Teraz jest niedziela, 17 sierpnia 2025, 09:09

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 20:51 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Hejka

Mam pytanie odnośnie destylatu z wina, czyli Brandy.
Pewnie niektórzy z Was destylują :)

Czy / jak bardzo ważne jest to z jakiego szczepu powstało "wino" do destylacji
w kontekście jakości produktu końcowego, czyli brandy?

Chodzi mi o analogię do np. Leona z którego sok jest świetny, wino powiedzmy
że średniej jakości, a jaki będzie destylat z tego wina?

Czy myśląc o destylowaniu warto zakładać od razu użycie konkretnego szczepu winorośli,
czy tylko taki, który nie choruje, obficie owocuje i daje sporo cukru a więc i %?
Jeśli chodzi o destylaty to lubię raczej łagodne, z delikatnym, charakterystycznym
dla danego owocu smakiem i zapachem. Nie przepadam np. za ciężkimi łyskaczami.

Szukam motywacji do wyrwania resztek tuj i posadzenia w to miejsce 7-8 krzewów...

Jakub

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: środa, 4 marca 2020, 21:27 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
Zawsze wino, jest pochodną owocu z którego zostało stworzone. A destylat, pochodną wina z którego powstało. Jeśli Ci smakuje wino, to i duch z niego będzie dobry.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 06:44 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Z których odmian robiłeś destylat i byłeś zadowolony?

q

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 08:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Wszystko zależy od sposobu destylacji.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 09:03 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Mowa o brandy więc destylacja prosta, jak alembik, pot-still.
Żadnych osadników, filtrów, etc. Jedyne co to można regulować mocą
grzania intensywność parowania wsadu...

Chodzi o to jakie efekty daje destylowanie wina z danej odmiany bez żadnego
oczyszczania etc. To, że mogę z dowolnego wina zrobić czysty spirytus 96.5% to wiem :)

Ze względu na potencjalną łatwość uprawy i wielkość zbiorów dosadziłbym Leona,
ale jak ma się okazać, że destylat będzie tej samej jakości co wino to chyba nie ;)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 09:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1696
Lokalizacja: okolice Ojcowa
A może znowu warto zadać sobie takie same pytanie jak w przypadku wina: Co ja lubię?
Mi bardzo odpowiadają domowe chorwackie rakije oraz włoskie grappy w których dominuje smak pestki.
Aby powstał taki alkohol na zacier najlepsze są fermentowane na skórkach białe odmiany, a żeby było praktycznie, ekonomicznie i co ważne nie wpływa to na smak/efekt końcowy wystarczą uwodnione i zacukrzone wytłoki z białych odmian - które ciśnie się przed fermentacją.

Ileż to dobra z Solarisa się marnuje kiedy po ciśnięciu resztę wywalamy ;).


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:07 
Offline
mistrz
mistrz
Avatar użytkownika

Dołączył(a): środa, 25 maja 2011, 00:55
Posty: 396
Lokalizacja: Sudety Wschodnie
Winiakiem jest też pisco /nie tylko brandy/, produkowane w Chile i Peru z kilkunastu odmian muskatów. Mnóstwo ciekawych informacji i filmików w internecie.

_________________
Pozdrawiam, Anna


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 13:15 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Nadają się przede wszystkim odmiany o słabej tłoczliwości.
Np Hibernal i jeszcze ma te smaki delikatnie korzenne.
Muscaris- jest zdecydowanie aromatyczny co zależy też dużo od uprawy.
Brandy mogłaby być ciekawa.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 15:32 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
jokaer napisał(a):
Nadają się przede wszystkim odmiany o słabej tłoczliwości....


Ooook, tu sugerujesz fermentowanie wytłoków?

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 16:28 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No tak, tak właśnie zrobiłam. :shh:

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 17:19 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1290
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Dodawałaś cukru / glukozy / fruktozy czy tylko odzysk naturalnego cukru z wytłoków?

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 17:22 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
Kupiłam drożdże do grappy, dosłodziłam, dolałam wody.
Liczyłam co dawałam i co może wyjść.
Zależało mi na %.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: czwartek, 5 marca 2020, 23:24 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): poniedziałek, 5 kwietnia 2010, 19:38
Posty: 1027
Lokalizacja: Okolice Jasła
Ogólnie ujmując jeśli chcemy uzyskać produkt winogronowy o znacznie wyższym procencie niż wino to warto aby owoc miał dużo ciała , wyrazistości , aromatu i smaku co przeniesie się do jakości trunku. :idea:

W tym przypadku nie ma problemu z kwasowością owoców ,ale ważny jest Brx owoców,jeśli nie chcemy wspomagać się cukrem z buraka. :cry:
Z odmian ciemnych doskonale sprawdzą się Frontenac, Marquette,Marechal Foch a z jasnych La Crescent,Solaris,Muscaris,Hibernal ,również odmiany muszkatowe.

Wytłoki z winogron białych to jest skarbnica niewykorzystana,więc warto jak wspomniała @joaker czerpać z nich niewykorzystany potencjał smaków i aromatów. :idea:
______________________
Pozdrawiam - Janek


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 01:23 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2357
Lokalizacja: Dębica
RolnikSam napisał(a):
Dodawałaś cukru / glukozy / fruktozy czy tylko odzysk naturalnego cukru z wytłoków?

Same wytłoki są za suche. Ale wystarczy dodać trochę całych owoców (w znaczeniu że z sokiem) i wytłoki się odfermentują. Ja preferuję bez dosładzania. Niestety w efekcie po fermentacji jest mało alkoholu i szybko się psuje - trzeba szybko dać do destylacji.
Siarkowanie odpada - psuje smak.
Utlenienie zwiększa drastycznie ilość metanolu i psuje smak.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 6 marca 2020, 08:01 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): sobota, 4 stycznia 2014, 11:58
Posty: 2900
Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385m npm
No i właśnie dlatego dodawałam drożdży, żeby fermentacja przebiegała szybko i prawidłowo.

_________________

Pozdrawiam- Jola.


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO