Teraz jest niedziela, 11 maja 2025, 08:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 19:44 
czeladnik
czeladnik

Witam!
Jestem wielkim zwolennikiem całej sztuki uprawy winorośli oraz sztuki jaką jest winiarstwo. Mam 23 lata i moim marzeniem jest założenie winnicy głównie z pasji, ale tak się zastanawiam czy była by też możliwość połączenia przyjemnego z pożytecznym i czy udało by mi się w miarę możliwości uzyskać jakiś zysk, chodzi mi tu o to jak przedstawia się sytuacja na dzisiejsze czasy, w sieci jest nie wiele informacji na ten temat. Jeśli możecie to odeślijcie mnie w jakieś linki lub tematy związane właśnie z moimi przemyśleniami. Mam kawałek ziemi, teraz będę kończył studia ogrodnicze, mam wiele pomysłów ale na razie chciałbym się skupić właśnie w w/w temacie.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 20:33 
przedszkolak
przedszkolak

Studiuję ekonomię i obliczałem na przedmiocie Metody wyceny projektów gospodarczych koszty na 25 lat uprawy przy 2ha winnicy.
Koszty początkowe:
Zakup/ dzierżawa pola - liczę na podkarpaciu hektar ok. 20tys zł, choć ostatnio ludzie pod Przeworskiem sprzedawali ziemię po 10tys za ha (kupował ją biznesmen z Częstochowy, teraz tamtędy pójdzie autostrada, dostał tysiąc zł za ar, tak jak ci, którzy nie sprzedali) - na zachodzie Polski dużo drożej
Sadzonki
Ogrodzenie
Durty nośne
Słupki
Traktor + wyposażenie
Budynek gospodarczy
Media
Wyposażenie ogrodnicze
Tunel foliowy na sadzonki
wyszły 410000zł.
Koszty stałe roczne:
Amortyzacja
Kadra pracownicza
Opłata biura rachunkowego
Media
Opryski profilaktyczne
Szkolenia
Marketing
Ochrona
wyszło 170000zł
Koszty zmienne roczne na 1 tonę:
Praca akordowa
Media
Opakowanie
około 3000zł

Wyszło, że przy 2 ha zysk roczny netto wyszedł około 4tys. zł (dopiero od trzeciego roku - pełne owocowanie) i dopiero po dokupieniu 2ha zysk wyszedł ponad 100tys. zł rocznie (koszty stałe roczne niewiele się zwiększyły; koszty zmienne roczne dwukrotnie i koszty początkowe również). Nie liczę sprzedaży sadzonek.
Trzeba również doliczyć straty nadzwyczajne (lepiej od razu wpisać do rachunku zysków i strat, niż być potem zawiedzonym mniejszą ilością owoców, niż zakładaliśmy początkowo) - pogoda; "życzliwi sąsiedzi"
Kolejną rzeczą jest przepływ pieniędzy. Za młode wina nie otrzymamy takiej ceny, jak za kilkuletnie, tym samym chcąc uzyskać większą kwotę zamrażamy gotówkę na kilka lat, jednocześnie musimy mieć gdzie składować wino - co się wiąże z kolejnymi kosztami.

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 21:04 
Kiper
Kiper

polecam winopłytka: Bosak - Uprawa_winorosli_na_Podkarpaciu

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 21:12 
Ekspert
Ekspert

[quote="majstermenda"]Studiuję ekonomię i obliczałem na przedmiocie Metody wyceny projektów gospodarczych koszty na 25 lat uprawy przy 2ha winnicy.
.

Masz to moze w strawnej postaci elektronicznej? Powiesilibyśmy to na stronie...
Janusz

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 21:30 
Kiper
Kiper

"Projekt:
NA WINIARSKICH ŚCIEŻKACH PODKARPACIA
Stworzenie oferty turystyki winiarskiej na Podkarpaciu" http://www.instytutwina.pl/pdf/swp_doc_91136.pdf

"Uprawa winorośli i winiarstwo w małym gospodarstwie na Podkarpaciu"
http://www.instytutwina.pl/pdf/uprawa_w ... rpaciu.pdf

"Winorośl i wino w małym gospodarstwie w Małopolsce"
http://www.instytutwina.pl/pdf/winnice_malopolski.pdf

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:29 
czeladnik
czeladnik

Czy w Polsce chętnie skupowane są owoce winogron? Możecie podzielić się informacjami jak to wygląda w tym aspekcie? Jak wyglądają ceny w skupach np. w ubiegłym roku?I gdzie takie skupy się znajdują, jakie warunki są potrzebne aby owoc dobrze się sprzedawał?

Tytuł:
PostNapisane: poniedziałek, 5 stycznia 2009, 23:36 
Kiper
Kiper

było, poszukaj.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 09:52 
przedszkolak
przedszkolak

[quote="Janusz"][quote="majstermenda"]Studiuję ekonomię i obliczałem na przedmiocie Metody wyceny projektów gospodarczych koszty na 25 lat uprawy przy 2ha winnicy.
.

Janusz

W czwartek będę miał gotowy projekt to napiszę.

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 09:57 
Kiper
Kiper

[quote="majstermenda"]Studiuję ekonomię i obliczałem na przedmiocie Metody wyceny projektów gospodarczych koszty na 25 lat uprawy przy 2ha winnicy.

Wiesz co, podaj wiecej parametyrow, bo tak to trudno ocenic, czy to ma rece i nogi. Ja w ogole nie do konca rozumiem - piszesz o sprzedazy wina, a w kosztach nie wymienilas w ogole sprzetu do winifikacji... jaka zalozyles cene butelki, jakie ryzyko niedojrzenia odmian itp...
Nie chce tego dyskredytowac, ale od zalozen zalezy wstepna poprawnosc takich wyliczen...

Tytuł:
PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 11:39 
przedszkolak
przedszkolak

Liczyłem dla deserówek, właśnie w czwartek na zajęciach będę liczył produkcję wina z wszystkimi parametrami.

PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 12:47 
Ekspert
Ekspert

[quote="vins"]Witam!
Jestem wielkim zwolennikiem całej sztuki uprawy winorośli oraz sztuki jaką jest winiarstwo. Mam 23 lata i moim marzeniem jest założenie winnicy głównie z pasji, ale tak się zastanawiam czy była by też możliwość połączenia przyjemnego z pożytecznym i czy udało by mi się w miarę możliwości uzyskać jakiś zysk, chodzi mi tu o to jak przedstawia się sytuacja na dzisiejsze czasy, w sieci jest nie wiele informacji na ten temat. Jeśli możecie to odeślijcie mnie w jakieś linki lub tematy związane właśnie z moimi przemyśleniami. Mam kawałek ziemi, teraz będę kończył studia ogrodnicze, mam wiele pomysłów ale na razie chciałbym się skupić właśnie w w/w temacie.

Jeżeli przymierzasz się do uprawy winorośli gdzieś pod Płockiem,
to nasz formowy kolega TomekK ma już gdzieś tam w pobliżu swoją winnicę.
Gdy się z nim nie tak dawno widziałem, to nie narzekał specjalnie na uprawę vinifer w tym rejonie . Może to jest to czego szukasz ? Ale dzisiaj w nocy było tam podobno -29*C – brr (wg.linku który zamieścił Kuba)
Więc weź pod uwagę jeszcze koszty okrywania i odkrywania przy kalkulacjach opłacalności ekonomicznej takiego przedsięwzięcia.

PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 13:19 
czeladnik
czeladnik

[quote="zbyszekB"][quote="vins"]Witam!

Jeżeli przymierzasz się do uprawy winorośli gdzieś pod Płockiem,
to nasz formowy kolega TomekK ma już gdzieś tam w pobliżu swoją winnicę.
Gdy się z nim nie tak dawno widziałem, to nie narzekał specjalnie na uprawę vinifer w tym rejonie . Może to jest to czego szukasz ? Ale dzisiaj w nocy było tam podobno -29*C – brr (wg.linku który zamieścił Kuba)
Więc weź pod uwagę jeszcze koszty okrywania i odkrywania przy kalkulacjach opłacalności ekonomicznej takiego przedsięwzięcia.

Bardzo dziękuje na namiar.

PostNapisane: wtorek, 6 stycznia 2009, 14:59 
Kiper
Kiper

[quote="zbyszekB"] Ale dzisiaj w nocy było tam podobno -29*C – brr

Dzisiaj w nocy było tam -18*C

Pozdrawiam
Tomek

Tytuł:
PostNapisane: czwartek, 18 czerwca 2009, 19:00 
mistrz
mistrz

[quote="majstermenda"][quote="Janusz"][quote="majstermenda"]Studiuję ekonomię i obliczałem na przedmiocie Metody wyceny projektów gospodarczych koszty na 25 lat uprawy przy 2ha winnicy.
.

Janusz

W czwartek będę miał gotowy projekt to napiszę.

Dziś już jest czwartek. Wstawisz projekt? :)
Sam robię swój, ale chętnie bym go skonfrontował z innym, bo z natury jestem optymistą a te założenia z drugiego posta zdają się być przesadzone w drugą stronę (zawyżone)

Strefa czasowa: UTC + 1