Teraz jest piątek, 9 maja 2025, 03:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: niedziela, 19 października 2008, 20:48 
Ekspert
Ekspert

Czy to jest możliwe?

5.10 – 22,5Brix – 9,5g/l kwasów
4/5.10 w nocy mróz skosił 60-80% liści
16.10 – 25Blg – 8g/l kwasów
Pytanie do arcymistrzów
Czy to jest możliwe czy to błąd w pomiarach ?

Pytanie może dziwne ,ale takie mi się nasunęło , ponieważ wszystkie teorie książkowe
dowodzą, że wegetacja ustaje po utracie liści przez winorośl (i nie tylko winorośl, ale w ogóle przez wszystkie rośliny)

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 20 października 2008, 13:30 
Ekspert
Ekspert

Ktoś będzie wiedział lepiej , ale jak to jest z przemrożeniem - wzrasta cukier , maleją kwasy , smak niestety równiez sie pogarsza . Jak zrobić bimber z ziemniaków . Zbyszek

PostNapisane: wtorek, 21 października 2008, 21:15 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"]Czy to jest możliwe?

5.10 – 22,5Brix – 9,5g/l kwasów
4/5.10 w nocy mróz skosił 60-80% liści
16.10 – 25Blg – 8g/l kwasów
Pytanie do arcymistrzów
Czy to jest możliwe czy to błąd w pomiarach ?

Pytanie może dziwne ,ale takie mi się nasunęło , ponieważ wszystkie teorie książkowe
dowodzą, że wegetacja ustaje po utracie liści przez winorośl (i nie tylko winorośl, ale w ogóle przez wszystkie rośliny)

Miałeś już mróz 8O No to Ci Zbigniew nie zazdroszczę.Powiedz tylko jaka to odmiana w naszej niezbyt od siebie odległej lokalizacji dała tak piękny cukier?

Pozdrawiam Leszek

Tytuł:
PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 17:35 
mistrz
mistrz

Polecam robić Eiswein tylko to trzeba zbierać w nocy i zamarznięte i takie tłoczyć. :idea:

PostNapisane: sobota, 25 października 2008, 22:13 
Ekspert
Ekspert

[quote="szpeciel"]

Miałeś już mróz 8O No to Ci Zbigniew nie zazdroszczę.Powiedz tylko jaka to odmiana w naszej niezbyt od siebie odległej lokalizacji dała tak piękny cukier?

Pozdrawiam Leszek

To nie u mnie,ale gdzieś w okolicy Wrocławia.
Cytat:
"W nocy z 4/5 października był przymrozek. Skosiło jakies 60 - 80 % liści. Duża strata, bo potem jak wiemy nastąpiło 10 bardzo ciepłych dni. W trakcie upływającego czasu wykonywałem pomiary:
05.10.2008
- Pinot Noir p. 22,5 brix 9,5 g/l

wysłano 17-10-2008
Wczoraj zebrałem Pinot Noir precoce ….Po nastawieniu miazgi wyszło 25 blg bez poprawek i 8 g/l kwasów. …"

A u moich winogron cukier nie wzrasta, mimo że nie utraciły liści i są one jeszcze zielone.
I stąd to moje pytanie.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 13:14 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Krzysiek na PN precoce miał liście - niezbyt dużo, ale miał. Było ciepło i słonecznie i zwyczajnie trwała wegetacja. Wzrost cukrów przy zupełnym braku liści byłby możliwy chyba jedynie w przypadku podsuszania jagód, ale wtedy wzrosłaby również kwasowość.

Tytuł:
PostNapisane: niedziela, 26 października 2008, 23:35 
Ekspert
Ekspert

[quote="Maciej"]Krzysiek na PN precoce miał liście - niezbyt dużo, ale miał. Było ciepło i słonecznie i zwyczajnie trwała wegetacja. Wzrost cukrów przy zupełnym braku liści byłby możliwy chyba jedynie w przypadku podsuszania jagód, ale wtedy wzrosłaby również kwasowość.

Teoretycznie to jest raczej mało prawdopodobny tak duży przyrost cukru przy tak dużej ilości utraty liści.
Pozostałe liście przecież też ucierpiały !
Więc albo muzyk fałszuje ,albo instrument niesprawny.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 27 października 2008, 07:05 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Wrocław/Piława Region Dolnego Śląska AOC Pogórze Sudeckie
Praktycznie wystąpił pewnie ten właśnie przypadek. Na większości krzewów liści było wcale nie mało i w zupełnie nie najgorszym stanie.
No chyba, że jest inne wyjaśnienie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 07:48 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"][quote="Maciej"]Krzysiek na PN precoce miał liście - niezbyt dużo, ale miał. Było ciepło i słonecznie i zwyczajnie trwała wegetacja. Wzrost cukrów przy zupełnym braku liści byłby możliwy chyba jedynie w przypadku podsuszania jagód, ale wtedy wzrosłaby również kwasowość.

Teoretycznie to jest raczej mało prawdopodobny tak duży przyrost cukru przy tak dużej ilości utraty liści.
Pozostałe liście przecież też ucierpiały !
Więc albo muzyk fałszuje ,albo instrument niesprawny.Które to właściwie liście straciłeś, bo jesli te stare na dole, to one nie produkują cukru, natomiast pobierają substancje pokarmowe.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 09:41 
Kiper
Kiper

Mam szwagra Ormianina ( Armenia - było nie było jest uznawana za kolebkę kultury winnej ) - i on mówi, ze w Armenii tną liście żeby doświetlić grona.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 11:08 
Ekspert
Ekspert

[quote="sitting_bull"]Mam szwagra Ormianina ( Armenia - było nie było jest uznawana za kolebkę kultury winnej ) - i on mówi, ze w Armenii tną liście żeby doświetlić grona.

W Armenii pewnie tak, ale chodzi o jakie winogrona, deserowe czy przerobowe, dalej; ciemne czy na białe wina?. Wszystko też zależy w jakim momencie obcina się liście. W przypadku odm. na czerwone wina częściowo odsłania się grona, ale wtedy jak już są wybarwione i na kilka dni przed zbiorem aby nabyły jak najwięcej barwnika. W przypadku gron u odm. na białe wina, gron się nie odsłania, co wcale nie oznacza, że liści w pobliżu gron jest bądź ile, zostają te naprzeciw gron o ile są zdrowe, bo te w istotny sposób wpływają na odżywianie jagód. Rozsądna liczba liści wpływa nie tylko na cukier w owocach, ale pozwala gromadzić zapasy na kolejny sezon. W pozostałych częściach rośliny gromadzi się około 30-40%cukru dostarczanego roślinie.
Przypadek Zbyszka to pewnie efekt oddawania ,, wszystkiego co mam" przez liście w momencie, a raczej tuż przed ich odpadnięciem.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 12:17 
Kiper
Kiper

Cytuj:
W przypadku gron u odm. na białe wina, gron się nie odsłania
Odsłania się i to począwszy od czerwca obrywając wszystkie stare i "brzydkie" liście, tak że zostaje około 50 % liści, natomiast tuż przed zbiorem obrywa się prawie wszystkie liście, ułatwia to zbiór, ponadto stare i "brzydkie" liście są bezużyteczne a pobierają pokarm.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 12:50 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]
Cytuj:
W przypadku gron u odm. na białe wina, gron się nie odsłania
Odsłania się i to począwszy od czerwca obrywając wszystkie stare i "brzydkie" liście, tak że zostaje około 50 % liści, natomiast tuż przed zbiorem obrywa się prawie wszystkie liście, ułatwia to zbiór, ponadto stare i "brzydkie" liście są bezużyteczne a pobierają pokarm.

Ależ Tomku przecież wiadomo, że stare, chore i pasierby się usuwa, bo tak jak wspomniałeś są one nie potrzebne. Natomiast, jeśli usuniesz i narazisz na bezpośrednie działanie słońca grona odm. na białe wina (nie mówię o deserowych ), to wina z czegoś takiego pozbawione aromatów, jagody będą smakować jak rzepa. Cały czas mam na myśli rozsądną ilość liści na krzewie. Zresztą co za problem, można taką próbę zrobić w przyszłym roku i na wybranym krzewie pozostawić po 5 liści na łozie, a na drugim po 8-10. Ja już to przerabiałem, zostaję przy swoim.
O ile pamiętam zdrowe i nie uszkodzone liście bazowe zawsze miały wpływ na odżywianie jagód.

pozdrawiam Wojtek

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 14:04 
Kiper
Kiper

Cytuj:
Ależ Tomku przecież wiadomo, że stare, chore i pasierby się usuwa, bo tak jak wspomniałeś są one nie potrzebne. Natomiast, jeśli usuniesz i narazisz na bezpośrednie działanie słońca grona odm. na białe wina (nie mówię o deserowych ), to wina z czegoś takiego pozbawione aromatów, jagody będą smakować jak rzepa. Cały czas mam na myśli rozsądną ilość liści na krzewie. Zresztą co za problem, można taką próbę zrobić w przyszłym roku i na wybranym krzewie pozostawić po 5 liści na łozie, a na drugim po 8-10. Ja już to przerabiałem, zostaję przy swoim.
O ile pamiętam zdrowe i nie uszkodzone liście bazowe zawsze miały wpływ na odżywianie jagód.

pozdrawiam Wojtek
Nie miałem na mysli pasierbów, tylko liście wyłącznie w okolicach gron 20-30cm/ przewietrzanie/. Liście na pasierbach również produkują cukier.
Mniej więcej chodzi o to aby pozostały liście młode i produktywne.
..5 liści wydaje się za mało, jednak grona osiagają dojrzałość zbiorczą i na mizernych krótkich i cieńkich latoroślach z 3 listkami, pod warunkiem że krzew ma w innej partii odpowiednią ilość liści.
By uniknąć poparzenia jagód wystarczy niewielka ilość liści a 50 % w okolicach gron, najbardziej parzy w południe i tuż po i górne liscie cieniują.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 10 listopada 2008, 16:41 
Ekspert
Ekspert

[quote="tomek"]

Nie miałem na mysli pasierbów, tylko liście wyłącznie w okolicach gron 20-30cm/ przewietrzanie/.

Zaraz, zaraz, żebyśmy się dobrze zrozumieli: masz na myśli również liście naprzeciwległe gronom? Ich usunięcie?

Wojtek

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1