Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 22:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 09:08 
Ekspert
Ekspert

michal278 napisał(a):
Zaskoczę wiele osób ale labruski się nadają bardzo dobrze, bo lisi posmak nie przechodzi do destylatu, a kumuluje się w przedgonie. Aromaty które mamy w winie często podczas destylacji zmieniają się lub się tracą.

Lisi posmak to riparie mają, labruski mają landrynkowy. Jednak zgadzam się z Tobą. Absmaki labruski to związki lotne i idą przed alkoholem.

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 10:13 
Ekspert
Ekspert

Ja generalnie refermentuję wytłoki z dodatkiem gron gorszej jakości, labrusek, deserówek niedojedzonych i co mi tam wpadnie w ręce. Wszystko razem - bez cukru.
Absmaki labrusek nie przechodzą. Ale ogólny smak gronowy zależy od smaku surowego wina.
Kiedyś zrobiłem ze 25l wina z Krystally - niepijalne - jak woda z wódką, praktycznie bez smaku. Poszło do destylacji - w efekcie dostałem... byle co - w zasadzie to wódkę :mrgreen:
Więc surowiec musi mieć gronowy smak inaczej destylat też wychodzi nijaki.

Destylacja oczywiście pot-still w jednym przebiegu, destylat wynikowy to około 45-50%
W tym roku robiłem wino wzmacniane (Porto z Marquette) i taki destylat trochę za bardzo rozwadnia wino. Nie wiem czy w tym roku nie zamówię w destylarni część z podwójną destylacją - tak żeby miało z 60-65%.

PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 22:55 
Ekspert
Ekspert

michal278 napisał(a):
Zaskoczę wiele osób ale labruski się nadają bardzo dobrze, bo lisi posmak nie przechodzi do destylatu, a kumuluje się w przedgonie. Aromaty które mamy w winie często podczas destylacji zmieniają się lub się tracą.
Zależy Kto co lubi: leczyłem wino z labruski w ten sposób. Po pierwszym razie, jeśli coś zostaje nielubionego aromatu, to po drugim już mamy spiryt. Ale czy o to chodzi? Wytłoki z solarisa, i to właśnie z cukrem, żeby w czasie fermentacji wszystko dobro w miarę wysokim alkoholu się macerowało - zimna chłodnica nisko i tyle pachnącej pestki, że żadna beczka nie jest potrzebna, mniam.

PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 10:05 
Kiper
Kiper

Widać kolega nie prowadził rezimowo procesu. Jeśli rozmawiamy o PS. to zaskoczę ale lepiej jak właśnie chłodnica nie jest mega mocno chłodna. Kolejna sprawa to że takie bajki że po 2 przebiegu spirytus to przedszkolakom. I nie ma opji by posmaki lanndrynek czy pestek przeszły do destylatu. Polecam spróbować w ten sposób: pierwsza destylacja aż do 99 stopni w kotle, odrzucamy tylko 50 ml przedgonu. Druga destylacja to już z wielkim rezimem cięcie na frakcje. I jeśli już chce ktoś dodawać buraka, to maksymalnie 1 kg na 10-20l nastawu , a dlaczego. Bo tyle drozdze potrzebują na stworzenie kolonii. I należy pamiętać o dobrym napowietrzeniu nastawu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka

PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 15:14 
Ekspert
Ekspert

Pewnie też Cię zaskoczę, bo nie wiem co to jest PS. Z tym spirytusem to był skrót myślowy - chodziło mi o czystość zapachową/smakową - zwykły smrodek spirytusu i nic więcej.
Nie po to sam się bawię w fermentację wytłoków, żeby uzyskać substancję bez smaku i zapachu pestek i skórek. I wierz mi, że się to znakomicie udaje. Dlatego labrusek nie polecam, bo wtedy trzeba iść w "czystość" procesu. Zacier labruskowy niczym nie różni się od innych dużo tańszych i jest w ogóle stratą czasu.

PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 20:26 
mistrz
mistrz

suszi napisał(a):
Pewnie też Cię zaskoczę, bo nie wiem co to jest PS. Z tym spirytusem to był skrót myślowy - chodziło mi o czystość zapachową/smakową - zwykły smrodek spirytusu i nic więcej.
Nie po to sam się bawię w fermentację wytłoków, żeby uzyskać substancję bez smaku i zapachu pestek i skórek. I wierz mi, że się to znakomicie udaje. Dlatego labrusek nie polecam, bo wtedy trzeba iść w "czystość" procesu. Zacier labruskowy niczym nie różni się od innych dużo tańszych i jest w ogóle stratą czasu.

Zacier to powstaje w procesie zacierania słodu. Z wytłoków czy calych owoców mamy nastawy.
PS to pot stil jedna z metod destylacji. Tą metodą nawet po 4-krotne destylacji pozostaje zapach odmianowy dla danego typu alkoholu. Czysty zapach spirytusu to tylko w procesie rektyfikacji.

PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 09:07 
Kiper
Kiper

dragon99 napisał(a):
suszi napisał(a):

Zacier to powstaje w procesie zacierania słodu. Z wytłoków czy calych owoców mamy nastawy.
PS to pot stil jedna z metod destylacji. Tą metodą nawet po 4-krotne destylacji pozostaje zapach odmianowy dla danego typu alkoholu. Czysty zapach spirytusu to tylko w procesie rektyfikacji.
Dokładnie. Ale tutaj ludzie wiedzą lepiej. A nie odbierają porządnie przedgonu.

PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 19:18 
czeladnik
czeladnik

W niektórych przypadkach "porządne" odebranie przedgonów, to kastracja trunków. Przykładem może tu służyć nastaw z gruszki. W innym przypadku, na przykład śliwce, zbyt dokładne odcięcie pogonów robi to samo. Nie ma więc jedynej słusznej drogi. Przy grappie, czy winiaku, różnie bywa, nos, język i odrobina doświadczenia naszym przewodnikiem. ;-)

PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:16 
Ekspert
Ekspert

Przy destylacji prostej owocówek najlepiej złapać po 50ml przedgonów, nawet kilka porcji, potem serce,
znowu kilka porcji pogonów. Zostawić całość na kilka dni, później obwąchać co jest w poszczególnych
porcjach i zmieszać finalną kompozycję.

Mnie rozczarowało to, że wszystkie owocówki dość szybko tracą aromaty źródłowego owocu.
Dlatego calvados robię tak, że jabłka obieram, obierki suszę a resztę fermentuję i destyluję.
Powstałym destylatem zalewam wysuszone obierki co oddaje smak, zapach i piękny kolor.
Taka wersja mi najbardziej smakuje :) Można dodać odrobinę wędzonego dębu dla koloru...
Złocisto-stalowy trunek w ciętym szkle prezentuje się rewelacyjnie, do tego wyczuwalny
posmak jabłek, zapach i odrobina słodyczy. Mniam :)

A na koniec zostają obierki jabłka nasączone alkoholem :) Zamiast pić można podjadać ;)

J.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".

PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:21 
Kiper
Kiper

Dokładnie. Zbierać próbować. Czym na dłużej tym mniej restrykcyjnie przed i pogony.

PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:26 
Ekspert
Ekspert

A nie prościej przerobić na sałatkę :wink:

Obrazek

PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:48 
Ekspert
Ekspert

Sałatki są dla mięczaków, tfardziele jedzą krwiste stejki :D :)

J.

PostNapisane: sobota, 28 marca 2020, 08:52 
Ekspert
Ekspert

Może i tak, ale produktem ubocznym jabłkowej sałatki może być Calvados, a krwistego steku tylko "klops" 8)

PostNapisane: sobota, 28 marca 2020, 10:12 
Ekspert
Ekspert

Sąsiad upolował taki rozdrabniacz na wyprzedaż w markecie za coś 80zl.
Już umówiłem leasing na jesieni ;)

J.

PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 10:04 
Kiper
Kiper

No tak, co do odmian racja. Racja też co do odmian na destylaty. Ciekawa sprawa co do tych odmian.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1