Teraz jest niedziela, 27 kwietnia 2025, 16:12

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 20:16 
Ekspert
Ekspert

Były już podejmowane próby identyfikacji odmiany 'Hybryda z Karpicka' (NN od Zdzisława).
Wiem ,że wysłana była oferta(zapytanie) do któregoś instytutu francuskiego, oraz próby nawiązania kontaktu z instytutami niemieckimi i czeskim w Brnie.
Jak do tej pory bez rezultatów :shock:

Ponad rok temu znalazłem ofertę uniwersytetu w Kalifornii, ale cena za próbkę to 200 $ , a wskazanie najbliższej pasującej odmiany to następne 800$. Dlatego nawet nie wspominałem tego na forum ,a jedynie komuś tam na PW.

Kilka dni temu znalazłem ofertę laboratorium belgijskiego które "oferuje usługę identyfikacji genetycznej winorośli, która opiera się na ekstrakcji DNA rośliny, a następnie analizie PCR. Cena: 30,00 € za próbkę"

Czy są jeszcze zainteresowani identyfikacją odmian takich jak : 'Hybryda z Karpicka' ; 'Dublański' ?

Dla co najmniej kilku osób 30 euro to nie powinno być problemem :?: :wink:
Potrzebna by jeszcze była osoba ze znajomością francuskiego (ale to już dalsza sprawa - ewentualnie :?: )

PostNapisane: poniedziałek, 13 kwietnia 2020, 20:34 
Kiper
Kiper

Koszty faktycznie niewysokie. Czy mógłbyś podać namiar na to belgijskie laboratorium?

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 06:29 
Ekspert
Ekspert

Lokalizacja: Oldrzyszowice, pow. Brzeg, w widłach Odry i Nysy Kłodzkiej, Nizina Śląska
Dlaczego nie spróbujesz w krajowych uczelniach? Uniwersytet Przyrodniczy we Wro wykonuje badania za 15 tys. zł dla kilkudziesięciu próbek, a Uniwersytet Szczeciński 5-6tys. za 30 próbek zdaje się. Wrocław pobiera materiał z zielonych części, Szczecin z pąków.

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 06:52 
Ekspert
Ekspert

zbyszekB napisał(a):
Kilka dni temu znalazłem ofertę laboratorium belgijskiego które "oferuje usługę identyfikacji genetycznej winorośli, która opiera się na ekstrakcji DNA rośliny, a następnie analizie PCR. Cena: 30,00 € za próbkę"

Co jest wyjściwą informacją badania? Jeśli rodzice nieznani,to czy poszukuję się kolejnych przodków? Bo podejrzewam,że w przypadku Dublańskiego czy NN może okazać się,że obaj rodzice to NN i w zasadzie takie badanie jest zbędne.

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 08:23 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):

To laboratorium robi identyfikację na bazie świeżych tkanek, najlepiej ze stożkiem wzrostu. Próbki można dostarczyć pocztą. Oznaczają markery SSR (Microsatellite) i na tej podstawie identyfikują odmianę w bazie VIVC, o ile tam jest. Laboratorium jest nieczynne do końca kwietnia.

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 15:43 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
....... Laboratorium jest nieczynne do końca kwietnia.

No to jest jeszcze czas aby coś zorganizować na forum.
Czy znajdą się chętni aby współfinansować te badania :?:
Czy widzicie sens takich badań?

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 15:50 
Ekspert
Ekspert

U mnie nic się nie zmieniło. Dalej jestem ciekawy pochodzenia NN , dublański i wielu innych. Popularyzacja tego tematu spowoduje stopniowy spadek ceny,co za tym idzie, będzie można niewielkimi nakładami finansowymi potwierdzić lub odrzucić zgodność odmianową. Jestem całym sobą za. :clap: :clap: :clap:

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 16:07 
Kiper
Kiper

Zwracam uwagę na dwie sprawy:
1. Stare hybrydy franko-amerykańskie raczej nie mają oznaczonych markerów SSR w VIVC.
2. Nie sądzę że w tej cenie zidentyfikują rodziców jeżeli nie ma odmiany w VIVC - to chyba zupełnie inny zakres badań.

Mam w kolekcji włoską viniferę NN (podejrzewam co to jest) i spróbuję ją u nich zidentyfikować w maju/czerwcu. Dam znać jak poszło.

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 17:42 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
Zwracam uwagę na dwie sprawy:
1. Stare hybrydy franko-amerykańskie raczej nie mają oznaczonych markerów SSR w VIVC.
2. Nie sądzę że w tej cenie zidentyfikują rodziców jeżeli nie ma odmiany w VIVC - to chyba zupełnie inny zakres badań.

Mam w kolekcji włoską viniferę NN (podejrzewam co to jest) i spróbuję ją u nich zidentyfikować w maju/czerwcu. Dam znać jak poszło.

Tomku,
jest już na VIVC dużo odmian franko-amerykanów o potwierdzonych badaniami markerach.
(np Aurore, Awagam, Alden, LM, Cascade, Seyval, Villard Blanc itd) Istnieją jeszcze inne bazy , amerykańska i francuska :!: i możemy sami coś w nich dopasować , jeżeli nie będzie na VIVC :wink: :?:
'Hybryda z Karpicka" to podobno krzyżówka Chasselas rose x ? - Chasselas R jest w bazie VIVC
'Dublański' to podobno wg (szkółka w Zawadzie) Traminer Różowy x ? - A traminer jest w bazie VIVC
Nie jest więc tak zupełnie beznadziejnie :wink: :?: :idea:

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 18:09 
Kiper
Kiper

zbyszekB napisał(a):
jest już na VIVC dużo odmian franko-amerykanów o potwierdzonych badaniami markerach.
(np Aurore, Awagam, Alden, LM, Cascade, Seyval, Villard Blanc itd) Istnieją jeszcze inne bazy , amerykańska i francuska :!: i możemy sami coś w nich dopasować , jeżeli nie będzie na VIVC :wink: :?:

Nie chcę zniechęcać ale np. Couderc 4401 nie ma profilu SSR na VIVC. Inne dosyć popularne hybrydy które mam jak Castel czy Duc Petit też nie mają. Czy te inne bazy oprócz VIVC są dostępne publicznie w Internecie?

PostNapisane: wtorek, 14 kwietnia 2020, 22:45 
Ekspert
Ekspert

Budzik napisał(a):
...
Nie chcę zniechęcać ale np. Couderc 4401 nie ma profilu SSR na VIVC. Inne dosyć popularne hybrydy które mam jak Castel czy Duc Petit też nie mają. Czy te inne bazy oprócz VIVC są dostępne publicznie w Internecie?

Couderc 4401 to tylko sugestie z naszego forum. To nie musi być wcale C.4401 :!: :?:
Dostępne markery z bazy UC Davis np AURORA
itd (trzeb by poszukać ) coudrec'ów

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 07:11 
mistrz
mistrz

Budzik napisał(a):
Nie chcę zniechęcać ale np. Couderc 4401 nie ma profilu SSR na VIVC.

To żaden problem - do analizy należy wysłać zarówno NN jak i Couderc 4401. To nawet lepiej, jeśli będą oznaczone w tym samym laboratorium.

PostNapisane: piątek, 17 kwietnia 2020, 18:15 
Ekspert
Ekspert

Amawin napisał(a):
Budzik napisał(a):
Nie chcę zniechęcać ale np. Couderc 4401 nie ma profilu SSR na VIVC.

To żaden problem - do analizy należy wysłać zarówno NN jak i Couderc 4401. To nawet lepiej, jeśli będą oznaczone w tym samym laboratorium.

Problem jednak jest, bo mamy NN a nie mamy Couderc 4401 :!: :wink:
Sugerowałem,że NN to Lucie Kuhlmann a nie Couderc 4401

Wysyłając materiał NN do analizy, nie musimy nic sugerować :!:
Jeżeli w bazie VIVC nie będzie takiego profilu jaki wyniknie z analizy genetycznej, wtedy będziemy się martwić , co z tym fantem dalej robić i czy warto dalej coś robić.
Na 90% jestem przekonany ,że w bazie VIVC znajdzie się odmiana podobna bardzo do naszej NN.
W odwodzie mamy jeszcze bogatą bazę amerykańską, ale tu już sami musieli byśmy pokusić się o identyfikację.
Do pomocy mamy: Instytut Winorośli i Wina; Instytut w Skierniewicach i kilka laboratoriów w Polsce :!: :?:
PS
Na VIVC jak i NPGS jest profil genetyczny Lucie Kulhmann jak i wielu róznych seibelów i coudreców
Moim zdaniem warto spróbować za taką cenę :wink: :!:

PostNapisane: wtorek, 21 kwietnia 2020, 17:19 
Ekspert
Ekspert

Chętnie się dołożę, super by było, żeby krzaczek NN w końcu odzyskał nazwisko :thumbup:

Strefa czasowa: UTC + 1