GrapesEater napisał(a):
Tak więc informacja na temat realnej mrozoodporności danej odmiany jest cenną informacją, zwłaszcza wtedy, gdy w rankingu jednej osoby (więc ta sama lokalizacja) wystąpią dwie odmiany o takiej samej mrozoodporności podawanej np. w Wiki, z czego jednej z nich zostanie wystawiona wyższa ocena za mrozoodporność.
Sprawa odporności na choroby - odporność ta nie jest do końca zależna od warunków uprawy, a jest dla mnie istotnym parametrem.
Zgadzam się, że te parametry są bardzo istotne ale uważam, że poprzez głosowanie ich nie określimy. Zresztą co mam napisać np. po zimie, w której temperatura nie spadnie poniżej - 20*C ? Zgadywać?
Lepiej to robić w wątkach dotyczących danej odmiany, np. poprzez porównanie do innych odmian.
To są cechy jakie należy wyznaczyć doświadczalnie ? obiektywnie.
Głosując możemy ustalić pewien konsensus co do kryteriów, które są subiektywne (smak owoców, smak wina/ soku, ogólne uznanie czy odmiana jest warta uprawy)Canin napisał(a):
O ile w kategori deserowej podział na białe, ciemne, różowe - uważam za niepotrzebny - nie spotkałem nikogo który wolał by jasne winogrona od ciemnych - ludzie dzielą je na dobre i niedobre - niezależnie od koloru. Ja bym te kategorie połączył.
Osobna kategoria "beznasienne" jest potrzebna - bo znam ludzi który nie znoszą pestek.
Natomiast co do przerobowych, to podział na białe i czerwone jest potrzebny - pamiętajmy że oceniamy materiał na wino a nie owoce jako takie,
Dlaczego przesadziłem?
1) Co do zastosowań deserowych się zgadzamy ? podział na kolory niepotrzebny.
2) Beznasienne ? to też deserowe zastosowanie (dla win przecież nie ma znaczenia).
Po prostu odmiana dostanie wyższą punktację przy ocenie za smak ? u mnie by dostała, tak samo jak za cienką skórkę. (A może skórki też będziemy oceniać wg grubości i stworzymy nową kategorię?

)
3) Kategoria przerobowe ? dlaczego mamy dzielić na kolory? Albo odmiana nadaje się na wina albo nie. (A właściwie albo bardziej albo mniej.)
Canin napisał(a):
...jak ktoś lubi jeść przerobówki to powinien wpisać je sobie w kategorii deserowe.
Nie zrozumieliśmy się. Uważam że wszystkie odmiany można oceniać w obu kategoriach. Zarówno przerobowe w kategorii ?smak? jak i deserowe w kategorii ?wino i soki?.
Cytuj:
Dlatego też proponowałem, aby w przyszłości ocenę odmian prowadzić z podziałem na wczesne, średnie i późnie i prowadzić go na bieżąco od połowy sierpnia.
Uważam, że to nadmiernie komplikuje ?formularz?. Lepiej po prost róbmy sobie notatki co nam smakowało, a co nie.
Vitia napisał(a):
Śledząc dyskusję mam jednak wrażenie, że nie zostało sprecyzowane co chcielibyśmy tak naprawdę ocenić. To moim zdaniem jest kluczowe pytanie.
Myślę, że powinniśmy określić kategorie w taki sposób, aby nie komplikować nadmiernie rankingu.
I pamiętajmy, że to jest głosowanie, więc jest sens oceniać jedynie subiektywne parametry.
Wartości bezwzględnych takich jak mrozoodporność nie (ale zostałaby ujęta w ocenie ogólnej).
Czyli powtarzając:
Cytuj:
1) Na pewno chcemy oceniać smak odmian deserowych,tu się zgodzimy chyba wszyscy.
2) Moglibyśmy (ci którzy robią wina) oceniać odmiany przerobowe jako surowiec do wytwarzania wina - ocenić jakość wina z danej odmiany (przy okazji uwzględni to problemy jakie mają wpływ na wino: posmaki, zawartość cukru, tłoczenie, przeciążanie itp.)
Powiecie, że jakość wina zależy w dużej mierze od winiarza? Ale ten czynnik jest wartością stałą. Zakładamy, że oceniający przy wszystkich odmianach stara się tak samo.
3) Na pewno nikt z nas nie chciałby zrezygnować też z oceny, którą mamy obecnie - oceny całokształtu danej odmiany. Mówi ona nam czy to co otrzymaliśmy warte było wysiłku włożonego w uprawę.
4) Myślę, że nie ma sensu oceniać parametrów, które są w miarę stałe i łatwe do sprawdzenia w opisie odmiany (np. wielkość owoców, mrozoodporność, grubość skórki itp) ani cech, które w dużej mierze zależą od warunków uprawy (choroby->sposób ochrony, plonowanie->obciążanie owocami, itp).
Podsumowując:
- Uważam, że należałoby utworzyć dwie kategorie w jakich mogą "startować" odmiany: jako deserowe oraz jako przerobowe
- W obu kategoriach odmiana powinna dostać dwie oceny (za smak/przydatność na wino oraz ocenę ogólną)
- Punktacji powinien być przypisany precyzyjny opis słowny (dla deserówek zaproponował go <march>, ocena ogólna mogłaby być stopniowaniem słowa "warto", ocenę przerobowych - może ktoś zaproponuje?)