podanych przez <marcha> i celowo są bardzo zbliżone aby nie powodować zamieszania podczas równoczesnego głosowania na deserówki i odmiany winne.
march napisał(a):
Chciałbym, aby ocenie poddać jeszcze rok 2013.

Zanim zaczniemy jakiś alternatywny ranking, myślę że warto pozwolić kolegom i koleżankom na ten temat się wypowiedzieć.
Zwłaszcza pomysłodawczyni takiej formy oceny odmian - Małgosi. Włożyła w to dużo pracy i czasu, i nieładnie byłoby jej w tym przeszkadzać.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:01 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 31 grudnia 2007, 01:00
Posty: 2916
Lokalizacja: Polski Obszar Winiarski: Wrocławskie Tropiki ;)
A może wystarczy zwykła średnia arytmetyczna jako wyznacznik zajętego miejsca?
Zlikwidowałoby to zafałszowania dotyczące popularności odmian. Punktowania, podziału i kryteriów bym nie zmieniała. Pozwoli to zachować dotychczasową, uproszczoną formułę i może nie odstraszałoby to osób posiadających pokaźne kolekcje.

Dotychczas po podsumowaniu rankingów podawałam średnią arytmetyczną z liczby uzyskanych punktów w nawiasie, więc odwrócona by została jedynie waga wyników i łączna ilość uzyskanych punktów nie miałaby tu nic do rzeczy. W sposobie głosowania nie zmieniłoby się absolutnie nic.

P.S. Po przeczytaniu tylu wypowiedzi mam świadomość, że wszystkich nie da się pogodzić ;)

_________________
mów mi Małgorzato :)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:05 
Offline
Kiper
Kiper

Dołączył(a): niedziela, 20 marca 2011, 13:12
Posty: 694
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Ja bym smaku owoców nie rozdzielał w zależności od tego gdzie rosną.

Co innego ocena za uprawę. To w sumie 3 kategorię, szklarnia, mur, i wolna przestrzeń.

Sam mam winorośle jakieś 1,5 m od domu i wiem, że to już nic nie daje ta odległość nawet przy -1, a to co rosło przy murze zupełnie inaczej reaguje na takie lekkie przymrozki a raczej nie reaguje i nadal zielone rośnie dalej. Jest to już inne miejsce uprawy dające wyraźne korzyści wyższej temp. A co dopiero latem w kwestii dojrzewania, kiedy to w mur uderzy 30 stopniowy skwar - to można sobie pozwolić na późne odmiany tam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:10 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 14 stycznia 2011, 22:04
Posty: 242
Lokalizacja: południowe okolice Łodzi
march napisał(a):
W takim razie mam konkretną propozycję do oceny deserowej odmian. (tutaj przerobówki traktujemy jak deserówki)
Wszystkim odmianom, które owocowały przyznajemy dwie oceny.
Pierwsza ocena w skali 0-10 za smak, druga ocena w skali 0-10 za całokształt. W drugiej ocenie będą wszystkie pozostałe cechy danej odmiany takie jak: odporność na choroby, pękanie, wielkość jagód, pestki, skóra, przemarzanie, rozhartowania, osy, drewnienie, dekoracyjność itp. Podaję do dyskusji propozycję opisu słownego poszczególnych ocen:

Jak dla mnie w ocenie smak powinno być uwzględnione co najmniej pestki i skóra. Przykładowo odmiana rewelacyjna w smaku ale z grubą skóra , dużymi pestkami i małymi jagodami nie będzie hitem deserowym

Walory smakowe to trochę suma innych składników
Walory smakowe = smak+ konsystencja + grubości skóry + pestki + wielkość jagód + wizualna apetyczność grona i jagód

_________________
Pozdrawiam Rafał

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:14 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): sobota, 26 maja 2012, 00:49
Posty: 1721
Lokalizacja: Łazy (Jura)
march napisał(a):
Chciałbym, aby ocenie poddać jeszcze rok 2013.
vitia3 napisał(a):
A poprowadzisz go?

tak



Czy Ty lub ktoś inny potrafiłby zrobić formularz na WIKI do głosowania najlepiej połączony ze skryptem automatycznie liczącym głosy?
To na pewno znacznie uprościłoby proces głosowania oraz liczenia głosów. Wyniki byłyby zawsze on-line aktualne.

_________________
Pozdrawiam, Grzegorz


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:19 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
vitia3 napisał(a):
Czyli proponujesz trzy kategorie:
- Smak owoców - odmiany uprawiane w gruncie,
- Smak owoców - odmiany uprawiane pod osłonami,
- Przydatność jako surowiec na sok/wino
Moim zdaniem pomysł z dodatkową kategorią dla odmian w szklarni jest dobrym krokiem.

Kategoria to złe określenie (kategorie mamy dwie: smak i ogólna przydatność), raczej podział (tak jak w rankingu jest jasne ciemne różowe, itd tu było by grunt i szklarnia).
Dodatkowo uważam, że w jednym wątku powinny być oceniane tylko odmiany uprawiane do bezpośredniej konsumpcji. Jestem przekonany, że conajmniej połowa ocen odmian przerobowych w wątku "rankingu odmian" jest podawana na podstawie smaku, a nie wytworzonego wina.
Dlatego powinny być dwa niezależne wątki:
1. Ocena odmian deserowych 2013 - (tu oczywiście powinny być ujęte odmiany przerobowe, które zostały zjedzone)
2. Ocena odmian przerobowych 2013 - (nie znam się na winach może powinno się oceniać całą swoją kolekcję win z wszystkich lat) punktacja za wina zaproponowana przez Ciebie wydaje się być ok.

vitia3 napisał(a):
Zanim zaczniemy jakiś alternatywny ranking, myślę że warto pozwolić kolegom i koleżankom na ten temat się wypowiedzieć.
Zwłaszcza pomysłodawczyni takiej formy oceny odmian - Małgosi. Włożyła w to dużo pracy i czasu, i nieładnie byłoby jej w tym przeszkadzać.

Znowu przyczepię się do nazewnictwa. Nie tworzymy tu alternatywnego rankingu, ale raczej oceny odmian. Ranking jak najbardziej niech idzie siłą rozpędu na starych zasadach, ale stwórzmy możliwość ocenienia pełnej kolekcji swoich odmian, a czas pokaże jaka forma jest lepsza. Oczywiście cały czas czekam, że inni włączą się do dyskusji.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:27 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): piątek, 14 stycznia 2011, 22:04
Posty: 242
Lokalizacja: południowe okolice Łodzi
kuneg napisał(a):
A może wystarczy zwykła średnia arytmetyczna jako wyznacznik zajętego miejsca?

W takiej sytuacji 1 miejsca zajmą odmiany na które ktoś odda 1 raz głos z maksymalna liczbą punktów. TO chyba nie będzie miarodajne.

_________________
Pozdrawiam Rafał

Profil wiki - wykaz uprawianych odmian


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:35 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
kuneg napisał(a):
A może wystarczy zwykła średnia arytmetyczna jako wyznacznik zajętego miejsca?
Zlikwidowałoby to zafałszowania dotyczące popularności odmian. Punktowania, podziału i kryteriów bym nie zmieniała. Pozwoli to zachować dotychczasową, uproszczoną formułę i może nie odstraszałoby to osób posiadających pokaźne kolekcje.

Średnia arytmetyczna nie ozwierciedli dobrze charakterystyki odmiany.
Męczona tu Wiktoria każdy przyznaje, że smak ma b. dobry, ale dla niektórych podatność na pękanie dyskwalifikuje tą odmianę do uprawy. Dlatego dwie oceny to pokażą, a średnia ukryje.
8;2 pokazuje smak bardzo dobry, ale dyskwalifikacja do uprawy (w komentarzu powinny być podane uzasadnienie) zaś średnia 4 niewiele ujawni.

Wiele osób stwierdziło już tutaj, że na smak odmiany kolor nie ma najmniejszego wpływu. Mało tego jeżeli zaczniemy oceniać bez podziału, może się okazać, że w czołówce jest np 20 odmian jasnych a dopiero zaczynają się ciemne i w sumie to lepiej jest mniej wsadzić ciemnych, a głównie jasne. (oczywiście przejaskrawiam)

kuneg napisał(a):
P.S. Po przeczytaniu tylu wypowiedzi mam świadomość, że wszystkich nie da się pogodzić ;)

to na pewno :), ale myślę, że warto równolegle przetestować nowy sposób. Jeśli się nie przyjmie to trudno, ale łatwiej będzie wyciągnąć wnioski na przyszłość.

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Ostatnio edytowano niedziela, 24 listopada 2013, 23:50 przez march, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:38 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
kuneg napisał(a):
A może wystarczy zwykła średnia arytmetyczna jako wyznacznik zajętego miejsca?
Zlikwidowałoby to zafałszowania dotyczące popularności odmian. Punktowania, podziału i kryteriów bym nie zmieniała. Pozwoli to zachować dotychczasową, uproszczoną formułę i może nie odstraszałoby to osób posiadających pokaźne kolekcje.

Myślę, że właśnie warto zastosować sposób punktacji jaki zaproponował <zdzicholo>, czyli określenie pozycji odmiany w pewnej przyjętej skali.
Wypunktowanie wg kolejności najlepszych posiadanych przeznas odmian (jak jest teraz) powoduje, że ja, nie posiadając owocujących normalnych odmian deserowych musiałbym zaczynać swoje wpisy od (co najwyżej) 4 pozycji. Inaczej fałszowałbym wyniki odmianami ogólnoużytkowymi albo przerobowymi.
Zmienia to znacząco całą filozofię oceniania.

Poza tym, nie wiem czy to co proponujemy można nazwać RANKINGIEM.
Po pierwsze nazwa już jest zajęta.
Po drugie to właściwie nie jest ranking tylko OCENA ODMIAN, bo liczy się nie ich wzajemna pozycja tylko bezwzględna ocena.

[Edit: kurcze, dopiero teraz zauważyłem, że march napisał wcześniej post praktycznie o tej samej treści :lol: ]


Ostatnio edytowano niedziela, 24 listopada 2013, 23:52 przez vitia3, łącznie edytowano 2 razy

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:45 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): środa, 5 grudnia 2012, 08:15
Posty: 242
Lokalizacja: Lublin
wierzba75 napisał(a):
Jak dla mnie w ocenie smak powinno być uwzględnione co najmniej pestki i skóra. Przykładowo odmiana rewelacyjna w smaku ale z grubą skóra , dużymi pestkami i małymi jagodami nie będzie hitem deserowym
Walory smakowe to trochę suma innych składników
Walory smakowe = smak+ konsystencja + grubości skóry + pestki + wielkość jagód + wizualna apetyczność grona i jagód

Właśnie po to jest druga ocena. Pierwsza ocenia sam smak, a druga w całości pozostałe cechy. Nie ma sensu się tu doktoryzować, bo nigdy nie ruszymy lub tak skomplikujemy ocenę, że nikt się nie połapie o co chodzi. A jeśli już załapie o co chodzi to odejdzie mu ochota do oceny jak okaże się, że ma do wpisania 500 ocen.

vitia3 napisał(a):
Wypunktowanie wg kolejności najlepszych posiadanych przeznas odmian (jak jest teraz) powoduje, że ja, nie posiadając owocujących normalnych odmian deserowych musiałbym zaczynać swoje wpisy od (co najwyżej) 4 pozycji. Inaczej fałszowałbym wyniki odmianami ogólnoużytkowymi albo przerobowymi.
Zmienia to znacząco całą filozofię oceniania.

Dokładnie o to chodzi. Ktoś kto ma 4 odmiany pozostawia puste wpisy, albo na siłę podciąga do góry bo głosuje na to co ma. Dokonując OCENY odmian swojej kolekcji w kolejności alfabetycznej i częściowo z narzuconym słownym opisem punktów nie ma już takich problemó. Poza tym ma dużo szerszą skale co daje większą swobodę oceny.
vitia3 napisał(a):
Po drugie to właściwie nie jest ranking tylko OCENA ODMIAN, bo liczy się nie ich wzajemna pozycja tylko bezwzględna ocena.

Cały czas o tym piszę :wink:

_________________
Pozdrawiam
Marcin


Ostatnio edytowano poniedziałek, 25 listopada 2013, 00:04 przez march, łącznie edytowano 1 raz

Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 24 listopada 2013, 23:59 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 24 maja 2010, 18:34
Posty: 350
Lokalizacja: Gdynia / Reda
wierzba75 napisał(a):
kuneg napisał(a):
A może wystarczy zwykła średnia arytmetyczna jako wyznacznik zajętego miejsca?

W takiej sytuacji 1 miejsca zajmą odmiany na które ktoś odda 1 raz głos z maksymalna liczbą punktów. TO chyba nie będzie miarodajne.


Myślę, że o to właśnie chodziło <zdzicholowi>, bo na ocenę odmiany nie będzie miało wpływu ile osób ją uprawia, a tylko jej jakość.
Oczywiście wiarygodność oceny zależy od ilości osób oceniających daną odmianę.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 143 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 10  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO