Teraz jest piątek, 13 lutego 2026, 22:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 20:06 
nowicjusz
nowicjusz

bardzo mnie cieszy że na to forum udało mi się trafić, tak konstruktywnej dyskusji wchodzącej w najmniejsze szczegóły to ciężko w jakichkolwiek artykułach wyczytać.

PostNapisane: poniedziałek, 2 listopada 2020, 19:22 
Ekspert
Ekspert

Węgiel zapewne, ale daj sobie spokój.

Destylat nie ma prawa "śmierdzieć". Jeśli tak jest przepuść ponownie.

q

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: poniedziałek, 18 stycznia 2021, 17:34 
czeladnik
czeladnik

Ciekawy wątek.
Cięcie frakcji zależne jest od stopnia wyczyszczenia przez sprzęt. Wszak nawet w PS jest jakiś refluks ściankowy, który można z grubsza regulować np. mocą grzania lub ew. wentylatorem dmuchającym na ścianki.
Bardzo dużo napisano na temat destylacji owocówek i innych trunków tyle, że na innym forum :roll: :D które nie wiem, czy tu można wspomnieć.

W przypadku, kiedy planujemy poddać destylat długiemu (kilka lat) dojrzewaniu, możemy pozwolić sobie na "brudniejsze" wygonienie (więcej przed- i po- gonów).
Ważne jest też naczynie: beczka lub kamionka, która oddycha jak beczka, a jeśli już mamy naczynia tego typu ważne jest zapewnienie im warunków, czyli piwnica o min. 60% wilgotności i jak najmniejszej amplitudzie rocznej temperatur.

Jeśli destylat ma być spożyty w ciągu kilku miesięcy, to lepiej wygonić czyściej, można zaprawić jakimiś wiórkami dębowymi z jakichś beczek itp.
Jednak beczki i czasu nie zastąpi nic :mrgreen:

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2021, 16:37 
Kiper
Kiper

Krzysztof święte słowa.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: czwartek, 18 lutego 2021, 19:25 
Ekspert
Ekspert

Coraz bardziej ta dyskusja optuje w kierunku "bimber"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber
Melasa,zboże , ziemniaki, przegony,, niedogony itp
A przecież jest to wątek "Brandy a odmiana na wino bazowe"
Brandy (armaniac) to jedne z wielu winiaków.
Nie potrzebują filtracji węglem aktywnym
Wytwarzane dawnymi metodami w alembikach.
Kiedyś tam armaniac potrzebował leżakowania w beczkach dębowych.
Teraz (też nie zaszkodzi) ale wystarczają wiórki dębowe i co pewien czas napowietrzanie ( zamiast beczki) ("kto nie idzie do przodu, ten się cofa"

PostNapisane: piątek, 19 lutego 2021, 20:36 
Kiper
Kiper

Zbyszek. Bez urazy ale wiórki dębowe i napowietrzanie to raczej nie dadzą nawet namiastki koniaku.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 25 kwietnia 2021, 21:40 
czeladnik
czeladnik

zbyszekB napisał(a):
Coraz bardziej ta dyskusja optuje w kierunku "bimber"
https://pl.wikipedia.org/wiki/Bimber

Fragment artykułu:
Cytuj:
Ze względu na brak kontroli istnieje jednak ryzyko, że wytwórca doda do bimbru metanolu dla zwiększenia mocy trunku

Cały artykuł swą wymową mocno trąci prohibicyjną propagandą, a przytoczone powyżej zdanie jest tak grubo naciąganą bzdurą, że nawet trudno się do tego odnieść :crazy: :shock:
Jednak pokuszę się :D
Otóż:
1. twórcy domowych trunków dokładają starań, aby uzyskać najlepszy możliwy efekt, bo sami go konsumują i częstują bliskich.
2. metanol jest trudno kupić - zwykły obywatel nie może tak po prostu kupić metanolu jak np. cukru i drożdży...
3. W jaki sposób dodanie metanolu miałoby niby "zwiększyć" moc??? :shock: Moc to potoczne określenie objętościowego stężenia etanolu w roztworze.

Trudno odnieść się do bzdury, ale myślę, że na tyle na ile to możliwe, powyższe punkty to uczyniły.

Termin "Brandy" może się też odnosić do destylatów z owoców innych niż winogrona.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Brandy

A co do odmiany docelowej, to myślę, że w naszych warunkach można zastosować wszystko, co mamy w razie gorszego roku, kiedy Aura nie pozwoli na to, aby z danych owoców wyszło pijalne wino. Chyba, że ktoś chce stricte pod kątem brandy odmianę, ale wówczas warto zadbać o beczkę i warunki dla niej. Wióry czy płatki dębowe oraz napowietrzanie dadzą zaledwie namiastkę.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Strefa czasowa: UTC + 1