Teraz jest wtorek, 6 maja 2025, 22:24

Strefa czasowa: UTC + 1




Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 09:08 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 11 września 2017, 12:14
Posty: 1935
Lokalizacja: Cieszyn
michal278 napisał(a):
Zaskoczę wiele osób ale labruski się nadają bardzo dobrze, bo lisi posmak nie przechodzi do destylatu, a kumuluje się w przedgonie. Aromaty które mamy w winie często podczas destylacji zmieniają się lub się tracą.

Lisi posmak to riparie mają, labruski mają landrynkowy. Jednak zgadzam się z Tobą. Absmaki labruski to związki lotne i idą przed alkoholem.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 10:13 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): poniedziałek, 13 października 2008, 01:00
Posty: 2355
Lokalizacja: Dębica
Ja generalnie refermentuję wytłoki z dodatkiem gron gorszej jakości, labrusek, deserówek niedojedzonych i co mi tam wpadnie w ręce. Wszystko razem - bez cukru.
Absmaki labrusek nie przechodzą. Ale ogólny smak gronowy zależy od smaku surowego wina.
Kiedyś zrobiłem ze 25l wina z Krystally - niepijalne - jak woda z wódką, praktycznie bez smaku. Poszło do destylacji - w efekcie dostałem... byle co - w zasadzie to wódkę :mrgreen:
Więc surowiec musi mieć gronowy smak inaczej destylat też wychodzi nijaki.

Destylacja oczywiście pot-still w jednym przebiegu, destylat wynikowy to około 45-50%
W tym roku robiłem wino wzmacniane (Porto z Marquette) i taki destylat trochę za bardzo rozwadnia wino. Nie wiem czy w tym roku nie zamówię w destylarni część z podwójną destylacją - tak żeby miało z 60-65%.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 21 marca 2020, 22:55 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
michal278 napisał(a):
Zaskoczę wiele osób ale labruski się nadają bardzo dobrze, bo lisi posmak nie przechodzi do destylatu, a kumuluje się w przedgonie. Aromaty które mamy w winie często podczas destylacji zmieniają się lub się tracą.
Zależy Kto co lubi: leczyłem wino z labruski w ten sposób. Po pierwszym razie, jeśli coś zostaje nielubionego aromatu, to po drugim już mamy spiryt. Ale czy o to chodzi? Wytłoki z solarisa, i to właśnie z cukrem, żeby w czasie fermentacji wszystko dobro w miarę wysokim alkoholu się macerowało - zimna chłodnica nisko i tyle pachnącej pestki, że żadna beczka nie jest potrzebna, mniam.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 10:05 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Widać kolega nie prowadził rezimowo procesu. Jeśli rozmawiamy o PS. to zaskoczę ale lepiej jak właśnie chłodnica nie jest mega mocno chłodna. Kolejna sprawa to że takie bajki że po 2 przebiegu spirytus to przedszkolakom. I nie ma opji by posmaki lanndrynek czy pestek przeszły do destylatu. Polecam spróbować w ten sposób: pierwsza destylacja aż do 99 stopni w kotle, odrzucamy tylko 50 ml przedgonu. Druga destylacja to już z wielkim rezimem cięcie na frakcje. I jeśli już chce ktoś dodawać buraka, to maksymalnie 1 kg na 10-20l nastawu , a dlaczego. Bo tyle drozdze potrzebują na stworzenie kolonii. I należy pamiętać o dobrym napowietrzeniu nastawu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 15:14 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 19 listopada 2014, 20:15
Posty: 1684
Lokalizacja: okolice Ojcowa
Pewnie też Cię zaskoczę, bo nie wiem co to jest PS. Z tym spirytusem to był skrót myślowy - chodziło mi o czystość zapachową/smakową - zwykły smrodek spirytusu i nic więcej.
Nie po to sam się bawię w fermentację wytłoków, żeby uzyskać substancję bez smaku i zapachu pestek i skórek. I wierz mi, że się to znakomicie udaje. Dlatego labrusek nie polecam, bo wtedy trzeba iść w "czystość" procesu. Zacier labruskowy niczym nie różni się od innych dużo tańszych i jest w ogóle stratą czasu.


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: niedziela, 22 marca 2020, 20:26 
Offline
mistrz
mistrz

Dołączył(a): poniedziałek, 21 maja 2018, 18:04
Posty: 297
Lokalizacja: Wilczyce, Wrocławski
suszi napisał(a):
Pewnie też Cię zaskoczę, bo nie wiem co to jest PS. Z tym spirytusem to był skrót myślowy - chodziło mi o czystość zapachową/smakową - zwykły smrodek spirytusu i nic więcej.
Nie po to sam się bawię w fermentację wytłoków, żeby uzyskać substancję bez smaku i zapachu pestek i skórek. I wierz mi, że się to znakomicie udaje. Dlatego labrusek nie polecam, bo wtedy trzeba iść w "czystość" procesu. Zacier labruskowy niczym nie różni się od innych dużo tańszych i jest w ogóle stratą czasu.


Zacier to powstaje w procesie zacierania słodu. Z wytłoków czy calych owoców mamy nastawy.
PS to pot stil jedna z metod destylacji. Tą metodą nawet po 4-krotne destylacji pozostaje zapach odmianowy dla danego typu alkoholu. Czysty zapach spirytusu to tylko w procesie rektyfikacji.

_________________
Kuba


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 09:07 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
dragon99 napisał(a):
suszi napisał(a):
Pewnie też Cię zaskoczę, bo nie wiem co to jest PS. Z tym spirytusem to był skrót myślowy - chodziło mi o czystość zapachową/smakową - zwykły smrodek spirytusu i nic więcej.
Nie po to sam się bawię w fermentację wytłoków, żeby uzyskać substancję bez smaku i zapachu pestek i skórek. I wierz mi, że się to znakomicie udaje. Dlatego labrusek nie polecam, bo wtedy trzeba iść w "czystość" procesu. Zacier labruskowy niczym nie różni się od innych dużo tańszych i jest w ogóle stratą czasu.


Zacier to powstaje w procesie zacierania słodu. Z wytłoków czy calych owoców mamy nastawy.
PS to pot stil jedna z metod destylacji. Tą metodą nawet po 4-krotne destylacji pozostaje zapach odmianowy dla danego typu alkoholu. Czysty zapach spirytusu to tylko w procesie rektyfikacji.
Dokładnie. Ale tutaj ludzie wiedzą lepiej. A nie odbierają porządnie przedgonu.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 19:18 
Offline
czeladnik
czeladnik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 28 sierpnia 2007, 01:00
Posty: 158
Lokalizacja: Radom
W niektórych przypadkach "porządne" odebranie przedgonów, to kastracja trunków. Przykładem może tu służyć nastaw z gruszki. W innym przypadku, na przykład śliwce, zbyt dokładne odcięcie pogonów robi to samo. Nie ma więc jedynej słusznej drogi. Przy grappie, czy winiaku, różnie bywa, nos, język i odrobina doświadczenia naszym przewodnikiem. ;-)


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:16 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1277
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Przy destylacji prostej owocówek najlepiej złapać po 50ml przedgonów, nawet kilka porcji, potem serce,
znowu kilka porcji pogonów. Zostawić całość na kilka dni, później obwąchać co jest w poszczególnych
porcjach i zmieszać finalną kompozycję.

Mnie rozczarowało to, że wszystkie owocówki dość szybko tracą aromaty źródłowego owocu.
Dlatego calvados robię tak, że jabłka obieram, obierki suszę a resztę fermentuję i destyluję.
Powstałym destylatem zalewam wysuszone obierki co oddaje smak, zapach i piękny kolor.
Taka wersja mi najbardziej smakuje :) Można dodać odrobinę wędzonego dębu dla koloru...
Złocisto-stalowy trunek w ciętym szkle prezentuje się rewelacyjnie, do tego wyczuwalny
posmak jabłek, zapach i odrobina słodyczy. Mniam :)

A na koniec zostają obierki jabłka nasączone alkoholem :) Zamiast pić można podjadać ;)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:21 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
Dokładnie. Zbierać próbować. Czym na dłużej tym mniej restrykcyjnie przed i pogony.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:26 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
A nie prościej przerobić na sałatkę :wink:

Obrazek

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: piątek, 27 marca 2020, 21:48 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1277
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Sałatki są dla mięczaków, tfardziele jedzą krwiste stejki :D :)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2020, 08:52 
Offline
Ekspert
Ekspert
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 7 czerwca 2005, 01:00
Posty: 4192
Lokalizacja: Rybnik
Może i tak, ale produktem ubocznym jabłkowej sałatki może być Calvados, a krwistego steku tylko "klops" 8)

_________________
pozdrawiam Roman


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: sobota, 28 marca 2020, 10:12 
Offline
Ekspert
Ekspert

Dołączył(a): środa, 14 listopada 2018, 06:31
Posty: 1277
Lokalizacja: Kraków, Kopanka
Sąsiad upolował taki rozdrabniacz na wyprzedaż w markecie za coś 80zl.
Już umówiłem leasing na jesieni ;)

J.

_________________
To pisałem ja, Jakub.

Ps. „Nie pytaj co rząd może zrobić dla ciebie, pytaj jak temu zapobiec!".


Góra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: poniedziałek, 30 marca 2020, 10:04 
Offline
Kiper
Kiper
Avatar użytkownika

Dołączył(a): wtorek, 22 września 2015, 06:41
Posty: 621
No tak, co do odmian racja. Racja też co do odmian na destylaty. Ciekawa sprawa co do tych odmian.

Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka


Góra
 Zobacz profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Bing [Bot] i 16 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
News News Site map Site map SitemapIndex SitemapIndex RSS Feed RSS Feed Channel list Channel list
POWERED_BY
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL
phpBB SEO